icon

Manželstvo a spánok: Nechajú vás muži oddýchnuť si?

25. dec 2023

Zaujima ma ci Vas necha muz rano - aspon ked je vikend alebo sviatok - vyspat sa? Mne ten moj povie,ze on vzdy vstava do prace,ze je unaveny,a ked mu poviem,ze aj ja som a nevladzem, tak on mi na to,ze ja si mozem hocikedy pospat cez den,ked dieta zaspi ( ma cca 2r. a spi vacsinou na prechadzke 🙈 takze to je blbost). Potom mu poviem,ze by to mohol urobit aspon raz za mesiac, ze ini muzi to tak robia,ze nechaju kus zeny vydychnut a on mi na to odpovie,ze ked sa mi nepaci, mala som si twda radsej zobrat misa/ fera/jura.
Ako to je u vas? Ked mi zacnete gratulovat k vyberu musim dodat,ze sme spolu skoro 15r, a pred dietatom sme nic take nemuseli riesit, taj som nemala odkial vediet,ze to bude takto.
Pride mi,ze cim je starsi, tym je z neho vacsi sebec. :(

Strana
z3
natall113
28. dec 2023

Dieťa mi spí dva spánky dokopy cca hodinu a štvrť takže cez deň si s ňou nepospim pokiaľ je muž doma a dcéra ráno vstane ju nakojim a ostáva hore muž aby som si pospala

konikkon
29. dec 2023

Autorka, to, že sa musí muž zmeniť a zapájať, je jasné a ty to vieš. Ale ty by si mala zapracovať aj na aktivitách s dieťaťom. 2 ročne dieťa už musí plne pochopiť, že mama musí aj variť, nech varí s tebou, že musí upratovať, nech upratuje s tebou, atď. Zapoj ho do všetkého, čo robíš. Ak sa vysávača bojí, to chápem, ale určite sa nebojí všetkých domácich prác. Ale do bežných činností a domácich prác by sa takéto dieťa už malo zapájať. Ja mám dvojročné dieťa a 8 mesačne a spím cez obed s nimi. Dvojročná mi "pomáha" variť, skladať prádlo, donesie mladšiemu plienku, hodí špinavé veci do koša, uprace si hračky atď. ale ja som ju začala do tohto všetkého zapájať, ju to nesmierne baví a učí sa pritom. Mladší sa motá pri nás. Pomedzi to sa pohrame a na obed ideme všetci spať. 2 ročna zaspí sama, lebo som jej vysvetlila a ona topochopila, že musím uspať bábätko.... Proste nerieš prioritne chlapa, ten je celé dni preč, ale rieš, aby váš ( tvoj a tvojho dieťaťa) spoločný čas strávený na Materskej bol pekný a príjemný.

konikkon
29. dec 2023

@terry658 ak dvojročné dieťa vstáva 12 x za noc, mal by to rodič riešiť s odborníkom a nie čakať, kedy sa to zlomí. To nemôže byť ani v poriadku. Dieťa potrebuje pre zdravý vývoj súvislý a kvalitný nočný spánok.

luccija
29. dec 2023

Dieťa spávalo dlho, takže nebuntosila do roku spávala vonku v kočíku potom som ju naučila v postielke a každý deň som spala s ňou.Ale, ak sa náhodou stalo, že cez víkend vstali skôr ja som ich počula nevedela som spat

terry658
29. dec 2023

@konikkon mala som dve také deti. Pediatrička povedlaa, že niektoré deti prosto spia horšie. Teraz mám 5 mesačné a sme hore každú hodinu,niekedy aj menej. No už sme sa s tým nejak zmierili, že máme prosto také deti, ktoré nezvládajú prechod z jednej fázy spánku do druhej.

macekovam
11. jan 2024

Aj on by mohol ísť na materskú..

hendikep
11. jan 2024

obe moje deti spali v noci lebo spia pri nas a boli kojene , cize nechodim cez den ako matoha .. aj cez den si s mladsou este oddychnem alebo pospim aj potrebuje … ale cez vikend si to muz zvykne pekne “ potiahnut” a ani ho nenapadne ze sa mi nechce vstavat kazdy den o 6-7 a tiez by som si mozno chcela pospat .. ale ja uz som proste rano bdela cize sa v tom nevrtam - nepotrebujem to bytostne … ale zase si myslim ze keby nam deti po nociach revali tak by nespal akoby nic ale aspon by pomohol ked by to uz bolo kriticke :D

rivini
11. jan 2024

@terry658 mali by ste zmenit pediatricku. To, ze sa kazdu hodinu budi novorodenec je ok. No ak 2 rocne dieta nema ani jednu aspon 4 hodinovu nocnu spankovu fazu, nie je to „horsi spanok“ ale porucha spanku a treba ju riesit…pre vyvoj mozgu je spanok v prvych troch rokoch velmi dolezity. Tiez to moze mat nasledky v dospelosti, nebudem tu dlho vypisovat😊. Prekvapuje ma, ze toto nevie pediatricka…samozrejme, nehovorim tu o vynimksch, ked dietatu idu zuby, je chore a podobne a preto sa budi…

terry658
11. jan 2024

@rivini oni mali prvú fázu dobrú a potom boli hore až do rána. Pediatrička už šla do dôchodku ale bola 1000x lepšia ako tá čo teraz prišla po nej. Tá nerieši ani objektívne problémy. Žiaľ tu je pediatrov málo, človek si veľmi nenavyberá.

rivini
12. jan 2024

@terry658 je to skoda. My sme boli dokonca v spankovej ambulancii a teda naozaj nam aj pedi, aj lekari tam vraveli, ze ak sa zdrave dieta po 1. roku zivota budi viac ako 3-4x v noci, tak , ze rodic musi uspavat/zasiahnut, to ok nie je. Hlavne z dlhodobeho hladiska, lebo spanok je tiez nieco, co sa dieta musi naucit. Aj u kojencov sa uz predpoklada, ze okolo 6. mesiaca nadobudnu istu rutinu a budia sa v priemere 2-3x v noci 🤷‍♀️

terry658
12. jan 2024

@rivini my máme v rodine 11 detí a ak je toto pravda tak 80% by malo mať spánkovú poruchu 😂

rivini
12. jan 2024

@terry658 a to sa vsetkych jedenast deti starsich ako dva roky budi kazdu noc 4 az viackrac za noc? Inak, ja sa s tebou vobec nechcem hadat😊. Ak si si zvykla na to, ze vstavas 12x za noc a ak nemas napriek tomu chronicky unavene dieta, asi si s tym ok. Len som chcela reagovat na prispevok tym, ze nie, 12x v noci sa budit vo veku 2 rokov nie je standard a dlhodobo nie je ani zdrave. Nastastie mame pedi, ktora to riesila…

terry658
12. jan 2024

@rivini áno väčšina z tých 11 detí sa budila v noci viac ako 4x. Takže mi to prišlo úplne normálne, že aj tie moje blbnú v noci.

slavka1988
8. nov 2024

Ja spim dlhšie v sobotu ,muž v nedeľu

Strana
z3