Najskôr rodina, potom kariéra
Sú tu aj ženy, ktoré to v dnešnej dobe majú naopak - najprv rodina, a potom kariéra? Cítim sa občas ako divná. Počas vysokej školy som mala 2 brigády v odbore, potom počas štátnic som otehotnela a tehotná po škole som sa už nezamestnala. Porodila som 1. dieťa, po 2,5 roku druhé dieťa a až teraz na prahu mojich 30. narodenín sa chystám prvýkrát normálne pracovať (t.j. nie na brigádu). 99% mojich známych to má naopak - najskôr práca, a potom deti alebo väčšina mojich rovesniciek (z VŠ) deti ešte ani nemá a venujú sa len postupu v kariére. Ja som so svojím životom aj s rozhodnutiami v ňom zatiaľ spokojná, nemám pocit, že som niečo zameskala. Veď niekto pokročil v budovaní kariéry a niekto iný (ja) zas pokročil v budovaní rodiny. Ale občas mám pocit, že sa na mňa ľudia (len ženy, muži toto neriešia) pozerajú cez prsty, že som si toľko rokov dovolila byť na rodičovskej dovolenke, bez práce. Som divná v tomto svete?
Ja chvalabohu nemám v povahe sa na niekoho spoliehať a byť toľké roky doma tiež nie je pre mňa. Keď to tak niekomu vyhovuje, jeho vec.
U mna je rodina uplna priorita, preto som prevažnú časť pracovného života strávila v školstve. Úplne doma som bola necelé 3 roky spolu pri 2 deťoch. Aj to som robila z domu, ale aby to deti nijako nepocitovali.
Teraz už deti odrastli, začala som riešiť iné aktivity (pracovne) a nebyť pandemie, už by som riesila inú prácu.
Pred deťmi som pracovala už počas VS 2 roky, 2 prace som mala. Potom medzi deťmi som tiež pracovala.
Nečítala som komentáre. Ja som prijala veľa veľa ľudí a áno, aj takéto prípady ako ty. Čo rovno po škole mali 2-3 deti a až potom si začali hľadať prácu. Samozrejme, začínali v práci od nuly, ale prevažujú u mňa pozitívne skúsenosti. Že tie ženy fakt makali a užívali si tú prácu. Samozrejme, že som zažila aj opak, že s nevedeli osvojiť pracovné návyky a pracovať bol pre ne big problém. Ak si ten prvý prípad, tak držím palce, uži si to . 😉
@zuzanockamt preco podla seba sudis druhych?mohla si to dovolit tak bola doma teraz ide do prace a?kazdy ma moznost volby
Ved ked si spokojna, taj naco sa zamyslas, co si myslia ostatni ludia ? Ved vzdy sa najdu taki, co si najdu nieco, co sa da ofrflat😃 ved si zi svoj zivot, ostatni nech si ziju ten svoj, a vybavene👌 moze ti byt jedno, ci si "divna" ty alebo oni, nie ? Je to len uhol pohladu. Co je pre jedneho divne, je pre druheho normalne. Takze pre niekoho si divna, pre niekoho normalna. No a ? 😃 kazdy si moze mysliet co chce, je to vzdy len a len jeho vec😁
@luccija ja súdim? Píšem svoj názor a skúsenosť. Keď niekomu nevadí trčať doma x rokov, tak nech trčí. Asi so svojím rozhodnutím nie je taká spokojná, keď to tu rieši.
ano mam to naopak a teda momentalne skor bojujem s "vyhorenim" ako s nejakou tuzbou dalej pracovat :D cize v druhom zivote sa na to vytentujem a pekne budem uzivat mladost pochabost, za karierou nech sa nahanaju ine :D
Autorka nikto sa na teba nepozera cez prsty. Skor si myslim, ze vacsina (a pravdepodobne aj v tvojom okoli) je rada ze ides KONECNE pracovat. Ja to vidim pozitivne, co je na tom odsudeniahodne? Ma s tym problem tvoj manzel/partner?
Je to ok. My sme po vs odisli von. Zili sme tam 6 rokov. Ked sme sa vratili, lebo uz som chcela rodinu, nenasla som pracu v mojom odbore. Tak som 2 roky stravila v inej praci. Potom som bola 6 rokov na materskej. A cuduj sa svete, sice nulove skusenosti, ale mohla som si vyberat z 3 skvelych ponuk na pracu, lebo na povodne miesto som sa vratit nechcela, a zijem si svoj profesionalny sen, ktory som mala od 14. Ano, stoji to cas vsetko oprasovat, vnimat nove atd ale stoji to za to. Nikdy nie je neskoro zacat a do dochodku mas este daleko 🙂
@mucuinka keďže si bola 6 rokov v zahraničí a tam asi niečo robila, predpokladám, že máš aj jazykové zručnosti, asi si nezacinala po deťoch úplne od nuly. Niečo si do CV mohla už napisat, hoci aj mimo odbor.
Niečo iné je ist z VS rovno na reťazovú materskú a v 30-ke hľadať prvú prácu. To už je ťažšie a aj zamestnavatelia si zvážia prijať takeho človeka. Navyse matku s malými deťmi. Je to diskriminácia, ale žiaľ, je to tak…
Ale nejako začať treba, na začiatok vziať aj niečo, čo nie je práve povolanie snov.
Ahoj ja som asi tiez divna, lebo toam rovnako 😄 otehotnela som v 5 rocniku na vs.. A uz mam aj druhe.. Este 2 roky budem doma. Do prace pojdem 29 rocna. Moj nazor je taky, ze kto si chce najst pracu, tak si najde
@ivkazba veru presne tak sa na to pozerám ako píšeš, že si tie ženy užívali prácu. Ja sa teším do práce, že konečne sa už budem venovať aj sebarozvoju. Po tých rokoch zasvätených rodine sa na to veľmi teším
Aký vzorec je teda ten “správny”? V 24r skoncit VS, do 27 si vybudovať kariéru (neviem kto to dokáže za 3r ale ok) potom rychlo porodiť a v 30 byt zase spat v práci? Ja som do 30 deti nemala, a už mi vela mudrlantiek hovorilo, že je neskoro, ako sa mi bude tazko v noci vstávať, že 30 to nie ako keď sme mali 20 a podobne🙂 Mila autorka, je super, že máš deticky a držím palce, nech sa Ti v práci darí😊
@zuzanockamt to rozhodnutie byt doma s detmi uz nevie zmenit.Teraz pracu uz ma asi ju prekvapili nazory okolia a teda mna prekvapili zase tie, ktore tu citam
Autorka, nemyslim, ze dostanem otvorenu odpoved. Ale nasla si si tuto pracu sama nezavisle, bez akychkolvek znamych? Spomenula si statnu sferu? Tam sa (co ja viem) vacsinou dostava cez doporucenia. (V tvojom pripade nie pracovne, lebo si este nepracovala). Len ma to naozaj zaujima. Ziaden utok.
Podľa mňa to nie je čudné. Stihla som (našťastie) po práci odrobiť 2.5 roka a chvalabohu za to, lebo v životopise už tým pádom nieco mám - ale potom boli všetci prekvapení, prečo 25ročná baba, ide na materskú. A strašne boli tiež prekvapení, že po prvom dieťati hneď reťazovo druhé. Ale v okolí nie som sama. Ja som sa rozhodla dať všetky deti za sebou do 30tky v dobrom zdraví a potom už budem mať pokoj svätý, moji rodičia na dôchodku, ja sa budem venovať praci 😁
@lelluska ani jeden a všetky. Skĺbiť rodinu a prácu nie je ľahké. Ja som napríklad po prvom dieťati šla do prace tak, aby som dostala zmluvu na dobu neurčitú a mala sa kam vrátiť, a až potom riesila druhu materskú.
V školstve o kariére nemôže byt reč, kariérny postup u radovej učiteľky nie je vlastne žiadny, jedine ak niekto chce byt riaditeľkou. Plat stúpa s odpracovanymi rokmi a atestaciami, ale nikam sa človek extra nevypracuje.
Autorka, už to nejako v živote máš a treba vychádzať z toho, čo je. Nie co by bolo keby. A nerieš okolie, každý to má nejako… hlavne, že zo vam vyhovuje.
Tak kazdy sa zariadi ako vie a ako sa mu da. Ja som pracovala od prveho rocnika VS, v 3.som sa vydala, po skole som pracu zmenila, no uz som mala 3 firmy za sebou, isla som na zivnost, otehotnela, pracovala popri dietati, najprv na zivnost a dohodu, potom dve dohody a od buduceho mesiaca nastupujem do novej riadnej prace. Dalsie dieta nechcem a neplanujem, pre mna boli posledne 3 roky (aj s tehotenstvom) extremne zlozite, ked som prezila tehotenstvo, tak som zacala vnimat, ako velmi nam chyba druhy prijem. Ono je to zvlastna doba. Clovek chce mat deti za mlada, aby na ne mal energiu, ale nema na ne peniaze a koniec koncov od nich odide skor, lebo treba z niecoho zit. Nie vsetci maju partnera, ktory zaraba dva priemerne platy. Ak zaraba iba jeden priemerny plat alebo dokonca podpriemerny, tak ten druhy plat echt chyba. Cela tato doba je postavena na hlavu, kym nie je dvojica vynikajuco zabezpecena, tak minimalne jeden z partnerov ani nevidi svoje dieta, kym je ten druhy s nim na RD. Je to svinstvo. Mnohi muzi robia v zahranici, domov prichadzaju raz za dva mesiace na tyzden, deti vyrastaju bez otcov. Ja som vyrastala bez otca, lebo zomrel ked som bola malicka a jedine co som vzdy chcela od zivota je, aby moje dieta otca malo. Neviem si predstavit doma lebedit 3 ci viac rokov a nenosit ziadny prijem na ukor toho, ze moj muz by bol v praci od 8 do 18 a videl dieta iba cez vikend, kedze dieta chodi spat o 19tej a on sa vracia domov az po 19tej. Proste su prace, ktore su podla mna nezlucitelne s rodinnym zivotom. Idealne je, ked maju obaja partneri flexibilny HO a nastavia si denny rezim tak, aby sa dal zlucit aj s pracou aj detskymi aktivitami. Ale nie vzdy tam ta moznost je a potom sa clovek ocitne medzi dvomi mlynskymi kamenmi- byt s dietatom a nemat mu co dat do ust, alebo zabezpecit rodinu a nikdy dieta nevidiet, lebo pracovny cas totalne koliduje s dennym rezimom dietata. Alebo druha dilema- mat dieta skor, hned po skole alebo pocas skoly a zacinat s pracou neskoro, bez ziadnej praxe, alebo mat prax, zabezpecenie a riesit problemy s otehotnenim... To su take problemy modernej spolocnosti, kde sa studuje 20 rokov a z tych 20 rokov je kludne aj 10 rokov vysoko plodnym obdobim cloveka (od 16 do 26). Kazdy musi spravit nejaky kompromis a nejako sa zariadit, lebo dokonale to nebude nikdy. Akurat z toho celeho vyplyva, ze toto nie je dobra doba na rodenie deti. Za mna, uz aj jedno je vela
@number19 písala som to už v jednej odpovedi tu, že robia nábor, keďže im chýba 60 ľudí. Tie 4 kolá boli náročné a prejde cez ne len ozaj spôsobilý uchádzač
@elementissa máš pravdu, prvé 3 roky boli “o hubu”, aj dieťa malé, robota, peňazí malo … isla som sa roztrhať a aj tak nebolo nič na 100%. Ale ono sa to utrasie. My sme druhé tiež neplánovali, nakoniec ten čas prišiel po 4 rokoch, že som pocítila, že by ešte jedno mohlo prísť a druhé mame s 5,5 ročným odstupom. A to už boli všetko ľahšie.
Dik za odpoved, ale ja som sa pytala na nieco ine: nasla si si tuto pracu sama nezavisle, bez akychkolvek znamych a doporuceni?
Mozes prejst aj 10 kolami, ak mas znamych tak ich vsetky uspesne zvladnes...
V statnej sprave musia totiz podla zakona vyberove konania postupovat podla istych pravidiel, takze sa robia 4-kolokve vyberove konania...s tym, ze kandidat je uz vopred vybraty...
Vies nepride mi velmi fer, sa tu doslova pretrcas s najdenim si prace s nulovymi skusenostami, vo veku 30 rokov s 2 malymi detmi (vdala znamym), ked vela mamiciek je momentalne nezamestnatelnymi (mozno aj s viacrocnymi skusenostami ako ty) kvoli detom, majuce vacsiu potrebu financii ako ty za cely zivot... a to je realita.
Tak by bolo fer to cele uviest na pravu mieru.
A mozno mat aj trosku viacej respektu k sucasnej situacii, kedy vela ludi straca pracu a ty zazrakom bez akejkolvek pracovnej skusenosti si najdes job...
@elementissa Tak sa ti podarilo najst job? Je to korporat? Gratulujem.
Neviem čo dnešná spoločnosť považuje za kariéru, ale určite viem, že nemať v 30tke nič odpracované je pre zamestnávateľou nezaujímavé a obzvlášť ak sa jedná o ženy s deťmi.Aj keď je to strašná diskriminácia.
Inak je úplne jedno, že či máš kariéru.Pre mňa je kariéra mať dostatok peňazí a mať prácu bez stresu a nejakej fyzickej námahy.Nezakladám si na kariére ale na financiách a dostatku voľného času s rodinou a tá mi je prednejšia.
Máš rodinu.Kariéra sa dá urobiť aj po 30tke ak človek chce.Predpokladám, že tie ktoré zazerajú majú 30, žiadne deti a tak trochu ti závidia, že si si mohla dovoliť mať rodinu skôr.
Ja som chcela mať aspoň nejak stabilnú prácu, zázemie a na to všetko sa trebalo snažiť, zarobiť takže si neviem predstaviť nepracovať, ale každý ma iné možnosti tak prečo nevyužiť to čo ti život ponúkal.
@number19 rozum mi zastane, že ja sa pretrcam, ako anonym, s tým, že som si našla prácu. Ja som veľmi vďačná a s pokorou prijímam nekvalifikovanu (z pohľadu môjho odboru) prácu. Kebyže idem na kvalifikovanú pozíciu napr ako vyšší súdny úradník, tak pochopím, že toto napíšeš a upodozrievas ma tu z neviem čoho. Ale takto... No aspoň presne viem, čo ľuďom ide v hlave. Niektorým z môjho okolia
@elementissa presne si to vystihla...aj preto mám rozdiel medzi deťmi takmer 10 rokov
Nic si z toho nerob.Cele je to trapne akokeby si ty mohla za situaciu inych ludi...
@elementissa nerypem len sa pytam preco si potom nechcela dieta neskor a nerobila najprv "karieru," ci setrila?gratulujem, ze si si nasla pracu vidis iba par dni ubehlo a je to tu.
Fakt mi je divne, ze nenapises otvorenu odpoved na otazku. Akakolvek praca to je.
Nasla si si tu pracu sama ako anonym, bez akejkolvek pomoci?
(V statnej sprave, bez pracovnych skusenisti, 30 rocka, s 2 malymi detmi, bez strycka v pozadi.)
Podľa mňa si absolútne skvelá 🙂 niekto tu písal, že 99%ludi to má opačne. Nie je to pravda. Aj v okolí mám dosť rodin, ktoré vznikli počas školy alebo tesne po nej. Ja som spoznala manžela až ako staršia, takže aj deti prichadzaju neskôr. Ale po škole som tiež nešla riešiť primárne kariéru, šla som do komunity s ľuďmi s mentálnym postihnutím ako dobrovoľníčka, takže aspoň trošku rozumiem. Pozri toto video, myslím, že je ako stvorené pre teba - zvlášť, ak ti bude niekedy ťažko, že na teba pozerajú ako na "tridsiatka a nič za sebou" ;)
https://www.facebook.com/433559716738765/videos...