Mamičky jedináčikov
Ahojte mamicky jedinacikov. Chcem sa spytat. Nelutujete s odstupom casu, ze ste sa rozhodli mat len jedno dieta a pri tom jednom to aj zostalo?
@ajuga ja mam 2 deti píšem rovno na začiatok pre istotu.. ale tak zaujatý komentár s nariekanim o sebeckosti je ozaj akurát tak k smiechu. Rodič s 1 dieťaťom dokáže učiť svoje dieťa to isté čo rodič s celým futbalovým tímom. A toto tvoje rozdeľovanie a predpojatosť je ešte snáď horšie ako byť sebecký
@panelacikova nebojím sa 😊 len jej tvrdenie sa mi zdá sebecké. Akože "ja som dobrá lebo som sa rozhodla mať dve deti". Je to na každom z nás ako sa rozhodne.
@mirkava veď práve...
Keď niekto chce mať 2 deti a aj ich má, je to v poriadku. Keď chce mať 3, alebo viac detí a aj ich má presne toľko, koľko chce, tiež je to v poriadku. Ale keď niekto chce mať jedno a má len to, tak je hnusný lenivý sebec? Kde je tu logika?!
@h2 to nie je celkom pravda.. my máme 3 a to sa už nájdu ľudia čo majú blbé poznámky a keď nebodaj niekomu povieme že možno ešte 4. časom bude tak to ešte len začnú hlúpe reči. Ľuďom nevyhovies, máš málo zle je, máš veľa zle je, máš 2 ale rovnaké pohlavie zle je, máš malý rozdiel zle je, veľký ešte horšie atď. .. 🤣
@tianna Úplne chápem. Ja som to písala skôr na margo toho komentára @ajuga, len som ju nechcela označovať, lebo viaceré prispievateľky na to tiež reagovali. Ale je fakt, že ľudia vždy budú mať blbé komentáre na počet a zloženie detí (či už vekové, alebo podľa pohlavia). Úplne najhoršie podľa mňa je, keď niekto čaká už tretie, či dokonca štvrté dieťa toho istého pohlavia a ľudia ho za to ľutujú! To mi fakt rozum stojí.
@isabella15 Daj prosim nejake tipy,co robia inak,aby surodenecke vztahy fungovali.Dakujem.
vsetko co niektori riesia su fakt malichernosti,ci ma niekto 1 alebo 5 deti,ci ma samych chlapcov ,ci dievcata...ci dostane dieta vsetko v zivote dovolenky,v.skoly,atd.,.fakt vsetko je jedno,najdolezitejsie je ZDRAVIE!vo vzdislenejsej rodine mame dietatko 6 rocne.,ktore ma silnu cukrovku,vela krat sa spyta "prečo som chory" so slzami v ociach.je to strasne neprajem to nikomu.treba vnimat v zivote to najdolezitejsie a dakovat ,nie ako niektori riesia hluposti.
@anika2007 sväta pravda.....a to niesom striktna katolicka
@panelacikova sama som napísala že to by bolo nefer od druheho niečo take vobec čakať, takže samozrejme žeby som nemala druhe len koli tomu ,
Každý nech si robí deti koľko chce.
Poznám jedináčikov co sa nevedia o seba postarať lebo filozofia rodičov bola dať im všetko ale zabudli ich naučiť starať o seba samého bez pomoci.
Ale poznám aj takých co majú 3 a viac držia nevedia sa postarať o ne.
Ja mám 3 deti lebo sa o ne zvládam starať finančne aj ako rodič. Mame uzasny vtah ale napríklad nechodíme na dovolenky luxusné no financujeme krúžky a aktivity ktoré ich posúvajú niekam 😊
@petrakolenikova Ja som vždy chcela dve deti a keď som ich už mala (syna aj dcéru), nestihla som si uvedomiť aká pohodička to bola, keď pribudla ešte jedna dcéra 🙂 tá sa začlenila do rodiny, ako by tam mala byť odjakživa...neľutujem, každé dieťa je iná osobnosť, život s nimi je veľmi pestrý, aj keď občas je to veľká kríza...
Vyjadrenie "radsej budem mat jedno a dam mu vsetko" je mne uplne proti srsti. Co mu das? Dovolenky, bycikel, znackove oblecenie...? Ja som z troch deti, povodne som chcela tiez tri ale zivotne udalosti mi nabudrali moj plan a mam dve. A nic lepsie nemozete dietatu dat ako surodenca. Ale ako tu uz odznelo, je to velmi individualne a kazdy ma rozne skusenosti. Ja aj ked nevidim dlhsi cas (z nejakych dovodov) svojich dvoch bratov vzdy su mi po ruke ked potrebujem pomoct, podrzat, vyrozpravat sa... Citim ich oporu a viem ze kebyze sa nieco deje su tu, moja velka opora, budu sa za mna bit. Aj ked nie vzdy sa zhodneme v nazoroch, niesme predsa klony. A moje deti sa taktiez spravaju (3 roky rozdiel). Aj ked sa doma klbcia tak vonku bojuju jeden za druheho 🙂 Ucia sa vychadzat spolu, chapat rozdielnosti, delit, vcitit sa... Ale je to naozaj vec nazoru, MUSITE TO CITIT ze chcete dalsie dietatko alebo sa CITITE UPLNY 🙂
@michaelasofia vdaka za vas nazor....mate uplnu pravdu....nazor dam mu/jej vsetko....o tom pochybujem a ak tak mozno z materialneho hĺadiska ale nie z toho druheho( socialno-emocionalneho samozrejme nehadzem zase vsetkych do jedneho vreca)....ale je to tak.zaleži od upätosti rodica na dieťa.
Diskusia pod názvom "Mamičky jedinacikov " a stále tu píšu šťastné mamičky viacerých detí 😁 Chcem tu čítať názory šťastných mamiciek jedinacikov 😉
Ja si pod tym, ze dat mu vsetko hlavne predstavujem, ze mu dam moju pozornost, nie materialne veci. Je mi “luto” deticiek, ktore nemaju este ani 2-3 roky a uz sa mu mamka nedokaze venovat ako v tom veku potrebuje, lebo sa musi plne venovat novorodeniatku.
Ale vsetko ma pre a proti.
@hederamonstera moj syn miloval pomahat pri jeho sestre. A keby mohol on by aj kojil. Takze asi take chudiatko to bolo, ze som sa mu nevenovala.
No tak k tým rozmaznaným jedináčikom :D :D haha... Poznám ľudí, čo majú 3-4 deti a sú to rozmaznaní fagani, skúpi a uvrešťaní. Takže nielen jedináčikovia sú rozmaznaní. Je to na rodičoch ako to dieťa vychovajú. Ja mám jedno dieťa, aby som mu mohla zabezpečiť kvalitu jeho vlastného rozvoja, možnosti a aby mohol naplno využiť svoj potenciál- čo samozrejme stojí nemalé peniaze. Ale čo sa týka materiálnych vecí- má tri malé košíky hračiek, ktoré má všetky z bazáru a hneď ako ho už nejaká hračka nerozvíja, putuje ďalej jeho mladším kamarátom (deťom mojich kamarátok). Tak isto veci- z 5,6,10tej ruky, o ktoré sa pekne staráme a ďalej posúvame mladším kamošom. Už som to spomínala? (Haha, asi v 500 diskusiách už), my sme veľmi eko rodina. Veľmi veľmi veľmi veľmi najviac. A okrem toho že sme eko a enviro sme striktni minimalisti. Nemáme doma jedinú vec, ktorá by nemala svoje využitie. Môj syn má vyše 2,5 roka a od dvoch rokov chodí do škôlky. Je tam spolu s ďalšími 8 deťmi, s ktorými sa musí deliť, musí s nimi vychádzať a budovať si vzťahy. Pani učiteľky naňho nikdy nepovedali krivého slova. Keď je na Ihrisku, vždy ho nejaké nenásytné roztahovacne dieťa oberie o všetky hračky a on ešte s úsmevom povie "požičal som maminka"- pritom to decko mu to doslova vytrhlo z ruky. Nemám rada tieto supy, čo si myslia, že môžu všetkým všetkom brať a rodičia ich ešte v tom podporujú. A sú to vždy práve to deti, čo sú tam so súrodencami. Z domu sú naučené, že o všetko sa treba pobiť, čo si neukradnes, to nemáš, kričia, jačia a nechcú sa podeliť ani náhodou. Včera som bola s malým na ORL a keď sme sa vracali, videl hrackarstvo a chcel sa ísť pozrieť, hovorím si (sama pre seba), že keď bol taký statočný (budú mu vyberať mandle a tak mu robili celkom nprijeme vyšetrenia), že by som mu mohla kúpiť niečo pekné ako bolestné. Našla som aj pekné hry, ktoré by ho naozaj rozvíjali, aj sa mu páčili. Tak sa ho pýtam "chcel by si takúto hru?" A on že "áno" a ju mu vravím" tak ju kúpime a vezmeme domov?" A on "nie maminka, mám veľa hračiek, nepotrebujem teraz nové". Keď nedoje obed, vie, že to isté dostane na večeru. Nikdy v živote nemal zmrzlinu, lebo mi to nepríde ako vhodné jedlo pre ani nie 3rocne dieťa. Ostatné deti oblizuju, všetky vidí so zmrzlinami, nikdy si nevypytal, že aj on chce. Má rád ovocné tyčinky (také tie s oplatkou), čo kupujeme v dmke, no nikdy nedostane viac ako polovicu a dostane len vtedy, ak spapá celú večeru. Detské pesničky/videá má povolené len pri večeri a vždy keď dopapá sa spýta "môžem ešte dopozerať video, maminka?" Ja keď mu poviem, že posledná pesnička, tak akonáhle skončí, vypína sám a odkladá tablet. Nie každý jedináčik musí byť rozmaznaný fagan, čo má všetko a nič si neváži. Náš má materiálneho málo, lebo len ten, kto si váži málo dokáže hospodáriť s mnohým. Ale má všetko to, čo naozaj potrebuje- možnosti na rozvoj, priestor na sebarealizáciu, lásku, starostlivosť a podporu oboch rodičov, starých rodičov, možnosti na rast. Ale okrem toho všetkého má veľmi prísnu, až spartansku výchovu, nič nemá zadarmo, nikto z nás mu nerobí animátora, ak niečo chce, musí sa k tomu dopracovať sám, vie, že čo povieme, to platí. Napriek tomu je samostatný, nebojácny a veľmi milý ku všetkým. Veľmi láskavý. Ak nejaké dieťa plače, ide za ním ho vystiskat, aby neplakalo. Ak sa dve deti v skolker klbcia o hračku a nakoniec to jedno ostane s prázdnymi rukami, prídete k nemu a ponúkne mu tú svoju. Ale to nie je o počte detí. To je o atmosferer v rodine. Či rodina vštepuje dieťaťu od narodenia, aby bol najlepšou verziou samého seba a dáva mu naozaj to vedenie, aby z neho vyrástol dobrý človek, alebo je to rodine jedno a veď nejako sa pretlcie životom. Ja vnímam ako svoje poslanie a zodpovednosť dať svetu silného, odolného ale zároveň láskavého a citlivého jedinca, ktorý pomôže zmeniť svet k lepšiemu. Lebo každý to zvládne. Ak chce. Každý môže byť hnacím motorom pre zmenu. Ak začne od seba a od svojich detí. Ale podľa mňa tá cesta nie je nasúkať si kopu detí do bytu, nech sa mlátia a nech si prebiju svoju cestu životom, držať ich stále v nedostatku niečoho. Radšej mám jedno dieťa, ktorému môžem zabezpečiť všetko, ale úmyselne mu vytvorím trochu diskomfortu, aby sa naučil vážiť si málo a radšej ten zvyšok využijem na formovanie jeho osobnosti tak, aby mohol byť sám na seba hrdý.
@elementissa mas to velmi dobre vymyslene, len jedno ti napisem, aby si nebola zdevastovana ked nakoniec to bude vsetko uplne inak ako si predstavujes. Tvoj syn mozno budu uplne iny.
A tie deti co beru hracky druhym na ihrisku- nie nie je to vychovou. Moj prvy to robil, bola som zufala, potom smw uz nechodili na ihriska. Proste je to povahou dietata, mladsi je uplne iny, nikdy nic taketo nerobil. Nie, nie je to vychova a uz ai to vsetky raz a navzdy prosim zapamatajte 🙂
@elementissa podľa dĺžky príspevku nie si vo všetkom až tak striktne minimalistická😉.
@ixayxa 😁😁😁😁 nevedela som, že minimalizmus sa týka aj uvažovania a komunikácie :D myslela som minimalizmus co sa týka hmotných vecí 😉😁
@elementissa musím na teba reagovať, moja prvá je presne takáto istá… a bola to veľká chyba už nikdy by som dieťa takto neučila… v skolke je často utlacana, nevie sa presadiť … mm mal pravdu keď hovoril že ju mám učiť inak ale ja som si nedala povedať… už teraz sa desim školy… tam sú deti ešte horšie… teraz mame po cca 6 r druhu bábiku a budem ju teda učiť úplne inak…
@alexandrahaspi hej hej ;) poznáme 😉😉 veď počkaj až.... Také tie zlomyselne komenty. Nikdy sa mi žiadne "počkaj až..." ešte nevyplnilo. Tak máš ako si zariadiš. Každý je strojcom vlastného osudu 🙂 a to naučím aj syna. A nemusí byť podľa mojich predstáv. Len ho vychovám tak, aby on bol na seba hrdý v budúcnosti. Môj pohľad na jeho život je aj tak od určitého veku irelevantný ;)
@ssiinnkkaa ale to je asi skôr povahou. Môj syn je priebojný až veľmi- pri veciach, ktoré považuje za dôležité. Ale teda čo sa týka materiálnych vecí, asi ich nepovažuje za dôležité
@ssiinnkkaa to je podla mna o povahe nie o tom, "ako si dieta naucis"... introvert/hanblivec si menej presadi a povie svoje ako extrovertne dieta. a to sa vychovou ovplyvnit neda, ked je raz niekto introvert...
@elementissa lebo vie, ze nema na vyber a ako si napisala ma spartansku vychovu.
@elementissa ty mas strasne skreslenu predstavu, ma 2,5r a uz si myslis ze presne vies aky bude. Moj komentar nebol zlomyselny a ano, mas tak ako si zaradis, aj ja mam tak ako som si zariadila, vsetko super, ale povahu dietata si nezariadis vychovou. lebo ty teraz si ides riadne bomby vo svojich predstavach niekde na oblaciku, velmi smiesne to je. 🙂)) skus si to po tebe precitat, robis z neho svoju cvicenu opicku a svoj “projekt”, az by som povedala ze to je trosku chore, presne to robis co niektore tie sialene matky so svojimi jedinacikmi, ktore nevidia nic ine len svoje dieta. Mozno si to raz uvedomis. Strasne su upate na svoje dieta. A nie neboj sa neprajem ti nic zle 🙂 ani nikomu. len mysliet si ze ty presne vies ake bude tvoje dieta lebo ty si ho tak vychovas, je fakt cez ciaru. A urcite ti tu mnoho mamiciek napise z vlastnej skusenosti ako to je.
Nie, nelutujem... prave naopak, mne osobne velmi vyhovuje mat iba jedno dieta. Aj ked som bola vychovavana v tom, ze deti maju byt dve 🙂 Moja dcera je ako jedinacik tiez spokojna. Takze pre nas idealna varianta.

@mirkava neboj sa, ty si z hodnotenia užívateľky
@ajuga vyňatá, pretože jasne napísala, že sebectvo sa netýka žien, ktoré nemohli mať ďalšie dieťa 🙂