icon

Najprv svadba, potom dieťa. Alebo presne naopak?

basska_b
5. máj 2018

Ahojte mamičky, zaujíma ma váš názor na tému Najprv svadba, potom dieťa alebo naopak. V pôrodnici som bola pomaly jediná mamička prvorodička, čo mala priezvisko rovnaké ako moje dieťa. V podstate existujú štyri typy žien prvorodičiek:

1. Najprv si naplánovali svadbu a potom dieťa, až po svadbe sa začali snažiť o bábätko
2. Podarilo sa im otehotnieť a povedali si, že svadbu odložia, aby sa nevydávali tehotné a svadbu si užili, ako sa patrí
3. Otehotneli a preto ešte pred pôrodom narýchlo organizovali svadbu
4. Svadbu neriešia, nie je pre nich nejaká super dôležitá, ale deti spolu chcú mať a je im to prednejšie ako dať peniaze za svadbu.

Potom je ešte piata skupina, že krátko pred svadbou začali už pracovať na bábätku a vydávali sa v druhom, treťom mesiaci, ale tie padnú do 1. skupiny, keďže svadba už bola plánovaná ako prvá.

Zaujímajú ma všetky názory, zo všetkých skupín, že prečo ste sa tak rozhodli a ktorá zo 4 skupín prevláda v tejto dobe.

Za seba poviem, že sme sa najprv vzali (skupina 1), lebo som nechcela, aby všetci hovorili, že sme sa brali len preto, lebo som otehotnela, ale že sa berieme preto, lebo to my dvaja tak chceme a cítime. Samozrejme som si chcela svadbu užiť bez bruška resp. bez starosti o naše malé dieťatko.

Ale každý má na to svoj pohľad a určite ste si mnohé užili alebo užijete svadbu so svojimi detičkami.

Teším sa na diskusiu 🙂

mon895
5. máj 2018

My sme boli spolu 6r ked sme sa rozhodli pre dietatko teraz ma maly 1r a my budeme mat teraz svadbu. Meno mal maly hned muzove

maminecka2
5. máj 2018

Ja by som chlapa ktory by si ma nechcel vziat nechcela, a teda nielen ostatnym ale hlavne sebe samemu dokazat ze prave so mnou pocita so svojou zivotnou partnerkou, v dobrom aj zlom. Samozrejme nebol nuteny, ani som nedrankala prsten, rozhodol sa sam a dobrovolne, aj tak sme sa zasnubovali po 7 rokoch a brali po 10 rokoch chodenia (kedze sme spolu zacinali v 16-tich), prve dieta po dalsich 4 rokoch.
A pre mna su dolezite aj tie formalne stranky, kedze zivot nie je len romantika- informacie pri chorobe apod., financie (dedenie, sirotsky, vdovsky dochod...), a aj to spominane necitit sa trapne pri opatovnom vysvetlovani ucitelkam, sestrickam, ale aj samotnym detom ine priezviska-- stale to niekto riesi (pre niekoho blbost, mna by to obtazovalo)...

teegreen
Odpoveď bola odstránená
mircalla
5. máj 2018

Ja by som si priala, aby nikoho nezaujimalo, ci niekto ma alebo nema rovnake priezvisko a milion dalsi veci tykajucih sa druhych ludi a staral by sa o seba. V krajinach zapadnej Europy nikto neriesi, ci druhe zeny koja, ci su vydate, ci rodili prirodzene, ci nemali dieta prilis neskoro, ci maju rovnake priezvisko a ci su ich deti ockovane. Podla mna s prepacenim uplne hlupa otazka,rozdelenie do skupin, preco naco, aky to ma zmysel. Mne je totalne jedno, ci nejake zena z modreho konika mala dieta pred svatbou ci po, moj zivot to nijako neoplyvni. Mna uplne fascinuje, ze to vobec niekoho zaujima, absolutne to nechapem a asi chapat nebudem. Zrejme som divna.

tatianamaria
5. máj 2018

My sme silno veriaci, takže po 2 rokoch chodenia sme sa zasnúbili, rok sme svadbu plánovali a potom sme sa zobrali. Keďže sme do svadby žili v čistote, tak až po svadbe sme deti plánovali. Som šťastne vydatá skoro 7 rokov a máme tri deti.

lula313
5. máj 2018

My sme 10 rokov spolu žili, kým sme sa rozhodli pre dieťa a až potom sme organizovali svadbu, keď som bola v 5 mesiaci. Bolo to kopec penazi a nechcelo sa nám do nej vrážať, preto sme ju roky odkladali, ale nakoniec som mala aj tak svadbu podľa mojich predstav..

livka_
5. máj 2018

@mircalla presne tak.. tieto uchylacke ankety ci ako to mam nazvat...to je naco tej babe dobre vediet? Bud je to tajna moderatorka mk co potrebuje rozprudit diskusie koli biznisu co este pochopim ked zavriem oci alebo je to len zvedava osoba ktora nema co robit

lenca_09
6. máj 2018

@miriam11 tak u mňa patriť do rodiny neznamená mať rovnaké priezvisko. Lepších svokrovcov som si nemohla priať. Keby sa niečo stalo, viem že tu budú pre mňa a moje dieťa. Koľko párov takto žije bez manželstva s dieťaťom. No a malý by zabezpečený bol, stačí si nastaviť správne životné poistky a vykryta som i ja.

myjusiatko
6. máj 2018

My sme sli klasickou cestou. Chodenie, zasnuby, svadba. O dietatko sme sa zacali pokusat az par mesiacov po nej. A som za to rada, ze sme to mali a mame to takto. 🙂 pride mi to tak spravne. Ale kazdy to mame a citime inak.

babulkomale
6. máj 2018

@evittam a pisem snad o tebe? Ved ta nepoznam. Nebud taka vztahovacna 😉

magdamagda112
6. máj 2018

Ahojte. Chcela som zalozit novu temu, ale vidim,ze tu si pisu tie spravne baby;) Vedeli by ste mi prosim poradit, ake ma vyhody sobas pred narodenin dietata? mam na mysli, co sa tyka dokumentov (rodny list dietata a podobne). Ak by sme sa nezobrali pred porodom (ale az o3-4roky) je lepsie dat dietatu priezvisko po mne a az po sobasi zmenit aj meno dietata na otcove? A ak dam meno dietata po otcovi a nakoniec k svadbe nedojde, nebudem mat s tym dokumentove opletacky? dakujem za vase skusenosti a rady

sofinka156
6. máj 2018

Ja son sa vydavala v 3.mesiaci ked sme zistili ze som tehu (chodili sme spolu len 9 mesiacov) a nech si hovori kto chce co chce ved jasne ze sme sa brali kvoli babatku aby sa narodilo nam ako manzelom a nelutujem to svadbu som si uzila uzasne (alkohol nepotebujem k zabave) a sme spolu stastnych 9 rokov a prave cakame druheho potomka 😊 svokra povedala ze sa brat nemusime a ja ze fajn ale dcerka bude mat moje priezvisko a nato manzel ze neexistuje ze on si ma chce vziat tak ci tak a je to spravne od muza ....takze to je moj pripad 😊

kathy93
6. máj 2018

Tak my nie sme zobraty a čakáme dieťa. Ale my sme krátko spolu a po dlhej dobe sme konečne našli jeden druhého a sme šťastní. Milujeme sa tak sme si povedali že by sme našu lásku mohli spečatiť aj dieťatkom. Nečakali sme že sa zadarí hneď no zadarilo. Svadbu by sme chceli i tak ale až keď bude malá väčšia 🙂 musíme peniažky našetriť 🙂 nezaujímajú nás reči druhých že prečo tak skoro. Ja som bola veľa rokov v nešťastnom vzťahu psychicky a fyzicky týraná. Preto si ho strašne vážim aký je úžasný a on si váži mňa. Plánujeme spolu zostarnúť a nie čakať neviem dokedy. Ja to mám dokonca aj zo zdravotného hľadiska si spraviť detičky skôr lebo mi hrozí rakovina takže mi doktorka odporúča keď už budem mať deti väčšie aby som si išla dať preventívne všetko von.

katrin91
6. máj 2018

Ahoj,my sme sa najprv pár rokov poznali, potom sme spolu začali chodiť,po 3 rokoch ma požiadal o ruku, o rok bola svadba.... Keďže sme svadbu plánovali naozaj rok, nechcela som otehotnieť pred svadbou, aby som si ju náležite užila. 😊 Nám sa podarilo otehotnieť na prvú šupu počas svadobnej noci,kedy mi zázračné vyšla aj ovulka 🤗 my osobne sme to chceli takto pekne v poradí, samozrejme úplne najdôležitejší bol pre nás fakt,že už pred svadbou sme mali vlastné bývanie, vedeli sme ,ako to bude s peniazkami a že teda malého drobca zvládneme zaopatrit. Inak by sme do toho nešli. Každý podľa seba. 😉

sabinka277
6. máj 2018

A ďalšie kategórie niesu? Ja nezapadá ani do jednej...

lucilaines
6. máj 2018

Tak ja sa zaradujem do prvej skupiny, aj ked len tesne, lebo som otehotnela hned vo svadobnu noc :D vzdy som chcela mat najprv svadbu a potom deti a dohoda bola, ze po svadbe sa zacneme pokusat o babo no a takto to vyslo..a dovody? Nie som veriaca, nerobila som to koli rodine, vobec by ma neodsudzovali a dokonca sme mali svadbu na dovolenke v zahranici sami dvaja..robila som to cisto len a len pre seba, jednoducho preto, ze je to krasne..trufam si povedat, ze 99% zien tuzi po svadbe a ja som nebola ina..jasne, keby sme zili bez svadby, nic sa nestane..ale kedze sme vedeli, ze chceme byt spolu, manzel nemal so svadbou absolutne ziadny problem, tak sme svadbu mali a ja som za to vdacna..bol to pre mna najkrajsi den v zivote, neskutocne som si ho uzila a precitila, ked sme tam s manzelom stali a nieco si slubovali..je to proste nieco specialne a mimoriadne, co dufam, ze zazijem len raz v zivote..ano, keby svadba nebola, je to viac menej jedno a zit sa da aj tak, ale ked bola, je to pre mna psychicky ovela lepsie, sme hrdi, ze sme manzelia a dava nam to taku vacsiu spolupratricnost

evittam
6. máj 2018

@mircalla Tak sme divne minimálne dve.😉 Uplne s tebou súhlasím. A len dodam,ze som mozno este divnejsia,nakolko som dokazala otehotnieť,byt tehotna, zbaliť sa do porodnice, porodiť, oddojcit a všetko ostatné aj bez MK.😁😉

laska201
6. máj 2018

V dnesnej dobe je az divne ked sa zena vola rovnako ako deti.Samozrejme aj u nas bolo vsetko planovane.Prve boli zasnuby do roka sme si povedali bude svadba ale uz pred svadbou sme planovali babo a hned ako prisli 2 ciarky na tehu teste sme riesili termin svadby.A raz sa mi stala situacia isli sme so synom na operaciu mandli a doktorka sa ma opytala ci je priezvisko rovnake.Dost ma to zaskocilo a mozno aj doktorku ked som povedala,ze ano.

winni
6. máj 2018

Moji rodičia mali nádherne manželstvo, brali sa z lásky, mali päť detí, boli spolu v chorobe a aj v nešťastní, moja maminka tak ľúbi svojho manžela, že aj keď jej ho choroba vzala, už si partnera nehľadala, mala 50 r., teraz má už 72 r. a neľutuje to, že zostala sama, pretože jej láska ju čaká tam hore. Ja som sa najskôr vydala a dieťatko sa nám narodilo o dva roky neskôr, pre mňa je to to najkrajšie a tužila som najskôr byť vydatá a až potom dieťatko. Inšpiráciou mi je moja maminka ❤ moji rodičia 💕

iguaza
6. máj 2018

Tak asi 90% zien sem pise preto, lebo sa chce chvalit svojim dokonalym zivotom ci manzelom (teda si to aspon myslia, ze je dokonaly, velakrat to tak ani nie je). Takze si nemyslim, ze toto je nejaka realna vzorka.

asia83
6. máj 2018

@basska_b Ja som prvá skupina. To som si hneď s mužom ujasnila, že teda chcem, aby sme všetci mali rovnaké priezviská, dieťa pocit rodiny aj vďaka manželskému zväzku rodičov. Začali sme sa snažiť o dieťa koncom marca, svadba bola naplánovaná na august, podarilo sa nám koncom júna, čiže som bola mesiac tehotná na svadbe. Boli sme už obaja po tridsiatke, preto sme sa začali snažiť skôr.

asia83
6. máj 2018

@iguaza Nikto sa tu nechce chváliť. Pani sa pýtala na náš život, tak jej odpovedáme.

johanka6588
6. máj 2018

My sme spolu chodili 7 rokov, potom sme sa zasnubili a pol rok po zasnubach sme zistili ze cakame babo. Kedze ja som velmi nechcela svadbu s bruchom ( teraz by som to asi riskla, bola som v nejakom 4 mesiaci), takze sme nakoniec najskor mali maleho koncom aprila a v septembri (maly mal 4 mesiace) sme mali svadbu. Vsetko som vybavovala ked maly spal, vacsinu objednavala cez net, no bolo to narocne, ale zvladli sme to.... ale teraz by som dala asi svadbu skor, hoci narychlo

viskupovaandrea
6. máj 2018

@teegreen lebo sme boli nasim susedom na svadbe a mali ju v kostole. Manzelovi sa to strasne pacilo a este sme sa v kostole nebrali ani jeden nakolko nasa prva svadba bola svadba na urade. A manzel je toho nazoru ze co boh spojil uz nikto nemoze rozdelit. Takze tak 👌👍

dzukeles
6. máj 2018

Randenie, zasnuby, svadba a po svadbe babo. Aj spolu byvat sme zacali az po svadbe. A nemame ziadny problem. A pritom ani nie sme krestania 🙂 proste sa to tak vyvinulo..

slimstar
6. máj 2018

@lubik87 nie je pravda, dieťa nemusí mať priezvisko po otcovi, aj ked všetko doloží, moje dieťa má priezvisko po mne, ale nie sme manželia, pretože som si to tak želala.

Pre mna svadba nič neznamená, v mojom okolí sa zoberú a o dva roky rozvedú a my sme spolu už 14 rokov. Svadba nezaručí kvalitu vzťahu. Moja mama sa vydávala 2x a tvrdí, že každý chlap sa po svadbe zmení, že vraj si je už istý.

akože je to každého osobná vec, ak to niekomu vadí, nech sa stará o seba a vôbec sa zato nehanbím.

iguaza
6. máj 2018

@asia83 Pisem, ze tato anketa je uplne mimo. Tie ,co su rozvedene, maju zle manzelstvo, otehotneli po kratkej znamosti ci nebodaj otehotneli s niekym zadanym - nenapise tu ani jedna. Alebo oprav ma ak sa mylim a nasla si tu ak take nieco

lubik87
6. máj 2018

@slimstar však jasné je to o dohode aké meno pri uznávaní otcovstva vyberiete pre dieťa ..ja som chcela po mužovi🙂 a aj keď niesom vydatá mi máme dva rodné listy na potvrdenie nášho vzťahu a ešte jeden spoločný záväzok na 30 rokov hypotéku :Dá presne aj v mojom okolí sa len rozvádza my sme spolu 7 rokov a poznáme sa 15 čo sme boli super kamoši takže ani ja v Tom nevidím problém 🙂a za ďalšie čo tu baby písali že iné meno ako matka...toľko žien si necháva svoje dievčenské a sú vydáte ani pán Boh sa v Tom potom nevyzná :D a myslím že v škôlke či škole je im to u ....

ukulela
6. máj 2018

ale baby. ze az divne, ked sa zena vola ako deti? v mojom okoli je to mozo pol na pol, ale asi vacsia polka v manzelstve, mensia nadivoko. okrem toho kamosla sa vydavala v case, ked zili s manzelom v zahranici, kde sa mena nezvyknu menit, resp su s tym komplikacie, takze manzelia su, mena maju odlisne a dieta je po manzelovi. mate s tym niektora problem? 🙂 oni nie.

vroni
6. máj 2018

@iguaza, diskusia je vydata, nevydata, nie dobre ci zle manzelstvo. Obvykle byva manzelstvo pri narodeni deti ok, ina situacia je skor vynimocna. Po kratkej znamosti tu bolo hned dvakrat, zadany, nezadany chlap sa v diskusii akosi neriesi, nema nic spolocne s temou (otehotniet s frajerom kludne moze znamenat, ze je zenaty a uz ma 18 deti)