icon

Mamičky jedináčikov

8. máj 2022

Ahojte mamicky jedinacikov. Chcem sa spytat. Nelutujete s odstupom casu, ze ste sa rozhodli mat len jedno dieta a pri tom jednom to aj zostalo?

drakvak
9. máj 2022

Máme dve deti a je to paráda. Neviem, či je to až taká výhoda, že jedináčik má “všetko” ako tu niektoré píšete. Moje deti majú tiež všetko, čo potrebujú a ešte aj jeden druhého. Ja už nemám rodičov (otec mi zomrel, keď som mala 21, mamka tesne po mojej 40-ke), takže z pôvodnej rodiny mi zostala len sestra a som vďačná, že ju mám, aj keď žijeme dosť ďaleko od seba, ale ten pocit, že sme zostali dve, že ešte niekto okrem mňa zažil našu rodinu, zdieľal so mnou detstvo, izbu atď. Kto zažil, chápe, kto nezažil, tomu nevysvetlím. Rešpektujem každého rozhodnutie, koľko detí privedie na svet, len som chcela upozorniť, že viac súrodencov v rodine automaticky neznamená, že im nemôžu rodičia dopriať tak ako jedináčikovi.

luizina
9. máj 2022

@jaja20 ja uplne suhlasim, mam jednu dceru ma 21 rokov a dufam, ze este nejaky cas ma neurobi babkou, lebo ja ozaj nie som materinský typ. Dceru milujem najviac na svete a som stastna, ze ju mam, ale po dalsom som nikdy netuzila a k malym detom ma to netaha vobec, skor ma to obtazuje. Mozno to znie blbo, ale taka som a teda uplne mi staci jedno dieta. Som s nou uz par rokov sama a plne nam to obom vyhovuje, mame krasny vztah a to ma naplna a staci mi to 😊.

chillibubble
9. máj 2022

ja som kedysi chcela 3 deti 😀 haha. od narodenia dcery, ktora ma teraz 4 roky som este nikdy nezazila pocit, ze chcem dalsie. prave naopak, striasa ma ked si predstavim ze by som take mala dve(momentalne riesime choroby zo skolky skoro kazdy druhy tyzden uz od septembra). prvy rok bol extremne narocny, dalsie uz menej. ja keby nejakou nahodou ostanem tehotna, nerucim za seba ze by som si nevybrala extremne riesenie. dcera zatial tiez ani raz nespomenula surodenca.
jedine s cim sa pohravam je mozno raz adopcia vacsieho dietata(myslim tak 1-3 roky). ale to si zase neviem predstavit ako by brala dcera.

jaja20
9. máj 2022

@luizina Ako keby si mi z duše hovorila. Včera sme sa vrátili z dovolenky a ja som skoro 7 hodín v lietadle ledva pretrpela plač a vrieskanie malých detí. Aj hotely sa snažím vyberať adults only. Vyše 20 rokov som brala antikoncepciu,aby sa nám náhodou nestala " nehoda "...

mija_ja
9. máj 2022

Vzdy som chcela 2, s mojou sestrou sme najlepsie kamosky aj ked sme uuuplne ine povahy. A neviem si predstavit byt jedinacik. Osud ale zariadil ze mam len 1 a vzhladom na vek a zdravie uz to tak asi zostane. Mrzi ma len ze ked tu raz nebudem zostane sam. Ale zasa si hovorim ze nie kazdy surodenci si rozumeju a malo to skratka byt takto. Co tu nariesim, lutost mi nic nepomôže 😁

biibiana
9. máj 2022

Ach tie zivotne priority modernych ludi. Dat to tzv.vsetko je podla vas dostatok vyletov, dostatok oblecenia hlavne znackoveho, dostatok miesta vo svojej vlastnej detskej izbe atd atd. 🤮 Prd makovy. Dat vsetko znamena dat lasku dat rodinu dat do zivota urcite vzorce spravania ktore tomu malemu cloveku ostanu na cely zivot. Z eko pohladu.. hej sak jasne planeta je preludnena naco viac ludi. Ale sakra zeny neklamte same seba, ze preto aby ste mu mohli dat vsetko! Lebo to ,,vsetko" nie je nic co sa da uchopit. Deti nepotrebuju oblecenie ani narocne medzinarodne vylety. Sakra jak mna serie tato hrozna doba ☹ Zle sa mi citaju tieto vase odpovede, som z toho smutna. A porovnat to vedia len tie co maju deti viac. Ze laska sa nedeli, ale nasobi. Ze surodenci hoci sa pobiju alebo pohadaju.. ale toto je mega iny level a ja dakujem, ze toto mozem zit 🙏 Mam deti 3ks a ani stvrte by som NEOLUTOVALA. Mrzi ma, ze niektora mamka napise, ze lutuje aj to jedno. Nesudim, len konstatujem, ze ma to mrzi pretoze to dieta svoju mamku miluje a bude vzdy aj ked je podla seba zla matka, pre dieta je jedina a najlepsia.

jaja20
9. máj 2022

@biibiana Ach,tieto drísty sa tak zle čítajú... Skús sa ísť pozrieť do nejakej osady na východ alebo do Afriky,Indie atď.,kde sa potulujú tlupy hladných špinavých detí,ktoré prišli na svet z nezodpovednosti rodičov. To ťa netrápi? Len to,že my v civilizovanejších oblastiach si dovolíme rodiť deti plánovane a regulovane? To nie je o oblečení a výletoch,úplne zle si to pochopila. Toto je jednoducho o tom,že nie každá žena má mega materinské pudy,tak ako napr. nie každý muž je športový alebo automobilový fanúšik. O tej súrodeneckej láske máš tiež poriadne naivné predstavy,lebo aj tu je toho plná stránka,že sa rodiny bijú o dedičstvo,neznášajú sa a dokonca sa v dospelosti ani nestretávajú. Všetko je relatívne a každý človek je iná individualita.

vlucifuk
9. máj 2022

Ja som ešte ani tehotná nebola a vedela som, že chcem jedno, manžel ma v tom podporil. Boli sme v zahraničí bez rodiny, ja už takmer 40-ka na krku, ale teda, že o jedno sa pokúsime a dáme mu všetko, čo sa bude dať. No a keďže sme mali všetko pod kontrolou a riadne naplánované, narodili sa nám dvojčatá...🤦‍♀️Čo vám poviem. Bol to šok, ale jasné, nič lepšie sa nám nemohlo stať. Všetko je tak, ako má byť.😉

ixayxa
9. máj 2022

Musím pridať, že s odstupom času neľutujem, že mám 2 súrodencoch. Som šťastná, že ich mám.

chillibubble
9. máj 2022

@biibiana nikto tu slovo "vsetko" presne nezadefinoval. moja ma vsetko aj z tvojho ponimania slova vsetko. oblecenie ma casto krat z duhej ruky, lebo to tak citim aj z ohladu k prirode. vylety ano, nevadi mi ze jej doprajem vyletov a zazitkov viac ako keby mam dalsie dieta. o laske sa bavit ani nemusime hadam...

domca2705
9. máj 2022

My máme tri a neľutujem. Sú zdravé, šťastné, milované, máme nový dom s veľkou záhradou. Určite si to treba zvážiť, viac deti=viac to ide do peňazí co sa týka jedla, oblečenia, školy, škôlky, krúžky, dovolenky, viac času na deti=menej času na seba 😁.Ale tak to je normálne, s tým aj treba počítať keď tých detičiek je viac.Ja som zvyknutá na veľkú rodinu, mam troch súrodencov a povolaním som vychovávateľka v škd.

domca2705
9. máj 2022

@vlucifuk bolo vám dopriate, to je osud ☺️

biibiana
9. máj 2022

@jaja20 To, ze sa rodiny biju o dedičstvo je dlhy celozivotny proces rodin. To ake mali vztahy a ako zili. Neverim, ze rodina ktora sa lubi sa nebude vediet dohodnut. Jasne, ze ked moj brat zije v zahranici 30rokov a umrie matka, bracek sa dovali a bude si narokovat aj ked sa matke za 30rokov ozval tak 30x ? To nie, v rodine kde je vsetko ako ma byt sa toto nedeje. Vztahy sa buduju cely zivot. Tie do vienka nikto nedostal. Vacsinou je to na vplyve rodicov ake vztahy maju deti. Nehadzem teraz vsetko do jedneho vreca, zivot prinasa vselico. Keby mam sestru na drogach a ona sa liecit nechce a aj napriek tomu dostane polovicu majetku. Jasne som nastvana. Toto som ja vobec neriesila. Islo mi o tieto poznamky zien - lebo chce dat VSETKO jednemu. A este rozvinie..dovolenky, oblecenie same materialne blbosti. Vies ako to znie? Na toto konkretne narazam. Prepac, ale ja naozaj realne poznam rodiny s jedinacikmi a su to deti co maju fakt to vsetko a zaroven si nevazia nic.

biibiana
9. máj 2022

@chillibubble zadefinovalo to tu hned niekolko zien 😀 citujem - dovolenky, oblecenie, vylety atd. Ako keby sa toto nedalo ked mas deti 2 🙂 V pohode ved ja to nesudim, nech ma kazdy tolko kolko chce. Len som vyjadrila svoj nazor.

jaja20
9. máj 2022

@biibiana Napísala si svoj príspevok ako nejaká " slniečkárka ",ale realita je vo väčšine rodín úplne iná,takže treba vedieť odhodiť ružové okuliare a pozerať sa na vec reálne. Ja ti netvrdím,že máš meniť svoj životný postoj,ale určite ti neprináleží meniť ani ten náš a už vonkoncom nie nás za to osočovať. A v žiadnom prípade som nepísala,že ľutujem,že mám dieťa,ale že by mi dieťa v živote celkovo nechýbalo,lebo by som sa spokojne realizovala v iných oblastiach. A to je sakra rozdiel.

zuzanka726
9. máj 2022

Nečítala som úplne všetky príspevky. Nemám jedno, ale tri. Ale nedá mi nenapisať. Už pri druhom som videla, že súrodenecký vzťah my rodičia nenahradíme. Deti sa spolu hrajú proste inak. Dať dieťaťu všetko je podľa mňa to najhoršie, pretože sa nenaučí deliť sa. A to nielen o veci, sladkosti, ale aj o pozornosť, čas. Dávať dovolenku, oblečenie, krúžky atď. pred ďalšie dieťa je podľa mňa katastrofa. Učím tým dieťa, že vec, zážitok je viac ako človek. To, že je to občas na nervy, že sa hádajú kvôli blbostiam, že občas cítia krivdu, to sa stane. Ani v živote im nepôjde všetko hladko. Ale tie momenty, keď sa postískajú, podelia, keď vysvetľujú, učia sa spolu, keď myslia na toho druhého, to je najviac ♥️.
Citát na záver: Láska sa znásobuje delením 🥰

lalala94
9. máj 2022

@biibiana bože tieto kecy, keď som si prechádzala touto témou, už som len čakala kedy sem príde niekto ako ty. Až mi bolo podozrivé, že som prešla 3 strany a ešte sa tu takýto názor nevyskytol. 😀 Z lásky ani "určitých vzorcov" ako si to ty pomenovala nezaplatíš účty a neuživíš dieťa. Mne je smutno z takých ľudí ako si ty, ktorí majú akútnu potrebu ľutovať ľudí, ktorí o to vôbec nestoja. 🙂 Niekto má aj iný zmysel života ako mať x detí, ktoré sa tlačia v jednej detskej izbe, na výlet idú akurát tak v rámci Slovenska aj to len 1x do roka a na nejaké lepšie možnosti môžu zabudnúť.

veronikastrickova
9. máj 2022

Ked som porodila syna, povedala som ze druhe v ziadnom pripade. Ked mi povedali o 2 roky, ze som neplodna, nevedela som sa z toho spamatat. Strasne zle mi to na psychiku urobilo. Teraz mam druhy zazrak pri sebe a nelutujem.

jaja20
9. máj 2022

@lalala94 Super si to vystihla 👏 Plus ešte keď oblečenie musia po sebe nosiť alebo sa navzájom strážiť,tak to je tiež " výhra"...

tianna
9. máj 2022

Ja som jedináčik.. mám 36 a stále má mrzí že nemám súrodencov. Máme 3 deti a ak sa trošku svet umudri tak ešte by sme 4. chceli. Aj veľa jedináčikov v okolí mám čo chcú/majú viac detí. Je to samozrejme na tebe, ja píšem z pohľadu dospelého jedináčika 🙂

biibiana
9. máj 2022

@jaja20 a tebe prinalezi oznacovat mna ako slnieckarku ? Prepac, ale nemam pocit, ze niekoho osocujem. To naozaj nemam za potreby. Neviem preco si si to zobrala tak osobne. A ano viem aka je realita v slusnych normalnych rodinach kde su deti. 🙂 A viem aj [zo skusenosti v rodine] ze niektore zeny su lenive resp. ziju v takom komforte, ze sa im dalsie dieta nechce mat. Maju ine priority a to je tiez v poriadku. Nic z toho som nekritizovala. Ja som nikde netrvrdila, ze vsetci musi mat viac deti. Niekto tuzi viac cestovat, realizovat sa v kariere. Ja som narazala na komenty zien, ktore sa vyhovaraju, ze maju len jedno lebo mu chceli dat vsetko. Akoze coze? 😅🤦‍♀️ Prepac, ale toto je naozaj klamstvo. Urcite je za tym iny dovod a nie ten, ze mu chceli dat vsetko lebo vsetko vies dat aj dvom.

biibiana
9. máj 2022

@lalala94 Dobre to je tvoj nazor, aj ked ja s nim nesuhlasim. Toto je naozaj velmi individualny pohlad. Ja mam napr.uzasneho manzela ktory vyrastal v jednej detskej izbe so 4 dalsimi surodencami. Nosil oblecenie po starsom bratovi. A predstav si nijak z neho neubudlo. Je to mudry, uspesny clovek. A maju take krasne vztahy v rodine. Kazdy vikend sme ako rodina spolu. Ale skoda reci, vobec ste ma nepochopili a vobec sa mi nechce dokazovat nieco na svoju obranu. Nemyslela som to zle, skor som narazala na to slovo VSETKO. Je taka doba..vsetci chcu mat vsetko 😀 Majte deti kolko chcete hlavne nech maju vsetko 😀✌️

nika_23
9. máj 2022

@biibiana Ja s tebou súhlasím.A nemyslím si,že sú drísty to,čo si napísala ako sa zmienila mamička vyššie.Žiaden kamarát NIKDY a opakujem NIKDY nenahradí surodenca nech si hovorí kto chce čo chce.Sama mam sestru,nie raz sme sa pohadali velmi nepekne,sme uplne ine povahy ale práve o tom to je,že sa tým učíne tolerovať iných vo svojom najbližšom okolí akym je rodina určite viac ako kamarát.S nim ťažko tráviš tolko času od utleho detstva ako so surodencom.
Ja mam 2 deti s 2 ročným vekovým rozdielom.Prvy rok a pol som myslela,že umriem od únavy,nevedela som aký je deň,či vikend sviatok piatok,no teraz maju takmer 5 a 3 roky a aj napriek tomu,že sa klbčia ako mačiatka a pol dňa zo seba robim policajtku alebo sudcu,kludne by som prijala aj 3.dieťa(čo však nie je možné kvoli mojim zdrav.problemom).
Nič viac ako surodenca a kludne aj viacerých nemôžme dat vlastnému dieťaťu.Môj názor.A nenahradí ho ani zahraničný výlet,dovolenka,značkové handry či celý zástup kamošov.

ankare
9. máj 2022
guccigirls
9. máj 2022

@biibiana Ja mám deti 3,sú ešte malé absolútne neľutujem ale úplne chápem o čom ženy pišu.Dnes je to hlavne “tlak” spoločnosti prečo ak nechceš aby dieťa malo problém musíš rozmýšľať aj o financiách.Moje sú malé ale niekedy som zhrozená čo počúvam od susediek detí 10+ rokov a to naozaj musím povesť že sú slušne a rozumne vychované ale v škole riešia- kto kde bol,každé prázdniny nejaký výlet lebo sa deti posmievajú že neboli nikde..alebo kino každá nová rozprávka,marvel a neviem čo chodíš lebo to všetci idú…o oblečení,mobiloch a inom ani nehovorím..Deti sú dnes vo veľkom strese a veľa detí má depresie presne pre toto.Láska rodiny je základ to je bez debaty ale realita je že ak sa dieťa z nie finančne dobrej rodiny dostane do triedy kde je viac rodín finančne nad,tak potom z toho môže byt bez ohľadu na výchovu pre to dieťa veľký stres.

jaja20
9. máj 2022

@biibiana Vieš prečo to beriem tak osobne? Lebo sama pochádzam zo 4 detí a už v detstve som presne kôli tomu vedela,že nikdy v živote nechcem mať viac ako jedno dieťa. Mama zničená z roboty,upachtená,nestíhala behať okolo všetkého,plus našu školu riešiť,peňazí ledva na chod takej veľkej domácnosti,nemala na nás všetkých rovnako veľa času,jasné,že sa venovala hlavne tomu najmladšiemu,takže poznám na vlastnej koži,aká je realita a že ten citát,že láska sa znásobuje delením je v niektorých prípadoch sci fi. A ešte raz opakujem,choď sa pozrieť na tie miesta,ktoré som spomenula vyššie a opýtaj sa tých detí,či je pre nich mamka najlepšia,aj keď sa o ne nestará. Keď sa otrhané alebo holé bijú o kúsok žvanca.

elementissa
9. máj 2022

@biibiana no to nie je tak celkom pravda. Ak rodičia zarábajú dokopy 2000€ (čo je taký mierny nadpriemer bratislavský), platia 500-600€ hypo+ režijné výdavky bytovemu družstvu, ďalších 50€ energie+ internet, do 50€ telefóny, 400€-900€ škôlku dieťaťu, ak chceš, aby malo nejaké vyvážené vzdelanie - aj intelektuálne, aj umelecké, aj športové, tak to tiež vyjde pár stovák mesačne. A to sa rodina ešte ničoho nenajedla, nikde nebola (ani na zmrzline pred domom). Nehovoriac o tom, že aj cestovné si treba platiť, oblečenie sa dá kúpiť veľmi lacno z bazáru, rovnako hračky, topánočky, celé vybavenie. Ale stále treba peniaze aj na to. A rodičia si tiež potrebujú raz za sezónu kúpiť topánky. A tiež idú sem-tam niekomu gratulovať či na svadbu a treba mať aj na to peniaze. A pri 2000€ to vychádza LTT s jedným dieťaťom, s dvomi je to dvojnásobok vydavkov. Takže áno, je logické, že rodičia chcú dať radšej jednému dieťaťu hodnotné vzdelanie a možnosti ako dať dvom figu borovú 🤷 lebo ak ti to vychádza LTT pri jednom, tak s dvomi ti nevyjde ani na suché rožky. A naozaj, súrodenci nie sú žiadna extra pridaná hodnota. Dieťa aj tak bude mať svojich priateľov, ktorých si vyberie a s ktorými bude zdieľať rovnaký postoj a pohľad na svet. Súrodenci môžu byť každý úplne iný. Ja čo mám väčšinu známych, nevychádzajú dobre so surodencami, sú prilis odlišné osobnosti a väčšina si nemá čo povedať. To je moja skúsenosť. Ty máš inú a to je v poriadku. Ale zasa povedať, že dvom môžeš dať pri dnešných cenách to isté čo jednému je ekonomický nezmysel. Väčšina rodín nemá nafukovací rozpočet a platy sa im nedvíhajú každým ďalším potomkom.

ankare
9. máj 2022

Mám dvoch synov a veľmi sa teším,že majú jeden druhého. Veľmi sa ľúbia. Zároveň starsi sa viac osamostatnil, veľmi mu to prospelo. no a mladšieho ten starší ťahá vpred. 🙂 Za mňa najlepšie životné rozhodnutie.
Držím palce!

veronikastrickova
9. máj 2022

@jaja20 to, ze ty si mala hrozne detstvo, neznamena, ze ho maju aj iny surodenci! Je mi to luto, ze si to zazila, ale nepis tu o ostatných, ako keby boli vsetky deti, co maju surodencov chudaci. Dopriala by som ti citit lasku matky, ktora ti chybala, ked si sa stala takou zatrpknutou osobou.

simca06022011
9. máj 2022

Ja to ľutujem a tiez ako tu uz niekto pisal budem aj naďalej. Nevidim žiadne výhody v tom byt jedináčik, nech to hocikto obhajuje akokolvek. Som z rodiny kde jedináčikovia v podstate nie sú, chlap je jedináčik, rozdiely obrovské... Jedináčik nepochopí toho so surodencami a naopak. Je to proste taka tema, ze kolko ludi tolko názorov 😁