icon

Pocity po predčasnom pôrode

22. feb 2025

Dobrý deň. Idem sem vyliať moje pocity. Chceli sme dieťa, podarilo sa, ale celé tehotenstvo niečo bolo blbé , tripple testy, krvácanie, až to nakoniec vyústilo do predčasne pôrodu v 30+0 tt... Vedela som, že nechcem takto skoro predčasne narodené dieťa, chcela som odmietnuť sekciu aj za cenu, že dieťa by ďalej v bruchu neprežilo, no ten strach z toho, že dieťa nemusí byť v poriadku bol väčší... Nestretlo sa to s pochopením ani u môjho manžela ani u lekárov, ktorí zjavne musia zachrániť život dieťaťa a pozerali na mňa ako na blázna... Dieťa už je na svete, ale ja sa neviem zbaviť tých pocitov, že som ho porodiť nemala... Ten strach z toho, že nebude v poriadku ma úplne pohlcuje... Je to až také hrozné keď žena odmietne sekciu? Stále bojujem s pocitmi, že som nasratá na lekárov a nie vďačná za záchranu života... Lebo jedna vec je prežiť a iná akú kvalitu života môže dieťa mať.... Mali ste to niekto podobne? Zúfalo sa túžim vrátiť späť do života pred dieťaťom.....

jazula
22. feb 2025

Mám vo svojom okolí 3 deti narodené v 26-30tt, teraz majú 1,4 a 6r, všetky sú bez následkov a práve veľmi popredu, akoby nabehli na vyššiu rýchlosť vývoja ako donosené deti.
Moja sa narodila 2 dni pred termínom, ale to číslo tt, kedy sa dieťa narodil nič nemení na tom, že tvoj život sa zmenil a už nikdy nebude ako pred dieťaťom. Ale och, tiež si občas (hlavne cez víkend) vzdychnem, že pred 4-5 rokmi by som si celý deň čítala v posteli 🙈.
Ako radia mnohé, najlepšie by bolo porozprávať sa s niekým, kto ti pomôže prijať, čo sa stalo a že to nebolo podľa tvojich predstáv… Hormóny to celé ešte zhoršujú 😕

lija22
22. feb 2025

online psycholog hedepy.sk. Nikam nemusis ist, len to cvaknes. Ziskas iny nazor, urcite ti vysvetlia preco mas obavy a ako ich racionalne ovladnut. Drzim ti palce, aj dietatku krasnemu. Cloviecik, ktoreho si vytvorila je uz na svete a potrebuje ta

deti95060810
22. feb 2025

ak má mesiac a je zatiaľ OK tak je veľký predpoklad že všetko bude v poriadku aj naďalej... treba len dúfať.
vieš koľko detí má rôzne problémy aj napriek tomu že sa narodili v termíne? a tak isto nikto nevie prečo...

loliki
22. feb 2025

Ale to nevie žiadna mamička, či má úplne na 100% zdravé dieťa a mohlo byť dieťatko donosené a narodiť sa presne na termín. Ty urob všetko pre to, aby sa dieťa malo dobre. O to sa snažili aj lekári a buď im vďačná.

dobryden
22. feb 2025

Moje 32 týždňové za 6 r nemali este atb(okrem 2 dni po porode,kym zistili ci som mal streptokoka,nemala vysadili mi).Su zdrave a rozumne,zalezi ako sa aj ty postavíš k tomu,ak ho zanedbas nečakaj ze bude prosperovať.Chod do skupiny aj tu na mk predcasne narodene deti,to ti mozno pomoze.To ze sa narodilo v 30tyz,neznamena ze bude postihnute mentálne,moze sa stat ze bude náchylnejšie na respir ochorenia ale to je ak vela donosenych deti.Nepozeraj dopredu,pozeraj co je teraz a nastav sa tak,pomáhaj mu ako vies.Lebo vela veci závisí aj od tvojho nastavenia a venovania sa dieťatku.

lienka9898
22. feb 2025

Uplne ta chapem, ja mam sice donosene dieťa ale malo apgar 1, tiez mi nikto nic nepovedal, ze uvidi sa casom co to znamena ake nasledky bude mat, dalsia rana prisla ked v 3 mesiacoch nam neurologicka povedala, ze musi cvicit, ze je s vyvojom pozadu. Prve mesiace som mala take pocity ako ty. Teraz ma rok a pol a chodi, beha, rozumie, vyzerá ze nema nasledky. Ale prve mesiace, mozno pol roka som mala iba cierne myslienky a chcela som svoj zivot pred dieťaťom spat.

domkakvet
22. feb 2025

Podla mna ty nemozes byt normalna, ale za to tomu dietatu nic nemusi byt. Osobne poznam dospelych ludi o ktorych viem, ze sa predcasne narodili a nic im nie je, uz maju aj svoje rodiny a chodia normalne do prace.

deti95060810
22. feb 2025

@lienka9898 tak my máme v rodine dieťa ktoré bolo donosené, narodilo sa v 39 tt, všetko OK, apgar 9, potom 10.... v 3 mesiacoch diagn. DMO, cvičili vojtovku, ale chodí, behá skáče.... a potom zas autizmus...
z dieťaťa nie je vôbec nič - kričí, trieska sa po hlave, nemá záujem o nič. ...

kiki68
22. feb 2025

Na Slovensku nemozes volit sposob porodu ako rodicka, rozhodne o tom lekar. Cize si nemala ziadnu volbu. Vyhladaj psychiatra podla mna, mali ho ponuknut ihned v nemocke po porode, bezne volaju ked maju tieto pripady. Niektore zeny rodia za pritomnosti psychiatra, ak su nebezpecne sebe/ dietatu a pod.

kitycat
22. feb 2025

Rodina o tvojich pocitoch vie?

autor
22. feb 2025

@dobryden ďakujem... Šla som do tej skupiny už a teda ja som sa zrútila ešte viac keď som čítala aké diagnózy majú tie deti....

anjelicek26
22. feb 2025

Tvojmu dietatku nic nie je, je to o tom, co ti rotuje v hlave, ze byt "moze"... na toto neni dobre byt sama, skutocne treba psychologa a poriadne s tym pracovat... to male potrebuje tvoju silu a OPTIMIZMUS, kedze velka vacsina problemy nema a vy uz ste po mesiaci z toho najhorsieho vonku...

lusyc
22. feb 2025

Ak ti nedali psychológa po pôrode, vypýtaj si, keď budeš v nemocnici s malým pred prepustenim. Hoci ja to spatne hodnotim ako stratu času, mohla som si radsej pospať. Personal mal kopec prazdnych reči a slubovanej pomoci sa mi nedostalo...Mala som také pocity, bezmocnosť, hrôzu zo všetkých diagnóz, malá sa narodila v 32.tt sekciou a tiež som to tak nechcela. Muselo to tak byt a ostatné vyriešil čas. Nik nie je jasnovidec. Prvý rok bol zahul, potom som sekla so všetkými doktormi, bola som zas tehotná.

any_soj
22. feb 2025

Počuj fakt ma mrzí, ako sa cítiš. A u toho psychiatra si už bola? Ak si dobre pamätám, radili sme ti ho vtedy viaceré. Toto je depresia. Tehotenská, popôrodná, hormóny. Nie je to hanba, ale ries to. tiež chodím ku psychiatrovi.

zuzi0911
22. feb 2025

Aj keby rodis v termine . Nikdy nemáš istotu ,ze "zdravé "dieta zostane "zdravé "...
Tvoj mesačný drobcek ,keby ma niečo zavazne uz to dávno vieš. S najväčšou pravdepodobnosťou bude v poriadku.
Môj synov3c narodený v 32tt akútnom sekciou s krvácaním do mozgu nemá absolútne žiadnu dg a uz chodí do 2.rocnika na ZS . Tieto malicke detičky sú veľkí bojovníci.

Určite vyhľadaj pomoc ,. Malicke ta potrebuje.

dobryden
22. feb 2025

Ale to neznamena ze to ma tvoje dieta.Proste vzchop sa a neľutuj sa , pretoze mas dieta ktore ta potrebuje a je závislé od teba.Pochop ze to teraz nie je o tebe ale o tom doetati a ono je na prvom mieste,ak sa rúcas po anonymných príspevkoch tak navštíviť aj psychologa a to hned.Vela mamičiek to zvládlo,zvladnes aj ty,nemyslí na to co to dieťatko nema,mysli na to ze je zdrave a nic mi. Ie je,len skor narodene,u nas na oddeleni co poznam toe deti ktore sa narodili s mojimi ani jedno nie je postihnute,vsetko sikovne a zdrave deti.

nevenka
22. feb 2025

Aj moj, narodeny v 41.tyzdni, mal ATB, mala som streptokoka, nestihli podat mne, tak davali jemu preventivne. Mal bradykardie, spomaleny tep. Niekolko dni bol na JIS-ke. Donosene dieta. Uz ma 11 rokov a je chvala Bohu, zdravy.

tejana
22. feb 2025

Ja sama som predčasne narodená, som z dvojičiek, po narodení sme boli obaja vyše dva mesiace v inkubátoroch. obaja sme tu zdravý a obaja už máme svoje deti. Musíš troška zabojovať a veriť, že to bude dobré. Vyhľadať pomoc. Držim ti palce.. 🍀🍀 psychické nastavenie robí veľa...

tecko28
23. feb 2025

Mam tiez predcasne narodene dieta, hoci sa narodil o par tyzdnov neskor ako to tvoje, bol hypotrocicky-hmotnost zodpovedala dietatu o niekolko tyzdnov mladsiemu. Po porode mi ho vzali do uplne inej nemocnice, netusila som co s nim je. Presne si pamatam ako som volala s manzelom a hovorila som mu, ze ho nechcem, lebo ak bude mentalne alebo inak postihnuty, tak to nezvladnem,.. Ked som ho vak prvykrat uvidela na tych hadickach v inkubatore uvedomila osm si, ze je moj a musim bojovat, s nim a za neho. Od narodenia mal viac diagnoz, dokonca to do 2r vyzeralo, ze ma poruchu sluchu. Ale vzdy som robila vsetko pre jeho rozvoj. Teraz je tretiak, uplne zdrave dieta. Ma poruchy ucenia, ale to nesuvisi s predcnym porodom, podedit to po otcovi. Velmi ti drzim palce, laska k dietatu vela dokaze. Davaj svojmu dietatku vela lasky. A nie je hanba sa obratit na odbornika-psychologa, vyrozpravat sa z toho, dostat to zo seba von. Verim, ze tvoje dieta bude v poriadku, mysli pozitivne.

orini
23. feb 2025

Ja poznam vela predcasne narodenych deti a su v poriadku, nerozumiem o co ti ide. 🤷‍♀️

wwwwerunka
23. feb 2025

Mne hrozil predcastny porod, nejak sme to ale ustali. Lekari vraveli ze je vsetko ok. Dcerka sa narodila 2 dni po termine fialova , sotva dychala. A to som bola cely cas napojena na CTG.
Keby sa narodila skor, mozno by este zila.
Ako pisu baby vyssie, zrejme mas poporodnu depresiu.
Tvoje dietatko mozno potrebuje viac starostlivosti, prognoza je neista ale kto ma v zivote nejaku zaruku?
Jeden den si zdravy, na druhy den mas vaznu diagnozu. Posledne 2 roky som sa o tom viackrat presvedcila.
Ber to den po dni a skus sa sustredit na pozitiva nie co by sa mohlo stat o mesiac, rok.
Dolezite co je dnes. Ze drobec pribera atd...

rorino
23. feb 2025

Ale to nikto nevie ani počas celého života,koľko chorôb sa ukáže až časom,alebo aj v dospelosti,a to teraz nik nemá mať deti?Ako ti ženy rádia,hnev ti nepomôže,vyhľadaj odbornú pomoc,kým ťa to úplne neprevalcuje.

dadka1997
23. feb 2025

Ja si myslim, ze potrebuješ odbornu pomoc, uz len to co si napisala citujem : ,, ... chcela som odmietnuť sekciu aj za cenu, že dieťa by ďalej v bruchu neprežilo...
Tebe nezáležalo na tom dieťatku už dávno. Ale je tu, narodilo sa, narodilo sa tebe, pre niečo si ta vybralo za maminku, takže vyhladaj pomoc, to dietatko vsetko z teba citi.

autor
23. feb 2025

@dadka1997 na dieťati mi záležalo a stále záleží... Asi preto chcem preň ten najlepší život a príde mi práveže nezodpovedné z mojej strany, že som mu dala takýto ťažký a neistý štart do života.... Ja sama by som si radšej vybrala neexistovat ako keby nemám mať plnohodnotný život.... Dajte si len google predčasne narodené deti a dajte vedieť, či vám vyhodí aspoň jeden pozitívny článok......

autor
23. feb 2025

@olimuc ďakujem.... Mal na začiatku aj nejaké problémy, negatívne prognózy? Alebo diagnózy? Či všetko šlo v rámci možností,,hladko,,?

autor
23. feb 2025

A ešte - jedna z dr mi povedala, že predčasný pôrod sa vždy niekde prejaví... že ona dokonca už podľa výzoru dieťaťa vidí, či bolo narodené predčasne...

tim23
Autor odpoveď zmazal
dadka1997
23. feb 2025

Tvoje zmýšľanie nie je v poriadku, NEGOOGLI! ved si mu život dala a to, že si rodila predčasne nie je tvoja vina, viniš sa za niečo, čo si nemohla ovplyvniť.. poznam ženu ktora rodila v 28tt a dieťatko je zdravé, prospieva, tak ako má, praveže je veľmi šikovná, a talentovaná. Čiže začni riešiť svoje zmýšlanie.

dobryden
23. feb 2025

Vzdy?To je nejaka doktorka ktora ma asi z predcasne narodených deti fóbiu?By som chcela vediet ako to zisti ubtakeho 10r dietata.Aky mal špagát skóre?Dychal pri narodení alebo jo museli oživovať?Mal krvacanie do mozgu?Sepsu,alebo nekritizujete črevo?Ak nic z toho tak sa nemusis obávať.Moje dievcata dokonca ani Vojtovu metódu necvicili a okuliare nemaju,akurat užívali zelezo,ale to som daval Narosan a uplne v poriadku.Dokonca ta jedna uz vie pisat vety,abecedu vedela v 3 r a rátala do 100 ako trojročná,velmi rychla vo vsetkom.Chodia do anglickej skolky takze evdia aj po anglicky tie moje “postihnute” predcasniatka….Akoze chapem ta ze sa bojis ale skus mu verit,skus ho kojit alebo odsavat sa ak to ide nech ma lepsie mlieko na trávenie.Davaj ho na brusko vzdy ked sa bude dat,nech dvíha hlavičku a posiluje svaly.Skus ho nosit v nosiči,kontakt twlo na telo.Moj brat ma naprikld donosenu dceru a ta bude mat mentálny postih,moja kolegyna byval toez narodena v 30tyz z dvojičiek pred 50 rokmi a uplne zdrava a inteligentná zena.

olimuc
23. feb 2025

Bol pozorovany ukardiologa, pretoze mal neuzavrety ductus… v roku nas vyradili, uzavrel sa sam. Inac myslim, ze nic … aspon mi nejak neostalo nic v pamati. V necelych 2 tyzdnoch korrigo zvladol cestovat 600 km bez ujmy na zdravi… Trochu zaostaval v jemnej motorike davnejsie. dobehol, rozpravat zacal neskor (ale uz ma narozpravane na roky dopredu vo viacerych reciach) a sportovy talent nebude, ale je nadpriemerne inteligentny. Ja som sa tiez narodila predcasne v 32 tt a myslim, ze som normalna … a to bolo este za komacov.