icon

Manželovi po narodení dieťaťa "preplo"

25. máj 2022

Ahojte, dnes mi je nejako smutno, asi sa potrebujem porozprávať. Začnem asi tým, že môj muž má veľmi ťažkú povahu, laicky by som ho odhadla na narcistickú poruchu osobnosti. Keď sme sa zoznámili, správal sa ako ideálny partner, ale postupne, najmä po narodení prvého dieťaťa, sa začali prejavovať také nepekné črty jeho osobnosti, aké som ani netušila, že má. Veľakrát ma nechal v štichu najmä v situáciách, ktoré boli pre mňa obzvlášť ťažké a potrebovala som jeho oporu. Niekedy mám pocit, že mu spôsobuje radosť, ak mi môže nejako ublížiť, uškodiť. Už po druhom dieťati to medzi nami začalo škrípať. Čím boli deti staršie a dalo sa viac robiť s nimi, ale aj iba tak, vo dvojici, tým menej o tento spoločný čas začal prejavovať záujem. Nie raz mi šplechol do tváre, že on nepotrebuje tráviť voľný čas so mnou. Lenže jeho nebaví tráviť čas ani s deťmi, akoby ho pochytila druhá puberta a zatúžil po starom živote, keď bol iba on a mal kopu času, peňazí a slobody. S deťmi sa nehrá, neučí, nerozpráva, raz za veľmi dlhú dobu ich niekam vezme, napr. na plaváreň, aj to sa potom tvári, akoby mal dostať metál a potreboval ďalší mesiac na regeneráciu. Situácia sa veľmi zhoršila, keď nám osud neplánovane zoslal tretie dieťa. Manžel tým nebol nadšený, prvé mesiace sa síce tváril, akože jeho sa to netýka a je to iba môj problém, posledný mesiac pred pôrodom mi už vyslovene robil zle (napr. ma nechal samu trepať detskú postieľku a zaplatiť všetky potrebné veci, lebo však, on to dieťa nechce). Od pôrodu mu prepína už úplne. Doma prestal robiť všetko, podľa jeho slov on ma živí a ja mu za to mám byť vďačná a ako žena v domácnosti mám robiť všetko, čo sa týka domácnosti a detí, on predsa chodí do práce. Neumyje jediný hrnček, po práci a počas víkendov má svoje osobné voľno a trávi ho, ako on uzná za vhodné. Ja musím makať na 100%, aj keď som chorá, nezaujíma ho, ako sa cítim, už z pôrodnice som spadla do celého kolotoča povinností, lebo doma prstom nehol a s ničím mi nepomohol. Maličké od narodenia jediný raz nevzal na ruky, nazýva ho iba TO, DECKO, MALÝ SMRAD, raz dokonca PANKHART, ale to už sa ma poriadne dotklo (pre istotu uvediem, že to dieťa je jeho a on to veľmi dobre vie, žiadne podozrenie z nevery nemal ani nemá). Neustále mi vyčíta, že nezarábam, z trucu ma odstrihol od financií. Mne na účet chodí iba rodičák, ale z účtu mi odchádzajú všetky platby za školné detí, školský klub, stravu, krúžky, všetky školné poplatky, napr. na učebnice, výlety, ZRPŠ a pod. Okrem toho nakupujem deťom všetko oblečenie a obuv, darčeky celej rodine (vrátane jeho rodičov a súrodencov), zabezpečujem každodenné nákupy (muž urobí jeden väčší nákup cez víkend, počas týždňa dokupujem ja, čo chýba k vareniu, plus lieky, drogériu, ak treba kaderníčka deťom a pod.), maličkému nakupujem všetko iba ja, ani len plienky mu nekúpi. Posledné dva mesiace mi už prestal tankovať aj benzín do auta (vozím staršie deti do školy), vraj riť si vyvážam ja, tak sa mám starať. Je zrejmé, že moje výdavky vysoko prevyšujú príjmy, ale jeho to netrápi, vraj si mám zarobiť. Jemu sa však z jeho platu na účte hromadia úspory, ku ktorým ja prístup nemám. Okrem toho už viac ako rok so mnou nespí, vyhovára sa na to, že sa bojí neželaného tehotenstva. Keď som sa ho priamo opýtala, či niekoho má, odpovedal negatívne. Istá si však nie som. Posledný rok pre mňa nemá pekné slovo, len more urážok, nadávok (aj vulgárnych) a kritiky. Pritom sa snažím, ako vládzem a stíham, venujem sa deťom, starám sa o rodinu aj o domácnosť, no on si vždy nájde nejakú zámienku na konflikt. Doma fungujeme ako spolubývajúci, on v jednej izbe sám so sebou, my s deťmi zase v inej. A nie, nie je to o tom, že by som ho pre deti zanedbávala, je to on, kto o moju starostlivosť a pozornosť nestojí. Ešte aj keď príde od lekára a ja sa opýtam, ako dopadol, vyštekne: "čo ťa do toho?" Pokojne sa so mnou nedokáže rozprávať o ničom, okamžite vybehne do útoku a šteká po mne. Keby som s deťmi mala kam ísť a ako nás uživiť, už dávno tu nie som. Strašne mi chýba trošku nehy, milé slovo, som vydatá, no cítim sa tak osamelo, ako nikdy predtým. A pritom ani len netuším, čím som sa akože previnila ☹

letfenixa
26. máj 2022

@autorka na výživné máš nárok už počas manželstva.

autor
26. máj 2022

@letfenixa Ja viem, ale tiež viem, že ak niečo také urobím, "spočíta mi to", vie byť veľmi zákerný a pomstychtivý ☹

mikadooo
26. máj 2022

Odíď 🙏🙏🙏. Rozveď sa 🙏🙏🙏 prosííííííím 🙏🙏🙏🙏🙏🙏. To je nie že spočíta ti to... Veď on už to robí, ako ti môže ešte viac ublížiť???? Vezme ti deti???😂

lenkakravcova
26. máj 2022

Ako ti to spočíta?
Ak súd určí výživné na dieťa 100 Eur, na teba 200e, tak ti každý mesiac pošle peniaze.
Nemá ti co urobiť.
Ak by chcel, tak dáš na súd vyhrážanie sa..
Zákon je zákon. Pracuj s nim vo svoj prospech.

autor
26. máj 2022

@mikadooo Neviem, čo má v úmysle, robí si rôzne nahrávky, napr. keď sú deti zlé a ja na nich pokričím. Fotí si neporiadok, ak niekedy čosi nestihnem. Dnes som zistila, že zahesloval súbor, kam sme si kedysi zaznamenávali, koľko peňazí máme na účte, na termiňáku a pod. Heslo mi odmietol povedať, že mňa do toho nič. A dnes mi šplechol do tváre, že nech kľudne odídem, ale on dá výpoveď, aby mu vyšlo minimálne výživné a ešte mi rýchlo narobí dlhy, aby sme sa aj o tie pekne podelili. Myslím si, že si potichu presúva aj nasporenú hotovosť a tvorí si tajnú rezervu, však ja do ničoho nevidím ☹ Bojím sa, aký diabolský plán vymyslel (čo ak chce súd presvedčiť, že sa napríklad o deti nestarám, alebo som psychicky labilná, alebo nebodaj ja týram jeho...?). Je geniálny herec, na verejnosti hrá také divadlo, že by ste mu aj Vy uverili, aký je to ideálny manžel. Až doma za dverami sa naplno prejaví ☹ Taký skvelý človek to bol prvé roky manželstva, milý, pozorný, starostlivý, nikdy v živote by som nebola povedala, že jeho pravá tvár je úplne iná ☹ Žijem s nepriateľom.

mikadooo
26. máj 2022

Takže zo strachu s ním radšej ostaneš? Už teraz nemáš dokopy nič, ale ostaneš s ním zo strachu, že ani potom nebudeš mať nič? A ešte bude pred ostatnými súrodencami nazývať brata/sestru "to"??? Ja si nemyslím, že je to také jednoduché ako si to on predstavuje. On nemôže potichu presúvať "niekam" peniaze a potom sa na súde tváriť že nič nemá. To totiž sú VAŠE peniaze a nie jeho. Ale jasné, dá sa aj celý život báť a ostať s ním a dávať krásny príklad deťom, ako vyzerá "ideálna rodina". Všetko sa dá, len sa musí chcieť. Tu radšej ostaneš v pekle, lebo čo keby. Nahráva si ťa? Ty si ho čo nenahráš, keď ti hovorí, čo spraví, aj podáš žiadosť o rozvod? Môžeš žiť v strachu a neskúsiť nič, alebo môžeš bojovať. Je to na tebe. Cesta sa nájde vždy.

sherynkamalinka
26. máj 2022

Kludne môže dat vypoved.neboj sa,aj na to sud prihliada ak bola vypoved dana doslova z vychcanosti.takisto sud prihliada na to,ze pokial nie je invalid,ma si najst primerane zamestnanie aby mohol vyzivovat deti. Jemu vypovedou povinnosti voci detom nekoncia.a byt tebou,podam navrh na nariadenie neodkladneho opatrenia na určenie vyzivneho pre teba a deti do rozvodu

gagik
26. máj 2022

Sikanuje ta, asi jedine co to pomoze je rozvodovy pravnik

kudyca
26. máj 2022

@autorka cim skor to zacnes riesit, tym lepsie, ver mi. Takto dostava kazdy den navyse, aby ta deptal, nicil a vytvaral si prave tie svoje podmienky. Aj moj sa tak vyhrazal a fotil si hovadiny, vo finale to bolo vsetko jedno, pri rozvode sa prihliadalo na ine veci. Dobry pravnik je zaklad. Ak chces, napis mi spravu, dam ti tip. Mala som super pravnicku a spominala mi, ze spolupracuje s organizaciou pomahajucou tyranym zenam a to ty si a to nezmeni ani bordel nafoteny v jeho telefone, foti si to a nataca namiesto toho, aby ti pomahal?
Poviem ti, mne nedavno piplo prve vyzivne a zrazu je ten zivot omnoho jednoduchsi, aj ked je to "len" toto. Ja som roky drzala hubu a krok, tiez zo strachu a obav.. a radsej sla do prace skor a radsej si nasla tie prace dve, aby som s detmi mala... ale nie je to vobec az take zle, ako to vyzera teraz, ked sa v tom zmietas.

kudyca
26. máj 2022

Vcera tu niekto pridal videa z cyklu jako fenix, aj tie ti odporucam. Vela som sa od nich naucila a kupila som si aj ich online trening Zachranny kruh a to mi dodalo vela sil.
Inak som tiez zacinala s Janom Dvorakom ci Petrom Kinkorom na youtube a to dokopy bola moja cesta z toho von.

katkami123
27. máj 2022

Tak očividne si robí plán ako ťa opustiť, však to sama musíš vidieť, ze už dlho ako rodina spolu neostanete. A ty si robíš tiež videa aspoň ako on? Či potom čo? Iba on bude mať dôkazy? Čo ho niekedy potajomky nenahráš, keď ti nadáva, keď sa ti vyhráža? Čo myslíš, ze načo robí tie videa a fotky, len tak z dlhej chvile, alebo aby mal kvalitný materiál pri rozvode?

andreatytler
27. máj 2022

Pana beka. Co prispevok od teba to dalsie sokujuce informacie.
Moja zlata, toto je uz vazne. Chod za pravnikom hned teraz a pozistuj si co a ako okolo rozvodu, hlavne financne aby si bola pripravena ak budes musiet konat.

katkami123
27. máj 2022

Žiaden zdravý muž nevydrží rok bez sexu… stopuje ta s financiami preto, lebo idu na inú. Len si mu urobila škrt, očividne ťa chcel opustiť skôr, len teraz nechce byt za blbca, ze ta nechal počas materskej, keď máte malé dieťa.

andreatytler
27. máj 2022

@katkami123 Presne, tak hlada vselijake sposoby ako to hodit na nu. Hnusne riadne.

daniela1911
27. máj 2022

Autorka ani neodpovedá, predpokladám, že sa chcela len vyrozprávať a doma ide všetko po starom. Tvoj chlap je ch*j, ale ty si tiež riadne hlúpa, pretože tieto problémy netrvajú rok - podľa tvojich príspevkov. Ľutujem tvoje deti, veľmi. Tvoja láska nenahradí všetko ostatne…
Každopádne, chystaj sa na odchod alebo vyhadzov. Pretože dlho s mužom už nebudeš. On už má dávno inú. Preto si vydelená z peňazí, z prístupu k účtom a súborom. Robí si dôkazy, ako to u vás vyzerá, že si “neschopná”, aby mal podklady k rozvodu. Peniaze si presúva inam, kľudne môže dať aj výpoveď… netvrdím, že mu to pomôže na súde, ale už tam vidieť ten zámer, ako uvažuje a čo plánuje. Predpokladám, že bývanie je len jeho… nechala si to zájsť moc ďaleko. Mala si zasiahnuť už dávno. Na druhej strane, on bol takýto vždy, len ty si to nevidela, alebo nechcela vidieť… chcel vôbec deti ? Aké ste mali plány ? On očividne iné ako ty…

katkami123
27. máj 2022

Trosku mám pocit, že to tretie dieťa bola aj špekulácia z autorkinej strany, ze uchráni manželstvo a stal sa opak. Možno sa mýlim. V podstate vieš s kým žiješ, vieš, ze normálny nie je, ale bojíš sa ho opustiť. Inak na YouTube sú stále videa od Dvořáka, len si si možno vybrala nevedomosť. Preto nechápem, prečo sa ty pýtaš, kde si urobila chybu, ak si tie videa pozorne sledovala, vieš, ze takýto ľudia sú chorí.

konikkon
27. máj 2022

Ja zareagujem na to, že máloktorý chlap si vie vytvoriť vzťah s bábätkom. Máme polročnú dcéru a môj muž kúpe, prebaluje, uspava, pestuje... Vie má plnohodnotne nahradiť vo všetkom. A poznám veľa veľa takých oteckov... Mne je ľúto všetkého, čo prežívas. A ako ti tu radia aj ostatné. Čím skôr odísť k rodičom, rozviesť sa a nech debil platí výživné. On ťa vôbec neľúbi. A neľúbi ani vaše deti ,

luccija
27. máj 2022

Už nemáš načo čakať.Hlavne sa s ním každý deň nehadaj, nevyhrážaj a radšej si chod pre rady na úrady.Ucelove podanie výpovede či zníženie platu...sudcovia už nie sú hlúpi a dobre ho vyobracaju.Ty sa bojíš a to je jeho veľký tromf.Snad sa pobijes za seba a svoje deti...
Lepšie to už nebude on si Ťa neváži..

autor
27. máj 2022

@luccija jasné, že sa bojím, pretože nie som finančne sebestačná. Ak ma z bytu vyplatí, z tej polovice si nove bývanie nekúpim, hypotéku mi nedajú, čo s nami bude? Ako rozveziem deti, keď škola je ďaleko a som odkázaná na auto? On zarába toľko, že ak mi pošle výživné, stále si bude nazivat ako kráľ a jesť kaviár. Starostlivosti o deti sa nebojím, už dávno som zvyknutá starať sa sama. Muž bol často pracovne mimo domu, aj celé týždne a ak aj je doma, deti ho nezaujímajú. Moja rodina mi nepomôže, jeho tiež nie a nájsť prácu s normálnou pracovnou dobou a dobrým platom ako osamelá matka troch malých detí je takmer nemožné. Zažila som, keď som mala iba dve deti, stačila zmienka o deťoch na pohovore a moje CV šlo do šuflíka. A ak by som aj nejakú prácu našla, staršie deti sú chorlave, kto mi pomôže, keď budu choré? Časté ocr mi nikto tolerovať nebude a muž ma už upozornil, že okamihom prípadného rozvodu sa o deti prestane zaujímať. Ono sa ľahko povie rozved sa a utekaj, ale ja uvažujem 5 krokov dopredu ☹ A áno, aj sama vidím, že naša rodina už prakticky ako rodina nefunguje, že to nie je dobré. A nie je dobré, ak deti žijú v prostredí plnom napätia, všetko si uvedomujem. Len musím nájsť nejaké riešenie dobré pre deti vo všetkých ohľadoch, nie aby sme sa odrazu ocitli v nejakom krízovom centre bez vízie, čo bude zajtra, až taká hrdinka nie som. Keby som mala prácu, stabilný plat a slušne bývanie, všetko by bolo jednoduchšie ☹

micusa2222
28. máj 2022

prepáč, ale dosť blbá otázka..prečo si sa s takým človekom rozhodla mať 3 deti ?

kassandra25
28. máj 2022

Zena tebe nie je pomoci. Normalne mam pocit, ze lizes zem, po ktorej on prejde. Lutujem tvoje deti, ze maju matku, ktora sa zaobera a place za chrunom! Fuj!

micusa2222
Autor odpoveď zmazal
elenita
28. máj 2022

Mila autorka, si vo velmi tazkej situacii. Citim hnev, bezmocnost, zlost, frustraciu, len ked to citam. Je jasne, ze sama to nemozes zvladnut. Potrebujes pomoc pravnika, psychologa. Ved on Ta nonstop systematicky tyra, sokuje, depta, vzdy, ked napises novy prispevok, az mi zovrie zaludok. Co ma ale zaujalo, asi v 2 prispevkoch si spomenula, ze on Ti povedal, nech kludne odides, alebo ze v pripade rozvodu...cize ste sa bavili o rozvode alebo ako? Kto s tym prisiel, kto to navrhol? Ja by som povedala, ze Tvoje prve kroky by mali viest k psychologovi a k pravnikovi, a ti Ta odborne nasmeruju, co a ako. Sama, nonstop deptana a ponizovana (a bez podpory rodiny) nemas sancu toto zvladnut. Ked budes mat toto zvladnute a plan, ako dalej, slahla by som mu bez emocii rozvodove papiere a nonsalantne odkracala. Drzim palce a posielam vela sil. P.S. : Tvoji rodicia vedia detaily a aj tak odmietaju pomoct? Alebo si im len nepovedala vsetko?

elenita
28. máj 2022

A este jedna vec, zena zlata, prosim Ta, prestan sa starat o jeho rodinu a darceky pre nich a ani na verejnosti sa nesnaz "drzat dekorum" a hrat sa na rodinu, aj tak nou uz davno nie ste...nenechaj ho hrat sa na idealneho manzela. Drz sa.

janage
28. máj 2022

Tak si to zhňme. Nedáva Ti peniaze, o deti sa nezaujima, zjavne plánuje ťa úplne odstrihnúť od spoločného majetku a podľa všetkého má už za teba náhradu.
Ak by sa zajtra rozhodol ta vyhodiť potom budeš mat kam ísť? Ak ti zajtra jednu dve tri struhne budeš mat kam ísť? Či vydržíš akože, aby deti mali strechu nad hlavou? Dokedy?
Prečo sa nejdeš poradiť na úrady ako ti baby radia?
Že narobí dlhý, no presne pre toto by som okamžite v pondelok išla na úrad zistiť ako sa môžem brániť.
Si myslí geroj, že súd si nevie vypýtať podklady z banky, že aké tam boli pohyby, že odkladal a účelovo presunul?
V krízovom centre by mali spolupracovať s odborníkmi a poradia Ti.
Si predstav, že ochories bude úraz či niečo, že by ťa museli hospitalizovať potom by bolo čo? Hrdinsky podpíšeš reverz a pôjdeš domov lebo starat sa o deti a domacnost muz prikáže? Ak chceš zachrániť svoje deti musíš v prvom rade zachrániť seba.

janage
28. máj 2022

Tvoj muž okolo teba rozprestrel sieť v ktorej vidíš iba prekážky a ako sa nedá. Ale tá sieť nie je pevná.
Je zákerný, ak to vieš sa zariaď. Píš si denník koľko je doma, venuje sa rodine. Nahraj ho, keď vulgárne nadáva. Keď vyčíta. Pofoť jeho bordel čo po ňom ostal.
Ale hlavne už sa dvihni a chod za právnikom,na úrady. Dávali ti tu kontakt.

sidon
28. máj 2022

ako radili dievcata predo mnou:
- ihneď ziadat určenie výživného na seba aj deti ( uz počas trvania manželstva)
-zvážiť kroky k rozvodu ( pravnik, upsvr).
-ked mate spolocne ucty, si pravdepodobne disponent. Chod do banky, daj si urobiť momentálny finančný prehľad stavu na účtoch, kde mate spolocne peniaze
- v prípade rozvodu sud stanovi výživné Nie je podstatné, ze on da výpoveď. On ma povinnosť deti živiť a mat primeranú prácu, ked sa jej dobrovolne vzda, stále platí, ze deti živiť musí. Su rozsudky, kde muži naschvál ponížili svoje príjmy a sud aj napriek tomu výživné ponechal alebo dokonca navýšil ( pri neplateni výživného môžeš dat navrh na exekuciu , bývalému manželovi sa da siahnuť na nehnuteľnosti, plat, ucet, vodičský preukaz )
- zit mozete docasne aj po rozvode v spoločnom byte. Otázne je, ci platíte hypo ( aby neprestal platiť hypo napr a tebe by to ostalo na krku ako bremeno spoludlznika, ktorý bude musieť potom platiť celu hypo).
-Medzitým poriesit majetkové vysporiadanie. Po predaji spoločného si kúpiť maly byt blizko skoly, aby ste neboli zavisli od auta)
-tieto kroky by som prešla s právnikom a psychológom vopred, pripraviť sa na jeho ťahy a zakernosti

sidon
28. máj 2022

@autor informovať sa u právnika, co môžeš urobiť, aby nenarobil dlhy medzitým ( ci sa to da napr. ošetriť zuzenim BSM)

katkami123
28. máj 2022

Ale sama vidíš, ze on robí kroky ako ťa opustiť, čiže pravdepodobne ostaneš sama tak či tak s tým, ze on bude mat dôkazy - fotky, videa a ty prázdne ruky.

bubuzu
28. máj 2022

Ahoj, chcem ťa len veľmi povzbudiť. Moja mamina si zažila podobné, okúzlujúci muž, od nej starší, ona čerstvých 20.. Vzali sa, jedno dieťa, do roka druhé (ja).. a z muža sa vykľul narscis, chorobne žiarlivý psychický tyran, mama s dvomi maličkými deťmi, odkázaná na jeho financie...a do toho, za 5 rokov prišlo ďaľšie dieťa. Podrobnosti neviem, ale viem si predstaviť, že ju do neho zmanipuloval...a potom začal hovoriť, že nie je ani jeho. Nepočúvali sme iné, ako že ona je p.., ku...a, chodil za nami a zbieral po nás omrvinky, pomaly sa to týranie prenieslo aj na nás... bolo to ťažké, byt nebol ich, ale družstevný, nakoniec sa rozviedli... Mama mala niekoľko robôt, po nociach šila... Ale dala to. Bolo to najlepšie, čo mohla urobiť. Ale aj napriek tomu si my všetci súrodenci dodnes nesieme také traumy, že je zázrak, že napr. naši partneri to s nami zvládajú. A že sa vôbec dokážeme baviť s ľuďmi. Je to stále vidno. Preto to musíš urobiť. Teraz, nie neskôr, je jedno ako sa ti vyhráža, ako to bude ťažké. Trpíš hrozne ty a trpia aj tvoje deti. Nemáš ani predstavu, čo to v nich zanecháva. Poraď sa s právnikom, zver sa rodine, priateľom, nech ťa má kto podržať. Ľudia nie sú hlúpy. Akékoľvek divadielko pred nimi hrá, oni tušia, že sa čosi deje. Stačí pohľad na teba. Naozaj. Ty si tá, čo je v práve. Aj na súde to budú vidieť. Nie sú hlúpy. Otec to chcel zahrať aj tam, aj u psychologičky, ktorú im súd najprv nariadil. Nepochodil. Tí ľudia sú zvyknutí na tieto typy. Držim ti palce