icon

Na čo ste prišli až počas materstva?

20. dec 2022

Ja v poslednej dobe čítam nejaké odborné články a dozvedám sa, že starostlivosť o dieťa vôbec nie je taká ako som si myslela. Vždy som si myslela že je to intuitívne, že každá vieme čo máme robiť, ale čím ďalej tým viac objavujem rôzne veci ktoré by sa mali či nemali a netušila som o nich. Teraz mám úplne strach, že niečo zanedbam lebo budem nedostatočne edukovana

Strana
z2
darius_a
20. dec 2022

Ale prd.
Veľa veci je áno, intuitivnych.
A problémy budeš riešiť, keď nastanú.
Áno, koliky, kojenie/nekojenie, nespanie,..
Rodičovstvo nie je úplne jednoduché ale tiež to nie je ziadna raketova veda.
Net ber iba ak pomôcku v pripadne potreby, nestuduj príliš vopred.

camelie12
20. dec 2022

Chapem vas, aj ja mam niekedy taketo pocity. No uz len to, ze nad tym rozmyslate a zaujimate sa o to, svedci o tom, ze chcete (a pravdepodobne) aj ste dobra matka ❤
A tiez som citala nedavno na psychologie.cz (mimochodom, perfektne clanky, oplati sa predplatit si, mam uz 2.rok), ze kazde dieta sa pocas detstva stretne s nejakymi traumami, aj tie su dolezite. Ale samozrejme nemalo by ich byt velmi vela a nemali by byt obrovskych rozmerov v idealnom pripade.

Drzim palce a sme v tom vsetky (matky) spolu 🙂

choco6
20. dec 2022

Deti maju peatru fantaziu a skusaju rodicov. Ja nemam rada ked je moj syn chory, mam z toho sttes a strach a ked ho nieco boli. A potom pridu situacie ked si ho "nevsimame" lebo potrebujem nieco dokoncit, dovarit, rozpravam sa s niekym a zacne sa stazovat ze ho boli hlavicka, nozicky, nevladze, ked sa ma obliekať ručičky ho bolia a este ze ho nikto nema rad lebo ho nechceme obliect atd atd. Myslela aom ze deti su uprimnejsie 🙈🤦‍♀️🤣😂

hilda08
20. dec 2022

Ze osobnosť dieťaťa formujeme uplne od zaciatku, skoro vsetky psychické problemy si dospeli prinášajú z detstva… dieta je nepopisany papier a kazdy nas čin sa na nom podpise

darius_a
20. dec 2022

Určite nič nezanedbas, pretože budeš nedostatočne odukovana.
Môžeš len niečo urobiť lepšie, lebo máš prístup k info, čo kedysi neboli

puertorico
20. dec 2022

ja som zistila že s vlhčenými utierkami môžem utrieť aj prach 😂

ildiko36
20. dec 2022

Netreba čítať odborne članky, niekedy najhoršie čo môže byť keď žena vychováva dieťa podla knižky, najlepšia odborná knižka je tvoja mama , ktora ti vo všetkom poradí keď sa spítaš

nerya
20. dec 2022

@ildiko36 dovolím si nesúhlasit, nemám problém sa opýtať mamy a prijať radu, vo veľa veciach mi je vzorom, ale rozhodne to nie je pre všetkých vždy najlepší zdroj informácií 🤦🤦 môj syn je autista, rozhodne budem čítať odbornú literatúru a nepyta sa mamy ktorá.o tom ako vychovávať také dieťa nemá ani potuchy 🤷

darius_a
20. dec 2022

Prišla som na to, že pre informovanosť nie je dobrá.
Treba mať trošku prehľad ale nie čítať o prejavoch toho a toho, keď ešte ani mimi poriadne nie je na svete.
A keď už je tak kombinácia zdravého rozumu, info od kamarátky s deťmi a internetu tak primerane😉

bluemoon24
20. dec 2022

DETI NEJSOU Z PORCELANU! Na to jsem prisla. Udelala jsem spoustu chyb, kazdy je dela. Je nemozne udelat vsechno dobre. Proste to budes delat tak, jak nejlepe umis a bude dobre.

stannkal
20. dec 2022

@ildiko36 práve naopak, treba čítať a veľa (a to vo všeobecnosti, nie len o výchove). Čítanie nie je na to aby si mala návod a toho sa potom doslova držala ale na to aby ťa to donútilo nad vecami rozmýšľať. Kto nad vecami nerozmýšľa tak spadne do automatizmu a robí veci tak ako to mal naučené v detstve, čo nie je vždy pre to vlastné dieťa prínosom.

viestta
20. dec 2022

@ildiko36 citat treba, ale treba aj vediet spracovata a pouzit ziskane informacie. A tu mnoho ludi zlyhava. Nielen matiek. Kriticke myslenie a siroky vseobecny prehlad su velmi dolezite. Potom vies aj z toho precitane vybrat to dolezite a to nedolezite vies odfiltrovat.
A ano, mame je dobry zdroj informacii, ale ani ona nevie vsetky, nepamata si vsetko a predovsetkym od cias ked vychovavala nas doba pokrocila o niekolko desiatok rokov, aj znalosti, aj technologie, ktore pouzivame.

alex666
20. dec 2022

Ja som prisla na to, ze som o detskych chorobach vobec nic nevedela. Taka piata, siesta, siedma choroba...to som ani nepocula predtym.
A celkovo, ked bol syn maly, bola som v strese, ked mal teploty, lebo tie detske choroby sa inak riesia ako ked je dospely clovek chory. Iba nedavno som zistila, ako detom spravne davkovat Nurofen, kedze na obale je to zle
Takze ja chapem autorku.

vmiri
20. dec 2022

Na materstvo/rodičovstvo neexistuje manuál, každá z nás sa všetko učila postupne, s každým problémom som, aspoň ja, bola múdrejšia do budúcna. A stále vravím, že nie ja, ale moje dieťa ma všetko okolo neho naučilo lebo samé mi "dalo vedieť" že niečo nie je v poriadku alebo treba niečo zmeniť.
Áno, čítala som aj aj veľa ale naskytnú sa aj veci, ktoré v knižke nenájdeš, veľakrát sa treba riadiť rozumom. Zvládlo to veľa iných a určite aj ty to zvládneš 🙂

sirka9
20. dec 2022

Prišla som na to, že tie chyby, ktoré som robila doteraz, sú oproti tým co robím teraz len malé chybičky 🤣 ale nie, vážne. Deti nie sú z porcelánu, a áno, veda a výskum sú niekde inde, ale chyby robí a urobí každý bez ohľadu na dostupnosť odbornej literatúry, odborníkov a všetkého. Netreba brať všetko úplne až tak vážne a naozaj je veľa o tej intuicii. A žiadna matka sa matkou nenarodila. Každá jedna sa musela s dieťaťom na začiatku zzit, naučiť sa co robiť. A tak je to správne. Takže prichádzame všetky na veľmi veľa vecí za chodu 😁

oila
20. dec 2022

Prosim ta. Vsetko sa naucis, to pride proste samo. Tak akoby automaticky. Nie je sa absolutne coho bat, navyse zakazdym tu pre teba bude niekto, kto ti v pripade nudze pomoze. Hlavne ziadny strachy a stresy. 😉

salamistka
20. dec 2022

nemala som žiadny vzťah k deťom a po narodení dcéry som zistila, že nič iné v živote nie je podstatné a dôležitejšie ako tvoje dieťa

thoughtfulweirdo
20. dec 2022

Ja som zistila, že rodičovstvo a výchova detí nie je ani tak o práci s tým dieťaťom, ale hlavne so samým sebou 😅

katrin69
20. dec 2022

😀 Maminko, v prvom rade sa určite nestresujte článkami a neviem akými výskumami... Nenájdete dve deti, ktoré by boli rovnaké výzorom či povahou. Tak isto je to aj tými zaškatuľkovanými výskumami. Ste matka, tešte sa z každého dňa. Je dobré vedieť niečo nové, ale určite nebudem vychovávať deti podľa nejakých článkov, keď vidím, že na moje deti to neplatí. Moderná doba je taká, že nesmiete kričať, lebo to vplýva zle na dieťa, nesmiete naňho siahnuť, lebo to zle vplýva na dieťa... Nehovorím o extrémoch. Ale keď už dieťa naozaj presahuje moje vytýčené hranice, o ktorých samozrejme vie, a zvýšený hlas nepomôže, cápanec na zadku to istí a dieťa sa zastaví a uvedomí si, že niečo spravilo zle a viac to robiť nechce...
Stále ich objímam, pusinkujem a milujem a oni to vedia, vedia i to, že plieskaním o zem v obchode a hádaním sa so mnou, že niečo chcú a nemôžu to mať tiež fakt nič nedosiahnu a práve je kooooopu článkov o tom, ako sme neschopné matky, že svojim deťom nedávame modré z neba...
Taaaakže fakt by som sa nad "odbornými" článkami nestresovala. Prečítala som aj ja kopu kníh a rada by som sa ich zbavila, ale žiaľ, nie je ich komu dať... A po novom ich ani predávať nemôžem, lebo aj z toho eura zaplatím daň... 😂

danulicek
20. dec 2022

prišla som na to, že každé rodičovstvo je prudko intuitívne a nepomôžu žiadne knihy a učebnice 😉 a tiež na to, že moji rodičia, nech mali výchovu akúkoľvek, to ako rodičia nemali ľahké. veľakrát sú situácie, ktoré si vybavím ako dieťa, akurát, že teraz z pozície mamy a veruže tú moju si vážim, napriek tomu, že sa úplne nestretávame v mnohých názoroch, vrátane výchovy 🙂

a úplne seriózne - prišla som aj na to, že je divné viesť deti k prekonávaniu strachov, asertivite a pod, keď mám s tým problém ja sama od detstva. čiže prišla som na to, že rodičovstvo je v prvom rade o "výchove" samého seba, až potom detí 🙂

camelie12
20. dec 2022

@stannkal, vyborna odpoved. Uplne s vami suhlasim 👍

ildiko36
20. dec 2022

@nerya ked je autista tak to je ina vec, aj ja mam syna autistu, ale vseobecne co sa tyka vychovy a krmenia som myslela ked je zdrave dieta

autor
20. dec 2022

@puertorico tak toto je najlepší koment 😂

cimage
20. dec 2022

Ja by som clanky o materstve brala s rezervou. Kazde dieta je uplne ine, mam 3 a na kazde plati uplne nieco ine. Kazda chceme len to naj pre svoje deti. A materstvo ma naucilo nebrat veci prilis vazne. Veci sa riesia za pochodu, ziadne planovanie, lebo vzdy do toho nieco pride. Uz len navsteva, nikdy nie je na 100%, velakrat sme museli rusit na poslednu chvilu kvoli chorobe deti. Nejak to vycitia a hned su sople 🤷🏻‍♀️

ichbinich
20. dec 2022

@puertorico
Nie len prach 😀
Da sa s nimi spravit nudzova ocista mamy a inych clenov domacnosti, topanok, stola, ruky, aj flakov od zmrzliny na tricku 😀 Uz mam velke deti, ale vlhcene utierky mam stale aj doma, aj v aute 😀

nely1704
20. dec 2022

Že netreba si dopredu predstavovať kadejake scenáre, lebo nakoniec je všetko inak. VŽDY JE NAKONIEC VŠETKO INAK.
A že si treba užívať každý jeden deň, lebo deti strašne rýchlo rastú a nie je to len otrepaná fráza...

wieruska1
20. dec 2022

Bud v pohode, velke mnozstvo matiek pochybi uz v bode 0 a to je vyber partnera. Vsetko ostatne sa uz potom zvladne dosrat alebo nedosrat aj samo.

zorkahorka
20. dec 2022

Pane boze,nestresuj. Riad sa materskym citom,intuiciou,svojim dietatom a sedluackym rozumom.samozrejme,aj ja si rada precitam clanky a rady o rodicovstve,ale vyberam si z nich to,co uznam za vhodne

puertorico
20. dec 2022

ja chápem že si sa pýtala na niečo iné, ale treba odľahčiť tému trošku 🙂

@ichbinich tak isto! a ešte som sa naučila žehliť oblečenie so žehličkou na vlasy 😂

simona20201309
20. dec 2022

@ildiko36 jeden z najrozumnejsich komentárov aké som kedy čítala na MK!👍👍👍 presne tak

Strana
z2