Som zúfalá z materskej
Baby asi sa chcem len vyzalovat… tečú mi už nervy zo všetkého.
Mame 16 mesacne dieta. Cakame druhé- náhodou sa podarilo, už som sa tešila do roboty…
Cely deň sa točím doma dookola to iste, snažím sa mat navarene napecene, to zvládam ale to upratovanie….mám nato strašne nervy. Stále je tu bordel, stále. Od rana do večera behám dieťaťu za zadkom, upratujem po ňom, niečo upracem a za ti chvíľu mi 5 veci vyhodí, natrusi, vyhadze. To už nikdy človek pri deťoch nebude mat poriadok?! Pred detmi som bola ako Monk, vsade cistucko, ešte aj v suplikoch pekne poukladané, naleštené…pri dieťati mám na to nervy, vsade capky, otrusinky, vysavam aj 4x denne, to už neni možné. Príslovie “bordel v byte, šťastne díte” poznam, ale nedokážem sa nato vykašľať. Keď vidím špiny kde tu a rozhádzané hračky tak mám pocit na zadusenie že v akej špine to žijeme… Keby to malo aspoň zmysel si objednať upratovačku a nech mi pomôže s poriadkom ale je to zbytočne lebo na druhý deň to tu vyzerá rovnako. Už som z toho zúfalá. Kedy u Vás prišiel ten prelom že ste mali pocit že keď doma upracete tak to vydrzi dlhšie ako 24hodin?
mne to akosi hlava nebere co pises. jedine ospravedlnenie to, ze si tehotna. 4x vysavas? kedy sa hras s dietatom, kedy chodite von? mam 7 a 8 rocne dieta, ale na toto si naozaj nespominam....ked som bola v kuchyni, mali tam uciacu vezu a sledovali ma, pripadne sa snazili pomahat. ked bolo iba jedno, hrala som sa s nou, alebo si sama zobrala knizku a pozerala si ju. doobedu vonku, potom spanok - to som rychlo vizualne upratala, uvarila a ked vydalo, vylozila nohy na stol k telke. mala som stastie, ze pospali minimalne dve hodky. potom sa najedli a opat sme sli von. ked sme sa hrali doma, tak mi potom pomahali po sebe aj upratovat. my sme sa ale vela hrali spolu, kreslili, malovali, hrali sa na schovku. a opat, ked sli veceer spat, tak sa predtym spolocne odlozili hracky a co mi prekazalo tak som upratovala. absolutne som neriesila toto co pises....zmier sa s tym velmi rychlo, lebo velmi rychlo vyhoris a bude to zle aj pre deti a hlavne pre manzela....ked potrebujes vyplac sa, vykris a v klude si sadni a napis si na papier co je pre teba dolezite. to, ze ta dieta vidi usmiatu, ze sa z neho tesis, alebo to, ze behas s vysavacom po byte a nervozne odkladas hracky kazdu chvilu.
vies co si pamatam z mojho detstva? ako mama upratuje. mali sme dvojizbovy byt a stale upratovala. mala dovolenku a umyvala okna a skrine...mozno sa so mnou aj hrala, ale akosi to upratovanie je pre mna silnejsia spomienka.
chceli ste deti, tak sa im treba venovat, uvidis ako sa ti to casom vrati.....
vela stastia prajem.
ps: naozaj nie je normalne co robis....
Uvolni sa, chod na cerstvy vzduch, daj nohy na stol, 1dcl bieleho a zabudni na Monka. Ked som bola Mala (som zo 4 deti) si nasu Mami pamatam Len Ako upratovala. Nikomu to nic nedalo. Kazdy vikend ked sme mohli nieco robit Ako rodina,tak pred povinnymi navstevami Babky Mama Len pratala. Moje spomienky na Nu ked som bola dieta su Take,ze Ju vidim Ako beha s handrou Po Byte..zostalo jej to do dnes aj ked uz byvaju s tatom Sami. Poriadku deti nezaujma. Jasne nebravim,aby si Mala doma vyslovene bordel a spinu.ale hracky a omrvinky Po Byte? Mas dieta, to k tomu patri.
@mimi16 no ja som ta matka ktorú to na MD a RD nebavilo, ja som isla do prace po 1 roku dieťaťa. Dieťa tiež mám v škôlke, len ma vždy fascinujú matky, čo 3 roky doma si užívajú doslova, netreba upratovať, variť, nič len dieťaťu sa venovať, a po 3 rokoch čo, nabehne hneď táto mamina na prácu, doma upratuje, vari, vypeka 😀 pre mňa nepredstaviteľné
@simona20201309 Takže iba kvôli peniazom, keby ti štát zaplatil MD a RD do 6 rokov ani ta asi nehne do prace
@mamicka2005 ale kde, všetkého sa zbavujem😁 akurát postieľku neviem predať a to ma asi najviac hneva🙄, takže asi im ostane😂
@danusa63 sory ale ja fakt nerozumiem o com tocis... keby bol večer tak si pomyslím ze máš čo to v sebe
@danusa63 aha tak prepáč, ja som tvoj koment pochopila opačne. Úplne súhlasím. Tiež nechápem, asi som nenormálna, no ja sa nedokážem celé dni dookola len hrať s dieťaťom a chodiť na prechádzku. A autorku úplne chápem. Tiež som nervózna z neporiadku a nech si hovorí kto chce čo chce, poriadok viem mať aj pri troch deťoch aj keď je to miestami náročné.
@ailiba moje deti tiež chodili spať medzi 18-19 a mladas chodí aj o 18, lebo vstava o 5.30. Včera sme vyskúšali, že nech je dlhšie a prd, vstal rovnako🤭
No... ja by poradila toto - uzivaj si dieta, naozaj sa vykasli na extremny poriadok. Aspon je u vas veselo. Mozno motivacne si mozes pustit video, kde mamy zasa prezivaju syndrom opusteneho hniezda, zrazu je po dietati prazdno, nema ti kto urobit neporiadok (len manzel, ak ostane :D ). Zakladom uprataneho domu je podla mna vlastnit menej! Mam dve deti 4 a 6 a tiez som to tazko prezivala, hladala som videa ako rychlo upratat az som nasla video o minimalizme a bolo to omnoho lepsie!!! Tiez ho casom skus zapojit do upratovania (ale chapme, ze to bude ich styl). Moje deti si vedia uz prezliect periny, vyprazdnit umyvacku a poskladat veci (sice asistujem, ale tesim sa z toho). Tiez vela pomohlo, ked vela veci bolo od ruk deti, hracky aj svoje riadiky mali stale pri sebe, ale moje somarinky sli proste vysoko... A ak nepomoze ani to, poradim psychiatra, niekedy vyzalovanie druhej osobe takehoto tipu pomoze. Proste treba to rozdychat a uvedomit si, ze upratany dom tiptop nebude pri detoch. Vela stastia!
@simona20201309 ale veď to jasne napísala. MD a RD je platená tak ženy sú doma. To neznamená, že som teraz povinná sedieť doma tri a viac rokov. V ktorej krajine to tak je? Nikde, to len slovenské ženy majú takýto benefit. Všade vo svete môže byť matka s dieťaťom pár týždňov a koniec. Ako sa zariadi je jej problém.
@danusa63 no ja by som mozno aj ostala doma, keby mam tolko penazi za pobyt doma, ako pobyt v praci :DDD ale my mame dom, zahradu, sijem pre deti a venujem sa im = malujeme, spievame, tvorime, chodime na ihriska, vylety... Na serialy moc cas nie je :D teda ziaden, ale verim, ze casom by som rada opustila hniezdo a prezivala zivot vzdelanej zeny :DD S pracou je to narocnejsie, ale co uz 🙂))
Ako by som čítala slová môjho muža....ten je nonstop nešťastný z toho bordelu, ale my máme 4 deti. Dve najstaršie 5 a 4 ročné už vedia pekne si popratať za sebou, aj vysávať ich veľmi baví, ale nie vždy sa im chce po sebe popratať... tiež vedia rozhádzať veci. No snažím sa ich viesť k tomu, aby to aj popratali naspäť za sebou....no ale žiaľ 2 ročná vkuse všetko rozhadzuje, aj tým starším atď.... a plus mám 3 mesačne bábätko, takže ani nemám veľmi snahu všetko držať v tip top čistote. Jednoducho tiež som len človek.... netráp sa, to prejde. Ale pri batoľati a bábätku nebudeš mať síl robiť nonstop poriadok. Držím palce. Netreba sa kvôli tomu trápiť, užívaj si deti a hlavne odpočívaj teraz kým môžeš, potom si už neoddychnes veľmi dlho 🤩....
@mimi16 nie nenapísala to jasne.... neviem co chcela povedať týmto:
,,ma vždy fascinujú matky, čo 3 roky doma si užívajú doslova, netreba upratovať, variť, nič len dieťaťu sa venovať, a po 3 rokoch čo, nabehne hneď táto mamina na prácu, doma upratuje, vari, vypeka 😀 pre mňa nepredstaviteľné"
Ani tomu nerozumiem
,,Takže iba kvôli peniazom, keby ti štát zaplatil MD a RD do 6 rokov ani ta asi nehne do prace"
@danusa63 jak ,,iba kvôli peniazom"? Iba??? A kvôli čomu chodia ini do prace? Ci myslíš, že niekedy ľudia nepracovali? To co je toto za primitívny názor?
3 rokoch čo, nabehne hneď táto mamina na prácu, doma upratuje, vari, vypeka - táto veta už vôbec nedáva zmysel. Ako myslíš ze matky co sú 3r doma nehnu prstom a od 3r robia všetko?
Ako zamyslela si nad tým, že dieťa od 3r býva väčšinou samostatné, možno preto sa dá stihnúť viac?
Naozaj nerozumiem
4x denne vysávaš? Načo? Zvykaj si že to takto bude až kým nebudú skoláci🙆fakt, lebo sa zblazniš. Všetky ženy to berieme podobne, že je to nekonečný príbeh upratovania, prania, obsluhovania dieťaťa...tak to je, treba si nájsť "ventil" lebo ti to polezie na mozog, tá rutina, neporiadok a celý ten kolotoč okolo dieťaťa
Este ze som bordelar. U nas pri 4 bordel vkuse a nevadi mi to😆. Len ked nas niekto vymakne navstevou. Upratujem vzdy az vecer,co stihnem
Akurát včera som niekde čítala, že sme tak zaťažení na poriadok a celkovo domácnosť, že nemáme čas na deti a tie nás vidia len ako upratujeme, netrávime s nimi aktívne čas. Donedávna som sa snažila upratovať vždy, keď sa dalo. Povedala som si ale, že stačí. Máme vytužené dieťa, snáď ešte aspoň jedno budeme mať a upratovať sa snažím vtedy, keď dcérka spí. Keď je hore, venujem jej väčšinu môjho času. Nevarím vôbec lebo to má rád manžel, je to obrovská pomoc, na pečenie si nepotrpíme, beztak sladké jem len ja, manžel si dá ledva dva kúsky a sme úplne šťastní a spokojní. Ja ešte navyše riadim svoju firmu, čiže aj tam mi ide môj čas, no nič by som na tom nemenila. Takže moja rada pre teba - venuj sa dieťaťu, kým má o to záujem. Ani sa nenazdáš a vyrastie. Aby si potom neľutovala, že poriadok ti bol prednejší. Dieťa si to zapamätá.
@domka222 No keď deti naučíte ,že jesť sa má za stolom
hrať v izbe ,a pomaly ich viesť k povinnostiam a zapájať do všetkého ..
Nie pustiť rozprávky ,strčiť telefon do ruky a vybavené ..
Mám 3 deti 16,13,9 každé má svoju izbu a vždy peknú úhľadnú
Kedykoľvek tam vojdem nemusím sa hanbiť
Vždy si dajú všetko na poriadok
Nikdy som nemala ocapkane a popísané steny
Chce to len uctiť mantinely a viesť deti k povinnostiam a zodpovednosti
Dnes moji chalani skladajú ,peru ,upratuju a tým pádom nemusím byť v permanentnom strese,že nestíham
Manžela to naučila svokra nakoľko mala 3 synov a je to obrovská pomoc
@simona20201309 Taktiez som sa pozastavila nad poznamkou, nerozumiem. Akoze kolko je realne ludi, co by do prace sli, keby mali plateny pobyt doma? 😁😁 Malicko je takych, co ich robota tak bavi.
Samozrejme ze kazdy nastupi do prace kvoli peniazom, a potom su tu take, co tahaju MD za MD, a tvaria sa, ako ich materstvo naplna a pritom su iba lenive ist do roboty, tych je prevazna vacsina 😀
@drahomirrra a čo tak sa da pracovať popri deťoch
Ja som vždy pracovala aj na MD
Cez týždeň boli z manželom a vikendy som makala ..
Neskôr už spolu vo firme
@simona20201309 No ja som chodila napríklad do práce, lebo ma to baví, ale to som ja, nechodím, lebo musím. 🙂
@17alexis vieš čo, takto bludy čítam kade tade. Keď si spomeniem minulosť, deťom sa dnes venujeme viac než dosť. Viac než je zdravé by som povedala. A keď sa pozriem po okolí nemyslím, ze deti nás vidia len upratovať. Vela mam to rychlo prejde lestit domacnost alebo si najdu system na to. Áno niekedy vidia, lebo už sme pohodlné aj na to ich vychovať aby upratovali tiež. Ale vôbec nie stále alebo ako sme videli mamy a babky a pražský stále niečo robiť. Variť. Riadiť. Domy bielit. Sú to len blaboly všetko. Dnes sú deti ako vi vaticke, od mala naučené ze sa ik skáče okolo zámku, venuje, program vymýšľa. Riadi za nás robiť, umyvacka, práčka.. nemusíme prádlo na lúkach ani neprerieme cele dni ručne alebo v srandovnej práčke ktoré treba asistovať so všetkým. Potom si deti v šoku ze mama ma iné záujmy tiež, že rodicia aj prácu majú, aj oddýchnuť si chcú a aj upratať treba a zrazu sa nemá kto celý deň hrať s nimi. Deti majú byť vedené tak aby s rodinou žili, všetko robili s nou, aj riadili aj sa pohrali. A hlavne sa majú hrať s rovesníkmi a deťmi podľa mňa a nie s dospelými a babkami. Žiadny extrém nie je dobrý, ani riadiť ceky deň a ani v špine žiť, to ze mama prebehne denne domácnosť a správe dieťaťu neublíži. To ze mama mu bude 24h za zadkom ublíži viac obom. Aj do budúcnosti. A nespomínam si na prípad ze by dcéra spomenula, že jej vadí ze pracujem alebo ze som umyla okná miesto hrania pexesa. Alebo že sa ako batoľa prehrala aj sama s hračkami bez toho aby som vedľa nej sedela ako kvargla a podávala jej do ruku hračky:D
@simona20201309 no vedľa, ja nepijem ak nerátam rum v pernikoch 😉
Mám jedno 9 ročné a už od cca od 7 r. je to ako tak ok. Už netrúsi po celom byte, nevyberá šuflíky, vie si už sama spraviť čaj aj niečo na jedenie. Keď jej poviem, uprace si po sebe. Samozrejme, nie je to úplne tip top, ako keď sme boli slobodní, tiež máva bordel v detskej, ale určite lepšie, ako keď bola vo veku tvojho dieťaťa. Btw, niekedy viac upratujem po mužovi ako po malej 😉
poriadok pri dietati sa naozaj tazko udrziava a ako aj sama pises je to vlastne velakrat zbytocne upratovat pocas dna. Neda sa vsetko, kazdy ma 100 percent energie a rozhoduje sa sam do coho ju investuje. Ked ta neporiadok trapi, uprac ked dieta spi - poobede, vecer, aspon tak aby si sa citila lepsie. Usetrenu energiu venuj, kam to dava pre teba zmysel - cas s dietatom, pecenie...
@danielahamar no pekne... Ale aspon zaspi o 18 tej. Moji vstavaju medzi 6:30 a 7:00, ale od osmej ukladáme a zaspia obaja o 21:30🤷♀️. No, to si clovek nevyberie.... Tvoj syn je skovranok😁
3/4 Vas prispevku je o neporiadku. Zabera cistenie veci vo Vasom okoli tiez 3/4 Vasho casu? A co od Vas odpozoruje dieta? Ze veci na mieste a aby boli ciste je vacsia priority nez stastna rodina....
Neviem no....nechcete tie priority prehodnotit?
Omg dnes som akurát umývala po týždni dlážku... Mam dve deti,jedno škôlkar druhé ma.1,5r. A teda to co popisujes nemame doma... Omrvinky su len počas jedenia za stolom, nedovolím behať s jedlom po byte. Hračky maju len v izbe a v kuchyni kuchynku a učím ich že ked sa sniecim.dohraju tak to schovajú a potom vytiahnu ine... Vysavam každý den chodbu lebo tam sa prasi.najviac ale jnak pphoda... Nechápem co riešiš a nsviem si predstaviť prevo to máš doma ako to máš.. pri jednom dieťati je to dosť na hlavu. Ale mozno to robia ken hormóny v tehotenstve,ze si hiac podráždená a vidíš veci stokrát horsie nez v skutočnosti su. Akože Nehnevaj sa ale ked sa ti narodí druhé dieťa tak ta úplne picne ak budes takto pokračovať. Takže daj sa do kľudu a nauc dieťa aby nejbehalo po byte s jedlom a nerobilo si co chce kde chce kedy chce.. .. Je najvyšší čas určovať aj hranice a nenechať decko na voľnobehu

venovat sa dietatu namieato 4x vysavania a nevyhadze dalsie veci