icon

Prečo majú ľudia druhé dieťa?

14. apr 2021

Ahojte, ste tu také ktoré boli vždy nastavené že 2 detičky no po pôrode a po md si povedali, že stačí?
Že toto 2krat zazivat,stojí mi to za to?
Odhliadnuc od dieťaťa -aby nebolo samé....prečo majú ľudia ešte aj druhé dieťa? (Myslím plánované rodičovstvo.)

derdia
14. apr 2021

@panelacikova ahoj no to netusim... Vobec ci mam nejake ochorenia... Netusim ako to zsitim? Bola som na reumatologii to bolo ok, vysledky krvi ma tiez ok. Stitnu zlazu som tiez mala ok. Neviem kde by som mala patrat, poradis? Dakujem pekne😊

tami2014
14. apr 2021

Ja som jedinacik introvert. Viem zit sama so sebou, nikdy som s tym problem nemala.
Ale boli chvile, ked som chcela ist do skakacieho hradu, na mini motorky, do bazena, na skolsky karneval, ale sama som sa neodvazila. Vsetky deti tam mali surodenca. Cely zivot mi chybal surodenec. Aj v dospelosti. Toto je tiez jeden z dovodov, preco som chcela mat viac deti. Teraz mam 3 a nebyt financii, mame aj stvrte. Bavi ma to s nimi. Sledovat ako rastu, ako su kazdy uplne iny.

kiki68
14. apr 2021

Lebo co s tymi vecami anciasa, clovek preinvestuje ako za lepsi bavorak, takze aspon sa to este raz vyuzije. Cize druhe dieta vyjde v tomto smere menej a clovek je uz zvyknuty. Jedno , ci dve, proste je jasne, ze urcite veci su over a vyzaduje to urcite nastavenie. A to vacsina ludi po roku s tym prvym uz ma 😉

kiki68
14. apr 2021

@tami2014 no ved toto , ze ako jedinacik budes vsetko riesit sama, alebo najdes idealneho partnera. Myslim tie tazke veci , ked sa nieco stane rodicom a pod. Tam je dobre ked clovek nemusi byt na tie rozhodnutia sam

elisebah91
14. apr 2021

@katkaseiner uf moja, citala som tvoj koment....aj ja som mala prvu nepolozitelnu do inych ruk..len ja, mama,mama,mama nik ini ani uspat ani nic take ,,nobl,,...ale ze ti nedaju pokoja ani na wc a toboz vo vani? Ked uz maju tolko rokov? Akozee odtal -potal a bodka, staci, dost...ja mojej stvorocnej vravim ze nech ma necha v klude ,,na trone,, alebo ze som v sprche nech vydrzi, nechodi....akoby ma piclo pri takych velkych konoch nemat taketo sukromie..

elisebah91
14. apr 2021

A este preco mat druhe dieta? Napadlo ma, ze mam kamosku jedinacku...teraz caka tretie babo a stretavame sa s nou a mojou sestrou s detmi na pokec atd..a raz vravela..ako vam je dobre ze ste viaceri( 3 baby a brat) a ja som sama, sama som sa hojdala, hrala vo dvore, bolo mi smutno a sama som ked chcem nieco kupit hodnotne rodicom, vy sa poskladate...sama budem riesit mojich uz starsich rodicov..vy sa pomenite...nie je dobre byt same dieta..

katkaseiner
14. apr 2021

@elisebah91 neboj sa, už im to hovorím a aj som toho viac dosiahla len žiaľ postupne. Ja sa teším že už rok nemusím dospavat noc na gauči v detskej, to sme boli s mužom už ako rozvedený pod jednou strechou...verím že postupne bude všetko a aj môj kľud. Dcéru som do 2 rokov kojila, syn do 4 zaspával s mojimi vlasmi v rukách...človek urobí pre kúsok kľudu čokoľvek...žiaľ občas je to z kaluže so blata...
Nikdy nezabudnem keď sa ma otec pýtal koľkokrát som v noci hore s malou...tá sa kojila nonstop..ako takmer 2rocna bola v noci hore 15-35x. Netušil ako fungujem a aj som teda pri nej pracovala...ale to už netuším ani ja.
Každopádne sa hovorí malé deti malé starosti, veľké deti veľké starosti...ešte mi raz bude chýbať že mi vliezaju do wecka, k vani, k sprche...

elisebah91
14. apr 2021

@katkaseiner urcite poznam tu frazu a veru netesim sa na velke starosti..aj ja mam podobne,starsia 4 roky do teraz musi z niekym zaspavat a ako pises pre kusok kludu...ale uz sme sa nasrdili s muzom a ucime ju ze sem tam ju strazim na posteli a tak zaspava alebo ju nechame nech sama zaspi i ked to trva aj 2-3 hodky...a mladsia...ta je opak, nechapem, dnes sa zobudila len nad ranom na cicu a to uz koncim s kojo, ma 20 mesiacov ale samostatna ako starsia v 2,5 roku

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
katpox
15. apr 2021

Clovek by mal mat tolko deti, o kolke sa dokaze postarat. Ja mam jedno a citim, ze by som prijala druhe. Ale zas viem, ze mame maly byt a teda traja sme a je tu tlacenka, financie ma vacsie byvanie nie su, lebo tuzila som po dome, len keby mame dom, nemozem dovolit ostatat na md, by smr to neutiahli, takze mame byt, no a teda mat dalsie to musi rodic citit, ako aj moj muz by bol za, vravel, ze v klude tri deti, ze to je akurat, ale sme sa zhodli, ze viac dame tomu jednemu ako trom a tiez no priestorove moznosti su obmedzene. A teda ten cloviecik je na cely zivot a aj zodpovednost.

strapatapupava
Odpoveď bola odstránená
ktochytavzite
15. apr 2021

@littlebubble viesco tie hmotne veci okolo deti su len alibizmus ako nemat to druhe dieta,nic nemusis tomu dietatu davat a odkazat po sebe,staci ke zbtych deti vychivas slusnych a hl schopnyvh ludi,ale ked ty vsetko tomu jednemu das,vatsinou to tak je ze potom nema snahu sa niekam hrnut lebo ved rodicia daju.A vztah mama a dieta sa nezaklada na tom kolko mu nechas.
Staci dobre vzdelanie a oevna ruka a tie deti ked je ich aj viacej sa sami vo svete nestratia.
Ano mas asi prvdu co sa asi autorky tyka ale je to zvlastna otazka,skor asi nieje este si ista ci jedno alebo viacej,preto sa pyta.

ktochytavzite
15. apr 2021

@katkaseiner inak ja mam podobnu taku 4r;)Aj na wcko ide za mnou,a ked sm 5'prec uz ma zvolava.Aj s kojenim poodbne,baby dvojky uz ine ale tiez na mna stale a tie zvady doma;)

mariska1989
15. apr 2021

Aj keď prvý pôrod bol v kuse v bolestiach neodradilo ma to od toho že dve deti , chceli sme chlapec dievča 😁 aspoň párik , takže prvá bola dcéra no chceli sme že aby druhé bolo keď mala bude mať teda 3 roky takže sme sa rozhodli dokonca skôr že skúsime toho syna 😁 samozrejme zadarilo ale o dosť neskôr ale zas sme to dodržali ale bolo dievča 😂 a poznáte to isto viaceré že už teda tretieho toho syna takže 3 dieťa už máme ale dcéru 🤣 túžba po ďalšom dieťati je (po tom synovi) ale to už nie 4 deti by bolo asi už moc , neľutujem že som mala druhé dieťa deti sa uhrali veľmi čo ľutujem že je 6 a 9 ročný rozdiel voči najmenšej že streda a asi bude s ňou hrať už len krátko a najstaršia bude mať iné záujmy

dzina007
15. apr 2021

ja neviem.... pre mna tie tri roky doma s dietatom bol ten najkrajsi dar...
kazdy den kava v meste alebo na ihrisku s kamoskou...
akoze bol to aj zahul kedze mam rozdiel medzi detmi 15 mesiacov takze mala som sa co obracat a dohanat spanok.. ale aj tak to bolo najkrajsie obdobie...
ked by som si mala vybrat medzi moznostou byt 24 hodin s detmi mat kopec casu na upratanie domacnosti a riesenie vsetkeho, stretavania sa s kamoskami doobedu poobede kedy chcem verzus to ze teraz stravim 8-9 hodin v praci a potom za par hodin musim stihnut vsetko na co som pocas rodicaku mala cely den...
tak az na ten vysoky prijem 250e co som mala na rodicaku mi to pride cele ako dovoelnka... ta najkrajsia dovolenka...

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
tami2014
15. apr 2021

@kiki68 presne tak. Navyse, moji rodicia nemohli mat deti 17 rokov. Cize mam starych rodicov. Ocino zomrel, ked som mala 12, mamina ma 72. Navonok je v plnej sile, ale ma kopu zdravotnych problemov. Tazko sa mi na to co i len mysli, ale musim mysliet aj na buducnost. A so surodencami by to islo lahsie.

katkaseiner
15. apr 2021

@strapatapupava nikdy som nepovedala ze moja rodina je zataz...cize skutocne nevyvracaj moje slova... pisala som to v tom duchu ze clovek urobi pre klud vela... zmeni pravidla, prisposobi sa, mozno aj ustupok urobi, pretoze si chce oddychnut... nakolko som vzdy pri krpcoch pracovala, tiez som si potrebovala v noci oddychnut... nemohla som si s nimi lahnut kedykolvek cez den.

autor
15. apr 2021

Takto.1.povazujem svoje dieťa za dar- venujem mu všetok svoj čas je moja absolútna priorita, prvých 1000dni života je kľúčových tak ja robím preto aby bol šťastný v dospelosti maximum , čiže zdravá výchova nie bitky, pochopenie emócií-na druhej strane tento smer je náročný pre rodiča, takže áno som unavená 2.nie nie som lenivá ani malo odvážna na druhé dieťa, som svedomia a hyperaktivna matka, pravý opak, nie som taká že mi je jedno či sa tmoli okolo mňa 1-20 detí....
Ďalej - hneď sa mi na prvýkrát narodil fakt vytúžený syn, úplne do bodky podľa snov a teraz už iný sen nemám, možno priznám kľudne dievčatko 😇😂nie akty akty xy😂😂😂😂 no rozmýšľam nad tým či by som druhé rovnako vedela milovať keď takú veľmi silnú lásku cítim pri prvom.

0silvia0
15. apr 2021

túto otázku si kladie väčšina matiek, či bude môcť milovať druhé dieťa rovnako ako to prvé. Je to preto, že tieto city, emócie sú pre každú ženu výnimočné a skúsenosť je neprenosná. Čiže aj keď ti tu napíše 100 žien, že láska sa počtom detí násobí, nie delí, pochopíš to aj tak až keď to zažiješ na vlastnej koži, lebo predstaviť si to nevieš. Tak isto ako si si nevedela predstaviť aké je to byť matkou dovtedy, dokedy si sa matkou nestala.

jana_eyre_2
15. apr 2021

@anonym Keď si planovala prve, bola si si 100% istá že ho budeš milovať tak ako ho teraz miluješ?

mpg
15. apr 2021

Mať len jedno dieťa je aj riziko, lebo môže sa stať, že ochorie (je dosť veľa prípadov napr. leukémie ale aj iné dg.) alebo zahynie pri nejakom úraze a potom môže byť už neskoro mať ďalšie deti. Tiež dosť veľa detí odchádza do zahraničia aj natrvalo a tí rodičia sú radi, že majú doma (SK) ešte ďalšie dieťa.

zuvelyn
15. apr 2021

@mpg tak toto su za mňa najstupidnejsie argumenty preco mat viac nez jedno dieťa 🤦🏼‍♀️

ktochytavzite
15. apr 2021

@21oktober dobre si to vystihla.

ktochytavzite
15. apr 2021

no nezdas sa mi na hyperaktivnu matku ked kedva jedno a ani nie moc pracovitu ,mozno ak este ribis popri materskej ok ale tvrdit ze hyperaktivna s 1 deckom?Ja nvm ale potom vo povies na zenu kt popri 2 detich tehotna s 3 este hadzaka do miesacky cement?Alebo musela chidit kopat zemiakjy,dojit kravu a podobne,bez urazky ty si sjor pohodlna mama;)Ale dnes je ina doba preto ludia aj olanuju menej deti aby sa nahidiu nepretrhlu od roboty.

ajuga
15. apr 2021

Ja som mala vzdy pocit, ze chcem mat aspon dve deti. Sama mam dvoch bratov, na ktorych sa mozem spolahnut, oni na mna. Jeden uz ma vlastnu rodinu, stretavame sa u rodicov vzdy je rusno, veselo. Clovek sa nenudi. Ja mam dve deti a keby som mohla, mam aj tretie. Je to skvele, vidim, ako sa delia, tancuju spolu, smeju, raduju,ale aj natahuju, placu. Necchela by som mat jedinacika. Vedla do susedov chodi dievcatko, ma asi 10-11,je jedinacik a cely den presedi samo na dvore, kym jeho rodicia na dvore pracuju. Minule som isla okolo ich auta, sedela dnu v aute, pozerala von oknom, dievcatko, co by sa malo tesit, byt stastne, nebolo.

0silvia0
15. apr 2021

@ajuga to dievčatko tam býva? Či tam chodí na návštevu? Nejako mi to nedáva zmysel.

21oktober
15. apr 2021

tak zas ja si nemyslím že prvých 1000 dní je kľučových . Venovať dieťaťu 100 % svojho času nie je dobré , nikdy som to nerobila a ani nebudem robiť , dieťa je dieťa a učí sa aj pozorovaním rodičov , súrodencov a ľudí v okolí . A nepotrebuje k tomu neustálu prítomnosť matky, ktorá mu stále podstrkuje knihy , farby , čísla , vláči ho po krúžkoch a už v roku zisťuje aký krúžok je najlepší v okolí . Preboha ženy , veď nechajte tie deti aj žiť ! a niečo nechajte aj na nich . Aj negatívna skúsenosť je skúsenosť , ktorú do budúcna nezopakuje. Takto si komplikovať život a jasné že ste potom unavené ako kone a pitvete sa v takýchto blbostiach. Dieťa má vedieť že tam je mama a otec je to moja rodina a môžem za nimi prísť kedykoľvek mám problém . Ako povedal známy český psychológ , nie je potrebné moc vychovávať stačí dobre žiť v rodine , dieťa sa pridá .

0silvia0
15. apr 2021

@21oktober ono je ideálne mať hneď prvé dvojičky😍 človek nemá čas špekulovať, riešiť, analyzovať a pitvať😎

ajuga
15. apr 2021

@0silvia0 chodia tam na vikendy, byvaju inac v meste, teraz su tu castejsie, kedze kovid. Aj v zime sa dievcatko stazovalo, ze sa nema s kym chodit sankovat, lebo jej mamke sa nechce a nema ist s kym inym. Nakoniec ju brala druha suseda aspon na prechadzku. Mne je vzdy tak luto tych deti,hlavne ked sa im nemaju kedy poriadne ani rodicia venovat, kedze praca, byt, dom, dvor, skola atd