Poraďte mi pri rozhodovaní
Ahojte maminy,mám 2,5 ročnú dcéru,ktorú veľmi ľúbim,čo je asi jasné.Otehotne som tak,ze s priateľom sme si dávali 5 rokov pozor bez nehody a on ja jedného dňa rozhodol,že si urobí dieťa bez môjho vedomia,mala sa narodila,sme spolu,všetko ok.Nikdy som však nebolA typ,ktorý by si plánoval deti,ako že by som po nich túžila,celé tehotenstvo som mala pocit,že m. Život unika medzi prsty,to isté aj keď bola mala ešte mimino.Bolo mi luto,ze už môj život nie je taký ako predtýM.Malú ľúbim veľmi,nedala by som ju už za nič,ale... Jednoducho mám pocit,že som toho mohla ešte veľa stihnúť,kamosky behajú po svete a ja s malou po dedine:( ale už je väčšia,mám z nej partacku a beriem ju skoro všade so sebou🙂teraz si však uvedomujem,že by potrebovala surodenca,aj ja som mala s pomerne malým vekovým odstupom a som za nich vďačná.Ja však nie som nastavena tak,že strašne túžim po dieťati,zvažujem to iba kvôli malej,aby nebola sama.A obávam sa,že toto nie je zrovna správny dôvod na dieťa,ak chápete,čo tým myslím,jednoducho,už sa teším do práce,ze odídem z toho stereotypu,a neviem si predstavit absolvovat to všetko znova.Boli ste v takejto situácii?MoŽno to bude vyzerať,že si nevazim čo mám,ale to nie,som vďačná a šťastná,preto rozmýšľam aj nad tým súrodencom,aby mala dcéra partaka,nie preto,že ja ho veľmi chcem.a neskôr s veľkým vekovým rozdielom nechcem,čo robiť?:(
@veronika1402 Ja mám súrodenca s väčším vekovým rozdielom a máme veľmi dobrý vzťah. Nemala by som z toho stres...
@veronika1402 jaaaj akoby som citala o sebe...pred casom...otehotnela som na VS, a ten pocit, ked sme boli napr s babami na kruzkovici. oni sa bavili ja s dzusom v ruke a o desiatej domov.....tazko mi bolo, aj po narodeni malej .....casom sa to zmenilo a je to pre mna najuzasnejsia najdokonalejsia osoba na zemi....presne ako pises....je to...partacka....vsetko robime spolu, vsade spolu chodime atd....aj ked sem tam mama...sa vybehne aj sama zabavit, vypat...alebo s ocinom 🙂 ....nemyslim ze mi nieco unika, LEBO ak su prostriedky, po svete mozes cestovat aj s dietaom a x....dalsich veci robit 🙂 ..tiez uvaujem nad tym, ze druhe dieta by bolo mat fajn k malej surodenca....mam brata ktory je len o 3mes mladsi odomna a je to stale super, mame sa o com porozpravat aj ako deti to bolo uzasne.....no znova ALE....ja osobne sa na to absolutne necitim, mat teraz dalsie dieta, chcem si dorobit VS este ma caka rok, potom praca .....chceme s malou nieco pocestovat atd ......myslim ze na to musis byt osobne "nadstavena" a citim ti to, ci skutocne dalsie dietatko.....chces....je to tazke :/
Ahoj 🙂
Myslím že tvoja "povaha" sa nezmeni nikdy .... proste je mnoho žien čo sa jednoducho nad materstvom nerozplývaju ....
Čiže je jedno ..kedy sa rozhodneš mať druhé .. lebo pre teba "správny čas" nebude nikdy 😀 😀 😀 moja sestra sa na to vykaslala a má iba 1 dieta ....
Ak si si však istá že urcite chceš 2 deti.... a chce ich aj partner/muž ... tak si to nechaj este chvýlku polezat v hlave 😉
Ak počkaj napríklad do letnej dovolenky.... alebo do nejakých akciii ktore by ta nahnevalo ..ak by si ich zmeškala .... a potom ak budete chciet .,, mozte to nechat na nahodu 🙂
Ale dat dcerke surodenca nestoji za to...aby si mala pocit ze tebe sa zivot skoncil ..,,
@levma ja sa z nej teším,som za ňu vďačná,len teraz už sa vraciam do starých koľají,si neviem predstaviť,že odznova:(
@esterba nemám z toho stres,len viem,že teraz by to bolo praktickejsie🙂že si to odbijem,mala nebude sama,ale ja sa na to necítim:( a zas neskôr to kvôli blízkemu putu a hrám súrodenecktmy nemá veľmi vyznam:(
@veronika1402 nasi SI chvalia, ze ked bol bracho maly a mal zdravotne problemy, mali na neho viac casu, lebo ja uz som chodila do skoly a na kruzky. Ked siel na vysku, financne to bolo omnoho jednoduchsie, lebo ja som bola davno sebestacna. Hrali sme sa spolu do mojich 15, potom som bola malo doma.
@ivca88 veď ty si ma úplne vystihla,hej nikdy som nebola ten mamickovsky typ,ja neviem,ci by som sa niekedy rozhodla mať dieťa,keby sa neobjavilo,tak ako sa objavilo.Bola som decko asi,vadilo ni,že nič nemôžem,aj keby som to napríklad nerobila,ale ten pocit,že nemôžem ísť na festivaly,kde som od svojich 16 bola stále,proste,ja viem,teraz hovorím ako krava,ale ťažko som to niesla,a teraz,keď už mala behá všade so mnou,a znovu padnúť do toho,no neviem:(a ako som predtým písala.o pár rokov to už kvôli malej vyznam mať podľa mňa nebude:( asi bude jedináčik,aj keď priateľ by chcel,ale už som sa poistila🙂
@esterba hej,týmto praktickým veciam rozumiem,len mne išlo o tie spoločne hru,i vystrajanue vonku,keď kámoši nemajú čas,proste mať toho najbližšieho kamosa mať nablízku,a aj jed tu mi ako rodičia nebudeme:(nechám si to asi ulezat,a uvidím,možno bude jedináčik,asi🙂
@veronika1402 vies ... to ze bude mat surodenca neni zárukou že sa budu mat radi ..
Poznam ludi co maju surodencov s ročnym rozdielom a nevychadzaju spolu.... a mám naj kamosku ...ktorá ma brata o 16 rokov mladsieho .. a ona ho priam zboznuje 😀
Ale myslím že nič nestojí za to aby si bola nervozna .... alebo aby ti to nevyhovovalo...
Neviem kolko mas rokov ... no kludne do 37- ky mozes mat druhe dieta .... ked uz budes sama chciet 😉
My sme velmi tuzili po dietati ... moj muz miluje deti ... a ja tiež túžim - ale iba po mojom 😀 cudzie mi moc nic nevravia 😀 😀
Ale druhe bábatko planujeme az o 8-10 rokov ... kedze pre nás to bude idealne .... ale samozrejme ak sa pošťastí skor...budeme velmi radi 🙂 ale prvotné plány su taketo 🙂
Chod kludne do roboty a ked ti uz pracovny zivot bude liezt na nervy tak sup na matersku. 🙂 ked bude medzi surodencami maly vekovy rozdiel neznamena to ze budu spolu dobre vychadzat.
Rob tak ako to citis. medzi mnou a mojou sestrou je rozdiel 5,5 roka a je to moja naj kamoska, tym chcem povedat ze to nie je o veku
A neskor chceme preto ... lebo viem ze dost vela zien zatuzi v neskorsom veku po dietati.... casto to vidim aj tu na koníku.. ze v 35-ke este žena zatuzi po niekom blizskom... kedze deti su uz stare...a maju ju v paži 😀
A my chceme urcite 2 deticky ... takze sa chcem naplno venovat jednemu .... a potom si myslím že s 10 ročným dietatom a novorodencom to bude lahsie.... ako mat doma škôlkara ci školáka a venovat sa naplno aj maličkému aj manželovi
@veronika1402 ak nemas tuzbu po dalsom dietati preco to riesis...moji rodicia chceli jedno dieta a maju mna...byt jedinacikom nie je vada.....do nasich zas hucalo okolie a kedy bude dalsie, ci nechcem braceka atd....zariad si zivot podla seba a nie podla toho, co si myslis, ze by malo byt a co sa ocakava....
Podľa mna je to slabý dôvod pre druhe dieťa. Mala by si aj ty po ňom začať túžiť a potom to bude ono😉 Ja by som na tvojom mieste išla kľudne na par rôčkov do prace, oddýchla si od plienok, trochu si užiť dovolenky, kulturu atd. a potom, ked budeš cítiť, ze už je čas, tak by som do toho išla. V opačnom prípade by z teba mohla byt nervózna a frustrovaná mama 😝
Moj osobny nazor, mat deti po sebe je na nezaplatenie (mam rozdiel 15,5 mesiaca medzi statsou a dvojickami). Ak tak strasne po dietati netuzis a vratis sa spat do prace tazko sa ti zas bude vracat na matersku, pravdepodobne viac ani chciet nebudes. Ja osobne som skor za maly vekovy rozdiel. Vidim v okolo, ze velky vekovy rozdiel nie je az taka vyhra (samozrejme poznam aj take pripady, ze si rozumeju), ale vacsinou vzdy ten mladsi vadi tomu starsiemu, nehraju sa spolu, bo starsi ma ine zaujmy... Mozno v dospelosti je to potom fajn. Aj ked napriklad moja mamka je z 10 deti a vsetci su sk najblizsie so surodencom ktory sa narodil kusok pred nimi (alebo naopak po nich). Je to na tebe ako sa rozhodnes, ale na tvojom mieste ak to chces naozaj (aj ked koli dcerke, tak do toho skocim). Cestovat po svete je fajn, aj mat slobodny zivot, ale nic to meda tolko ako deturence. Cestovat sa da aj ked vyrastu. Potom budu kamosky zavidiet tebe
@veronika1402 Ahoj, môj osobný názor je, že deti s väčším vekovým rozdielom je super. Mám 7 ročného syna a ročnú dcérku - úplne super aj sme to tak chceli. Znovu si v pohode užívam materskú a bábätkovanie - žiadne stresy ani nič podobné. Starší aj postráži a podobne. Nikdy som nechcela mať deti "po sebe". Ale 100 ľudí 100 chutí. 😉
@veronika1402 prvé dieťa ťa zaskočilo a teraz by si chcela pre neho súrodenca....musíš si to premyslieť, už vieš, koľko dieťa zaberá času a energie - pri druhom to pôjde ľahšie, vieš čo ťa čaká....rozmýšľaš podobne ako ja, tiež som mala prvé lebo sa podarilo a druhé preto, aby bol súrodenec....a dnes si hovorím, že som urobila dobre, sú spolu, majú jeden druhého, rozumejú si, aj keď sa potlčú....kopu vecí sa učia jeden od druhého a vyrástli rýchlejšie....teraz mám relatívne pokoj a čas na iné veci....vieš si predstaviť, že by si to celé absolvovala oveľa neskôr - tehu, prvé kroky a pod.? takto je to jedným vrzom a je kľud......tak šťastnú ruku v rozhodovaní 🙂
ked si to obehas s dvoma detmi teraz, tak zase potom ked budu starsie si mozes uzivat zivota. Tie kamosky co behali po svete budu sediet doma a Ty mozes pobehovat kde sa Ti zachce a mozes do Milana alebo ja neviem Stokholmu pozriet aj s detmi alebo s dcerou,co uz bude starsia. Vobec nie je nevyhoda mat deti teraz ked si mladsia a mas dojem,ze este to ma cas. Na deti nikdy nie je ten spravny cas. Vzdy sa najde nieco,ze este to odlozim,este doplatim auto,este doplatim to, ono. Ako to,ze si tak otehotnela sice moc prijemne nie je,ale uz mas babo aspon vyriesene.
@seahorse27 asi mas pravdu,len sa bojím,že ja nikdy nebudem ten typ,ktory bude túžit po ďalšom dieťati,tehotenstvo aj pôrod bol uuuplne bez problémov,ale necítila som sa v tejto úlohe dobre,neuzivala som si to tehotenstvo ako niektoré mamičky,žiadne fotenie,sledovanie sa atď.Proste nie som ten typ,a musím sa asi pripraviť na to,že mala začne otravovať so súrodencom a ja budem odolávať;)
@kiki68 tak ja to priateľovi nevycitam,viem,že ja by som asi nikdy neprišla s tým,že chcem dieta,takže som mu vďačná,že to za mňa zariadil🙂mala je poklad,beriem ju ako to najlepšie,čo mám,ani neviem ci by som ďalšie vedela tak veľmi ľúbiť🙂
@malabiba je veľa pre a proti🙂 asi pojdem do prace a uvidím,možno má to chytí,aj keď neviem🙂 brala si to z čisto praktického hľadiska,že treba surodenca?🙂
@veronika1402 ja tiez nie som typ, co by ochkal nadkazdym kocikom, soplikom, dudlikom. deti som sice vzdy chcela, ale z pragmatickeho dovodu 🙂 teraz mam prve a drruhe bude tiez preto, aby toto nebolo same na svete - takze ja ti uplne rozumiem, ani ja sa za moj postoj nehambim - tiez ma bavi robota. ale jednoducho si uvedomujem, ze ak chcem dieta/deti, musim to na cas odsunut. maleho milujem, surodenca mu dat chcem, no ako matka bohorodicka sa necitim 🙂
@evittam vidíš,ja som nikdy netúžila po deťoch,malú som mala v 26,ale nikdy som nemala pocit,že potrebujem dieťa k šťastiu,malá prišla,som s tým vysporiadana,som rada že ju mám🙂 ale po ďalšom mi srdce nepisti;) možno má to v nejakej 35 chytí,ktovie🙂
@ivca88mám 28,takže času dosť;) a keď nebude,tak nebude;) nikdy som nebola typ,ktorý by si predstavoval život s deťmi,jasné,som rada,že ju mám a už si to neviem ani inak predstaviť,ale myslím si,že keby som nikdy nemala deti,tak mám život naplnený aj tak;) a chápem tá,ja cudzie deti tiež nemusím🙂
@veronika1402 Deti by sa mali počať a narodiť z lásky. To je ideálne.
Ked spekulujes a hladas dovody pre a proti... Naco ti radit? Robis ciarocky, kolko a ake odpovede dostanes? Zi si svoj zivot a neriad sa tym, kto kade chodi po svete, kto co si o tebe mysli a kto ti co napise.
Tak som rada,že nie som jediná taká🙂 v okolí mám kamosky,ktoré nemajú žiadne prípadne také,že ich majú 3 a viac a to teda u mňa vooovec nehrozí,mám paniku z predstavu 2🙂
@veronika1402 veru praktické riešenie to bolo....nie som ten typ ženy, že deti, rodinka - to nebolo v pláne....no už keď sa podarilo prvé, tak nech ich je viac 🙂 .....už keď tak nech to stojí za to🙂...ale pravda je, že popri tehu som dokončovala ďalšiu VŠ kvalifikáciu
@veronika1402 Ja som po nich tiez do tych 28-29 rokov priamo netuzila. S partnerom sme si zili spolocny spokojny a skvely zivot 7 rokov,no a zrazu to prislo😉. A zivot sa zmenil na perfektny. No a co sa tyka druheho,tak to sme si pri prvom povedali,ze ak,tak najskôr za 5 rokov. No a vyslo nam to. Poviem na rovinu,zacala som znovu tuzit po tom malom vonavom uzlicku 😉.
@loliki len som chcela počuť názor iných,prepáč,a som rada,že nie som sama ten typ,ktorý netúži po krdli deti🙂a neboj sa,moje dieťa bolo splodene z lásky,inak by som s priateľom nebola,len som o tom nevedela🙂
Ja som raz videla obrazok mlada maminka neupravena unavena bez nejakeho zivota. Okolo nej isla jej kamoska upravena vysmiat, s uzivanim si volnosti. Obrazok o par rokov neskor. Ulohy boli vymenene.