Môžem dvojročnej dcére zrušiť poobedný spánok?
Ahojte zienky prosim Vas, mala 2 roky 2 mesiace spava po obede od pol jednej nejake dve hodinky.
Lrosblem ale je,ze napr.aj teraz este stale nezaspala....uspava manzel.Je plna energie a nie nie zaspat.Nechcem jej kradnut poobedny spanok, ale my tiez potrebujeme aj zit...a nie len vecer padnut od unavy do postele...myslite,ze to bud evelmi zle pre jej vyvoj ,ked jej zrusim ten poobedny spanok?Dakujem za odpovede....
@derdia spánok by som jej nerusila, skúsila by som jej ho skratit, ja mám tri a pol ročnu a keď nespí cez deň začne byť o štvrtej unavená a keď to prekoná tu únavu nič sa nezmení ide spať rovnako o pol desiatej ako keď cez obed spáva, proste deti nedajú sa naprogramovať, mne syn chodil soabaty o 23:00 keď bol menší a ani za toho boha nie skôr skakal plný energie nech som robila čo som chcela
Ahoj. My sme tiez syncekovi museli zrusit poobedny spanok. Poobede sa mu zle zaspavalo, niekedy aj hodina a viac nez zaspal. Potom ked aj spal poobede bol velmi dlho hore vecer. Tak mal cca 2.5 roka ked sme spanok zrusili uplne. A aj tak nepomohlo. Zaspava o 22hej a vstava o pol 9tej. Ma 4 roky, do skolky zatial nechodi, tak snad ked bude chodit do skolky sa mu to posunie a pojde spat skorej kedze bude musiet skorej vstavat. A mladsia dcerka (1.5 roka) je uplne taka ista. Ona sice este poobede spi, ale niekedy 2 hodiny, niekedy len pol hodinku. Ako kedy. Ale tiez mi skorej ako o 22hej nezaspi a tiez vstava o pol 9tej. Ale zase obaja mi prespia celu noc, takze sa nestazujem 😁
Nerusila by som.bude mat problem v skolke.tam je spanok povinny
Moja nespava cca od roku a pol. Tiez som bojovala, uspavala poobede, vecer katastrofa, do polnoci nemala problem byt hore. Tak sme proste zrusili poobedny spanok.V skolke si zvykla. Chvilu to trvalo ale slo to.
Teraz ma 7 a pol a nevidim ziadne negativne nasledky. Kazdy nech si najde rezim akky mu vyhovuje.
Moja ma 2 roky a 2 mesiace. Uspávanie sa takisto stalo náročnejšim a stojí ma veľa trpezlivosti. Musí 30 minut byt v pritmi a kotúľa sa po celej posteli, keď už zaspí, spí 2-3 hodiny a tento čas potrebuje ona i ja. Ak však nespí, čo sa stalo zatiaľ 2x, síce večer zaspi veľmi rýchlo a veľmi skoro, no celé poobedie je nervózna, prepuka do plaču a výbuchov hnevu za úplne hlúposti. Nedá sa to vydržať. Spánok určite ešte potrebuje. Plánujem jej ho zrušiť, keď pospí len 45 minút a vstane celá svieža, resp. keď bude schopná vydržať do večera bez výbuchov plaču z únavy ☺
@derdia moj starsi spaval poobede uz mal viac ako 5 rokov,jednoducho to tak chcel.ale vecer chodil spavat neskor,aj okolo 22h.no ked som ho spat cez den nedala uz od 18h bol neznesitelny a to bolo na nocny spanok este skoro.zaspaval bezproblemov sam vo svojej posteli.mladsi syn nespi cca od 2 a pol roka.uz som nezvladala ten poobedny boj o spanok,od babatka nerad spaval a cca od 2 rokov nase denne spanie vyzeralo asi tak, ze do postele sa islo s placom lebo spat nechce a zaspal az po dvoch hodinach v posteli.musela som lezat s nim (nedokazala som ho nikdy naucit zaspavat sameho,pokusy koncili vzdy placom a nasledne zvracanim😕).takze vsetka robota stala bokom a to nehovorim o tom kolkokrat som ja zaspala skor ako on😃.skusili sme vynechavat denny spanok najprv par dni v tyzdni,celkom to zvladal tak som ho potom uz netrapila so zaspavanim cez den.tych 10 -11 hodin pospi v noci a o spanok v skolke sa nebojim vobec,to bude rano vstavat podstatne skor ako teraz ked je doma.tak ked budu ist poobede spinkat,verim ze to nebude problem ani pre neho.aj teraz mi obcas zdriemne napr.v aute.ked spal cez den,dve hodiny sme bojovali so zaspanim,potom cca 2 hodiny pospal,vecer samozrejme spat znovu nechcel ist a znovu bol aj 1 a pol hodinovy boj kym zaspal.cize dokopy tiez tak 10 -11 hodin spal,teraz to ma vkuse.najprv som si to nevedela predstavit kedze starsi do takeho vyssieho veku spaval cez den bez problemov.no zvykli sme si a maly je ovela pokojnejsi ze ho nenahanam cez den spat a vecer do 20 min.max do pol hodiny spi.
Nas ma 5,5r a stale na obed spi, ja by som nerusila, spanok a oddych je pre ich nervovu sustavu dolezity, vecer by som uz zvolila kludovy rezim, nezpinat tv, tablet, hry len kludne, ziadne sialenie nech ide do postele kludna...ale kazde dieta je ine
Ak ráno skoro vstáva tak by som nerusila.. ak vstáva o 7-8 a večer zaspava neskoro kvôli obed.spanku tak by som to vyskúšala ako vydrží.. deti keď sa im mení spánkový režim (cim myslím, že nepotrebujú späť uzpoobede) zvyknú spávať obden, alebo napr. dva dni nespia a tretí spia..
Moja druhá dcéra bola vždy horší spáč, v tomto veku občas obedny spánok vynechala a je z mojich detí najkludnejsia a najsikovnejsia, takže zrejme to na nej nič nezanechalo.. 😉
syn nespával od 18 m...sám , spánok nepotreboval.
@derdia maly ma tolko ako tvoja 2r..1 mesiac rano vztava cca o 7 a obcas sa stane za presvihne obedovy spanok. Ktory mava o 11:30. Ak nezaspi o tej 14stej uz je uplny nervak a sam sa pyta spať. Viem že mu ten obedny spanok chyba. S večernym uspavanim... ak je dieťa moc unavene tak sa nakopne ( s polovickou to volame resetne) proste ma etapi ked je unaveny uz okolo 18 stej. Ked to dobre nacasujem o 20 00 doslova odpadne, ale treba podchytit naznaky unavy, vsimnut si tu utlmovu fazu a vtedy uspat, kým sa zasa nenakopne a nezacne lietat po byte. Vcera napr. Vztaval po spanku o 13:00 a pred osmou uz ledva drzal oci, vyhanal otecka aby som ho uspala, nechcel ani kupel. Maleho sme okupali,prezliekli atd, kym som si umyla zuby uz lietal po byte z izby do izby a ani za svet ne chcel ist spat. Proste sme sme ten utlm presvihli a maly sa resetol. Nakoniec zaspal pred 22:00.
@derdia a kedy rano vstava?
Lebo nasa az okolo 8-pol 9, potom poobede hodinku-hodinku a pol spi a zaspava az tak o 21-21:30
Ja uz som si zvykla, pre mna lepsie ako keby mala buntosit uz o 5 rano /a zaspavat o 19/.
Moja dcéra tiež nechcela spávať, toľko som sa utrapila s ňou. Nezaspala, kým som nelezala pri nej, trvalo to aj hodinu, a dobre som z izby nevyšla, už bola za mnou. Ak zaspala po 13, spať ako 23. bola škoda sa snažiť uložiť.Skúšala som aj podľa rád odborníkov, dať do postieľky, a ak plače, chodiť každých päť,desať minút, toto sme nikdy nedali, nemala som nervy na to, ako jaci, co bola až bordová.tak som to nechala tak, nespavala, po roku sme mali malého, tak ešte i toho budila, tak som to vzdala uplne.teraz má 6, a keď môže, tak spí aj do 10😊
@janickacrazy naša bude mať 5 rokov a stále spí hodku poobede
My sme mali rovnakú situáciu ako ty, teraz ma. 2 roky aj 8 mesiacov a poobednú spánok nemá, večer konečne ide spať pred ôsmou a do 10 min je tvrdý, predtým vyskúšané všetko možné, skorsie vstavanie, skorsie poobednne spanie, usoavvanie aj vvysee hodiny aj to sa extrémne salel ako z divých vajec, ja zničená, vynervovana, ak zaspal večer spánok aj o desiatej večer skôr nezasspal a ja nevedela ani co oddych co je pozrieť TV, som povedala dosť, sekla som poobedny spánok a konečne pokoj.
@derdia starsi syn bol super dieta , aj dobre spal ale to zaspavanie bol des. Presne toto som mala - ze zaspal po hodine aj dvoch neskoro, potom vecer zasa neskor ako som chcela . Bojovala som s tym nejaku dobu, skusala, nervacila, potom sa mi narodilo deuhe dieta a nemala som cas vkuse riesit spanky a zaspavania a aj on vyrastol troska, teraz ma 4 a zaspava uplne super - o pol8 je tuhy za par minut a spi do rana 🙂 isto sa to upravi. Co sa tyka vecerneho spanku tak cas sa upravil ked prestal spavat na obed - to mal asi 3 a pol roka- vtedy mu ten spanok uz nechybal. Dovtedy som ho spavat davala aspon vacsinou aj ked to zrovna nebolo idealne, lebo som videla , ze mu ten spanok chyba a trapi sa poobede ( alebo ja pri tych naladach) Takze ak vidis na malej, ze ked nespi je mrzuta a placliva poobede tak asi to potrebuje este. Ak sa najdu dni kedy to nejde neries, zcasu nacas vypadnuty spanok neuskodi a casom uvidis ci vie fungovat bez spanku. A inak este aj rozdiel bol v lete a zime. V lete a peknom pocasi mi vtdy menej spal cez den ako v zime.
@derdia je to uplne normalne spravanie. Mame 2 deti a kazdy vecer skusaju, aj na obed. Starsia ma 4,5 roka a mladsi bude mat 2. Keby just needs spat, chybalo by jej to. Do vecera by bola mrzuta a vy ah Tak unaveni, nervovy system by mala pretazeny. Prejde to
Pokiaľ chce poobede spávať určite by som jej to nerusila. Jej telo isto dobre vie co potrebuje. Bud skus skrátiť poobednú spánok ako baby radia ( ja osobne to nerobím) a treba ju poobede zničiť. Moja mala v januári 2roky a keď sa po spánku napapa ideme von na tri hodiny do lesa nech sa vybehla alebo na kolobežka ci bicykel aby sa uvavila. Pred osmov ju uložím do postele a do 15-20minut spi. Niekedy za nami dobehne napije sa vycika a ide si ľahnúť. Takže keď večer ťažko zaspáva respektívne vymýšľa je to preto lebo si nevybila energiu.
Ťažko povedať keď každé dieťatko je iné 🙂
Moj malý keď mal okolo 2 a pol roka tak tiež začal takto bojovať s poobedným spánkom.
Par mesiacov sme to ešte dali ale trvalo aj hodinu kým zaspal. A potom ako keby utlo a ani za svet.
Plný energie a jednoducho spať nechcel.
Tak som aspoň zaviedla kludovy režim že aspoň ležíme v posteli a čítame knižky a relaxujeme ( je to super aj pre mňa a ešte si k tomu dam aj kávu haha) Domáce práce počkajú, no nie? 😁
Ešte k tomu som mu skrátila deň o tu 1,5 až 2 hodiny hodiny čo poobede spal, a ide večer skôr do postele.
Do 10 minút krásne spí, potiahne okolo 11 hodín.
Tiež som sa bála že tým nejak utrpí ale všetko je ok.
🙂 držím palce
Môj ma 4r7m a akurát ešte odfukuje. On bol od malička spachtos, má svoj režim. Ráno vstane pár minút pred 7.00 na obed už o 12.30 leží a drieme a spava do 15.00 a večer už o 20.30 leží a driemka. Par krát som ho nedala späť no o 17.00 už by spal a je podráždený uplakany. Takže u nás ešte obedny spánok je potrebný, no každé dieťatko je iné.
Dcéra má dva roky a keď sme vynechali poobedny spanok(neboli sme poobede doma), tak vecer bol vzdy katastrofa, bola mrzuta a práve nevedela zaspat. Skôr ju naučte zaspavat samu. Dcéra od 6 mesiacov zaspava sama, takto sa s mužom normálne vidime a fungujeme
Môj 3 ročný spáva stále aj poobede. Ale keď ak vidím, že do 15.00 hod nechce ísť spať, tak ho už spať nedám. Večer chodí späť medzi 19.30 - 20.00 hod. Ale tiež mal obdobie, keď nechcel spinkať a tak som ho nechala hore aj do 21.30. A potom išiel aj sam. On sa hral a ja som si kukla chvíľu telku a bolo. Nebojuje s dieťaťom, je to pre vás vyčerpávajúce. Skúste nejaký rituál, napr. ešte 10 min hrania a búvať. Potom rozprávok a z knižky a búvať. Chce to trochu cviku a potom to už ide samé. Teda, aspoň u nás je to tak.
mi sme mali take ze sa spanok posuval neskorej neskorej a o stvrtej davat dieta spat uz nemalo zmysel.. zaspalo ked sme niekami isli autom ale inak to bol boj aj presvedcit aj uspat nehovoriac o tom ze sa mi nakoniec aj po tom spanku zacali decka budit mrzute a revali este hodinu neviem ci zle sny alebo nejako mali ten spanok nepsravne dlhy.. mi sme zrusili vsetkym nie presne v dvoch ale skorej ako dva a pol urcite... a nebol problem vecer chodit spat skorej.. len ked sa to prepiskne nahodou kedze sa hra niekedy so starsimi a neustriehne sa cas tak potom sa jej uz nechce ale inak neni problem so spankom skoro ist spat pekne... a inak po 3 mesiacoch teraz niekedy poobede pride ze chce ist spat tak ju dame a je pokoj :D... ale to je tak 2-3 krat do tyzdna... ako ja si myslim ze nie len spanok poobedny dieta potrebuje ale aj rodica pri psychickej sile... ja som tiez najmladsieho uspavala 2 hodiny uz pomaly tiez som mala vycitky ze mu to bude chybat ... ale neda sa urobit vsetko na 100 percent niesme roboty treba si vybrat najlepsie z toho co sa spravit da... kompromis... ;)
@derdia nasa 3r a 4m dcerka.este spi na obed ale.uz jej spanok pomaly skracujem lebo spavala tak 1,5 h a vecer hodinu trva kym zaspi tak ju necham spat tak cca 1h alebo 45min skusame ako to vypali lebo.cca 4m dozadu nesla spat na obed resp. Sme.ju obcas na obes nedalu spat a po case zacala.mavat nocne desi a som sa docitala.ze je to z unavy takze ju nechavam ale nasa na obed zaspu do 10-15minut len vecer je boj ale zase ona tisko lezi len sa prehadzuje a stale ziva ale nie a nie zaspat ...a na obed som ju nechavala spavat aj preto lebo mensia ju rano okolo 5.30-6.00 budi a vecer zaspava o 20.30-21.00
Nam pomohlo cim skor na obed uspat a stopnut si presne 1 hodinu a zobudit

Síce nemám svoje zatiaľ 🙂, ale z rozprávania kamarátky, má 3 deti, pamätám, že s dvoma staršími mala problém, že poobede pospali a večer boli ako tornádo, obaja chlapci,rozdiel medzi nimi bol asi 18 mesiacov. Skúsila im posúvať spánok, aj skrátila, spali len polhodinu poobede, akurát že to nepomohlo, lebo keď ich hoci jemne zobudila, boli nervózni, umrncani potom, večer až zlostni, a skôr nevedeli spat ani tak. Zaspali okolo 22.00,to bolo okolo ich 2rokov. Tak to nechala tak, nastúpili do škôlky a utalo, spali o 20.00 ako bábätka 😃😃. Asi si vybili baterky tam, alebo proste mali takú etapu. S treťou dcérou to nebolo, poobede spala hodinu večer odkvacla o 19.30 a bolo.