Neviem sa zmieriť s tým, že deti ničia domácnosť
Ahojte, čím ďalej, tým je to horšie. Viem, že deti robia neporiadok, zvyknú veci ničiť (nemyslím zámerne, ale hoci aj nechtiac, už len tým, že sú malé, neohrabané, stane sa), maľujú steny, ale ja som čím ďalej tým hálivejšia na to, že naše steny sú ofrkané jedlom, tu a tam pošpinené od mastných fľakov, nábytok na niektorých miestach oškretý, zlomené hračky, toto vytrhnuté, tamto odlomené. Ok, nie všetko môžem zvaľovať na deti, naozaj mnohé z toho, čo urobili, sa stalo nechtiac (možno aj všetko), a napokon, aj mne sa stalo, že mi pri varení prskla šťava na stenu, nedá sa im to teda zazlievať..Ničí ma to však, chcem mať peknú domácnosť, upravenú, dávam si na tom záležať, zveľaďujem domácnosť a ako na just, práve vtedy, čím viac mi na tom záleží a dávam pozor, tak je to horšie (alebo ja všímavejšia? Kedysi som si to tak neuvedomovala, ) Niektoré veci sa dajú opraviť (steny vymaľovať), ale s inými je to ťažšie (nebudem predsa meniť nábytok kvôli tomu, že je pošriabaný na niektorých miestach). Ako to zvládate? Alebo máte doma tip-top? Zachovalú domácnosť bez poškodení? Štve ma, že to nedokážem ustriehnúť. Neviem, či to len naša rodina je taká ničiteľská (steny ani gauč zatiaľ pomaľované nemáme, čo je tiež, povedala by som, detská klasika) alebo je to len môj uhol pohľadu, že som veľká detailistka, a trápi ma každý fľak a oškrenie? Prosím vás, aký máte názor, povzbudenie? Ako sa s tým zmieriť?
@emilia25 no nasa farba sa nezmyva, uymjem ju normalne spongiou. Terajsia len vlhkou handrou. A pritom nezavadne priepustne farby. V byte sme mali Caparol, v kuchyni to bola fasadna farba, inde normalna interierova. vyzeraju uplne ako normalne, cize ziadne leskle, atd. V dome mam tikurillu. Ono urcite je to investicia vyssia trochu do farby, ale to ze nemusim kazde 2 roky malovat stoji za to :D Byt sme malovali po 8 rokoch ked sme z tade isli prec... ajt o hlavne kvoli tym vytvorom na stene :D
Inak malej som kupila flipchartovy papier a upevnila na stenu, ked mala kresliacu maniu kreslila tam... lebo som si vsimla ze detom sa to po stojacky viac paci :D Tabulu som nechcela, podla mna kriedy a fixky nie ... ale toto bola parada :D mohla si na to lepit, kreslit, hocico... a potom som jej stranu ja otocila, alebo odtrhla...
Jaj baby, sa tu usmievam, lebo my sme mali: pokreslene steny, pomalovane, pofrkane od vodovych farieb, a aj mne sa zadarilo od farieb na hodvab... tak si vzdy s dcerkou povieme, ze az raz budeme bohati a budeme mat velikansky atelier, ze to tam nebude vadi, ak nechame natahane vsetky rozrobene umelecke diela vonku a ze vsetko bude pofrkane a pomalovane... pretoze v byte je malo miesta a ako mala rastla, setrila som prave jej izbu pred farbami - aby sa nebodaj este aj do koberca farba nevyliala, plastelina nezaslapala, nepolepila, mala celoplosne koberec. Takze vacsina tvorenicok bola za velkym kuchynskym stolom, tiez s nastretym obrusom. Tiez som casom rezignovala a uprednostnila som nalepenu mapu na stene, pri ktorej rada stravila cas a vselico sa naucila. Niekedy som jej nalepila velky baliaci papie na dvere alebo na stenu, aby kreslila tam.... U nas nepomohla ani tabula na stene, najradsej ilustrovla jej okraj a okolie a velmi rada ak bola kdesi puknuta omietka, dlabala to dalej, az vznikla hlbsia a hlbsia jamka... Konecne sme teraz vsektko vymalovali a trochu vynovili izby, lebo uz je prvacka a chvilku sa vytesujem, ake mame pekne ciste vsetko. Lebo kym su deti malicke, dozorujete ich, ucite, idete vzorom... No este aj takato prvacka, ked dopracuje s farbami a ide si umyt ruky, pochyta cestou kludne vypinac, dvere, umyvadlo po umyti ruk od farieb ani nehovorim... Najhorsi napad z tohoto hladiska bol suchy pastel, teda kreslenie kriedami na papier 🙂 Ale aspon mame vyskusanych tolko maliarskych materialov a technik, ze az 🙂
@andreah25 vieš niektorí menia nábytky, aj my sme menili a nemyslím že som ohrozila živ. prostredie. nábytok sme totižto mali starý, ešte moju pôvodnú detskú, ktorú sme vyhodili neskôr. Inak by išla do ,,odpadu,, skôr. Veľa rodín takto robí. Nechám si ešte staré veci a keď doslúžia, deti odrastú, potom vymenim.
A zase si myslím, že je málo detí ktoré úmyselne otlkajú nábytok, steny, skôr sú to také náhody.
Skôr si myslím, že s tým neporiadkom je to tak, že deti ho dokážu vytvoriť, to áno, veď sa treba hrať, robiť kupu vecí ale treba ich naučiť si ho aj upratať. a to robí veľa mamičiek za nich a ptoom sú unavené, nič iné nestíhajú. Ja tiež keď idem niečo robiť, napr. len také varenie, koľkrát je v kuchyni aký ,,neporiadok,, kopa špinavého riadu ale si ho upracem a zase je čisto. V tých bytoch, domoch, žijeme, takže tam nemôže byť tak ako v múzeu.
mam tri deti
a vobec ma netrapia fresky mojho najmensieho dva a pol rocneho, co urobil, ked si prvy krat vzal fixku
mame dubovy nabytok, konferencny stolik mame skrabnuty od auticok :D dubovy nabytok dam kludne prebrusit, ked bude mat desat
ze si dcera dofarbila nevyfarbene obrazky napr. v knihe o psickovi a macicke, ked bola mala? tie knihy teraz citam malemu a su to pre mna spomienky ....ja som jej to odporucila, ked sa pytala, preco nie su farebne :D...aj tu fresku v spalni si necham, na pamiatku
davam na nich pozor doma iba z pohladu bezpecnosti
ale uznavam, nie je dieta ako dieta, mam ich doma len tri, nepoznam kazde jedno...moje su malina, nerobia naschvaly, mozno aj preto, ze namiesto zakazov a prikazov sme sa im vzdy naplno venovali, aj venujeme, mozno taky uvedomujucisiskoro charakter jednoducho zdedili, neviem
@andreah25 zhrnula si to co tu v podstate pisu vsetky. Treba mat urcene hranice podla toho co komu vyhovuje. Nikto tu nepisal ze detom dovoli narocky demolovat domacnost.
@kvetinka75 aj ja si myslim to co ty :D a tiez sme mali dlho stary nabytok, lebo sme radsej chodili k moru a na dve lyzovacky, ale uz mam novy :D zhodou okolnosti rovno k tretiemu dietatu a suuuuper :D
viete preco su otcovia vzdy v pohode a mama nie? lebo oni toto nevnimaju, oni sa s dietatom hraju, robia s nimi chemicke pokusy a stavaju arduino, udu na skalu liezt, na vylety, biky kludne niekde prasknu, ked chcu prejst kilometer hustinou k rieke pozriet co tam je a tak
su uvolneni
uplne na zaciatku som si povedala, ze nechcem, aby si ma dieta pamatalo ako nervnu zenu, co plachtila s handrou po byte a vryp v nabytku citila rovnako ako zlomeninu
ani bohovi :D
A este pre pobavenie:
https://www.youtube.com/watch?v=23hWMvSrZx8Toto by som ako dieta bola chcela tiez. Aj ako dospelacka 🙂 Je to ten vysneny atelier, kde sa vsetko moze. Ono co si o tom vsetkom dievcatko mysli dnes, ci ju rodicia strznili, ci to dnes este stale robi fascinovane, alebo uz len ruttine, atd atd, to by asi bolo na inu debatu - ale to nadsenie maleho dievcatka, volnost a dostupnost materialu, ponorenie, fantazia na pociatku... tak to ma fascinovalo, ked som raz na tieto videa narazila.
@celasapremenim presne tak, tiež sme chodili kade - tade, možno preto nemala dcéra tendenciu všetko ničiť, behať, skákať po byte. Vybúrila sa vonku. A tiež som bola radšej niekde na výlete ako doma pobehovať s handrou v ruke a okrikovať že je tu neporiadok a nech nikto nič neničí
@verbe
poviem ti jedno..pri deťoch či už tvojich alebo ked ti príde nábšteva s deťmi,toto nikdy neustrážiš...moje deti chodia po dome ako po špečkách,všetko ich tip top,šetria si veci,snažia sa neničiť nábytok...v rámci normy..a prídu cudzie deti,aby sme mali klud,tak ich vyženieme hrať sa do izby a cestou po schodoch,ocapkajú od keksu rukami po stene,lebo rodičia ich nesludujú a mne je trápne buzerovať cudzie deti,chod sa umyť,nič nechytaj,sed a čuš 😀..
synovec sa hral a kladivkom (detským) krásne vyryl dieru do plávajúcej podklahy..
neter,zlomila mojim dcéram XY hračiek,rozbila kopu vecí,ocapkala steny,gauč...proste kalamita..
vždy som si poplakala po každej návšteve..
nič s tým nenarobíš...
Ano si prehnane detailistka a asi si nemala mat deti ked sa s tymto nedokazes vyrovnat, lebo najblizsich par rokov sa to nezmeni a budes mat domacnost popisanu, ofrkanu, flakatu, opackanu a veci v nom znicene, zlomene, nastiepene. A nervy v kybli. Dieta ma plne pravo vo vasej domacnosti fungovat ako najlepsie vie, sama si si vedoma ze tie veci nenici vedome, ono len spoznava tento svet a popri tom nechtiac nici..ale to je uplne normalne, neviem co si cakala??
Mozno by si mala ist k psychologovi aby si prisla na to preco ti to tak strasne vadi a preco sa s tym nedokazes vyrovnat ako ostatne matky.ja si mslim ze za tym moze byt ovela viac nez len tvoja poriadkumilovnost, napriklad strata kontroly, uzkost aj ine...ak sa s ytm fakt nevies vyrovnat chod si to riesit na terapii...
@verbe ahoj.
podla mna sa poriadok udrziavat da... ano, tiez poznam milion domacnosti kde maju deti vsetko dovolene - asi ako tu pred mnou pisala alexandra - proste dieta - kral domacnosti🙂 ja napr. nie som fanusik tejto vychovy - dieta ked uz dokaze vnimat tak sa da aj vychovavat, cize sa mu da vytvorit priestor na hranie kde sa bude citit dobre ( moj maly ma 5 a ma taky priestor aj v kuchyni, ale aj ten priestor sa udrziava v poriadku a cistote - cize dohra sa a ako tak je to schopny upratat )
jasne, aj ja mam niektore rohy odrete ( maly rad beha na auticku, ci na skateboarde doma ) - mam vsetko v ciernom lesku , prelakujem to teda ciernym lakom ci farbou a hotovo, steny mam biele v obyvacke, v detskej ma tabule a priestor na malovanie, 1stenu som si docarbanu nechala - tu ale nie je vidno - je to krpateho farebna prvotina pri vychode na terasu - musis o nech vediet a vyslovene si ju chciet pozriet aby si ju videla🙂 inak volne steny nemam v obyvke - su oblozene roznymi obkladmi alebo nabytkom, jedna stena je presklenena...
ocapkane veci samozrejme tiez mam - utieram to asi 2x do tyzdna ked deti spia...
za seba - doma mam poriadok - ked sa deti aj hraju v obyvke ( vaecsinou len cez vikend, alebo cez sviatky ked sme doma tak im dovolim porozkladat vsetky lega napr. ( ale teda tiez nie v casti kde sa sedi - obyvacku mame dostatocne velku aby to robili tiez v bocnej casti kde to nezavadzia a clovek sa na tom nezabije ked prechadza ) ) - vsetko je to ale bordel co viem v pripade napr. navstevy upratat do 5 minut kedze vsetky veci maju svoje miesto...
Inak poznam aj extrem okrem toho co tu aktualne citam ( lebo z tych prispevkov mam pocit ze zenam je uplne jedno ze maju bordel ako v tanku - ved maju dieta🙂 vyhovorku na vsetko , ze ano ) poznam aj druhy - zeny na materskej ktore pomaly vsetko dezinfikuju hned ako dietatu nieco padne na zem - osobne som zastanca zlatej strednej cesty - o veci sa starat, presne ako pises, nie su zadarmo a myslim ze malokto si moze dovolit vsetko vymienat kazde 3 roky ako sa rodia deti... hlavne ak ma veci kvalitne a investoval do nich...
Skus si pokupit velke krabice na hracky, aby sa ti to lahko upratovalo - ikea ma lacne a dobre ulozne systemy pre deti napr. , no a dietatu vyhradit jeho priestor na hranie - a viest ho k tomu aby nerobilo detsku z celeho bytu ( ja si nepamaetam ze by sme sa my ako maly hrali v obyvacke napr.... a ani v kuchyni po pravde - a boli sme dost divoky 3 surodenci - ja a 2 chalani - samozrejme o mnozstve hraciek ako maju dnesne deti sa nam mohlo len snivat - to ale tiez moze byt problem dnesnych deti... )
ked su deti uplne male a ucia sa napr. chodit, treba byt opatrny - starat sa o domacnost podla mna este viac, aby sa nestalo ze dieta strhne vazu ci nebodaj hrniec s vriacou vodou na seba...
@verbe ahoj,
neviem co ti pisali ine holky ale na jednu stranu ti rozumiem, kazdy chce mat doma cisto, pekne, dobre ( a ano, kazdy si pod tym ako cisto a ako pekne a ako dobre moze dosadit to svoje) - pre niekoho je to sterilne poskladane, prazdne, pre niekoho so vsetkymi spomienkovymi predmetmi vyobkladane....ale svoje krasne.
Na druhu stranu ano su tu deti, ktore to beru do ruk, ktore jazdia s kociarikom, ktore sa ucia zvladat ceruzky...atd - ano objavuju svet.
Vyzera to, ze je to nezlucitelne a ze sa s tym neda nic urobit.
Bud budes ta mama, ake aktualne stretavam cestou do skolky a skoly slovenskej - neberte ziadna v zlom ale jo sme typicky v niecom, budu mi rozumiet vsetky zde na MK pobyvajuce prestahovane do zahranicia, ze je Standard slovensky, nebehaj, nerob, nekric, nechytaj, atd.
Teda i doma to bude vyzerat v style nekresli - nelietaj, nebuchaj s tym, nerob toto nerob tamto.
Alebo protipol - obcas som to videla i v Cechach, kde sme zili, ze jednoducho deti mozu vsetko a tak sa neboja sotit ta, vysypat na teba piesok, rozhadzat hocico kdekolvek pridu kedze rodicia s usmevom pripadne fotakom v ruke im to dovolia - ano nevychova nie je len to jedno Slovo. Mnohi, jak su dnes odnauceni citat, pocuvat, vnimat, tak niekde zachytili, lajkli nevychova a odvtedy maju pocit, ze tomu rozumeju a ze to znamena nerobit nic, nechat deti, nech demoluju vsetko, nech to znicia, ved sa to kupy, ved je to i tak len docasne, ved to nevadi...taky protipol prveho vsetko zakazujuceho.
No a potom je tu este uplne normalna mama, taka ktora dovoli ale zaroven ukaze ako na to. Teda za mna a to mame biely nabytok vo vysokom lesku, mame kopu veci vacsina ked opusta nas - v zmysle predam cosi miminkovske na bazari tak su vsetci prekvapeni, ze je to ako nove, to nebolo pouzivane? ale jo bolo ale tak nejak ako nase veci, teda s laskou, nie laskou aku prejavujes ludom ale taka ta bezna uzivatelska pece a udrzba o vlastne veci, ktore chces aby ti sluzili.
Deti sa ucia od rodicov.
Existuje krasny citat zhodou okolnosti slovenskeho psychologa, ktory hovori Netreba velmi vychovavat deti, treba pekne zit a dieta sa prida.
Ano znie to krasne a ano su v tom zachytene vsetky nedokonalosti toho, co robime my ako dospeli. Deti malokedy robia cosi ine ako to, co robis ty sama ako ich mama alebo tvoj manzel alebo babka a dedo alebo tvoj brat ci sestra, jednoducho robia len to, co vidia.
Pises - maluju po stenach? Ako? kedy? kde si vtedy ty?
Neber rypavo - ano u nas sa maluje a kresli klamala by som ak poviem denne, ale skoro denne, lebo su dni kedy sme viac von, ide sa korculovat, plavat tak je malovanie mimo hru ale ako malujete?
Trapi ta to, tak na tom popracuj - ja mam bambulky uz relativne velke - prvacku 6+ a skolkarku 5rocnu cerstvo. Aktualne vedia kde sa maluje, co k tomu potrebuju, kde to mame ulozene, co vedia same, co potrebuju odo mna. Teraz je to len voda, ktoru naberam ja a ostatne si zmanazuju same, mozem dozerat len z dialky, teda ak chcu tak sa rozpravame co maluju, alebo ak potrebuju tak si ma zavolaju, otvorit tubu, zamiesat farbu, pripadne ak sa cosi nedari.
Ale zacinali sme spolu na detskom stolceku na tom urcenom v maliarskych detskych'''plastikoch'' na to urcenych a boli sme spolu - potom som Bola ja ten co to dal doporiadku, najprv deti - dat smer pranie plastiky, umyt rucky pripadne i viac😀 potom spolu na gauci pozriet vyschnute co krasne sme vytvorili ....potom dat doporiadku zavrenu kuchynu kde ostali vsetky propriety na malovanie vratane vody, ktoru je potreba vyliat, stol a pod stolom a pripadne stolicky ci bodky zo steny zamaskovat, vycistit ja.
Stale uplne v pohode, stale viac z toho za ich asistencie, s tym, ze ano farby, ceruzy, fixy, co len si zmyslis, vsetko sme skusali - peciatky a ano plna truhlica tychto propriet vratane kinetickeho piesku ci plasteliny to vsetko ukryvala nasa truhlica v kuchyni a dalsia podobna s vecami ako kriedy bublifuky atd az po gumu na skakanie na terase.
Tym sa deti ucia zakladne ano mame to, ano mozeme to i to ale musime si to povedat, potrebujeme si to naplanovat a pripravit sa na to - viac rypave bytosti nech za tym necitaju patrocnicu ci tyzdenny plan kedy sa kresli, ale to bezne doma, mami mozem kreslit? Ano pojdes pre papier? Vyberies si ceruzky? Alebo mensi pod ideme pre papier, vyberiem ti ceruzky.....ale ano som tam a je to spolocna cinnost, po ktorej ma necakaju ziadne prekvapenia.
Max nejake nehody, ktore sa stavaju i dospelym, sama pises ze mast v kuchyni je tvoja praca pri vareni a moja skusenost, nik nenici domacnost tak ako dospeli a ano obvykle neumyselne ale stane sa. Alebo celkom umyselne - stahovaci, najviac nevyzuvajucich sa remeselnikov som stretla na Slovensku, Nemci si nosia navleky ak sa nevyzuvaju.
Okrem malovania pises o oskreni - o flakoch.
Nepises viac ale rovnako ako malovanie a kreslenie i to sa da analyzovat a cinnost upravit tak aby Bola zaujimava stale pre dieta - napr.kocky kde sa s nimi hrajeme, alebo auticka, kde s nimi jazdime....
opat ak sa to dieta uci spolu s tebou a neuvidi to robit teba tak to robit nebude.
Netvrdim ze to neskusi ale nebude to robit pravidelne - pokial to nie je vyzva dietata aby si si ho vsimala - teraz konecne pride alebo pokial nerezignujes.
K nam chodia navstevy rozne a uprimne pre deti ine nie je uplne Standard ist si umyt ruky ked napr. doje, domaluje alebo dokresli, jest pri stole, jest nad tanierom, nejest hocikde v miestnosti ......teda ano naucit sa to, co povazujes ty sama za spravne, jem v klude pri stole, jeme spolu a az potom sa hrajeme, citame, ak to sama kombinujes teda jes a citas, jes a robis ine aktivity - chodis s jedlom po Byte, jes a pritom chytas ine veci ...pustas hudbu, atd tak potom ta nemoze rozrusit to iste a ano deckou rukou to bude viac zapatlane, viac vsade zaomrvinkovane a ano zas pre niekoho kto by chcel byt hadavy, schvalne to takto rozpisujem lebo mieru cistoty v dome si urcujeme my, pre niekoho je vcelku ok citat si a jest napr i cipsy, pre niekoho nemyslitelne- toto komentovat nechcem, pokial to niekto nerobi u mna doma, tak nech si to kazdy ma ako chce ale potom ma nemoze predsa rozculit nieco co robim sama. Vraciam sa do bytu obuta? alebo chodim po Byte obuta, tak potom ma asi nerozculi ak to robia i moje deti ...a ano vidia i to ze to robim tajne alebo mam pocit ze je to vynimka - vidia to ako vidia take vynimky i v skole, co si nemoze dovolit dieta si dospeli na Slovensku dovoli celkom urcite, ludia sa k sebe nespravaju pekne, ucitelka sa bezne neospravedlni ked meska ale uplne vpohode to chce od rodicov a deti....atd prikladov je viac.
Teda za mna udrzuj domacnost s laskou uzivatelsky pre vas cistu a prijemnu a dieta sa prida a nie ozaj robime vsetko skaceme ale miesto postele a gauca mame trampolinu, skakaci hrad a ked boli babulky male tak sme mali matrac na zemi, taky pre navstevy alebo nudzovo na spanie alebo prave pre male deti na skakanie, na hranie.
Spolu varime od bejbiciek, pecieme, sadime, polievame kvety atd.
Teda kopa relativne nebezpecnych ale ano atraktivnych veci pre dieta- tak aby boli len atraktivne a aby po nich domacnost ostala stale uzivatelsky okejkova.
Drzim palce nech sa to podari vybalansovat i vam - za mna nerezignuj, ale ani nezakazuj, pocuvaj deti, co chcu, skusit robit, s cim chcu experimentovat a spolu najdite priestor miesto, kde sa to da bezpecne podnikat.
@marcelatje aj u nás to takto vyzeralo ale upratovali tí, ktorí to spôsobili. Druhýkrát už dcéra keď vedela že odchádzajú návštevy, rýchlo decká zorganizovala že ide sa upratať, inak by to bolo na nej. Vždy si potom rozmyslela, koľko neporiadku vyrobí.
Boli asi ako odtrhnuté z reťaze, veď tam ich nikto nezbuzeruje. Toto veru ani u nás nebývalo.
@marcelatje tak po detskych navstevach to aj u nas v detskej vyzera ako kulnicka na drivi... ale zase tam je nato priestor a opaet, ten bordel ako navsteva odide vieme dat za 5 minut do poriadku, kedze hracky maju svoje miesto...
@atinkaa super prispevok a uplne s tebou suhlasim... deti kopiruju rodicov od urciteho veku , niektorym treba este dovysvetlit...
inak sa cudujem manzelom niektorych mam aj tu... lebo teda ja ked idem z prace tak sa chcem vraciat do niecoho cisteho, utulneho, pekneho, kde na mna hned dychne ta atmosfera domova... Moja 9rocna dcera tak casto uz na chodbe pred nasimi dverami povie ako je u nas pekne a ako sa domov tesi ( mame aj na chodbe koberec, kvety, lavicku na sedenie a aj nas rodinny obraz pri dverach🙂 )
@dai to bolo na ilustraciu ze moje deti oznacene za nehygienicke svine, terorizujuce okolie toto nikdy nerobia. Napriek tomu deti ktore su drzane na kratko nikde pridu a su ako odtrhnute z retaze. Zaujimave ze tym rodicom ktori sa hrdia ako si deti vychovavaju taketo spravnie na navsteve nevadi.
A ano izby su na hranie ale vysypanie vsetkych hraciek a vyhadzanie veci zo skrin za hranie nepovazujem.
Necitala som vsetko, neviem kolko a ako stare mas deti.... Ale ako citam tak moje dieta je asi rarita, ale steny nemame ani pocmarane ani ostriekane jedlo, ked sa aj nieco stane na sedacke ze olepi al jej kvapko kakao, vlhka handea to vyriesila,nabytok znuceny nemam, vynimka je mozno stolik v obyvacke kt ma na hrane tri male obytia ale to samohli stat aj nam dospelym kedze je to lakovane...a s tym pickame este zo eva roky a vymenime....
@marcelatje ved ano - to som pisala dominike - ze to moze byt aj ten druhy extrem - ze deti maju doma vsetko zakazane a na navsteve ako dive... len je blbe ze teda tym rodicom to tam nevadi ak doma striehnu na kazdu smet:-/
ako moje decka robia bordel - ako pisem - maju aj dni kedy dokazu spravit to co na obrazku - ale teda nikdy tam neupratujem ja - musia same, detto na navsteve pred odchodom upratat... maju to ale uz od skolky tak - ked pre deti pridem, musia si najskor po sebe upratat az potom domov...
@verbe ja mam doma najmladsiu je autistka, jej som musela prisposobit celu jej izbicku, nesmie tam mat ani skrinu, pretoze po nej vyliezala detsku postielku uplne znicila ma novu taku, ktora musi mat aj z vrchu priecky pretoze z nej vyliezala a vsetko nicila nalepky na stene uz davno nie su, farbickami pokresli vsetko musim schovavat bordel v izbe je stale neoplati sa to ani upratovat ale je stastna a milovana spokojna nezalezi na nabytku zalezi na spokojnosti deti, ja mam oskrete dvere, boli pokreslene aj steny deti radi kreslili vsak co premalovali sme zaklad je nech su deti stastne na fotkach takto dopadla postielka a takto vie upratat izbu za 5 minut ,takto vyliezla na policku a bola tam stastna a ver mi za tento usmev to stoji a kasli na nabytok ,vsetko sa da nahradit ale tento usmev stoji za to tes sa z tychto veci
@dai vieš čo ti poviem? nik sa na deti nepozrie,užíva si návštevu ale ja jedným okom stále sledujem deti..ked chcú niečo zjesť,pošlem ich do kuchyne k stolu,potom im sama idem umyť ruky,preventívne ich pozriem do izby či je všetko ok...tvárim sa ako najstarostlivejšia teta,čo sa postará o všetky deti 😀 😀...ale nevedia že to ich preventívne opatrím nech ma neporazí 😀
Nahodou som zachytila zaver zameny manzeliek. Dnes to bolo presne o tom co je dolezitejsie. Poriadok ci rodina 😅
@dominika6 tak ja si zvyknem navstevy uzivat - teda aspon u rodiny a necham si uzivat to aj decka - ale teda pred odchodom vzdy kontrola a nasledne som ja za tu zlu tetu🙂 lebo upratovanie🙂
moja vyhoda je ze uz mam velkacku - takze chudiatko uz ma urcite povinnosti aj ako dohliadanie na mladsieho surodenca🙂
@andrejka1974 ale autisticke dieta je predsa len nieco ine aj co sa vychovy tyka, nie? inak takto vyliezal na vsetko aj moj syn - teraz dostal postel so smykalkou a takymi uchytami vyvysenu a je spokojny🙂
@dai ja mám tiež velké deti a sú nešťastné že musia oni ten bordel upratovať,preto urobia vždy fintu,že radšej sa s nimi zahrajú a nepohnú sa od nich,hoci je tam velký vekový rozdiel,alebo či prídu chalani alebo 2-3 ročné deti...dajú pozor,lebo aj oni sú vychované že hranie,neznamená lietanie vecí vzduchom..😀..a poviem pravdu niekedy moje baby ľutujem,lebo sú spotené a vycucnuté ked návšteva odíde 😀

ja som mala v kuchyni stoličku na jednom mieste, musela byť tak bokom pri stole, keďže miesta bolo málo, tú stenu, ktorá hraničila so stoličkou - tam som prilepila taký baliaci papier. Ako dcéra ,,šermovala,, špinavými rukami, tak v takej veľkosti. Keď bol veľmi špinavý, vymenila som ho a stena bola čistá.
Za sporákom na obkladačkách mám zase alobal. Keď je špinavý vymením a obkladačky sú čisté. Už som to videla vo viacerých domácnostiach. A nenarobím sa toľko pri čistení. Keď si dcéra niečo kuchtí a vyšplechne jej niečo, netreba to hneď drhnúť. Ale veď stane sa aj mne.