Matky po 40tke
Ahojte. Zaujimala by ma osobna skusenost s materstvom, ak ste dieta mali 38r. a neskor. Bezne sem pisu zeny, ze to zvladaju uplne v pohodicke. Pisu vsak o tehotenstve a prvych rokoch po narodeni. Mna by skor zaujimalo, ako to zvladate neskor, ked su deti v skole. Napr. 50tnicky s desatrocnymi detmi. Ake mate pocity na rodicovskom? Nesmeju sa vasim detom, kvoli veku rodicov? Aka je realna skusenost? Ako to vnimaju deti?
Moja babka mala posledne10 dieta v 42 , viem ze moja mama a tety,ked ho kocikovali sa troska hanbili,-ale suseda ,ked porodila 4 v 42 sa trapne citila.Ale to bolo davnejsie.Ja si ale pamatam,ked po mna do skolky dosla moja babka,nie mama ze som sa hanbila,nvm preco ale naprikld sa mi nepacila ani spoluziacky mama,mlada ale s vitiligom.Myslim ze to nieje len o veku ale aj o vyzore.Mozes mat aj maldu mamu,alw ak nema zuby alebo ma 100kilo tie deti su take ze sa budu posmievat,nielen kvoli veku ale aj inym veciam-ale z toho nastastie vyrastu.
@lasoli napodobne ;) a co ked sa dieta rozhodne ze deti nechce a je po vnucatach
..a mozu ich cakat kolko len chcu a aj v 70tke 🤣🙈
Môj syn chodil na krúžok s chlapcom, ktorý mal 10, chodil tam s pani, ktorú som celý školský rok považovala za jeho babku. Potom mi povedala medzi rečou známa, že to je jeho mama. Ale pani teda vyzerala dočista ako babka. Poznám 50ročné ženy, ktoým by som 50 ani len neodhadla. Ale áno, stretla som sa s tým, že matku dieťaťa som skrz jej výzor považovala za babku.
@mateson niektorí aj zažijú a nevážia si to, takže netreba sa upnút do budúcna na pomoc od starých rodičov
...ak ti tu užívateľky nápisu že ich oslovuju babky tak už nechceš dieťa? 🙈 V rodine máme ženu čo porodila v 46 a muž 50, už je dospelé a nikdy sa nikto nesmie. Ani mne či bratovi ktorého porodila mama v takmer 42. Ale keď mal cca 8 už jej vraveli babka 🤣...ale jej vnúčatá 🤣
Autorka,
kamaratkina maˇa otehotnela v rovnakom cace (mesiac +/-) ako nevesta. Pani mala 49 rokov, skoro ju slak trafil zo soku, myslela, ze je v prechode.
Zial nie sme v kontakte,ale zrejme jej to dalo zabrat.
Mam kamaratku 50 rocnu, deti 12 a 9. Mladsiemu sa v skole niektori posmievaju, nie koli veku mamy ale hendykepu. Je rozumny, chodi s barlami.
Deti vedia byt zakerne a ked chcu, dovod si najdu. Ona sa s nimi uci a zvlada to ok.
Druha kamaratka rodila tiez ako 36 a 38 rocna, deti uz maju 24 a 26 rokov. Nikto sa im nesmial, zije v DE a mnohe matky spoluziacok rodily okolo 35ky.
Zvladala to celkom dobre, no jedno dieta mala velmi narocne, ADHD plus ine bonusovky, i ked velmi inteligentne. To dieta vsak dokazalo vycarpat naraz aj dvoch dospelych. Takze ked poslala po rokoch foto, zlakla som sa, ci nie je chora. Vzdy bola udrziavana, aj na tej foto len vyzerala napriek usmevu utrapene. Videla som to aj na jej manzelovi. Teraz su uz vsetci ok, ale ozaj to dalo zabrat zopar rokov ( zila som s nimi 3,5 roka). Teda ciastocne som mala sceny na zivo.
Velmi zalezi od charakteru dietata, zdravia a okolnosti. To vsak teraz nevieme ako sa vseto vyvinie. Ale tiez obcas uvazujem, ci vsetko zvkadnem dobre o tych 10-15 rokov. Jedine, ci fajt neriesim, je vekovy rozdiel medzi rodicmi. Zijem v AT a ozaj dnes zeny uz velmi casto rodia po 30/35. Minule som videla na ihrisku 3 mamy, mohli mat kludne aj 50 a deti tak 2-3 roky.
@mateson Diskutuj prosim k teme.
Ja mam 51 rokov a syn chodi do prvej triedy..uplne v pohode, nikto neriesi moj vek, deti si take veci nevsimaju...to skor moj vsade vykvaka ze mama na 50 rokov a tato 41 😁😁🤔🤔
Moja mama ma mala v 38r. Som jej jedine dieta. Nikdy sa mi za jej vek nikto nesmial, aj ked mali spoluziaci babky starsie od mojej mamy iba o par rokov.
Z mojho pohladu ju to omladilo, nikdy jej nikto netipoval jej vek, vzdy cca o 10r menej.
Co ale vnimam negativne - tento rok bude mat 74r, uz sa jej tak nezdoverujem. Prihliadam na vek.
+ Ma problemy s tlakom, s nespavostou. Aj sa o nu dost bojim. Na jednej strane je na svoj vek dost vitalna, na druhej si poviem: och uz ma 74r, co ak.... . Pokojne moze zit dalsich 20r,(a dufam, ze bude!!!), ale co ak... . Myslim, ze deti mladsich rodicov toto az tak nemusia riesit.
Ale aby som to zakoncila prijemnejsie, je to zena s dnesnymi nazormi, s riflami v satniku a socialnymi sietami v mobile. 🙂🙂🙂
ano rodila som v 35tke, mam po 40tke, stiham vsetko a hadaju mi tak max 30, vyzeram velmi mlado. Ja som vzdy bola aktivna, cize nemam problem
Ahoj, ahoj.
Mňa mala mama v 40tke a bolo to hrozne.
V Tom čase mali ešte všetci mladých rodičov a keď som v 13 hovorila čo robí moja mama - je na dôchodku...strašné som sa hanbila...všetci hovorili čo robia ich rodičia - prácu.
A okrem toho ten strach a mamu.... Stále sa o ňu bojím....ani jej nehovorím všetko..sme generačne ďaleko...
A za ďalšie už nevládze tak s vnúčatami....
Za mňa nie. Už je to proste neskoro
Autorka: No... mam 42 - inak tolko mala moja starka, ked som sa narodila 😀chodim teraz s 5 rocnym do skolky a nemam pocit, ze by som stretavala ovela mladsie mamicky. Len zopar z nich su mlaďasky 😀 a s tymi istymi mamickami sa budem stretavat, ked budu mat nase deti 10. Ziadna z nich sa na mna nepozerá ako na babku 😀
Keď som mala stuzkovu moja mamka mala 55 rokov a bolo mi ľúto, že nemám mladšiu mamku. Aj keď sme mali na hodine angličtiny rozprávať o rodine vždy som sa hanbila povedať jej vek, lebo všetci že cooo, veď moja babka má 60. Presne z toho dovodu aom búdy tajne túžila a modila sa, aby som mala deti max do 25 rokov. Mám 27 a druhé dieťa na ceste. Takze som spoko, že na stužkovej mojich deti nebudem najstaršia 😁
@mateson tak nesmieš rozmýšľať koľko budeš mať, keď bude vnúča prvoradé sú deti vnúčatá budú príjemný bonus.Mozno deti nebudú chcieť deti🙂možno budú odsťahovani na druhej strane zemegule..áno, pocit, že dieťa bude na VŠ a rodičia v dôchodku nie je vábivy, ale čo poznám starších rodičov nie su tak usadení, športujú, mám pocit, že deti ich udržiavajú dlhsie vo forme.Tie časy kedy si deti poznali prababku sú preč.
Autorka - kludne si poznac moj nick a ozvi sa cca za 7 rokov. To bude mat dcera 10 a uprimne, rada Ti poskytnem spatnu vazbu. Zatial mam skusenost len zo skolky a tam je to ok. Nikto nezavahal, ze ide o dceru a nie vnučku. 🤔😃 Co sa tyka tempa, stiham ako o 20 rokov mladsie maminy. Mozno je to sj tym, ze sa sama zamyslam ovela viac nad vekom a buducnostou ako na rodicovskej pred tymi 20 rokmi. Cvicim, zdravsie sa stravujem a to som kedysi neriesila. Robim to kvoli dcere, uprimne. Aby som sa citila fajn po vsetkych strankach a nevyzerala o chvilu ako jej babina. 😊
@blontimka ale ved jasne, ja som vzdy chcela druhe dieta po 35tke lebo prve som mala ako 20 rocna. A ked si to porovnavam to druhe som si uzila aj tehotenstvo, aj mi materska vysla velmi dobra kedze mam stabilne a dobre miesto v praci, aj byvanie proste som si to uzivala a uzivam. Ale samozrejme chapem aj ine mamicky,ktore maju iny nazor Len by ma zaujimalo ci autorka je tehotna,alebo planuje neskor dieta ked zalozila tuto temu.
A za ďalšie teraz má moja mamka 63 a okolo mojich deti veru nevládze, ani to od nej nevyzadujem, ale taká svokra ma 54 a energie na rozdávanie… a to nehovorím, aký mám strach, keď mi neberie telefón alebo keď mi vola niekto nečakane z rodiny, či sa náhodou niečo nestalo mamke…
@svetlonos maratón už nezabehnem,ale som celkom fit,beriem iba 1 liek na tlak a mladšie kolegyne potrebujú tých liekov viac...mam už dvoch vnucikov,ti ma doslova nabíjaju energiou..so synom skvelý vzťah, nijaká divoká puberta sa nekonala....pracujem stále, cestujem,manžel poslúcha,ja som spokojná s tým ako mi to v živote vyšlo
Byvalo to aj v minulosti. Obe moje babky mali deti po 40tke (moj otec mal pri narodeni mal 16r a 18r surodencov, mamina najmladsia sestra je o 10r starsia odo mna). Teta ma 5 deti a medzi prvym a poslednym synom ma presne na den rozdiel 20 rokov. Teta vyzerala mladsie a nikdy nebolo vidiet rozdiel medzi nou a inymi mamami i ked to bolo pred 25rokmi.

Tak deti sa smiať nebudú, ono vždy boli a budú viacdetné rodiny a tam to dieťa posledné býva aj okolo 40tky. Teda aj v minulosti aj teraz budú deti, čo majú starších rodičov. Ale od iných ľudí som oslovenie babka a vnučka na mňa užila si a to mám rozdiel len 30 rokov medzi mnou a mamou. Tu som ale chyba skôr ja, ja som do 30tky vyzerala ako nejaká 14ročné baba, všade od mňa pýtali občiansky, aj teraz mi tipujú menej. Mama je normálna žena, nemaľuje sa, trochu má nadváhu, ale vyzerá podľa mňa presne na svoj vek. Ale tým, že som ja vyzerala mladšie tak tie nedorozumenia že je moja babka a ja som vnučka vznikali.