Pocit vyhorenia počas materskej dovolenky, čo robiť?
Som 6 mesiacov na materskej a som úplne vyhorená. Chodim aj von, medzi ľudí, s dieťaťom ale aj bez. Muž pomôže, no chodi veľa do prace. Nemôžem sa sťažovať, mám pocit, že mi nič nechýba, navonok všetko super, no ja som nešťastná. Malú milujem, ale nebaví ma ten kolotoč -plienky, kŕmenie, uspávanie a dokola. Už sa cítim taká ochytaná, ohučaná, nemám žiadny osobný priestor. Normálne ma niekedy prepadajú myšlienky, že načo som si ja toto urobila. Nenávidím sa za to, ale je to tak je to pravda. Chcem sa vrátiť do práce. Chýbajú mi kolegyne, ľudia. Premýšľam, že najdem opatrovateľku a pôjdem aspoň brigádne na dva dni v týždni.
To je s toho stereotypu...skús chodiť viac medzi ľudí,prípadne keď dieťatko podrastie tak nejaká brigáda a malé do jaslí...ja sa momentálne na rodičovské povinnosti ktoré má čakajú pri druhej dcérke 🤰veľmi teším...viem že to nebude vždy ľahké ale hodlam si to užívať viac ako pri prvej dcére, detičky rastú strašné rýchlo
urcite chod do prace skor a medzitym by bol fajn aspon nejaky pobyt na vikend, kde by si bola sama, mne rodicovska sice neprekazala, ale keby som si mala predstavit este raz plienky, krmenie atd. uz by som to nedala, urcite sa necit ako zla matka, určite je lepsie si priznat tie pocity a zivot nastavit tak, aby bol fajn pre teba aj tvoje dieta, ako svoje pocity odsuvat a nepriznat si ich, ako robi vela ludi
Ja som to urobila takto, ako mladá som veľa precestovala, aj som žila v cudzine, študovala cudzie jazyky, užívala som si neuveriteľne život, zopár rokov ako au-pair vo Švajčiarsku, zarábala som tam pekné peniaze, rodina mala chatu v Alpách, chodila som s nimi lyžovať, alebo do Talianska, po víkendoch sme chodili s partiou po baroch a diskotékach, po pár rokoch som odišla do UK, kde som mala takisto úžasný, akčný život, ... jednoducho som si užívala život naplno....zážitky na celý život.... A potom po 30 tke som sa stala mamou, ale prišla veľká bolesť, náhle mi zomrela mama v 58 rokoch, tak veľmi sa tešila na vnúčatká,... napriek všetkému som bola šťastná na materskej a všetko ma bavilo tá starostlivosť okolo bábätka, bola som najšťastnejšia na svete, aj keď som bola sama, s partnerom sme sa rozišli ešte pred narodením malej, teda on zostal v zahraničí ... celé tri roky som nebola v bare, či na diskotéke, a bolo to tým, že som si to všetko užila plným priehrštím predtým...nechýbalo mi to. Myslím, že keby som bola mamou skôr, tiež by som si to tak neužívala. A pri druhom tehu takisto, práca mi vôbec nechýbala, veď sa jej človek dočká a potom bude makať až do dôchodku, ale dieťa je malé iba raz a tak veľmi to uteká...
Úplne ta chápem, tiež som to tak mala... 😔A presne pre toto nechcem druhé dieťa, zažívať to zas, zabijalo ma to...
@malena Ale to nie je o tom, že človeku chýbajú bary, diskotéky, atď. To je o inom. Ja úplne autorku diskusie chápem. Jedine ten, kto si to zažije, vie to pochopiť. Tiež som si užila pred dieťaťom cestovanie, voľnosť, toto mi na MD vôbec nechýbalo. Absolútne si mimo v tomto teraz.
@malena ale ja zájdem aj do baru, ale raz za čas. A to by mi ani nevadilo keby nejdem, ja som sa akože vybúrala dosť, lenže ja milujem svoju prácu. Mne to chyba. A nebavia ma tieto záležitosti okolo minima, pochybujem že by to bolo inak keby si viacej zažijem
Naozaj ďakujem všetkým. Cítila som sa hrozne. Mužova mama na mňa pozerala ako na psychopata, keď som jej povedala že sa nudim a nebaví ma to už doma. Že či by som bola radšej, keby mám choré dieťa, že by som sa aspoň nenudila a samozrejme ČO SI BUDÚ MYSLIEŤ ĽUDIA, že nás nebodaj nevie jej syn uživiť.
Autorka
No musíš sa pripraviť na veľké osočovanie, urážky od ľudí. Ja som mala našťastie v okolí len poztívne reakcie, keďže som obklopená prevažne rozumnými ľuďmi. Urážky a zlobu som zažila len tu na MK.
Su na tom aj horsie ine zeny ako ty. Nemas to zle ked mas cas aj pre seba. Niektore nemaju vobec. Skus sa lepsie naladit nepremyslat nad starym zivotom mozno potrebujes trocha zmenit nastavenie. Ak nepomoze tak ako hovoris pojdes brigadovat. Ver, ze kazdej chyba spolocensky zivot a moznost byt sama
Musíš si to upratať v hlave. Pokia máš mužovu podporu, ostatných môžeš mať na háku. Kvôli týmto drístom typu: “čo si pomyslia ľudia” je slovenská spoločnosť totálne pribrzdená. Každý rieši každého a nikto sa nestará o seba. Je úplne v poriadku byť s dieťaťom doma tri roky a je úplne OK ísť po 6mesiacoch do práce. Nie si horšia matka. Ty žiješ svoj život a teda, treba si ho zariadiť tak, aby to vyhovovalo tebe, nie tvojmu okoliu 💪.
@zuzanockamt no moja svokra je akože super človek, ale keď sa nezhodneme, tak poriadne a často sme sa už strašne dohádali, lebo ona odmieta ustúpiť a ja nebudem ustupovať vo vlastnom dome. Ešte mi povedala, že ak potrebujeme peniaze ona nám dá koľko budeme potrebovať. Proste nepochopila absolútne. Inak mi su ľudia celkom jedno, nikto mi neplatí účty ani nijak neovplyvňuje môj život, takže ma to nezaujíma. Aj tak žijem na dedine, kde si vždy nájdu staré tetky niečo čo by mohli prepierať. Ale počúvať to od rodiny je zničujúce, tých sa len tak odignorovať nedá.
Už som asi aj našla opatrovateľku. Je to 16 ročne dievča, veľmi šikovne, slušne, vždy si pokecáme keď sa stretneme, študuje zdravotnú asistentku. Malú už par krát strazila na hodinku - dve, tak sa jej skúsim opýtať, či by niekedy nemohla na poobedie, kym by neprišiel môj muž z prace. V práci by boli asi aj radšej, keby chodim poobede.
@yoxinka a preco by nemohla, moze kedy chce. Ja jej ponukam iny pohlad. Niekedy to chce len klud a clovek si uvedomi, ze vsetko je ok, ze toto je ina etapa zivota na kt si treba zvyknut. Niekedy je to tazko zanechat to co bolo pred tym, ale ak sa clovek vyrovna so situaciou mozno si uvedomi, ze je to ok a najde sa v tom. No a niekto nie a vrati sa radsej do prace.
Ja som to mala tak isto. Keď mama malá 6m šla som na dohodu späť do práce. Neľutujem. Mama spokojná, deti spokojné.
@walentina7
Nie, nebude jej chýbať dieťa. Ona kvôli tomu, aby s mohla plnohodnotne o dieťa starať, potrebuje reset, v jej prípade, ísť na pár hodín do práce. Aký je problém toto pochopiť???
@walentina7 prečo by mi nemohlo chýbať v živote aj niečo iné? Pozri, ak k tebe ku šťastiu stačí varovať batoľa, tak gratulujem. Ale mne to nestačí. Ak máš pocit, že som kvôli tomu horšia ako ty, tak ho maj. Kvalita stráveného času s dcérou je dôležitejšia ako kvantita. Nervózna a nešťastná to na ňu budem akurát tak prenášať nemyslíš?
Ja som sa vrátila do práce brigádne keď mala dcéra 9 mesiacov, kým som ja v práci tak je malá s manželom, už bude mať 17 mesiacov a funguje nám to takto. Samozrejme mi chýba, ale prídu s mužom za mnou, nakúpia, pokecám s nimi a večer prídem domov a som znova mama na plný úväzok 🙂
Choď do toho, kašli na svokru, susedy a podobne. Ak ťa ubíja byť iba doma a potrebuješ prácu tak nech sa páči.
Ja som to doma vydržala dva roky a potom som šla do práce. Tri roky by som doma nedala.
Úplne chápem tvoje pocity, a je to v poriadku. Každá sme iná ale to že nevydržis doma pri plienkach tri roky vôbec neznamená že si horšia mama ako tie čo sú doma.
Takže keď máš slečnu na stráženie a v práci ti vyhovejú smelo do toho.
@nelca0510 aha, o tom deti ktoré presne vycítia že matka sa nechce starať nemôžu nič. Keď decká mat nechceš tak ich nemaj
Keď si taká nešťastná tak sa pozri na svoj život a aká si privilegovaná, pravdepodobne žiješ v dome/byte s teplou vodou, elektrikou, viac jedla ako môžeš zjesť a aj tak si nestastna. V iných krajinách žijú matky bez tohto všetkého a aj tak sú radi že sa vedia o deti postarať ako ta aj keď to znamená že varia každý deň len rice and beans lebo na iné peniaze nie sú. Toto je ta moderna doba kde človek nevie byt vďačný
Rob si ako si uznas za vhodne Na MK vela zien taha retazove materske a tiez sa ich nik nepyta, naco studovali, ked trcia cely zivot doma
Vsak a preco sa nevratis do prace?
@lenka567899
Materská dovolenka a následná rodičovská, nastavená tak ako ju máme my na Slovensku (6mesiacov a do 3 rokov dieťaťa) je RARITA!!! Toto vo svete funguje úplne inak. Materské sú pár mesiacov, niekde maximálne rok. V USA je materská 6 týždňov!!!! Tam normálne po 6 týždňovh odnesú decko do jaslí a ženy idú do roboty. Kamoška tam žila 20 rokov, tak viem. Keď je matka spokojná, bude spokojné aj dieťa. Nemusí byť žena doma 3 roky s každým dieťaťom, aby nebolo traumatizované. Dieťa bude úplne OK, aj keď bude mama pár hodín denne pracovať. Poznám xy žien, ktoré šli do práce od detí rôzneho veku počas MD alebo RD. Deti sú veľké, nič im nie je a s mamou majú úžasný vzťah. Na druhej strane, často stretávam ženy ovešané 2-3-4 deťmi zjavne hneď po sebe. Matky nervné, upachtené, vyčerpané, deti nervné, urevané, nervózne. To, že niekto má horší život ako my, neznižuje veľkosť našich problémov. To si sakra dobre pamätaj! Áno, majú sa ľudia horšie, ale to neznamená, že teraz by sme sa aj my mali cítiť vždy zle, lebo vždy sa nájde niekto, kto sa má horšie. Ty chceš byť doma s deťmi. Buď! Je to tvoja vec. Ale prestaň sa tu navážať do ženy, ktorá to z nejakých dôvodov cíti inak. Má na to plné právo.

Tiež som to cítila podobne v tom období, v 10 mesiacoch malej som sa vrátila do práce (vymenili sme sa s partnerom), od 2 rokov je malá v škôlke. Už keď sa s ňou dalo komunikovať, bolo to oveľa lepšie, len ten začiatok bol ubíjajúci pre mňa… Takže opatrovateľka a zmena programu na pár dní v týždni podľa mňa nie je zlý nápad. Partner počas materskej chodil v soboty do práce a veľmi mu to psychicky pomáhalo.