Máte ako rodič obľúbené dieťa?
Ahojte,
zaujímalo by ma, či ste niekto z vás ako rodič ochotný priznať si sám pred sebou (alebo aj pred inými), že spomedzi vašich detí, máte jedno, ktoré máte radšej, ako tie ostatné alebo ho z nejakého dôvodu uprednostňujete. Veľa výskumov ukázalo, že to nie je nič neobvyklé, a že to má tak veľa rodičov. Zaujímali by ma vaše pohľady a skúsenosti, prípadne osobné príbehy, ako to vnímate.
Ďakujem za každú odpoveď 🙂
Och ja si to neviem ani predstavit..uprednostnovat dieta..nie nikdy sa mi to nestalo a dufam ani nestane..by som sa hanbila sama pred sebou..
@momomama22 bežná vec 🙂
@momomama22 ja mám mojich synov rada rovnako, ale napr. starká vždy uprednostňovala tetu pred mamkou, a svokra svagrinu pred mojim mužom.
@momomama22 nemám obľúbené,ale sú vlastnosti na deťoch ktoré sa mi páčia viac a menej.Ale nie že obľúbené dieťa.
Áno. Vždy je to to dieťa, s ktorým je zrovna menej problémov 😁 ale moje sú ešte maličké, takže nevylučujem, že vekom mi bude naozaj jedno z nich bližšie
@momomama22 kazde dieta je ine, kazde ma nastve kazdy den niecim inym. 😂 Su rozdielne povahy, ale aj ked som vytocena do nepricetna, necitim, ze jedno lubim viac, ako dalsie alebo ze jedno je najoblubenejsie. Velmi dufam, ze to tak aj ostane.
@momomama22 nemam oblubene dieta. Obaja su ako certi 🙈
@momomama22 nepovedala by som, ze oblubene, ale kazde mam rada inym sposobom. Mladsi je taky milacik, chodi sa pritulit a tak, starsi je zase velmi sikovny, zvedavy, takze sa rozpravame o zaujimavych temach. Nemozem povedat, ze jedneho mam radsej ako druheho.
@momomama22 tak asi klasicky najmladsi, ...ale je to skor aj o povahe...v niektorych veciach chapem najstarsieho viac ako mm...niekedy ma zase vytaca; stredny je povahovo po manzelovi, tak sa napr.s nim vie lepsie dohodnut ako ja. Najmensi ma 6r a uz sa snazime aby tie vyhody pomaly mizli a bol rovnocenny.
😄🙏🤦♀️ Tak už som tu videla všetko 💩
Pisete,ze lubite deti inak, a neni to tak, ze ak niektore z nich lubis inak, tak vlastne uprednostnujes? Lebo ako citam, tak napriklad s jednym robite to a s druhym to, tak vlastne robim s dietatom to co mi je s nim prijemne.. napriklad ak s jednym rodic rad vari, lebo sa s nim da, a je to prijemne tak ho uprednostnuje a rodic si to vysvetli, ze dieta rado vari, popritom, mozno aj to druhe rado vari len s nim by to bol v kuchyni "boj" , tak rodic s nim robi nieco ine co vyhovuje v podstate zas len rodicovi..
@anjelicek26 úplne s tebou súhlasím. 🍀
rozmyslala som nad tym par krat.
mam 3 deti a uprimne nemam medzi nimi favorita. kazde mi v niecom sedi a kazde ma nieco v com je na zabitie. medzi nimi su 5 rocne rozdiely.
ja osobne nepreferujem ziadne ale problem je podla mna vo vnimani reality. moj najstarsi hoci nikdy neziarlil na mladsich a vie byt uzasnym bratom sem tam jednoducho nechape ze on ma viac povinnosti ako o 5 rokov mladsia sestra. nechape ten vekovy rozdiel a dost sa na tom preme a on citi nespravodlivost hoci ja som v tomto monk a naozaj mam na nich rovnaky meter hoci on to nevidi a mysli si nieco ine a mna to neskutocne stve. navyse tym ze je najstarsi mal omnoho viac vyhod ako kedy mladsi budu mat ale to vyplyva z toho ze bol sam.
zaujimavy je ten rozdiel v pohlade deti a rodicov. ja ich mam fakt rada rovnako ale nemozem sa k nim spravat identicky s ohladom na ich vek aj pohlavia. a tu je podla mna z pohladu deti problem hoci rodic to vidi inak.
ja by som si naozaj nevedela vybrat ktore dieta.
@mon29 zvláštne, ja lásku vôbec nevnímam cez činnosti čo s deťmi robím..
keď už si dala príklad s varenim- deti keď chcú pomáhať všetky v kuchyni tak všetky pomahaju a je úplne jedno že s jedným je to ťažšie ako s druhým, veď každé z nich má iné schopnosti, ale všetky sa musia učiť podľa svojich schopností a veku.. keď jedno pomáhať nechce a dve áno, tak si nemyslím že tie dve uprednostňujem, veď nie je povinné robiť všetko spolu 24/7..
Dala som zly priklad, myslela som to inak..ale to je jedno, je skvele, ze su matky, ktore vedia sklbit surodencov tak, ze sa neciti ziadny z nich uprednostnovane..
@jana_eyre_2
@jvlo
@mon29 tak snáď sa to ozaj aj darí.. stále to beriem tak, že keď vyrastú ktovie čo mi budú vyčítať, čo si ja teraz myslím že robím dobre a oni to budú vidieť inak..
Ja nemám obľúbené dieťa pretože nechcem robiť rozdiely medzi deťmi, ako to robila moja mama. Sťažovala sa celý život, ako robí rozdiely starká že ju nemá rada iba bratov a ona robí presne to isté. Brat všetko mal na čo si len spomenul, ja som musela všetko robiť a zaslúžiť si. Moje deti keď prišli k našim nemohli sa ničoho dotknúť, žiadne hračky po obývačke, žiadne chytanie vecí v policiach a keď sa bratovi narodil syn, tak teraz im nevadí, že majú z obývačky herňu plnú hračiek a ďalšie iné...preto ja sa tomuto vyhýbam a ľúbim obe dve deti rovnako a nerobím rozdiely, na každého mám rovnaký meter.
Áno aj nie , mladší je “zdravý” a tak je to s ním jednoduchšie ale starší je zas kvôli diagnózam zvyhodnovany no 😀 aj keď sa snažím nerobiť rozdiely , no nie vždy ide všetko podľa predstav hejze
@jana_eyre_2 presne nad tymto sa obcas zamyslam, ze toto a toto si myslim, ze je dobre, ale vnimaju to tak aj deti? Citia, ze ich lubim rovnako? Budu mat na detstvo pekne spomienky?
Ako matka jedinacka nemám obľúbené dieťa ale viem, ale to je, keď dieťa nieje obľúbené. Bola som neoblubena a sakra som to pociťovala, niektoré momenty a moje pocity si pamätám dodnes a to mám už 36 rokov....Nemyslím si, že to tu narovinu niekto napíše, že ma radšej dcéru ako syna. Je to smutné keď sa to v rodinách deje, ale bohužiaľ aj bežné.
Aha aký článok 🙂 https://zena.sme.sk/c/22837582/vacsina-rodicov-...
Autorka témy, mohli ste sa pochváliť 🙂
@travelllerka tzv. lenivá žurnalistika 😂
Podľa mňa uprednostňovanie dieťaťa v rodine je výmysel. Ja to vidím tak, že každý človek v tomto prípade dieťa je iné ( aj keď majú rovnakých rodičov) a každý potrebuje iný prístup a v tomto v očiach druhých vzniká "krivda" bez toho aby videli ten väčší obraz. Keby za vami prišiel niekto a pýtal sa ktoré predáte? Nepredali by ste ani jedno
@mon29 mam syna, ktorý rád pracuje v zahrade a pomáha sám od seba, druhého by som tam musela uviazat aby tam vôbec zostal. A keby som sa na to vyklaslala alebo zostala, jeden by bol ukrivdeny ze nebude v zahrade a druhy ze musí v zahrade byť...nenutim ich do ničoho, podporujem každého v tom v com viem, že sú dobrí. Mam 4 deti a každé jedno ma diametrálne odlišné záľuby a schopnosti
@jana_eyre_2nemozes porovnávať lásku k matke a manželovi ,to predsa nejde. Matku budeš vždy ľúbiť, nech je aká kolvek ale muž je "cudzi' dnes ho ľúbiš a zajtra možno pošleš do riti..