Popôrodná depresia: Ako ju zvládnuť a kedy hľadať pomoc?
Tehotenstvo bolo zo zdravotných dôvodov ukončené predčasne (27tt), dieťa už muselo absolvovať aj operáciu, ja som z toho celého na prášky, chcem len zomrieť, nezvládam celé toto, ten strach čo bude, ja už naozaj nechcem žiť.... vždy som milovala deti a neskutočne som sa tešila na moje babo, no cele to dopadlo ako jedna velka trauma a to co mne uz v mysli beha, nie je normálne, mam pocit, ze ma to uz celé zvnutra pohlti.... Az sa zamyslam (a viem, ze to veľa zien poburi, za co sa ozaj ospravedlnujem), prevo zlsa zachranuju tak predcasne narodene deti, ake maju vo ec sance na zdravy plnohodnotny zivot....ake percento je vobec zrelativnevzdravych deti takto predcasne narodenych bez nejakych trvalych následkov......Rozprávanie so psychologickou mi nepomohlo, neviem čo robiť.. Zazili ste niekto niečo podobné?
https://www.modrykonik.sk/group/2007/ skus tuto skupinu...urcite tam najdes podporu a drzim vam obom palce,aby ste to zvladli❤
Obrovské množstvo žien toto zažíva,aj tie , ktoré sa nepriznajú a robia zo seba herečky či matky roka... popôrodna depresia je sviňa....
Mám doma 3.predcasniatka a všetky tehotenstva rizikove, náročné,prelezane v nemocnici....Prvá dcéra to bol masaker a nočná mora ....
Mne pomohol len psychiater a lieky na depresiu....
Ukľudní sa to a nebudeš mať tie hnusné vtierave myšlienky.
Naozaj.
Ked je uz rozvinuta depresia treba ist k psychiatrovi da ti antidepresiva a ulavi sa ti - necakaj s tym su to vazne veci.
Mam tento rok 40 a narodila som sa v 28tt,vtedy bola medicina uplne inde ako dnes a som bez nasledkov. Pred 5r. sa mi narodila dcerka v 29tt a tiez je bez nasledkov. Hlavu hore,zver sa aspon psychologom,maju aj kliniky niektore k dispozicii pri predcasnych detoch a ver babatku. Tie male zazraky prekvapia.
Autorka, sama mám predcasniatko a nemala som to take ťažké ako ty ale prajem ti najviac síl a energie, viem čo prežívaš 💙 aké veľké je babatko? Kto ti pomáha? Ak potrebuješ pomoc, tak mi napis správu, pomožem ako sa bude dať. Dieťatko ti zachránili, lebo tak to mali urobiť. A ty teraz sa musíš dať dokopy aby si tu bola pre neho lebo ťa potrebuje 💙 a hlavne si nepripúšťaj zle myšlienky, vieš koľko mamiciek ma depresiu a rodili v termíne? Lekári všetko robia tak aby bolo všetko najlepšie ako sa dá.
Musí to byť pre teba strašne ťažké. Ten stres, ten strach, ta neistota... ale práve v tuto chvíľu musíš byť silná. Urob všetko pre to, aby si sa ty mala lepšie, pretože ak to ty vzdáš, kto pomôže tvojmu dieťatku, kto sa oň postará? Bude ťa veľmi potrebovať, o to viac, že sa narodilo predčasne. Prajem ti veľa síl, snaž sa to brať deň za dňom. Všetko dobré!
Ako baby pisu, ak ti nepomohol jeden lekar, skus dalsieho. Tvoje pocity su pochopitelne, ak si tu pozries skupinu predcasniatka pochopis, ze ti mali bojovnici v drvivej vacsine su bez nasledkov... ano nie vsetci, ale to percento je vysoke... drz sa a dufam, ze ti nastavia liecbu tak a budes mat podporu rodiny tak, aby si to zvladla... je to narocne, poporpodne hormony a ten obrovsky strach naraz...
Och, je mi to tak luto. Musis to mat hrozne tazke. Ja si to neviem ani predstavit, ten strach a obavy. To cloveka uplne pohlti. Je dobre ze si sem napisala. Zacat o tom rozpravat je prvy krok k zlepseniu. Mas podporu rodiny? Skusila si o tom povedat niekomu z rodiny alebo kamoske? Ak nie, tak skus.
Psycholog ti musi sadnut. skud hladat dalsieho a mozno ani ten nesadne, ale nevzdavaj to. A ako radia psychiatra, to urcite. Na depresiu ti pomozu hlavne lieky. Je to chemicka nerovnovaha v tvojom mozgu. Bez liekov sa to bude iba zhorsovat.
Dufam ze dietatko bude zdrave a stastne.
Asi ta moja odpoveď nepoteší ale mala som kolegyňu čo porodila tiež predčasne vari 26 tt ale dieťa nakoniec dali do ústavu lebo už sa o ňu psychicky nedokázala postarať schudla na 48 kíl co mala predtým 67 .Bola z nej kosť a koža nakoniec zo zdravotných dôvodov odišla z práce jej dieťa už má 16 rokov no má DMO a mentálne je na 4 je zdrav.postihnutá aj plienky nosí no ona sa starala do jej 12 rokoch ale vybralo si to svoju daň. Dieťa nakoniec dali do ústavu to ešte nam vravela a s ňou nevieme co sa stalo ale co ju stretla kolegyňa pred 3 rokmi tak vypadala strašne ani ju skoro nespoznala. Toto je najhoršia a najťažšie vec v živote rodičov. 😞
Ale veda ide dopredu snáď v dnešnej dobe už je na tom lepšie zdravotníctvo a prajem vám veľa síl a veľa zdravia do budúcnosti pre drobčeka
Ahoj, velmi ma mrzi co prezivas... Skutocny des, to ti verim. Je toho na teba prilis.. Skus teraz tie lieky, aj ja beriem lieky. Mna tato poporodna depka, dlhotrvajuca az 4 roky trvajuca (nevedela som o nej, stale som hladala chybu v sebe) stala skoro cele moje zdravie.
Hlava mi behala na plne obratky, a citila som sa ako v pracke.... Neustale tociace sa vsetko dookola v tvojej situacii je to tazke
...clovek vie, ze sa musi vyrovnat so situaciou, ktoru si nechcela a mala uplne ine plany...je to obrovska facka a sok. Naozaj pories psychiatra, a neboj ulavi sa ti. Nebudes vsetko vidiet tak cierno. A je priserne vela deticiek, ktore sice mali tazsi zaciatoka vsetko je super okolo 6teho roku..
Aj skor
A to je dolezite. Teraz vsak asi nebudes vediet vnimat okolie z lepsej perspektivi bez liekov. A hlavne nechi to zvladnut sama. Zameraj sa teraz na seba. Teraz je sice pre teba totk realita, ale ja sa dva roky liecim a nikdy by som nepovedala ze mi raz bude najlepsie ako mi kedy v zivote bolo... A to som tiez tuzila len po smrti... Bola som na pn 2 mesiace...nevzdaj to hlavne koli sebe. Lebo teraz vsetko moze vyzerat strasne ale neboj sa, verim, a ver, ze bude dobre.
Pozeram statistics a 8 z 10 babatiek narodenych v tom tyzdni prezije. A 1 z 10 takychto babatiek ma tazke trvale nasledky. Cize sance ze tvoje babatko bude ok su dost vysoke. Z toho co pises mam pocit ze sa bojis dovolit si milovat svoje dietatko. Ten strach ci bude v poriadku je priliz velky. Mas to tazke. Urcite vyhladaj odbornu pomoc nech ste casom obaja v poriadku.
Podla mna je to na psychiatra a antidepresiva. Je to narocne obdobie, je mozne, ze dieta bude naozaj v poriadku, len to je beh na dlhsiu trat. Ale Ty si Podla mna na tom tak, ze treba urgentne pomoc. Za mna na lieky a do toho terapie.
Uz nic nenarobíš,to maličké je a ty si jebo mama,si zober ze ako musi bojovat o svoj zivot,tak to skus aj ty,bud taka bojovníčka ako to malinke v inkubatore..Skus nemyslieť na seba ale nanho a mozno ti to pomoze lepsie dostat sa z vtvojej depresie.
Ja osobne poznám viacerých dospelých ľudí čo sa narodili predčasne a všetci sú fyzicky a psychicky v poriadku, niektorí majú VŠ a vlastné firmy. A čo sa popôrodnej depresie týka tá je skutočná, to nieje pocit ale normálna diagnóza ako chrípka a tú treba liečiť, odporúčam psychiatra, mám kamarátky čo s tým bojujú a lutuju len jedno, ze nezacali liecbu hned a trápili sa s tým. Ja ti veľmi držím palce ❤️
Ahoj, ako sa mate? Ako babenko, a ako sa citis ty?

musis ist k psychiatrovi, ak psycholog nepomaha. potrebujes pomoc, mozno docasne lieky, moze to byt hormonalna nerovnovaha v kombinacii s tym, co sa ti stalo a deje. stava sa to, len sa o tom malo hovori. a treba to riesit cim skor, idealne zajtra. babatku drzim palce, tiez mam za sebou predcasny porod (hoci ovela neskor), maly nam takmer zomrel a cely prvy rok bol hrozne narocny, ale uz bude mat 7r a je uplne ok. budem drzat palce vam obom❤