icon

Prečo majú ľudia viac ako štyri deti?

21. jan 2024

Nudia sa? Aj keď ich vedia zabezpečiť a sú dobrí rodičia, ja tomu nerozumiem

1111sandra1111
22. jan 2024

ja zas nerozumiem ako moze mat @anjelicek26 tolko deti a prispievat asi do kazdej diskusie na koniku!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 anjelicek verim, ze to bude spravne pochopene- nie v zlom.

ja s jednym dietatom neviem, co skor, tak ale ja mam aj dost konickov😄

anjelicek26
22. jan 2024

@1111sandra1111 tak ja som v praci, porada uz druhu hodinu 😅 Vyhoda vlastnej kancelarie, kym sa preberaju ine body, pozeram kona 😅 Niektore terminy su fakt na zahynutie nudou, tak vyuzivam cas...

cecilia29
22. jan 2024

@anjelicek26 tak super 🙂 potom pridaj nejaké inšpirujúce foto pred a po.

danica2711
22. jan 2024

mňa pri takýchto témach napadá len to, akú vnútornú prázdnotu musí mať v sebe ich autor, že sa nedokáže zamýšľať nad niečím zmysluplnejším

la_dolce_vita
22. jan 2024

Pre mna osobne je to tiez nepochopitelne, ale je to kazdeho vec. Ak ma vela deti slusna, zabezpecena rodina, ktora sa im venuje a obetuje, tak klobuk dole! Ale potom su aj deti minoritnej skupiny alebo roznych asocialov, kde su deti zivnostou a to sa mi rozum zastavuje, tu mi napadaju niekedy myslienky, za ktore sa hanbim ☹

zafir01
22. jan 2024

@la_dolce_vita poznám rodinu s 9 deťmi , ktorí sa im venujú viac , než si viem predstaviť . Finančne z môjho pohľadu sa majú na ak pomery priemerne až jemne nadštandardne ..avšak mama aj otec už na pohľad dosť " opotrebovani " na svoj vek . Deti slušné , s dobrymi známkami , veľmi pekne oblečené , chodia na lyžovačky teraz , počas sezóny po výletoch . Žasnem a snimam klobúk dolu . Za naše rodinné maximum považujem naše tri deti . Štvrtým ,by nám už výrazne klesol finančný štandard a aj moje nervy

valeria_h
22. jan 2024

To je dobré, že nudia sa, tak majú veľa detí 🤣 Áno, deti si robia lebo sa nudia 🤦‍♀️ Koľko máš rokov?

rorino
22. jan 2024

Tak pochybujem,že niekto má viac detí preto že sa nudi🤦🤦🤦

babulkomale
22. jan 2024

@zafir01 ja nechapem aky rozpocet musi mat taka rodina - 20 tisic mesacne? Vsak pre tolkych idu aj lyze a lyziarky z bazara do tisicov a kde je jedlo, poistky, drogeria, oblecenie, skolske veci, elektrina, voda, velke auto servis, vsetko je v nasobkoch, nech by boli akokolvek skromni...
Ja si to nedokazem predstavit.

hederamonstera
22. jan 2024

@babulkomale co materialne veci…asi na to maju..ale mna zaraza ich silna psychika

babulkomale
22. jan 2024

@hederamonstera tak to ani nehovorim...ale neverim ze kazdemu dietatu sa da dokladne venovat, to nie je technicky mozne. My sme styria a ked varim a peciem kadeco, len umyvacka ide aj 3x za den. A nepaci sa mi styl "musis sa starat o mladsich".

reanda
22. jan 2024

@babulkomale asi nemas pojem o tom, co to je, byt skromny.. alebo mat proste iny styl zivota.. si predstav, ze su ludia, co dokazu prezit zivot bez lyzovania a niektori dokonca aj bez auta 😨 .. hrozne, co? 😀

sa trosku niekedy zamyslite nad svojimi nazormi... na jednej strane skoro kazdy odsudzuje konzum, uponahlanost a bezduchost dnesnej doby, na druhej strane, rodicov, co neinvestuju do deti desattisice a nemaju nasporene, aby im mohli splnit cokolvek, co sa dnes povazuje za dolezite - drahe kruzky s drahym sportovym vybavenim, nakladne studia, najlepsie v zahranici, neustale nejake zazitkove akcie a atrakcie, dovolenky - tak koniec sveta, pomaly socialku by ste na nich volali, ako tie chudence deti zanedbavaju a naco si ich tolko robili, ked sa o ne nevedia teraz nalezite postarat 😀

takisto je blbost, ze pri vacsom pocte deti sa neda vsetkym nalezite venovat - pokial neporodis rovno stvoricky, tak mas medzi detmi asi nejaky vekovy rozostup a nie su vsetky naraz malicke, aby potrebovali vkuse intenzivnu starostlivost.. a takisto sa nie je detom treba venovat tak intenzivne, ako to dnes mnohi povazuju za nutne.. dokonca je casto lepsie, nechat deti na pokoji, aby sa mohli vyvijat slobodne, ako to potrebuju a nie ich furt nejak rozvijat, edukovat a niekam tlacit uz od perinky, aby nebodaj nieco nezameskali..

kedysi boli viacdetne rodiny uplne normalne a nie, neboli vo vsetkych deti zanedbane a ani sa ich vychova nepovazovala za nejaky nadludsky vykon, hodny zeleznej psychiky.. to len dnes, ak ma niekto viac ako dva kusy, tak uz to nikto nechape a nevie si to predstavit.. sme nejak degradovali 😀 vychovat viac ako dve deti nas polozi 😀 🙄

mimka1402
23. jan 2024

Z môjho pohľadu je to maximálne sebecké, každým ďalším dieťaťom sa stráca pocit "jedinečnosti" pre toho rodiča, menej možnosti mat svoj súkromný space s rodičom a nielen ďalším súrodencom či inou osobou. Nemyslím si, že to prospieva psychickému vývoju. Ideál je aj je deti 2 a rodičia naozaj majú aj financie do priať všeličo ale aj psychickú pohodu a priestor byť s každým dieťaťom osamote a mať "súkromný vesmír". Co pri deťoch 4 a viac mi to súkromie a intimita sa stráca.

hederamonstera
23. jan 2024

@reanda preco by sme degradovali za to ze niekto nechce tolko deti?
Juj mne by sa lahko vychovalo aj 10 deti takym stylom ako bolo v minulosti - studeny odchov, ziadny respekt k detskym potrebam a teda uz vobec by ma nezaujimali nejake traumy. Ano, to by som dala aj 10 deti. Nepocuvas? Na jednu cez hubu, nech ti aj stena da druhu (moj otec je z 9 deti, z jeho rozpravania viem ake to bolo vychovavat taketo mnozstvo deti, a to bola jeho mama zenou v domacnosti, nechodila este do prace ako musia zeny dnes).
Nevravim, ze takto vychovavaju dnes deti v takychto velkych rodinach. Ale teda ja by som to psychicky nezvladla. Uz len kebyze mi ochorie 5 deti naraz🫠🫠🫠🫠🫠 ja sa nedokazem pozerat na moje dve, ked su chore a ako trpim, ked vidim ich trpiet….

cecilia29
23. jan 2024

@mimka1402 čítala som túto knihu, Autorka mal 15 deti (+ ešte 2 zomreli ako babetka na geneticku poruchu jedna ako dospela) A nemala som pocit z toho , že tým deťom niečo chýba. Venovali sa im ale viedli ich aj k samostatnosti a šikovnosti.

mooonika1975
23. jan 2024

@medda_beda aj u nás tiež v práci jedna, čo má 4 deti a všetci okolo nej v rodine musia pomáhať, aby si aj ona chudiatko oddýchla. Alebo staršie deti musia pomáhať, pomaly robiť to , čo prináleži rodičom. Deti z domu radšej utekajú na intráky, lebo doma sa im nechce prebaľovať bábätko a počúvať nervnú matku. To je zle. Tak to nemá fungovať. Ak sú deti poslanie, dokážem ich zabezpečiť a viem sa o ne postarať, potom je to krásne, veľká rodina.

mooonika1975
23. jan 2024

Podľa mňa majú niektorí deti viac aj preto, že majú napriklad iba chlapcov a chcú dievča, alebo samé dievčata a chcú chlapca, ale často krát to nepriznajú, že sa "naháňajú" za tým. A tak potom je viac detičiek.

anjelicek26
23. jan 2024

@mooonika1975 ale toto mas casto aj pri jednom "strasne narocnom" dietati, ze je to rodicom "vela" a odsunu ho k babke-dedkovi, do 17tej v skolke, aj keby nemuseli... to s poctom deti podla mna ani nesuvisi... my tu nemame ziadnu rodinu, spoliehame len sami na seba, prisposobili sme tomu pracu, zivot, cas a robime to radi... nie, deti nemusia a nemuseli zo surodencami pomahat, maju 2 domace prace ako kazde ine dieta v kazdej inej rodine a rozhodne to nie je upratovanie po surodencoch a nejake strazenie... ono kazda rodina je individualna, to je to... ine moznosti, ine dovody, ine kompetencie...

maryetta
23. jan 2024

@anjelicek26 presne tak. Mne najhorsie bolo s jednym. Nonstop bol na mne zaveseny. Nudil sa. Robila som mu doslova animatorku volneho casu.
A presne toto vidim na kqmaratkach co maju len jedno dieta. Ze su z toho hotove lebo vkuse len dieta. Potom daju k jednej babke. Tak k druhej… aby si oddychli resp malo dieta aj inu zmenu.
Nasi sa vedia medzi sebou vyhrat. Ucit sa. Pomahat si. Povinnosti maju iba svoje. Svoja izba.
My rovnako sme na vsetko sami. Babky len vtedy kym som bola v porodnici.

mooonika1975
23. jan 2024

@anjelicek26 preto vravim, že ak dokážeš byť sebestačná, tak je to super mať veľkú rodinu. Potom je to naozaj rodina, ktorá funguje ako systém, nie že do toho musia zasahovať opatrovateľky, tetky a babky a susedy a neviem kto ešte .

anjelicek26
23. jan 2024

@maryetta ono vela robi aj to, kolko sa zapaja manzel, zeny na to predsa nie su same... moj deti rano budi, rozvaza, stara sa, uci sa s nimi, ziadne domace prace mu nie su blbe, proste sme partneri... viem, ze taky luxus nema kazda zena, dobre viem, aky poklad doma mam... keby som na vsetko "sama", tak by sme asi tiez ostali pri dvoch...

mooonika1975
23. jan 2024

@anjelicek26 áno, muž je veľmi dôležitý, môj sice nerobi nič, ale priznám sa, že viac deti som vždy chcela a zvládla aj sama.

maryetta
23. jan 2024

@anjelicek26 ja som rada na maximum ze ten moj chodi na nakup. Ja do obchodu ked idem 1-2x do roka.
A tiez vozi deti do skoly. K lekarom. Vystupenia. Riesi vylety. Tabor.
Takze… ja kym som doma tak domace veci zvladam. To sa nemozem stazovat.

soldi
23. jan 2024

tak ja vychovavam a zivim sama 4 deti a kludne by som prijala aj dalsie. nevadilo by mi si najst partnera, ktory ma uz svoje deti. mat vela deti je super, mna to naplna 🙂

babulkomale
23. jan 2024

@reanda zbytocne pises litanie, ja reagujem na to, ze tu bolo pisane ze ta rodina co ma 9 deti, chodi na lyzovacky. Kedze aj my chodime a viem co to stoji a ako "fantasticky" chodia spoje, tak sa stavim ze auto maju. Auto je bezna potreba, ziadny luxus. Single alebo pár bez deti v meste bez auta, ok, beriem. Aj ja som tak zila. Ale rodina bez auta v dnesnej dobe ked zrusia vsetky spoje co mozu plus dokonca vlaky nestoja v niektorych mestach alebo rychliky, tak je to pekne naprd. A od mnohodetnych rodin viem, ze sa cestovanie vlakom napr. do CZ pekne predrazi oproti autu pri viacerych ludoch. A to jedna cesta o desiatky eur, aby sme sme si rozumeli. Takze jazdit desatclenna rodina spojmi nie je ziadna skromnost, ale hlupost.

lujza123
23. jan 2024

@reanda nuž nemusí človek dopriať dieťaťu to najlepšie, už aj ten klasicky skromnejší štandard stoji dosť. Pri 1 - 2 sa to ešte dá, pri 5 je to s priemerným platom nereálne.
A to hovorím o úplnom základe, obedy v škole, obyčajne topanky, oblečenie (niektoré veci dieťa vynosí nemôže ich zdediť súrodenec) pomôcky do skoly, aspoň jeden krúžok - ved aj obyčajná ZUŠ ka stoji 100 ročne, ak dieťa študuje hudbu kupuješ aj nástroj, nejaké základne športové vybavenie, aj ked bicykel z bazáru. Nemusíš lyžovať ale prečo neposlat dieťa na lyžiarsky či školu v prírode? Ved to ma zážitok s celou triedou, co mu povieš sorry ako nasekali sme si vas 6 nikam nejdes 🤷🏼‍♀️
Netreba ist na drahé dovolenky, deti sa tešia aj so stanovačky v kempe a Langošov ale x 5 deti to už nieje sranda

Ja mám stredoškolačku, len cestovné, obedy, kredit, učebnice do skoly, hygienické potreby, vreckové dokopy +- 100 e mesačne to je proste základ ktorý musíš dať. Pri 5 tich deťoch celkom sranda .

Dcera bude mať strojček na zuby, rátam tak 1000 - 3000 €, neviem je to nejaký konzum? Nadštandard? Rozmaznávanie ? No áno prežila by ak bez toho ale kde je ta hranica, co je ešte akurát skromnosť a co už je už prehnané

Chapem co si tým príspevkom chcela povedať, tiez si myslím ze netreba deťom pchať všetko pod nos, ale podľa mňa aj taká rozumná skromnosť už stoji nejaké financie

zafir01
23. jan 2024

@babulkomale no nechápem ani ja . Vozia sa na nových autách . Všetko minivany mali . Netuším čo robia ,no obaja majú Ing .titul ,a on je často doma ,teda stretávam ho v rôznych časoch počas týždňa . A zas , vela veci tie deti po sebe podedia .vidím to na mojich troch deťoch . Najstaršiemu sme kúpili vždy kvalitný drahší bike , teraz ho stredný zdedil ,a zdedí aj ten ďalší .a najmladšia má už pripravený po strednom 😂 ..a až som si tak vzdychla ,že ako dobre ,že podedia niektoré veci po sebe . Horšie by to bolo so skipasmi... Ich najmladšie je ešte v kočíku ,no i tak do budúcna ... 11 celo denných skipasov ,to je už sú skupinová zľava asi 😄🫣

reanda
23. jan 2024

@babulkomale ok, myslela som ze pises vseobecne o viacdetnych rodinach, nie o jednej konkretnej

reanda
23. jan 2024

@lujza123 nemusis mi pisat, kolko stoji zivot a ako veci funguju.. tiez tu zijem, nie som z marsu.. sama mam deti a pochadzam z viacdetnej rodiny.. tie problemy, ktore opisujes, su teoreticke, vykonstruovane.. v skutocnosti sa malokedy stretne vsetko to, co opisujes.. napriklad v maloktorej patdetnej rodine su sucasne vsetky deti na zakladke a je treba im platit vsetkym naraz kruzky a lyziarsky.. takisto nie su vzdy vsetky deti rovnako 'narocne', ze by kazdy chcel chodit na drahy kruzok, mat nastroj.. ja som napriklad ani nechcela ist na lyzovacku 😀 .. ale ano, ked niekto v niecom vidi iba problemy a tazkosti, nech radsej do toho nejde, ale netreba kazdeho posudzovat podla svojej optiky

reanda
23. jan 2024

@hederamonstera degradovali sme, ze musime byt milionari a mat zeleznu psychiku, aby sme boli schopni zvladnut viac ako dve deti.. teda podla niecieho nazoru..
a ako som uz aj pisala, nebolo to v kazdej rodine o tom, ze bol studeny odchov a na deti sa kaslalo, preto to bolo zvladnutelne.. ale ano, bolo to v niecom inak, ako teraz, ale podla mna v niecom aj lepsie, ako dnes .. dnes si to mnohi rodicia zbytocne komplikuju, mysliac si, ze dopriavaju detom nevyhnutne a robia tym dobre, v skutocnosti tym skor skodia