Prečo majú ľudia druhé dieťa?
Ahojte, ste tu také ktoré boli vždy nastavené že 2 detičky no po pôrode a po md si povedali, že stačí?
Že toto 2krat zazivat,stojí mi to za to?
Odhliadnuc od dieťaťa -aby nebolo samé....prečo majú ľudia ešte aj druhé dieťa? (Myslím plánované rodičovstvo.)
@ktochytavzite
Islam vyzýva k plánovanému rodičovstvu. Správne by mala žena vždy dva roky dojčiť kým ma ďalšie dieťa.. Okrem toho je v islame povolená aj antikoncepcia a aj interupcia (v určitých prípadoch). Už som ti to dávnejšie písala..
@21oktober Tak som to aj myslela. S tym súhlasím. ☺️
@littlebubble ja som tiez vzdy bola nematerinsky typ zeny. Moje kamaratky chodili kocikovat deti susedov, to bol kedysi bezny jav, teraz sa to urcite nerobi... Mna deti nikdy nezaujimali, nepripadali mi rozkosne a dokonca ani teraz sa nenadchynam cudzimi detmi. Ale ked prisli moje deti, ten materinsky cit sa odniekial vydoloval a nastupil dost intenzivne.
K ostatnemu sa mi nechce vyjadrovat, lebo pises dokola to iste, ale standardy pri detoch sa dost zmenili a aj naroky rastu. Moj muz pochadza zo 7 mich deti a hovoril ze ako maly tuzil po vlastnej posteli. Ja som bola so sestrou v jednej detskej izbe a tuzila som po vlastnej izbe. Nase deti maju kazdy svoju izbu a veru neviem, po com tuzia, musim sa ich spytat...
@lenkakravcova a kde v koranw sa o tom docitam?
@littlebubble ved ok ,uz som ti pisala ze ak si tk nastavena ok,nemusis stale dookola o tom pisat,potom to znie skor ako kebyze sa mas potrebu ospravedlnovat ze nemas ten materinsky pud,no su zeny co ani deti nechcu,to ke tiez ok ich vec,ale tiez nebudem oreto odsudzovat zeny kt maju viacej deti a nedopraju im vsetko to,coby dopriali kebyze maju len jedno,tiez ich vec,nie?
A zasa ja osobne radsej budem mat viacej deti ako jedno dieta a doma nasackovane macky alebo psy.
@ktochytavzite Sunnah, korán a názory 4 islamských škôl: https://www.islamonline.sk/2019/08/islam-a-inte...
Dole pdf nájdeš.
@lenkakravcova dakujem za odkaz
Ale myslis toto je to co si poslala?
V súvislosti s opakujúcou sa diskusiou o interrupciách a antikoncepcii by mnohých mohlo zaujímať, aký je postoj islámu k týmto témam.
S vidinou blížiacich sa volieb či snáď z potreby prekryť aktuálne politické prešľapy sa do popredia opäť dostáva diskusia o umelom prerušení tehotenstva (interrupcii), ktorú v posledných týždňoch sprevádzal opäť ďalší návrh zákona na jeho sprísnenie.
Čím je diskusia vyhrotenejšia, tým tvrdohlavejšie obe strany presadzujú svoju vlastnú „pravdu“, v niektorých prípadoch používajúc aj vskutku bizarné tvrdenia, ako napríklad, že podporou interrupcií sa napomáha „islamizácii“ Slovenska.
V súvislosti s pravidelne sa opakujúcou a často nekritickou diskusiou o umelom prerušení tehotenstva a metódach plánovaného prístupu k rodičovstvu by mnohých mohlo zaujímať, aký je vlastne postoj islámu k tejto aktuálnej otázke.
Aj preto slovenskému čitateľovi predkladáme text amerického muslimského učenca Omara Suleimana Islám a diskusia o interrupciách, ktorý v roku 2017 publikoval Inštitút pre islamský výskum – Yaqeen. Text je súhrnným prehľadom dominantných prístupov k otázke interrupcií a plánovaného rodičovstva v islamskej právnej tradícií.
Postoj islámu k interrupciám
Podstata islamského postoja k umelému prerušeniu tehotenstva pozostáva na skutočnosti, že islám podobne, ako ďalšie náboženstvá, ktoré majú svoj základ v Bohom zoslaných textoch, „jednoznačne posväcuje ľudský život“ a kategoricky odsudzuje „zabíjanie akejkoľvek nevinnej osoby – bez ohľadu na vek a vierovyznanie“ (Vznešený Korán, 6:151).
Muslimskí právni učenci naprieč históriou však zároveň vnímali zložitosť tejto otázky a ich postoje sú tak obvykle oveľa menej kategorické, než dnes mnohí možno tušia.
Okrem hlavnej témy interrupcií sa Suleiman venuje tiež vymedzeniu posvätnosti života v isláme, postoju islámu k antikoncepcii, ako aj porovnávaniu islamského pohľadu s tými, ktoré prezentujú iné náboženské tradície – najmä kresťanská a židovská.
V závere Suleiman predstavuje návrh toho, ako by mali veriaci muslimovia a muslimky pristupovať k politickým diskusiám o interrupciách. Konštatuje, že islám „nepodporuje stanovisko, že antikoncepcia a interrupcia sú kategoricky zakázané, ale ani stanovisko, že matka má na interrupciu neobmedzené právo.“ Ponúka strednú cestu, vzdialenú od extrémov, podloženú náboženskými textami a racionálnou argumentáciou.
Lebo tam nikde nic take ,co si tvrdila necitam,su to len filozofie ludi,a odkaz z Koranu mi tam chyba,asi ten je smerodajny.Alebo este niecos om prehliadla<?
@0silvia0 Ja nie som materínsky typ čo sa týka toho, že nejasám z cudzieho dieťaťa, čo mi príde úplne normálne nič necítiť k cudziemu dieťaťu, ale deti mám rada.Sama od seba si s radosťou zoberiem bábätko na ruky len si samozrejme neviem predstaviť nejaký cit, vzťah kým to dieťa nie je moje a ten cit nie je vzájomný.Aj pokočíkujem aj milujem smiech bábätiek takže ani z ďaleka nie som taká ako známa ktorú som poznala.Tá deti nenávidela.
Ak má dieťa zabezpečené jedlo, oblečenie, cestu do školy, má kde spať, má pomôcky do školy tak je to v poriadku ostatné ma nezaujíma.Ja by som však chcela aj žiť mimo dvora, ale nech si každý robí čo chce.Ak to niekomu stačí.
@ktochytavzite Tak ja si nechcem psíkom nahrádzať dieťa.Pre mňa je pes rodina a nie náhrada.Potrebujem mať v blízkosti aj zviera nie len ľudí.Ty to máš inak a je pekné, že si sa v materstve našla.Ja si tak isto ako autorka neviem predstaviť tešiť sa na druhé/ tretie.Tiež by som mala strach, že ho nebudem ľúbiť lebo budem ľúbiť prvé, ale je pekné, že niektoré ženy vedia tú lásku násobiť ešte skôr než sa dieťa narodí.Je to naozaj pre mňa nepochopiteľné, ale krásne, že niektoré ženy v sebe majú niečo tak vzácne a deti chcú skôr než ich majú a túžia po nich.Bez všetkej irónie.
Ja sa neospravedlňujem za môj nepud.Aspoň tu nie.Reálne počúvam tiež, že nemám vymýšľať, mám sa uskromniť a mať 2 deti, deťom veľa netreba a pritom mi to povie človek ktorý má veľký byt od rodičov a rodičia sa postarajú vždy o vnúčatá keď sa chlap rozhodne odísť.Chcela by som vedieť ako by sa mudrovalo a plodilo keby rodičia nepomáhali.
Veľa ľudí si myslí, že žena nechce deti lebo ich nemá rada alebo je sebecká.Polovica ľudí nerozumie tomu, že pud príde neskôr a niekomu stačí jedno dieťa niekomu 3.
Takže ja som spokojná 😂 len okolie si myslí, že môže niekomu plánovať materskú a rozprávať o skromnosti keď okolo toho slova ani nešiel.Nech si ich deti žijú skromne.Moje bude žiť skromne, ale slušne a nie z almužny aby bolo okolie spokojné, že už treba mať deti a vôbec nerozmýšľať, že je teraz nevhodná doba a ľuďom horí pod zadkom.Ako keby záležalo na tom či počkáme rok/dva.Oni sa len pozerajú na to, že som mala veľa času teraz a nezaujíma ich, že či by sme uživili dieťa.
Takže v reálnom živote sa naozaj bohužiaľ niekedy musím obhajovať lebo niektorí si myslia, že sme všetky rovnaké.
Ja neodsudzujem aby sme sa pochopili.Ak chce žiť niekto až príliš skromne nech si tak žije, ale netreba zbytočne presviedčať ženy a tvrdiť, že je to alibizmus keď ony najlepšie vedia, že čo zvládnu.Potom aj ty odsudzuješ lebo si tiež o nás mysliš, že len vymýšľame výhovorky.Preto som na teba reagovala lebo nie každý je spokojný keď nemá pomaly čo jesť a pri nízkom plate niektorí už ku koncu mesiaca naozaj nemajú čo jesť, to už nie je o skromnosti.Skromnosť je keď nekupuješ deťom somariny, ale nie odopierať im socializáciu a jedlo.Ani počítač potrebný na domáce úlohy nie je alibizmus bez neho by som nemala maturitu.
A ja považujem za normálne aj niekam s deťmi chodiť a ukázať im svet a dať im na výber, že či chcú sedieť doma alebo niekam ísť.Na to chodím do práce aby sme aj žili, nie len prežívali.Nepíšem o drahej dovolenke, ale aspoň niečo okrem bydliska.
Môj názor je taký aký je.Ja by som neničila život deťom chudobou úmyselne.Ak by som chcela mala by som aj 4 deti, ale nikdy nie vtedy ak by mali trpieť.
Ako píšem.Išlo len o ten tvoj alibizmus presviedčať ženy ktoré zdravo uvažujú.Ak niekomu stačí, že deti nemajú čo nosiť, jesť len tak nejak prežívajú premňa zamňa.Myslím si, že takí ľudia sú jednoduchí a nezaujíma ich ani vzdelanie ak ich nezaujíma ani zázemie, ale nebudem hádzať všetkých do jedného vreca.
To už nech rieši sociálka ja som si len napísala svoj názor a je mi jedno kto ako žije.
A aby to už všetky pochopili.Nepíšem o rodinách aké máte vy pretože vašim deťom nič nechýba, ale o rodinách ktoré by takto možno skončili keby nerozmýšľali dopredu lebo majú príjem možno 600€ na celú rodinu, ale išlo len o názor a nech si každý žije ako chce.
Mne sa len nepáči to presviedčanie a opovrhovanie, že tí čo majú viac deti sú úžasni, obetaví ľudia aj keď deťom zničili život (to už vedia len tie deti ako sa cítia) a ten kto nemá druhé lebo by deťom nedali to čo chcú tak sú hneď materialisti a tiež ničia deťom život.
Ani jedno ani druhé nie je zlé pokiaľ je to v norme.Ani žiť v totálnej chudobe ani v luxuse a mať všetko nie je dobré ak to rodičia nevedia udržať na normálnej úrovni.
Dôležité je aby deti boli šťastné, aby sa nehanbili za seba a neboli ani ako z cukru.
@ktochytavzite Mne sa nechce písať toľko veľa, mám svoj názor na ľudí pre ktorých sa robila zbierka na akcii pre 8 člennú rodinu kde som bola, napríklad.
Nepoznám iné slovo ako nezodpovednosť a je mi jedno, že som pre niekoho sebecká, traumatizovaná a strašná budúca matka.Ja takéto rodiny podporovať nebudem a kľudne ich nazvem aj príživníkom.Nech sa o svoje deti starajú zo svojho a keď na to nemajú a ajtak chcú deti tak nech majú v sebe toľko hrdosti, že si za svoju situáciu budú zodpovedať len oni.
Mňa zaujal len ten alibizmus.Mali by sme byť rady, že niektoré rozmýšľajú a sú spokojné radšej s jedným a napísali aj dôvod, že prečo než takéto rodiny ktoré len dávajú ruky a dajte mi.
Myslím si, že môžeme uzavrieť túto tému lebo naozaj sa len točíme okolo toho istého.Veľké rodiny aj súrodenci sú super podľa mňa ak sú deti šťastné a nie je podstatné, že či si rozumejú.Ak by som chcela 2 deti tak mňa osobne by zastavili len financie a nič iné.Bábätkovské obdobie raz prejde.
@ktochytavzite písala som ti ze to Pdf dole.
Nie ten text článku. Dole pod tým článkom nájdeš pdf. Tam je celá štúdia o tom, desiatky strán. 🙂
@lenkakravcova ok dakujem ,precitam
@littlebubble no ja mam deti lebo som hcela ale neolanovala,ked sim 2x otehotnela tak som bola zaskocena a moc sme sa netesili a potom este 2jicky,ja uz nie sim najmladsia a mne sa ako nechceli zasa vstavat k detim atd,a vedia ma inak vynervivat tie deti ti poviem,ja tiez niesim materinsky typ taky ze si to naolno uzivam,uorimne dali mi tie deti zabrat a tesim sa do robity,ale su tu a mam ich rada dam za ne vsetko.
ty tu oises o 7 detich a tak ake mnw oride zasa uolne idveci a zvestne povazovat zviera za clena rodiny a nahrdzat ho za deti.Pes alebo macka ci ,kuna alebo andulka su to zvierata ,a nie clenovia rodiny to je ore mna nividoby trend ,ja mam rda zvierata ved sim s nimi vyrastala,neublizim ale ore mna ma miesto vinku,na zahrde a nie na gauci,ci posteli.
@ktochytavzite Chápem 🙂.Jasné, že ich ľúbiš 😊.Planované, neplánované to je jedno.Ľúbite ich, deti sú šťastné a je o nich postarané.
Ja to myslím tak, že ťažko sa žije niekomu kto má splátku za hypotéku minimálnu mzdu jedného člena a celej rodine ostane rodičák a prídavky.Ja by som tak neprežila, ale niekto možno áno 🙂 takže každý nech si zariadi ako jemu vyhovuje a nikde nie je napísané, že aj ja nemôžem ostať tehotná neplánovane takže rodiny ktoré dieťa prijali aj keď vedeli, že to bude ťažšie vôbec nesúdim.Je úžasné, že si dieťa nechali.
Tak ja mám vzťah k zvieratám a mám ich radšej než niektorých ľudí.Nenahrádzam si psom deti.Každý má to svoje čím ma obohatí a za rodinu považujem hocikoho a hocičo živé o čo sa starám a mám k nemu city.On mňa tiež vníma ako svorku a nie ako človeka.Pes je tvor spoločenský a potrebuje byť medzi ľuďmi a ja tak isto potrebujem niekoho koho nezaujíma kto som čo som, aká som.Má ma rád, mne jeho prítomnosť pomáha.Ja zase nemám rada cudzích ľudí a radšej som pri zvieratách.Uvoľnujem tak napätie a stres z ľudí.
Ale úplne chápem ak niekto nechce mať psa dnu v dome/v byte.
Ja mám rodinného psa úmyselne a na dvore by sa išiel zblázniť.
@ktochytavzite Ja som vždy chcela psa mať vo vnútri, ale nepoznám v okolí žiadneho psíčkara ktorý by nemal deti aj 2 a majú aj psíkov.To s tým nemá nič spoločné.Keď niekomu prepína a oblieka psa do šatičiek tak to už nekomentujem :D Nám takto nešibe.
Niekomu stačia ľudia a niekto potrebuje aj kontakt so zvieraťom.Pre mňa je to relax.
A neberieš to tak, že si tvoje dieťa zaslúži súrodenca?
Tu otázku som dal kolegovi čo ma 5 detí ... a on ak by napr prve sa zle zalubilo a potom by .....a tak dokončil odpoveď.

@0silvia0 Ale veď mňa to posilnilo a preto sa neľutujem a mám sa lepšie 🙂.Keby som sa ľutovala ako to tu niektoré tvrdia tak by som sa mala zle a opakovala by som tie isté chyby.Žiaden materínsky pud nemám pretože to tak mám od malička a nie pretože deti vnímam ako niečo zlé.Už dávno predtým, ešte keď som bola jedináčik som tvrdila, že ja mama asi nebudem.Tak som to cítila, ale neverím tomu.Myslím si len, že som jedna z tých ktorá to ucíti až keď sa ma to bude týkať.Pretože deti rada mám 🙂 len si seba neviem predstaviť v tejto úlohe.
A @21oktober Aby som nebola lepšia matka ako ty keď už ma tak súdiš a dopredu vieš aká matka budem.Je tu kopec takých žien ktoré vymýšľali a nakoniec je to to najlepšie čo sa im stalo, ale to osoba ako ty nemôže pochopiť lebo ty si proste super žena a teba takéto pocity minuli tak sa poďakuj tam hore a už na mňa radšej nereaguj.A písať si budem čo ja chcem a kde ja chcem.Ak sa ti nepáči tak pokračuj ďalej.Prajem ti pekný deň.
@0silvia0 Aj keby som mala materínsky pud tak by som viac detí nemala ak by som na to nemala.Nemyslím len na seba a svoje potreby a túžby.Viem, že by sme zvládli 2 a viem, že 3 už len ťažko.Ja však neviem túžiť po dieťati dopredu, ale chápem iné ženy.Nechápem však plodenie bez rozmyslu.
Ja si beriem príklad z detstva ktoré som mala od narodenia a do určitého veku a mala som všetky základné potreby.Mať všetko potrebné a učiť dieťa skromnosti, ale nie učiť dieťa skromnosti lebo na viac nemáme lebo si narobíme kopec detí.Toto je podľa mňa nie, že nezodpovedné (lebo ja som okolo zodpovednosti vraj nešla) ako tvrdí (21oktober).Je to sebecké a taký človek by si mal nájsť radšej 3 roboty keď mu jedna nestačí.Nežijeme v minulom storočí, že deťom stačí obliecť vrece a nejak prežijú.Slováci nie sú odkázaní na to, že tu nie je čo jesť.Dvaja zdraví ľudia keď si vedia narobiť deti tak sa majú vedieť aj postarať a nie sa ,,uskromňovať na úkor detí,,.Tie decká sú potom šikanované v škole, že či majú rodičov hlupákov keď si len deti robia.
Dnešná diskusia na MK: Dnes mi dokonca vytýkali, že som bola po pol roku u zubára a že som tam platila 70€...
Naozaj treba mať za každú cenu deti keď si to potom odnášajú len a len deti a rodičia im vyčítajú ešte aj zubára a všetko im vadí?
Dnes som sa o tomto rozprávala s mužom ktorý nič také nezažil a je tiež názoru, že prečo by mal byť sebecký keď nemyslí na seba, ale na dieťa.A to ako jedináčik nedostal vždy všetko z princípu, ale nevidí dôvod prečo by mal žiť jak chudák keď vie, že čo deti potrebujú a nechce aby sa za nás muselo hanbiť.
A deťom povedať : No deti moje, my sme vlastne vedeli, že ste na ten lyžiarsky chceli ísť o rok, ale, nepôjdete aj keby ste mohli, ale tak dáme vám radšej ďalšieho súrodenca.Dôležité je čo chceme my a to čo cítite vy a po čom túžite nás nezaujíma lebo mi máme pudy 😂🤦Aspoň budete skromné, tu sa radšej hrajte na dvore to vám musí stačiť.
(Také sebecké a primitívne mi príde toto uvažovanie)
To píšem ako príklad keby sme na viac detí financie nemali a ajtak by sme si ich urobili ako nejakí osadníci ktorých nič nezaujíma.
Ja ako žena/matka by som sa snažila aby sa dieťa cítilo dobre a nie zle.Vykonávať nejaký šport, niečomu sa venovať je tiež potreba.To sa nedá porovnávať s ...Mami kúp mi telefón za 1000€.Jasné zlatko kúpim a modré z neba nechceš?
Tiež by som dieťaťu nekupovala sprostosti ktoré mu viac uškodia než pomôžu.
Veľká rodina áno ak sú tak obaja založení.Ja viem, že ja som iná a chápem, že pre niekoho je materstvo ako pre mňa môj muž.Ja to úplne chápem 🙂.Ale do totálnej chudoby prinášať deti a ešte to opisovať, že veď aj počas vojny prežili no veľa ich aj zomrelo.
Mne celý čas okolie hovorilo, že treba mať toľko detí koľko vie človek uživiť.Ak vie uživiť pár 10 detí a chce 10 detí tak je to úplne normálne a nemám absolútne nič proti rodinám ktoré majú viac detí a ani si nemyslím o sebe, že som zodpovednejšia, alebo lepšia.
Deti treba uživiť tak aby mali všetko čo potrebujú aj ten hlúpy PC ktorý vraj niektoré nepotrebujú.Kvôli škole! Žijeme v 21.storočí a nie v druhej svetovej kedy ľuďom stačilo teplo a jedlo.Bohužiaľ.Nároky sú vyššie.Dnes dieťa zo školy pošlú domov keď je v roztrhanom oblečení a deti zoberie sociálka keď budú žiť v zlých podmienkach.
Deti nepotrebujú najnovší iphone ani značkové oblečenie ani žiadne iné zbytočnosti.Dokonca ani každý vlastnú izbu nepotrebuje (to sú len naše nároky z ktorých by sme poľavili ak by sme chceli ďalšie dieťa a boli by rovnakého pohlavia)
Máme na to taký názor a nikomu ho nevnucujem.
Chcela som len podporiť ženy ktoré tu napísali, že druhé nie lebo chcú mať aj iné záujmy, majú malú nehnuteľnosť, nemali by dostatok financií a pre super matky sú sebecké a len sa vyhovárajú.
Tak isto by som podporila každú ženu v 2/3/4/5...dieťati ak by jej v tom nič nebránilo a vôbec si nemyslím, že je nezodpovedné mať viac detí.
Nezodpovedné je žiť jak v osade a vyhovárať sa na skromnosť.Skromnosť vyzerá inak a zdrbala by som tak isto aj ženu ktorá by mala jedno a nemala by ani na podnájom, ale úmyselne by sa nechala nabúchať.Na spoluobčanov sa budeme pozerať krivo, ale bielej zatlieskame, že je tupá? No pekne.
Niektoré tu za každú cenu musia mať svoju pravdu a len ich životná cesta je správna.Inak sme všetci sebeckí.Nejde o počet detí, ale o zázemie.