icon

Najprv svadba, potom dieťa. Alebo presne naopak?

basska_b
5. máj 2018

Ahojte mamičky, zaujíma ma váš názor na tému Najprv svadba, potom dieťa alebo naopak. V pôrodnici som bola pomaly jediná mamička prvorodička, čo mala priezvisko rovnaké ako moje dieťa. V podstate existujú štyri typy žien prvorodičiek:

1. Najprv si naplánovali svadbu a potom dieťa, až po svadbe sa začali snažiť o bábätko
2. Podarilo sa im otehotnieť a povedali si, že svadbu odložia, aby sa nevydávali tehotné a svadbu si užili, ako sa patrí
3. Otehotneli a preto ešte pred pôrodom narýchlo organizovali svadbu
4. Svadbu neriešia, nie je pre nich nejaká super dôležitá, ale deti spolu chcú mať a je im to prednejšie ako dať peniaze za svadbu.

Potom je ešte piata skupina, že krátko pred svadbou začali už pracovať na bábätku a vydávali sa v druhom, treťom mesiaci, ale tie padnú do 1. skupiny, keďže svadba už bola plánovaná ako prvá.

Zaujímajú ma všetky názory, zo všetkých skupín, že prečo ste sa tak rozhodli a ktorá zo 4 skupín prevláda v tejto dobe.

Za seba poviem, že sme sa najprv vzali (skupina 1), lebo som nechcela, aby všetci hovorili, že sme sa brali len preto, lebo som otehotnela, ale že sa berieme preto, lebo to my dvaja tak chceme a cítime. Samozrejme som si chcela svadbu užiť bez bruška resp. bez starosti o naše malé dieťatko.

Ale každý má na to svoj pohľad a určite ste si mnohé užili alebo užijete svadbu so svojimi detičkami.

Teším sa na diskusiu 🙂

babulkomale
8. máj 2018

@vroni ja hovorievam, ze po 8 rokoch si pomaly zvykam na to, ze som vydata 😀 vobec si nemyslim ze je to vyhra a vstup do raja. Urcite nemam problem uprimne povedat ako sa veci maju, ked sa mi nieco nepaci.
U nas to bol tiez manzel, ktory inicioval zakonny zvazok.
Mozes mi teda napisat tie zakonne nevyhody manzelstva? Dakujem.

jana_eyre
8. máj 2018

@vroni mna by tiez zaujimali tie zakonne nevy

blabla22
8. máj 2018

Ahojte, veľa z vás píše že manželstvo nemá pre vás nejaký hlbší zmysel, je to len papier a pod. - mňa by celkom zaujímalo, že potom ak by teda mal váš partner iný názor a požiadal by vás o ruku, odmietli by ste? (Keďže teda to pre vás nič neznamená) pýtam sa len tak pre zaujímavosť, sama ešte nie som vydatá, ale ak raz budem, tak práveže naopak verím, že to má celkom veľký zmysel... Zároveň súhlasím s názormi , že každý nech žije tak ako mu vyhovuje, príde mi v dnešnej dobre úplne mimo akokoľvek sa druhému komentovať takéto súkromné rozhodnutia..a už vôbec nie odsudzovať..každopádne by ma zaujímala odpoveď na túto otázku, lebo stále sa vraví, že vlastne baby čo sú spokojné nevydate si len nikto nechcel ešte vziať. A tak teda- keby bola položená otázka, odmietli by ste?

mircalla
8. máj 2018

@blabla22 Ano, ja som to uz dva krat odmietla s 2 roznymi ludmi, pricom sme boli dalej spolu. Nikdy som to nechcela

persica
8. máj 2018

@blabla22 Ja som odmietla a velmi to ovplyvnilo nas vztah- hoci vedel dopredu, ze sa nikdy nechcem vydat.
A este k tomu, ze nema velky zmysel: praveze ja si myslim, ze velky zmysel a je to velky zavazok. Pre mna ma velky vyznam sloboda, a manzelstvo je pre mna strata slobody. A presne, ako vravis, kazdemu vyhovuje nieco ine a podla toho si ma zit. Hlavne nech je clovek stastny a spokojny vo svojom zivote.

misinka0611
8. máj 2018

@blabla22 Nooo.. mna poziadal pred 2 rokmi o ruku, no nejak sa do svadby obaja nehrnieme u nás by sa tým nič nezmenilo. Asi raz svadba bude, ale nie je to pre nás nejaká podstatná vec, žili by sme tak isto ako žijeme doteraz 🙂

blabla22
8. máj 2018

@persica úplne súhlasím, tiež sa stretávam občas s tým že "už by si mala byť vydatá" a podobne. Ale hoci napr pre mňa to zmysel má, tiež to neznamená že kedykoľvek, za hocijakých okolností, len aby ostatní boli spokojní- prave naopak. A teraz som fakt rada keď baby píšu že to že sa nechcú vydať nie je len to, že teda chudata čakajú kedy sa muž vyjadrí-ako si veľa ľudí bohuzial mysli. To je podľa mňa super, že sú naozaj spokojné s tým ako to je

gabriella93
8. máj 2018

My sme najprv plánovali svadbu a pomedzi tieto plány sme si povedali že vyskúšame, veď to určite nebude hneď 😊 podarilo sa na prvý krát 😁 bola som na začiatku tretieho mesiaca ale každopádne som si svadbu užila tak akoby som nebola ani tehu

mircalla
8. máj 2018

@blabla22 Tak vies, niektore nevedia pochopit, ze nie kazda urputne caka, kedy ju partner poziada o ruku....Pretoze posudzuju ludi podla seba a oni k zivotu tu svadbu potrebuju, tak sa nevedia nejako zzit s tym, ze nie kazdy uvazuje rovnako. To nevysvetlis, ine zmyslanie. Samozrejme, ze ta oznackuju, ze ty na svdbu zufalo cakas, ale partner to nemysli s tebou vazne a nechce to, preto nie si vydata. Tym to konci.

vroni
8. máj 2018

@babulkomale, napriklad spolocny majetok v pripade, ze manzel podnika. V pripade konkurzu, naroku na socialnu podporu, existencii deti z predoslych vztahov, vsade taha manzelka za kratsi koniec oproti frajerke. Stale hovorim o situacii normalny muz a nie gamler, alkac ci podobne cukricky. Tam je manzelstvo priam dialnicou do pekla.
@blabla22, odmietla som, kym som si nebola ista, ze je to pre neho fakt priorita. Pre mna je priorita zase on, pokial ho taketo mecheche obstastni, tak nech sa paci...

rakywanda
8. máj 2018

my sme sa brali pre peniaze 🙂 chodili sme spolu 11 rokov, chceli sme brať úver a vychádzal nám len ak by sme boli manželia (túto historku rozprávam ja, manžel to popiera 🙂 ), v tej dobe som vôbec nerozmýšľala, či sa chcem, či nechcem vydávať, boli sme spolu, spolu sme bývali a neriešila som to. náš život to nijako nezmenilo, možno to znie zvláštne, ale je to tak. priezvisko som si nechala svoje (to manžel vedel, ešte keď sme spolu začínali randiť) a sloboda? tú mám stále. ono asi záleží aj od toho, akého partnera si beriete.
Na druhej strane mám kamošku, ktorá priznala, že jej manžel trval na tom, aby najprv otehotnela, lebo vraj si nebude brať kočku v mechu. Má inú národnosť, asi je to u nich tak. Každý to má inak, hlavne, že mu to vyhovuje.

malasandrika
Autor odpoveď zmazal
babulkomale
8. máj 2018

@vroni naroku na soc.podporu? Ako to myslis, ved slobodne matky placu ze im nic neprinalezi, na nic narok nemaju. Manzelka dobre zarabajuceho muza sice tiez nie, ale tak tych 120eur si mozu...
Pises frajerka...to mi evokuje taku nezavaznu sukatelku 😀 lebo pokial sa bavime o zene, ktora zije s muzom sice bez sobasa ale maju vsetko spolu, domacnost atd., tak tam moze byt existencia deti z predosleho vztahu uplne rovnaky problem ako keby boli zobrati. Ci uz peniaze, prespavanie deti, dovolenky atd.
Inak poznam pripady, ze zena sa vydala aj s detmi z pred.vztahu, dokonca inej farby pleti a predsa to pre ich manzelov nebolo prekazkou. Podla teba debilita, naivita ci ako to beries? Lebo pre mna je tretikrat vydata zena minimalne dost pouzita a podozriva 😉

babulkomale
8. máj 2018

@rakywanda nejaky juzan, ze? 😉

sophinka17
8. máj 2018

my sme planovali svadbu, ale zaroven sme sa snazili o babatko. babo bolo pre nas dolezitejsie a povedali sme ze ked sa podari, svadba sa rusi 🙂 podarilo sa, babo je na ceste a svadba je zrusena 🙂

bocianka123
8. máj 2018

Ja som za bod 1. ...tak som aj urobila.

evittam
8. máj 2018

@mircalla No, asi tak. A potom sme uz len ponizene,frustrovane chuderky, ktorým niekto stúpil na otlak.😂😉

interneta
8. máj 2018

@wind123 my zobrati nie sme a dieta malo priezvisko po otcovi uz v porodnici 🙂

vroni
8. máj 2018

@babulkomale, preco hned debilita a naivita? Musela by som byt sama debilna a naivna, nakolko moj muz ma deti z predosleho vztahu. Ale bolo to jednou z kategorii, ktoru som musela brat do uvahy.
Mala som na mysli cosi celkom ine pri detoch. Nie prespavanie ci dovolenku. Ale puhy fakt, ze prijem manzelky bude zaratany do prijmov manzela (pri urceni vyzivneho), prijem nemanzelky nie. Frajerku povazujem za terminus technicus, mne sa strasne bridi vyraz druzka.
Tretikrat vydatych zien poznam niekolko. Nezamyslala som sa nad tym, ze by mali byt niecim vynimocne...

babulkomale
8. máj 2018

@vroni no pochopila som to tak ti, co sa za tychto okolnosti vydaju/ ozenia su pre teba divni. Myslela som ze obhajujes NEmanzelstvo. Cize ty si sa vydala napriek nevyhodam aj ked si nenasla ziadny racio argument? Preto ze to chcel tvoj manzel?

vroni
8. máj 2018

@babulkomale, noooooo..... z racionalneho hladiska vlastne ano 😀 😀 😀 Uz Henrich IV. povedal, ze Pariz stoji za omsu, mne stal moj muz za sobas. Pretoze na to, aby som ho povazovala za princa na bielom koni a pana uzasnöeho som papier nepotrebovala. Neobranujem nemanzelstvo, len tvrdim, ze tiez ma svoje plusy (a minusy) a chapem aj zeny, ktore po manzelstve netuzia.
Zato vobec nechapem zeny, ktore tvrdia, ze chlap sa zmeni a dieta ho zmeni...

viskupovaandrea
8. máj 2018

@teegreen neviem ktora z nas dvoch ma postoj hodny dietata ale tak tvoj nazor. 🙈🙉
Ale dakujem zijeme si dobre, stastne uz 7 rokov a mame dve zdrave deti.
A som rada ze svadba v kostole bude az za 8 rokov pretoze na nasej prvej svadbe sa skoro cela rodina rozhnevala 😂. Momentalne to ani neriesim, vlastne riesim tvoli tebe lebo do mna hustis stale a pises ako keby si ma poznala 😂.
No nic, dakujem za konverzaciu ale je cas ju ukoncit lebo to evidentne nikam nevedie.... Tak sa maj a zi si v zdravy.. Cau....

ukulela
8. máj 2018

@babulkomale vies, zaryte zastankyne manzelstva zas nepochopia, ze tento institut ma AJ svoje nevyhody. pre nas bolo napr jednoduchsie vybavovat hypo bez manzelstva. ale casom sa vezmeme - len z technickych dovodov (dedenie sa sice da osetrit, ale napr vdovecky/vdovsky dochodok uz nie). ale ako tu baby pisali - su situacie, ked sa zene neoplati muza si vziat - ked zaraba vyrazne viac a jej prijem by mohol sud zaratat do muzovej vyzivovacej povinnosti, alebo spolocny majetok v pripade gamblenia, poziciek, exekucii, ... ak su dvaja mladi ludia s cistym stitom bez zavazkov, pohlad na manzelstvo je romanticky a bezproblemovy. akonahle uz niektory z partnerov ma z minulosti akekolvek zavazky, manzelstvo moze byt problematicke ....

babulkomale
8. máj 2018

@ukulela ja teda vobec nie som zaryta zastankyna. A vydavala som sa z pragmatickych dovodov po 30-tke 😀 takze chapem napr.tvoje dovody ale myslim ze ta debata predtym bola o inom.

babulkomale
8. máj 2018

@ukulela a ano, mas pravdu, muza s "minulostou" by som si nebrala a neviem ci by som uz na stare kolena aj chcela s niekym zit v jednej domacnosti. Asi nie 😉

teegreen
Odpoveď bola odstránená
persica
8. máj 2018

@teegreen Vam do toho teraz vstupim. Tak ma napadlo, co sa teraz chysta ta svadba v kralovskej rodine. Kdesi som citala, ze ona uz bola rozvedena a teraz bude svadba v kaplnke. To je vobec mozne? Ja som si myslela, ze potom uz moze byt len civilny sobas.

robodracica
8. máj 2018

@persica Ale tam je anglikanska cirkev, to tam maju trosku inač... A čo vieš možno bola vydata len cicvilne....

persica
8. máj 2018

@robodracica Vraj nie. Ze ani kralovna sa kvoli tomu nezucastni, ze podla cirkevneho poriadku je stale vydata. Tak ma to zaujalo, ako to vlastne je.
Ale v tejto suvislosti mi prislo usmevne, ako tu jedna baba pomenovala rozvedene zeny, ze su "pouzite a podozrive", no pre princa zjavne stacia 😀

mircalla
8. máj 2018

@robodracica Aj tu anglikansku cirkev si vymyslel Henrich VIII. lebo sa mu to hodilo🙂