Prečo sa niektoré matky chcú zbaviť detí?
Taká rečnícka otázka, prečo niektoré matky nevydržia doma so svojimi deťmi? Prečo sa ich chcú hneď zbaviť sa?
Ledva začali prázdniny a už niektoré moje kamošky a známe hneď dnes ráno odniesli deti k starým rodičom. Ony išli domov aby si oddýchli od detí, aby mohli ísť do mesta na nákupy na kávičky a proste oddýchnuť si.
Možno ma budete hejtovat no nechápem to.
Ja som ten typ človeka čo chce čo najviac času tráviť s deťmi. Aby sme spoznávali spolu okolie chodili na výlety alebo aj hrali doma spoločenské hry.
Moje deti idú do táborov a keď budem mať ja dovolenku pôjdeme k starým rodičom. Majú do 70 rokov a už nevládzu toľko zdravotne. Tak im určite nesupnem deti a nezáujem.
Ako to máte vy?
Mám 58 rokov, ešte si celkom dobre pamätám ako sme zvyčajne trávili prázdniny v tom čase. Chodila som do tábora na 3 týždne , ďalšie cca 3 týždne počas prázdnin sme boli spolu s bratrancom u babky , týždeň sme boli na dovolenke s rodičmi a zbytok doma. Babka bola ešte pomerne mladá, čiperná, nepamätám si, že by sme ju otravovali. Hrávali sme sa na dvore, pomáhali babke v záhradke, kŕmiť hydinu, pri varení. Mali sme s babkou pekný vzťah. Tak ako babka pomáhala mojej mame, tak sa neskôr moja mamka snažila pomáhať mne a mojim súrodencom. Varovala mi deti, keď som nastúpila do práce, neskôr pomohla , keď boli deti choré. Mamka mala 55 rokov keď išla do dôchodku, takže bola ešte zdravá a plná sily. Moje deti majú okolo 30 rokov a dodnes majú s babkou krásny a srdečný vzťah. A túto pomoc ktorú som videla u nás v rodine, sa v rámci možností pokúšam posunúť ďalej mojej dcére a vnúčatám. Len to nie je také jednoduché, keďže stále pracujem. Ale túto vzájomnú pomoc v rodine som nikdy nepovažovala za samozrejmosť a veľmi som si ju vážila. Takže aj takto sa dá na to pozerať. A ešte doplním, každý rodič má iné možnosti ako si rozvrhnúť voľno počas prázdnin a podľa toho sa dohodne s rodičmi na pomoci. Niekto má v júli napríklad uzávierky, tak sú deti v tábore, u babky, neskôr si čerpá dovolenku a je s deťmi. Každý to má inak, nech sa každý stará o seba a nerieši iných.
@babulkomale vies co ani ja nemusim chodit do prace ale chodim. zarobim tam velke nic. moj muz by ma uzivil ale nevies si predstavit kolko pripadov som videla ked zena ktora nesla do prace lebo nemusela zostala v haji a tych dovodov je obrovske mnozstvo. byt v praci nie je len o zarobku a o socializacii.
mozes cakat kym deti odrastu ale ver mi v 55 je brutalny problem najst si pracu ked napises do zivotopisu ze si bola 10 rokov doma len tak. mozes mat skoly a tituly a nic ti to nebude platne. nehovoriac o tom ze mas nulove pracovne navyky. ze doba sa tak rychlo meni ze ked po tolkych rokoch prides do prace si skratka mimo. v konverzacii v comkolvek lebo je ine konverzovat s matkami na ihrisku a je ine pracovat a riesit pracovne veci.
dalsia vec, partnerovi sa moze cokolvek stat. smrtelnych urazov kedy rodina zostala zo dna na den bez zivitela nie je malo a je to potom niekolkonasobny sok a problem. alebo dlhodoba PN, invalidita. robim v takej oblasti kde toho vidim dost. je to brutalne riziko zostat doma.
a teda nemusime byt ani tak fatalni. staci ze si chlap najde milenku citame to tu denne nemam kam ist s detmi nic nemam ani kde byvat, ani peniaze. zena sa dobrovolne vystavuje zavislosti na niekom inom. aj najzamilovanejsie pary sa rozisli lebo nieco.... nikdy v zivote by som sa takto neizolovala. v praci mas kontakty ze ked aj o tu pracu prides stale si v tom systeme poznas ludi co poznaju ludi.
deti mozes milovat ale v momente ked z nich spravis stredobod vesmiru uskodis im aj sebe. potom deti odidu z domu a syndrom prazdneho hniezda je tu v plnej parade. aj to tu citavame. zrazu ludia zistia ze nemaju konicky, zaujmy, kamaratov, su opusteni osameli, bez zaujmov a len cakaju kedy pridu na navstevu deti a dozaduju sa vnucat. toto som tu citala uz nejeden krat.
dalej vypocet dochodku napriklad. aj na ten treba mysliet. aj na to ze v tom dochodku moze zostat clovek sam.
je tak vela veci na ktore treba mysliet.
treba najst rovnovahu. neviem kedy sa odohral tvoj pribeh ale za komunistov sa jednoducho pracovat muselo. nie kvoli peniazom. proste muselo. kto nepracoval bol prizivnik.
a to ze to dieta plakalo moze mat tiez milion pricin. tiez by sa o tom dali pisat eseje. nic nie je ciernobiele.
A tie kamošky ti čo na to povedali? Veď ich sa pýtaj prečo to robia.
@pralinka25 celkom nesúhlasím,lebo moja mama mávala dovolenky a žili v podstate ako my teraz,ja som tak zilanuz zaručene,naopak,babka išla od trojmesačnej mamy do práce. Mala opatrovateľku mama a neskôr aj strýko. Byt nedostali,ale kupovali,na tú dobu veľmi drahý. Možno na dedine to fungovalo ako opisuje a,ale určite nie všeobecne. A to mám silný spomienkový optimizmus.
@medda_beda ja nepíšem situáciu, keď ma niekto 12 deti a nevie ich uživiť. Ale napr. 2, ci 3, s väčším vekovym rozdielom. A aby ma tu nezhejtovali zase, nikde nepíšem, ze ma toho súrodenca strážiť 2 mesiace v kuse. Ale normálne pomôcť v rodine, keď nemoze rodic ostat doma a iné nič "sa ako vždy neda"
@lienka.7 Pomôcť by mohli, ale nie je dieťa ako dieťa.
Mne by mohla mama deti zveriť.Sestre by sme nezverili ani psa.Nemá v sebe zodpovednosť.
Záleží od veku detí, ich povahy, zodpovednosti.
Mne tak kolegyňa odišla do zahraničia s radosťou lebo vždy keď bola doma tak jej šturili sestru do rúk.
Ponáhľala sa domov lebo ona musí varovať sestru.
Ako toto sme už všetci považovali za využívanie jej dobroty lebo to bolo fakt často, ale občasná pomoc je v poriadku.
@doriiis Ale to je potom vizitka rodičov keď deti nevychovali.
@aurelia2000 Mňa nechytá zlosť nemá z čoho. Len mi to príde také divné keď rodič ledva čaká kedy supne deti k starým rodičom aby mali od nich kľud a oddýchli si.
@beasy Súhlasím s tvojim názorom aj ja to beriem podobne. Mám deti a starám sa o ne v prvom rade ja s manželom. Keď ideme k starým rodičom tak ideme s deťmi buď ja alebo manžel na pár dní. Predsa nedám tam deti skoro 70rocnym rodičom keď viem že už zdravotne nie sú na tom úplne v poriadku.
@basulaak A s deťmi nemáš svoj život, alebo deti sú len na záťaž?
@heleninamama Keby som bola taká povaha tak aj ja ich šupnem babke, lenže mne to je trápne. Ja rozmýšľam že aha tá babka už má svoje roky a nedám im 2 deti na týždeň alebo viac. Síce je tam aj dedko ale už sú starší ľudia nie úplne fit a mám ich zaťažovať a supnut k nim deti. Určite nie. My chodíme k babkam aj my rodičia a spoločne trávime čas.
@nina19833 Chodím do práce na full time, starám sa o svoje deti. Majú 5 a 7 rokov. Ale veď máme z práce 2 týždne dovolenku, manžel dva týždne. Pôjdu aj do denných táborov, dá sa vykryť prázdniny aj ináč len len supnut k starým rodičom a nestarat sa. A ver mi kopa ľudí sa neopýta starých rodičov či sa postarajú či vládzu, jednoducho stupni tam deti a ďalej nezáujem.
@januska12323 Neodsudzujem nikoho, len nechápem tomu to je celé.
@dskjhfdlkdjhl Opýtala som, odpoveď ony chcú mať doma kľud a ticho.
A mozno deti chcu ist. My sme sa nwvedeli dockat prazdnin- este v den vysvedcenia sme chodili lebo pradzniny a u babiny bolo super.
@pralinka25 v Tom, že je žena po dlhom čase v práci a nema pracovné návyky by som ti celkom oponovala.. bola som 10rokov doma a v mojich pracovných návykoch pri návrate nebol žiaden zadrhel.. žena doma s detmi predsa nesedi na zadku aby stratila pracovné návyky a príde do práce vygumovana.. s matkami na ihrisku sa predsa tiež nebavis len o plienkach 10rokov, ale rozoberas rôzne témy.. aspoň ja som to tak s kamarátkami vždy mala.. podľa mňa to je hrozny mýtus že ženy s deťmi sa zabúdajú baviť o iných témach ako deťoch a v práci sú ako neandertálci keď sa vrátia..
Autorka ale ty si úplne odignorovala fakt, že väčšinou tí starí rodičia chcu tie deti a je to pre všetky strany prínosné, nie len pre rodičov. Veď je to pre tie deti úplne iný svet, zmena prostredia, voľnejšie pravidla. Fakt myslíš že plaču niekde pri bránke za rodičmi? Prosim ťa, ani si nespomenú. Starí rodičia tiež maju aspoň pestrejší program. Taky dôchodca, ktorý sedí cele dni na zadku a nie je zvyknutý výletovať, tiež zmenu uvíta. A áno, aj rodičom logicky vyhovuje, keď si môžu konečne nahlas zasexovať😂
Autorka mas pohlad len s jednej strany. Ty mas starsich rodicov, chcu svoj klud a deti ti strazit nechcu. Ale to neznamena, ze vsetci stari rodicia su taki. Moja mama si deti casto sama pyta, lebo je s nimi rada. A takto to velmi vela ludi.
@merrysa Netravim s deťmi 24/7 no ani neodkladam ich starým rodičom.
@viestta No pekné zaťažovať babku na celé prázdniny a to máš len jedno dieťa.
@dadka1997 Nie som na koniku celý deň ako niektoré. Deťom sa venujem ako sa len dá, moje pôjdu do táborov, pôjdeme aj na dovolenku na výlety. Nikam ich neodkladam.
@medda_beda Presne tak život deťmi nekončí. My chodíme s manželom tiež vselikade a chodíme spolu s deťmi ako rodina. Neodkladame ich. To že pôjdu do táborov áno pôjdu lebo nemáme dva mesiace dovolenku. No nie som taká vychcana že šupnem deti na celé prázdniny babkam.
@30katrusa40 Ja tak isto. Viem že starý rodičia už nevládzu toľko a teraz mám im supnut deti a ja si užívať kľud bez nich. Určite nie, ja som taká není.
@lavender94 Keď majú starý rodičia záujem v poriadku pár dní sa dá, užijú si to aj jedna aj druhá strana. Ale na týždne alebo celé prázdniny to už je moc a je to jednoduché využívanie starých rodičov a nestaranie sa o svoje deti. Ja som tiež u mojich rodičov keď k nim idú moje deti. Lebo už nevládzu toľko. Mamina je po infarkte srdca, často si potrebuje sadnúť si a oddýchnuť. A nie behať za vnúčatami.
@babulkomale To je hrozné čo píšeš. Ale určite sú aj takéto krkavcie matky.
Mozno sa tam deti tesili? Nas sa teda vzdy tesi na prave starych rodicov, to ja som nudna mama 😂
Ja sa nehodnotim ako zijes ty, ty nehodnot to, ako zijem ja. Dolezite je aby to vyhovovalo vsetkym zucastnenym, nie to co si o tom mysli nejaka baba z internetu.
@tykat Čo mám akože závidieť? Kamoškam že sa nezbláznia z toho že sú prázdniny a rozmýšľajú kam supnut deti len aby mali kľud? Nejedna hovorí že sú na prášky z detí, že zase prázdniny a zase s nimi doma to neprežijú. Mne moje deti nie sú na obtiaž a neodkladam ich nikde.
@floki1994 Neodmlcala, len nesedim celý deň na koniku. Mám aj iné povinnosti.
@fantaghiro21 Nie nič som nezistovala. No sme susedia a každý deň sa rozprávame tak viem kto čo má nové a čo chystá. A viaceré sa sťažovali že zase prázdniny a zase musia byť doma s deťmi.
@marianarem To vidím kto aký je a kopa je takých žien čo sa chcú zbaviť sa deti.
@sisska96 A čo myslíš že ja sedím doma na riti? Tiež sme pracujúci rodičia ale vieme sa zaobstarať aj ináč než len supnut deti k starým rodičom.
@akje Aj moji rodičia si pýtajú vnúčence, ideme k nim ale spolu ako rodina. Nikdy som tam nesupla deti len tak že no starajte sa. Tiež pracujeme a nemáme dva mesiace voľno, ale dá sa to aj ináč vykryť prázdniny.
Atorka, kde davas deti ked ste v praci?
@viestta Písala som vyššie, pôjdu do táborov, muž má dva týždne dovolenky, ja dva týždne, dá sa to aj ináč zaobstarať.
Autorka, a odkiaľ vieš na 100%,ze tie tej co dali dnes deti k starým rodičom, ich tam nechajú celé 2 mesiace? Okrem toho toto nie je "novodobý" trend, bežne tak bývali aj v minulosti deti celé prázdniny u starkych, na dedine, alebo proste starí rodičia vypomahali.
Prečo toto vlastne ti tak vadí, že to riešiš? Veď tebe to môže byť jedno, ci Hana od susedov má cez prázdniny deti pri sebe či v letnom tábore alebo ich dá na dedinu k babke. Ty jej ich nestrazis, tak prečo ťa to trápi?
Ano, da sa kadejako. My to riesime takto. Ale skus umiestnit do tabora dieta so zvlastnymi potrebami. Ked sa ti to podari, ozvi sa. Rada ho tam dam aspon na tyzden
Ale veď niektorí starí rodičia to tak chcú :D.
Ja si tiež o kolegyni myslím, že až veľmi zaťažuje rodičov, svokrovcov, ale oni radi pomôžu.Tak ak to im nevadí tak cudzím nemá čo vadiť.
A za ďalšie ani tábor nie je zadarmo.
Ty tu opisuješ svoju situáciu, ale prečo nechceš prijať, že niektorí starí rodičia tie vnúčatá kľudne budú mať aj niekoľko týždňov?
Mne sa svokra sama ponúkla, že pomôže, roky do nás hustila kedy bude vnúča.To neznamená, že jej ho tam odnesiem na mesiac.
@jaskolka lebo má potrebu byť lepšia matka ako tie ostatné.Chyba jej potlapkanie po pleci si dobrá matka, tak sa tu potrebuje obhajovať ako to majú super zariadené.Keby pracovala na 2,3 smeny s radosťou ich tam zanesie.Tak jej zatlieskajme a nech pukne od závisti, že musí platiť tábor a nech sa hanbí, že súdi kamarátky.A ani spoločné voľno s mužom a deťmi nebudú mať.Lenze ona má rodičov starších, takže sa musela zmieriť s tým, že to nemá ako kamarátky a preto je hrdinka, že to zvládnu sami.Gratulujem si super
@eliska13 Ty musíš strašne "príjemná" osoba podľa tvojich vyjadrení. Nikde nepíšem že som lepšia matka, no ver tomu keby si počula kamarátky sťažovať sa na deti, reči ako sa ich chcú zbaviť a čo budú s nimi doma robiť celé leto že sú z toho na prášky. Čo by si si pomyslela? Ja som sa musela zmieriť s tým že mám starších rodičov?? Aj keby mali 55 rokov by som k nim neodkladala deti na týždne alebo na čele prázdniny, lebo som není špina. A mimochodom keby som robila na tri smeny tak by som mala viac voľna než teraz. Na tri smeny sa dobre robí tam má človek viac času tráviť s deťmi.
A len pre príklad v takej Číne je tradícia, že mladí pracujú a starí rodičia vychovávajú deti.Tvojou povinnosťou je dať im vnúča.
Takže to čo tebe príde divné, inde byť nemusí.
Na 3 zmeny má človek viac času?
😂😂😂.
Zamestnaj sa na 3 zmeny budeš rada, že si.
Takze odpoved vies a nestaci?
@medda_beda viem si predstavit ako sa matka v stredu po tretej nocnej za sebou cez den venuje detom...
@maciatkolulu dost zalezi na tom kolko mas rokov.
Tvoji rodičia sú starší ok, ale niektoré máme rodičov 50tnikov a na vnúčatá sa tešia, majú ešte vlastné neplnoleté deti.Každý má inú situáciu a nie každý to využíva.Ja budem vďačná za pomoc ktorú moja mama nemala.
Koľkokrát som bola s ňou na 8 hodín v práci lebo nemal kto somnou byť.Myslíš, že každý má takú možnosť? Mala len to šťastie, že mala kancelársku prácu a neťahala sviatky/víkendy.
Nevieš tak nerieš.Vieš aká vďačná bola moja mama keď som postrážila brata a ona po 25 rokoch zažila aspoň kus oddychu?
Ak je toto podľa teba cesta žiť len pre deti a nepožiadať o pomoc tak si tak žij.Iní ľudia majú iné vzťahy v rodine a je to len ich vec.
@jana_eyre_2 no to je super ze ty to mas takto. aj ja to tak mam celu matersku som sa vzdy nieco ucila. ale ver mi a koniec koncov mozes si to dost dobre precitat aj na tejto stranke drviva vacsina to tak nema. navyse tiez je rozdiel praca a praca. a este nieco. clovek tazko uplne objektivne zhodnoti sam seba. bab po materskej som zazila v praci uz niekolko. ver mi bez toho aby som vedela ze idu po materskej bolo to hned poznat. niektore sa zabehli perfektne niektore horsie. nie kazdy sa prisposobuje rychlo a lahko. ty si mozno typ co ano tak si v pohode ale mnoho zien s tym ma brutalny problem a to vobec nemyslim ako hanu alebo zhadzovanie. je to uplne prirodzene. mnohym staci mesacna PN a uz tazko nabiehaju. to je individualne. takze suhlasit nemusis ale je to tak co neznamena ze to tak ma kazdy.

To je tvoja vec ako to máš ty.My sme nikdy nepoznali dať niekde dcéru na týždeň a prežili sme, ale neoddychli sme si roky.Niet nad to, keď má niekto starých rodičov, ktorí sa chcú venovať vnúčatám a deti zmenia prostredie.A aj rodičia môžu chvíľu žiť ako partneri nič nevarit, nerobiť ísť do kina žiť život aspoň pár dní bez detí.Nech sa každý stará o svoju rodinu a svoj režim.