Manžel mi nepomáha s bábätkom
Ahojte, potrebujem trosku povzbudit, ci je sanca, ze sa manzel zmeni, a bude sa rad starat o nase babatko. S manzelom sme sa snazili o dieta 5 rokov, a velmi chcel dietatko. Prve 2 tyzdne po narodeni velmi pomahal so vsetkym, aj prebalil pocikanu plienku, nakrmil, pomohol skupanim atd. No uz vtedy nikdy nezobral na ruky nase babatko, ktore ma uz 2 mesiace, vraj sa boji. Doteraz ho preniesol asi 7 krat na rukach, viac nie, ani nikdy neprebalil ked sa pokakal syncek. A po 2 tyzdnoch utalo, a uz nepomaha, vraj je unaveny z prace. Jedine sa prihovara babatku, pohladka, pusu mu da, a to je vsetko..
@mamamasama Chlap nie je od prírody vybavený na starostlivosť o dvojmesačné dieťa - napríklad, že nemá prsia ani mlieko, aby ho nakojil, že jeho hormonálna sústava neprodukuje ten typ hormónov, ako u ženy, ktoré stimulujú veľa z úkonov práve tej starostlivosti od dieťatko a potrebu byť s ním v neustálom telesnom kontakte. Toto chlap až tak nepociťuje, práve preto, že to má v tele inak nastavené. To je elementárna biológia a keby ju viacerí ovládali, tak by bolo v rodinách možno menej napätia v tom období po pôrode, ktoré je aj bez toho náročné. Nikde nepíšem, že chlap doma nemá nič robiť, ale že nie je nevyhnutné aby bral malinké bábo na ruky a nosil z miesta na miesto len preto, že novopečená mamička si to tak želá. Proste treba dať tomu čas, postupne si zvykať. Môj muž fungoval pri oboch deťoch od prvého dňa perfektne, je to aj o povahe toho človeka a možno aj tým, že sa staral o oveľa mladšieho súrodenca, takže mal nejakú reálnu skúsenosť. Takže nie, nepotrebujem si nič ospravedlniť. Len mám pocit, že mladé mamičky dnes sú už také premúdrelé zo sociálnych sietí, že snáď už v šiestich rokoch presne vedia, čo si budú v manželstve vydupávať a tak sa tu striedajú dve témy - ako chlapa naučiť poslušnosti (ako keby to bol pes) a potom o niečo neskôr - našiel si inú, čo teraz. Tak milé harpie, nech sa vám darí 🙂 A hlavne aby ťa smiech neprešiel.
@alaguema u nas to bolo predne tak. Ja som nikdy,ani v rodineblizkej nemala moznost aspon vidiet babatko.
Muz mal,cize aj videl ako co deti.
Cize u nas aj prvykrat v porodnici prenaloval manzel. Tiez sa mu ruky triasli,ale ja som sa bala....
Divne,nemala by som.sa bat,no bala som sa,zemu chytim silnejsie nozky,ci dvihnem a chrbatik poskodim.
Teraz sa smejem,ale... bolo to tak.
Ja som vdacna za manzela.
Ale urcite by som apelovala aj na zeny-vo vseobecnosti.
Treba si muzov trosku aj vazit,aj uznat,aj ukazat,ze vieme aj my riadne zatiahnut,ked treba.
Lebo rodinu vytvarame spolocne. A raz jeden,raz druhy musi byt tym tahunom.
A v takom prostredi vychovavame deti,cize oni raz budu rodicmi podla (aj)nasho vzoru.
Urcite je aj chlap s chopny a vybaveny postarat sa o male mimi...ale zeny su na to usposobene ovela viac tak na 95% co u chlapa je 25%+pracou na sebe 75%....urcite to da ale zena ma na to program na vyssej urovni. Akoby som, mojho pocula dobre ty oprav PC( ja som rada ze ho ovladam na zakladnej urovni) a ja sa postaram o dieta...alebo chod pokosit poletrovu travu v zahrade, vybav zateplenie a strechu a ja sa postaram o dieta...no nejde to, nemam taku retoriku medzi muzmi ako on s muzmi atd..na nikoho a nic nenarazam, len pisem...zena bud zenou, srdcom ohnom domova....muz bud muzom ochrancom a zivitelom rodiny,ktora ti bola zverena.
Kedy ste sisu realne uvedomili ze cakate babo, ze uz nebude nic ako predtym, zivot hore nohami...ja pri dvoch ciarkach...moj muz? V piatom mesiaci ked citil pohyb a videl brusko...mame ucity naskok pre baby...
Samozrejme zalezi vela od povahy, preziteho jeho detstva, zraneni, skusenosti...Moj vie robit vsetko, varit, prat, upratovat..musel sa naucit, ale nerobi to...on robi tie ine veci...a o deti sa stara, pre mna naj ze ma podrzi, nezhodi ale vyzaduje autoritu od deti ked mi uz skacu po hlave...a ako pisali...niektori potrebuju cas, budu sa starat,hrat, brat na vylety, natierat dreva, kopat zem...ako moj so stvorrocnou dcerou...do roka som ju ale mala na starosti na 90%ja....sme tak urobene aby sme to dali...😊😉💗😘
Keď tu čítam niektoré tie komentáre až sa mi rozum zastavuje. Prečo by muž nemal byt stavaný nato, aby sa postaral o vlastné dieťa? To je akože co? Véd aj žena keď ma prvé dieťa sa všetko učí za pochodu a nikto jej nepovie vieš čo daj moja zoberiem ti dieťa postarám sa oň a dám ti ho keď bude mať 3 a bude s nim už lepšie.. Áno máme materinský pud a áno sme pre dieťa dôležité ale ved muž je rovnaký rodič ako žena. My sme s manželom bábätko neplanovali obaja sme boli mladí, ale ako náhle sa narodila ani raz sa nestranil niečo urobiť. Keď treba prebaliť prebalil, keď nakŕmiť nakrmil, odniesol, prezliekol do dnes ju kúpe a nikdy sa nesťažoval, práve naopak rad sa všetko učil. Mala ma skoro 6 majú nádherný vzťah obaja ju milujeme nadovšetko, ale ten vzťah si s nou budoval práve dotykom, obajim starostlivosťou a venovaním sa jej. A je zbytočné tu teraz obhajovať chlapa, že sa bojí. Každý sme sa báli, každý sa aj bojíme, ale robíme to, či ženy alebo muži. Autorka a tebe poradím zapajaj ho, nie ze on sa bojí daj mu malého a nech sa mu venuje aj on. Dieťa vyrastie a všetko to pekne prejde tak rýchlo ani sa nenazdas
@alaguema Okrem kojenia je muz robit schopny vsetko. Mala som cisarsky a moj manzel mal dvojhodinovy bonding po porode s drobcom miesto mna. Kontakt koza na kozu. Myslis, ze lepsie bolo nechat ho zabaleného v perinke na novorodeneckom? Prosim ta, neobhajuj pohodlnosť svojho muza. Otecko je plnohodnotný rodic, ale ako si si zariadila tak mas 🙂 A ja vlastne tiez. 😅
@mamamasama tiez som mala cisarsky a muz nemohol byt pri mne,ale videl syna skor ako ja,ajho drzal v naruci skor ako ja. Cize....ja uz 10r.ticho ziarlim😁
To myslíš vážne toto???? Mne už rozum stojí. Muž je v práci hej? Zarába, vstáva a ide a robí, príde domov a ide ešte s vami von, prihovára sa bábätku. Takže ma prísť z prace, prebakovat, ist von, kúpať a nosiť? Takže vieš čo radím ti, rozved sa a to hneď. Alebo nech muž ostane na materskej, chod a zarob na vás všetkých a keď prídeš z prace skus ešte makať doma.
ked sa boji tak mu ho daj do nosica 😅
@mamamasama ty máš problémy s čítaním? Píšem, že môj muž sa nebál ani prebaľovať, ani kúpať od prvého dňa. Bol pri oboch pôrodoch a je skvelý otec. Nikde nepíšem, že otec nie je plnohodnotný rodič. Poukazujem len na to, že ak sa nechytí hneď po pôrode, že tomu treba dať čas, pretože nie je biologicky vybavený tak, ako žena, ale to asi nemáš kapacitu pochopiť. Hlavne, že vieš do textu nacápať vždy dosť emotikonov.
@anonymka11 Vzdy bude niečo pekné, cely život, podľa mňa sa muž a ani nikto nemá nútiť do ničoho. A ci sa ho dotýka, či nie, to ešte neznamená, že by nemali mať pekný vzťah. Naliehat je cesta nie dobrá.
@terezka1947 to ani nevrav... ja som aj plakala, nie len ziarlim... strasne som si priala pocas tehotenstva bonding s drobcom, ale tak co uz... no som stastna, ze citil po porode aspon tatinka... A kolkokrat mu aj hryzol do bradavky.. podla mna by aj nakojil, keby mal ako 😂 ... ozaj vdaka Bohu za to, ze mam muza akeho mam, lebo ked citam tieto komentare, citim sa ako v stredoveku 😅
@alaguema a co si hned agresivna??? doma musis byt poslusna na slovo a tu sa chodis odreagovať? 😂
Tie prve dva tyzdne bol najskor doma,nie? Ako pisu.. o babo ma zaujem. Aj sama to pises. Nie je ze nie...ale je to kvazi tvoja praca a on robi inde a chapem ho,ze sa mu nechce.. Je lepsie pochvalit,uznat aj to malo a cim bude dieta vacsie..tym viac s nim bude komunikovat (pri najhorsom,bude musiet,lebo dieta nie je nabytok..) Pri oboch detoch sa zacal mpj manzel ovela viac angazovat,ked zacali sediet,lozit,chodit,papat prikrmy. Dovtedy mal ich aj obcas na rukach,aj v kpciariku,aj sa stalo,ze prebalil ci okupal..ale nie pravidelne. To bola moja primarna uloha,on mal ine (praca,vybavovacky a lietacky hore dole,lebo ja som bola s detmi doma). Nie kazdemu to tak vyhovuje. Kazdy to ma trocha ibak rozdelene. Niekde manzel nepomaha ani a domacimi pracami! A inde mi zas pride..ze zena by najradsej nerobila nic a stale sa stazuje. Vy si to musite dohodnut spolu. ;) Kazdy to ma inac. A niekto,bohuzial,ma tak ako nechce..lebo sa doma nevedia dohodnut..
Základy vzťahov sa budujú od narodenia...to by si mala uvedomiť aj matka aj otec a poviem vám, že my s mužom si od narodenia oboch detí starostlivosť delíme rovným dielom (keď je doma) a poviem vám že všetky matky v okoli čo muža buď nepustili alebo on sám do roka nechcel sa starať akokoľvek, majú teraz tieto deti na starosti...s otcom tie deti nemajú žiaden vrúcny vzťah lebo absentoval v rannom detstve...čiže teórie že matka sa má starať od narodenia a otec sa môže no nemusí podieľať platili možno tak v minulosti kedy chlapi robili od rána do večera v hore....ak ale chce aj chlap si budovať vzťah s deťmi, mal by začať čím skôr...môžem iba potvrdiť...
Ja som mužovi povedala, že sa bude starať aj o malé bábätko.Mňa to tiež nikto nenaučí, tiež budem mať strach, tiež budem unavená a kedže viem, že nerobí v bani a robíme tú istú prácu tak sa môže vyhovárať koľko chce.A hlavne počas voľného dňa sa nebude mať načo vyhovárať.
Povedala som mu, že ak to celé bude na mne tak mu ho nechám samého aj na dlhšie.Ak chce dieťa nech sa stará aj on ja prežijem aj bez neho takže ak tu už bude tak sa starať bude.Nachystám mlieko a nech sa stará.Otec je taký istý rodič ako matka a všetky ktoré veríte mužom, že na to nie sú vybavení tak aj môj materínsky pud je 0,0 a nemám žiadny návod v hlave, že ako na to.
Aké pomáhanie? To je starostlivosť.Kde je napísané, že dieťa patrí vždy len matke.
Žiadne také, že ja som muž a ja to neviem ma nezaujíma.
Ďalšia vec je vzťah.Ja si ho tiež budem musieť vybavovať a ak chce aby aj on mal vzťah s dieťaťom tak s ním musí byť v kontakte od mala.
Ja som s otcom žila niekoľko rokov ešte pred rozvodom a bol to pre mňa ujo ktorého som volala otec.Žiadna emócia.
*vybudovať nie vybavovať tam malo byť
@stanulienkat to nie je pravda. Takéto jedovaté slová si nezaslúžia.
@sonicka19983 neviem, či žijeme v nejake inej realite, ale ja poznám spústu ľudí, ktorí sú v práci od rána do večera. Nehovorím, že je to ideálne a správne, ale niekedy nie je veľmi na výber. Nie každý má prácu, kde padla a ide sa domov. Teraz sme už obaja feelanceri, ale keď boli deti malé, tak muž chodieval z práce večer. Venoval sa im vždy, keď mohol. Majú super vzťah. Deti od malička vedeli čo robí a že to robí pre nás. Boli sme mimo SR, bola som na všetko sama počas dňa a dalo sa to zvládnuť. Nerozumiem ani aké pomáhanie - tu nikto nie je šéf a nikto pomocník. Úlohy sa delia. Nerozumiem tomu pohadzovaniu dieťaťa ako keby to bolo šteňa, že ak ty nie si ochotný robiť čo poviem, tak tu máš dieťa a ja odchádzam na dve hodiny preč a ja ťa proste donútim. Čo sú toto za vzťahy preboha. A ešte to tu hrdo prezentujú. Viem, že toto si nepísala ty konkrétne, len som sa zamyslela, že čo bude výsledkom takej výchovy.
@maciatkolulu Ja som nikde nepisala, ze iba on sa ma starat, ked pride z prace. Pisala som, ze uz vobec sa nestara o nase babatko, ani cez vikendy. A, ze mi to je luto kvoli syncekovi, ze ho ani raz nevezme na ruky a nepomojka. A ani cez vikend, neprebali, neurobi nic pre babatko. Vies, co by som dala za to, keby zobral nasho synceka na ruky, a poprechadzal sa s nim po byte, aspon jeden krat 😭😕. Nema manzel s nasim syncekom na rukach ani foto na pamiatku do albumu.
Na tvojom mieste by som mu ho strcila do ruk. Je tak otec, ako ty mama. Keby si musela surne ist do nemocnice napr. so slepakom, tak by ho dal na adopciu? Vsetko su len vyhovorky, ty si tiez nikdy pred tym babatko nemala, tiez si sa musela vsetko naucit. Chapem, ze ak chodi do prace, vacsina starostlivosti je na tebe, to povazujem za samozrejme. Ale aj ty mas pravo vecer aspon na chvilu pre seba, aby si si oddychla. Skus mu povedat, ze varit budes az ked bude maly vacsi, lebo teraz je cela starostlivost o dieta na tebe, co ti na to povie. A spytaj sa ho, kto sa bude o dieta starat, ked nastupis do prace, planujes to, ked bude mat rok. Ide len o starostlivost o dieta, alebo aj domacnost ignoruje?
Vies mozno tvoj muz potrebuje cas sa spamatat...je to pre neho nova realita a o dost intenzivnejsia pd tvojej lebo ty si s babom zila 9 mesiacov a on len zrazu vidi tu je novy clocek...mozno zaciatok bol taky naspeedocany plny lasky, a vsetkeho toho krasneho ale ono to opadlo a zacal zit realitu, vsednu kazdodennu realitu, zacal si uvedomovat, potrebuje sa zzit, zaradit..mali ste vsetko premyslene, prestudovane ale realita je vzdy ina a osobna skusenost je zial neprenosna...vidim, ze asi potrebuje cas zaradit sa, najst sa....netlac na neho v tejto chvily, lebo mozes urobit viac skody. Daj mu cas a uvidis 🙂
Ahoj. Necitala som rady maminiek, len Tvoj text. Chodili ste na predporodnu pripravu spolu? Tam sa hovori o starostlivosti o babatko. Aj viazani, noseni a kupani. Mojmu muzovi to velmi pomohlo. Aj prakticke ukazky na babike. Najst si miesto pri porode aj starostlivosti o syna. Muzi su uzkostlivejsi. Mamky tiez, ale u nas je to nevyhnutnost. Ak muz vidi, ze to zvladas, pri vsetkej laske k synovi, necha to krehke dietko na Teba. Co by som robila? Podporovala ho, vytvarala prilezitosti, zavolala mamku ci svokru, nech mu iny clovek ako Ty sam a aj s nim ukaze manipulaciu s dietatom a pripadne dulu vo vasom okoli. Neviem kde byvate, skus mrk na duly.sk. Drzim palec
Niektore zeny by mohli mat zo 3 deti po sebe aby prestali riesit kraviny. Nemali by na to cas. Manželovi by som odporučila zostat doma na podpore aby sa plne venoval len manželke a dieťaťu. Nonstop. Snad bude manželka spokojna.
@vendulka80 nemam pocit, ze by ignoracia dietata zo strany otca bola kravina. Ani autorka temy nepotrebuje, aby jej muz prevzal celu starostlivost o dieta a domacnost.
naco by ho prebaloval, ked to spravis ty a asi aj lepsie .. rovnako ho aj ponosis.. chlapom vacsinou treba po lopate, vsetko, nevidia nam do hlav.. vies co, varim, prebal ho, ukludni ho.. vies co, potrebujem na 2 hodky zbehnut v klude na nakup, postaraj sa.. je to problem?
Moj muz tiez nemal velmi “vztah” k tomu, ked bol maly babatko, hojdat na rukach a take... to nie. Ale to proste su chlapi, v jiektorych to sice je ale v mnohych nie... ako podrastol, su z nich partaci, nerob tragediu z toho. Ja ked som povedala, ze treba plienky,.... sampostavil a siel do obchodu, tak som uvazila, ze starat sa chce, len nie take babatkovske ukony, no..
@vendulka80 trochu drsná reakcia, ale v podstate pravdivá. Mám pocit, že čím viac komfortu máme, tým viac poniektoré ženičky fňukajú. Asi by to chcelo boot campy pre precitlivelé mladé mamičky, budú prať pleny v potoku, robiť na poli a variť na šparhelte, samozrejme s detičkami. Bez prístupu na internet 😎 Po návrate do bytíkov s modrým koníkom si budú viac ceniť svoju realitu.
Dievcata, zbytocne drsne reakcie. Rodicia su 2. Zena z roznych dovodov moze potrebovat pomoc. Ked uz len to by bol dovod a motivacia pre muza. Ak je pri nej muz, co poklada podanie ci podrzanie dietata za nadludsky vykon, tak to v poriadku uplne nie je teraz a nebolo by ani pred 100r. Vase sarkasticke "rady" jej nepomozu. Rovnako ako ona otazku, Vy ich tiez pisete komfortne od PC, mozno s kavickou v ruke a nie od potoka. Budme viac laskave a empaticke. Kazdy to mame inak a preto je toto forum.

U nás sa muž vie postarať rovnako o bábätko ako ja. Od malička som mu malú dávala, aby sa to naučil a učili sme sa obidvaja, keďže som prvorodička. Výhovorky, že to nezvládne, je unavený z práce by som neakceptovala. Je rovnaký rodič a má tie isté povinnosti. Niekedy však aj samotné matky nepripustia muža k starostlivosti o dieťa, stále frflú a nie sú spokojné a potom sa čudujú, že nepomáha ani neskôr. Nepovažujem však za šťastné štandardizovanie mužského správanie, že je v poriadku, keď chlap nepomáha, výhovorkami, že dieťa je príliš malé. Podľa mňa to v poriadku nie je. Chlap má síce prácu, ale tú máme aj my a to 24 hodín denne.