icon

Spánok mamičiek

lily14
18. aug 2022

Koľko hodín spite tie čo máte deti do 2-3 rokov? Ja už som ako zombie 🥸keď môžem neviem a inokedy sa budí to som v tom sama? Dnes napr 4 hodiny spánok som mala

salonka22
20. aug 2022

@luciaaaaa ani absencia mlieka a zrušenie uspavania na rukach nemusi nic vyriesit (aj ked autorke zelam, aby to tak v jej pripade nebolo). sú proste deti a deti 🙂 niektore jednoducho neprespia noc ani ked sa clovek postavi na hlavu

salonka22
20. aug 2022

@lily14 Ahoj, nie si v tom sama. Nas maly, 2r3m maval este donedavna uplne nocne amoky, najma ked sa zobudil a nevedel sam zaspat, dokazal vrieskat aj hodinu v kuse, liezt po mne, metat sa na postielke atd. Zrušili sme mlieko a nijaky progres, zrušili sme cumel, zlepsilo sa to (trochu), ale co pomohlo uplne najviac je, ze vecer ho uspava len tato a pri jeho postielke (ma ju vedla nasej) spi tato. A cuduj sa svete, dieta sa zobudi, vypyta sa cikat a naspat zaspi, alebo staci, ze sa mu tato prihovori, chytí ho za ruku a spi dalej. No nenastavalo by ta to? (Nie ze by ma maly odhanal, ked spim vedla neho, skor naopak, ked vie, ze som tam, ovela viac vymysla a stale len mama, mam...) 😄 Ja uz mam zakazane uspavat, lebo ked uspim, zarucene je v noci randal. A to pozor, muz vstava o 5.30 do prace - ale vyspi sa lepsie ako predtym.

vista4
20. aug 2022

@salonka22 určite to nie je mýtus, áno viem že chlacholiace mamičky ak píšu knihy, tak píšu o tom ako byť dieťaťu pri zadku, aby malo pocit bezpečia vodne vnoci, ale sú aj triezve autorky a aj pediatri, ktorý tvrdia, že je to normálne spať.
To máš ako s plienkami, pohodlné mamičky budú stále tvrdiť ze nervová sústava nie je dozreta, netvorí sa antidiureticky hormón nejaký a toto a toto ešte nie je dozrete, preto ich dieťa má pomaly v 3 rokoch plienku. Druha skupina mamiciek vie odplienkovat aj v roku a pol aj bez nutnosti dat plienku na spánok.
Vydržať, to je všetko a ak nezvládam sama požiadať o fundovanu radu.
Nám keby malá nespala určite požiadam o platenú radu.

darina_planavska
20. aug 2022

@999cicka999 to chrápanie ma pobavilo 🤣🤣🤣
Som na tom podobne, chrápe niekdy tak veľmi, že musí ísť do obývačky, ďaleko od detí aj odomna 🤦‍♀️

luciaaaaa
20. aug 2022

@salonka22 autorkin syn sav 2 a pol rokubudi v noci na mlieko. Neskace v noci, nema amoky, nerobi nic z toho, co robil tvoj syn. V jej pripade na 99% zrusenie nocneho mlieka privedie celu rodinu k prespatym nociam. Mam dobru kamosku, ktora ma 4 deti. Kazde jej v noci vstavalo na sunar. Niektore raz, niektore 3 krat. A kazde z nich po roku natvrdo od nocneho pitia mlueka odstavila. Niektore za 3 noci, to posledne najmladsie za 2 tyzdne. Ano, 2 tyzdne nespali vsetci siesti, ale ako ona sama povedala, radsej sa nevyspi 2 tyzdne ako dalsi rok. To na margo tvojho vyjadrenia, ze kazde dieta je ine. Tvoj syn robil v noci teatre, nevstaval na mlieko, to je nieco ine. To by som riesila neurologom a spankovym poradcom, od mlieka vie matka odstavit dieta aj bez pomoci odbornikov.

danulicek
21. aug 2022

Mladší od narodenia prespal celú noc s jedným pomrnkaním na mlieko. Keď mal 2-3 roky, spal úplne celú noc. Lenže k staršiemu som vstávala do jeho 6 rokov (mladší mal v tom čase 4), nepotreboval jesť ani cikať. Len sa proste budil a nevedel zaspať. So spánkom sa od narodenia nekamaráti, máme doma celkom specialny prípad. Ale od 6 rokov konečne prespí celú noc. No doteraz pamätám, ako som vstávala k nemu, “veľkému chalanovi”, v noci xykrát a ráno musela ísť do roboty ako nič 🤷🏻‍♀️ A mladši spal ako dudok celu noc v pohodicke. Teraz spia už obaja celú noc, ale zas mne sa nechce 😂 Ale teda do jeho 2-3 rokov som spala dokopy asi 3-4 hodiny za noc s prestávkami. Extrém.

danulicek
21. aug 2022

@vista4 chápem tvoj pohľad na vec, ale ak si take dieťa nemala, je to len teória. napr pri staršom synovi nepomohli žiadne odborne ani platené rady, čo sa spánku týka. Aj sama pediatrička zhodnotila, že za svoju 40 r prax mala malo takých deti, ale predsa len mala… že sú proste deti, ktore nedokážu spat vo dne ani v noci. Áno, normalne je spat. Aj pre mna 😁 Ale sú deti, ktoré to skutočne nepotrebujú a kto to nezazil, nepochopí. Napr ja nie som “lenivá” mamička a skutočne som skúsila všetko dostupné. Nic, nula celé nic. Doteraz vstáva presne 5:54, ako keby zjedol budik a je jedno, či ide spat o 20tej alebo o 22hej. Ak nahodou spi dlhsie, chodime ho kontrolovat, či dýcha 😁🙈 Pre porovnanie, mladsi je spachtos na n-tu a kvôli nemu dokonca urobili v škôlke výnimku v prvej triede - kým deti išli von pred obedom, jeho ukladali uz na spanok, lebo proste tie 4 hodky obedny spanok potreboval 🙂 starsi mi, naopak, od 2 r na obed nespal ani sekundu. Sú proste deti a deti a odkedy mam dve a každé iné, čo sa spánku týka, nedovolím si súdiť 🙂 nám nepomohli ani lekari, proste jediná rada bola: vydrzat 🙂

salonka22
21. aug 2022

@vista4 lenže ja som o tu radu poziadala, dokonca nie u jednej spankovej poradkyne a dieta aj tak nespi celu noc🙂

salonka22
21. aug 2022

@luciaaaaa Ano, jasne, ak sa bavime len o zruseni nocneho mlieka, moze to pomoct, a ak je to autorkin jediny problém, smelo do toho. Ja len vravim, ze to nie je nijaka zaruka, nam to nepomohlo. Ale suhlasim s tym, ze v 2 rokoch uz v noci nema pit mlieko, my sme ho rusili hlavne kvoli zubom.

alexandra197
21. aug 2022

Do 11mes. bývalo v noci mlieko, od vtedy spi syn celu noc. Sem tam sa zobudil na zlý sen alebo mu chýbal cumel. Takže spim cca . 7-8h

nikusa1113
21. aug 2022

@lily14 treba oducit od mlieka....proste nedať.,pár dní v noci budú ťažšie,ale pochopí to ...ja som tak oducila syna keď mal 1,5r.od mlieka v noci keďže dokázal ho piť aj 3x za noc ...je to unho už len o zvyku a možno dať spať tak o 20:00 a určite aj ty chod spať skôr ako o23:00

vista4
21. aug 2022

@danulicek nie, nemala mám len jedno ale hneď vedľa suseda má mladšieho o pol roka a ten jej nespi od kedy prišiel na svet. Najprv mal obrátený režim deň /noc, potom reflux, no stále niečo a nedala si povedať. Samozrejme odpovedať tá istá, že musí vydržať a vyrastie z toho. Ale od mala malý pomrncal a leteli k postieľke, cez deň nemal dobre nastavený režim, bol prespaty a v noci sa bežne o tretej zobudil a ona sa s ním hrala, aby nevrieskal v posteli lebo zobudí manžela, ktorý ráno pracuje. A tak s nimi malý točí, v noci mlieko, hrať sa a buntosenie lebo mu to tolerovali a v podstate neupravili režim.
Druhá suseda zrušila nočné mlieko tak, že podstrcila vodu z nočného stolíka, aby nešla robiť umelé a vieš ako to dopadlo? Malý ma 8 rokov a celý jeho život vstáva v noci na vodu a ide na WC.
Proste neverím fakt, že deti neprespia ak ich rodič nenaučí spať od perinky. Neverím 🙂
Jak raz nevstanem a hrám mŕtveho chrobáka v noci, je tma co bude dieťa robiť keď vstane? Nič, zaspí zase. Ale keď vidí, že je ochota z rodičovej strany sa prihovoriť, pomojkat a vyriešiť nejakú potrebu bude vstávať stále.

aknamorka22
21. aug 2022

@vista4 napísala si to krásne. Presne môj názor. A tiež sa stretávam s tým, že si ľudia nenechajú poradiť. Myslia si, že to je normálne a musia to strpieť. A ešte sú nahnevaní, keď ja poviem, že moje deti spia celú noc a neuspavam ich. Položím a zaspia. Že aké je to nefér 🤷

lylyjana
21. aug 2022

@lily14 on uz nepotrebuje v noci jest, ak mu to zrusis, vyspis sa. Moj bude mat 2roky o 2 tyzdne a spi od 1r celu noc, ked som ho prestala v noci kojit. Aj si odsleduj kolko spi cez den, to tiez vplyva na nocny spanok.

vista4
21. aug 2022

@aknamorka22 aj mne suseda nahnevane už povedala, Miriam nie každé dieťa je ako ukážkové z knihy!!!
Ale mňa to normálne fungovanie stalo vždy viac úsilia a námahy ako ju, ale až závisť, že večer dám do postele pomojkam a idem si robiť svoje. Co ona pol života prespala s dieťaťom, lebo je "unavená", malý "nebude" spať sám atď. Sak áno, chápem jak naučíš tak máš. V noci nespí, tak musí cez deň alebo neskoro vstávajú ráno.
Co ja, jak trúba každej ráno budík na 7 a budila som ju, aby spala na obed. Teraz až na dovolenke sa to pokazilo. Stále presne časy Kedy domov, kedy spať, všetko sa prispôsobovalo vždy malej, návštevy, nákupy, cestovanie. Oni si žijú hala bala na môj vkus. Dieťa potrebuje režim, to je istota.

aknamorka22
21. aug 2022

@vista4 presne! Mne sa vždy, hlavne rodina smeje, že tak dodržiavam režim. Že prečo odchádzam z rodinnej oslavy skoro, že prečo musí jesť presne o toľkej a podobne. Ja im poviem, že oni nebudú s tým dieťaťom keď bude večer revat lebo nebude vedieť zaspať lebo bude preunavene. Pri prvom som to hrozne všetko prežívala, mala som nervy a často som robila niečo čo som nechcela. Teraz pri druhom dieťati už seriem na všetkých. Ani nikomu už nič nehovorím, neradim. Keď sa ma niekto opýta ako to mám doma, normálne poviem a nekomentujem tie blbé reči. Usmejem sa a v duchu si poviem, tak ti treba a toto je len začiatok.

veronika729
21. aug 2022

@dadka_bb presne😂😂mne mamina vravela, že ja som od 1.mesiaca spávala 12hod vkuse, pekne celú noc🙈moje dieta je po tatovi😂😂

salonka22
21. aug 2022

@vista4 "Jak raz nevstanem a hrám mŕtveho chrobáka v noci, je tma co bude dieťa robiť keď vstane? Nič, zaspí zase." - Nuz, tvoje mozno zaspi, ale ver tomu, ze ine take nemusia byť. My sme nasho skusali nechat vyplakat, ignorovat, atd, ozaj vsetko mozne a konzistentne, viac dni. On sa vsak casto dokazal dostat do takeho stavu, ze jacal, hadzal sa na postielke dozadu, dopredu, hrozilo, ze si ublizi, vylezie a pod. Alebo jednoducho dokazal vrieskat aj hodinu vkuse, ale opakujem, vrieskat, nie pomrnkavat. Nerozumiem, preco je take tazke prijat fakt, ze deti su rozne a nie kazde sa da (ak hovorime o 0-3 r) vydrilovat. Predsa ani dospeli nespia vsetci rovnako, niektori maju lahsi spanok, prerusovany alebo zaspavaju skoro/neskoro, alebo maju x inych spankovych ritualov a pod... alebo maju so spankom problémy. Svet predsa nie je podla sablony, ze by sme vsetci na vsetko reagovali podobne.
To len na margo Tvojich nazorov, ze kazde dieta sa da naucit spat.
Co sa tyka pitia mlieka, to súhlasím.

zuzanockamt
21. aug 2022

@vista4 To fungujete takto na povel? A keď sa stane niečo, čo drezúru naruší?

ivangeline
21. aug 2022

Mam 3 deti do 4 rokov, spim rozne. Ak idem s nimi a o 8 spim, tak sa aj vyspim, ak nie, je to o nahode, niekedy s mali zohudi 3x a inokedy 8x.. XD radsej si to nepocitam a riesim uz az ozajsnu unavu pocas dna.

vista4
21. aug 2022

@zuzanockamt nie, u nás sa nefunguje na povel u nás je režim, to znamená ze naše dieťa nevstane skôr za bežných okolností ako o 7, lebo je tak zvyknutá. Keď sa ide na výlet a nevie sa dočkať tak áno vstane aj o pol 7. Samozrejme skúša stále niečo na nás, aby nemusela ísť umyť zuby, upratať hračky a pod. Vôbec nebola kľudne bábätko kde ho položím tam bolo, aj teraz je za 3 chlapcov od susedy a moja mama tiež nechápe po kom je taký živel, ale som na ňu náročná odmala, preto mám dieťa ako z knižky. Stojí ma to veľa úsilia odpovedať denne 100 x prečo, vysvetľovať vysvetľovať a vysvetľovať, ALE znem úrodu. Je rozumná, ukecana, spoločenská, išla podľa tabuliek stále čo mala vedieť vedela, lebo som ju to naučila. Veľmi šikovná. Obliekať, vyzliekať, obuvat , kolobežka /bicykel stojí pred prechodom od 2 rokov!!! V škôlke mi povedali, že je úžasné dieťa. Má mantinely iba, odtiaľ potiaľ.

zuzanockamt
21. aug 2022

@vista4 Ďakujem, len som sa nedozvedela odpoveď na otázku.
Čiže si dieťa učila sj sedieť, chodiť, pretáčať sa, hovoriť atď, aby vedelo všetko podľa tabuliek? 🤔 (Irónia)

vista4
21. aug 2022

@zuzanockamt ved som ti odpovedala, že u nás je režim a ten sa dodržiava, nemusím dávať povely co ma robiť. Všetko ovláda. A nočný spánok co by malo narusit? Naša vstane, keď jej je horúco vyzlečie si pyžamo a spi ďalej. Keď mala nočnú moru, prihovorila som sa, že sa jej to sníva a spala ďalej. Na dovolenke sa absolútne nedodržiava režim. Mali sme so sebou kočík a keď už mala toho dosť odkvecla v kočíku. Ako jaku drezuru myslíš?

zuzanockamt
21. aug 2022

@vista4 Ja som sa pýtala, čo sa stane, ak sa to celé naruší - lekár, návšteva, výlet atď. Či si idete každý deň rovnako, aby sa nemenili časy a pravidlá? To aj prácu si si prispôsobila tak, aby dieťa mohlo vstávať o 7-mej?
Aj u nás pri oboch bol režim (ja už mám jedno dieťa dosť veľké), ale iné to bolo počas prac.dní, víkendov, dovolenky. Príde mi to veľmi stresujúce dodržiavať silou mocou istý čas.
Na toto som sa pýtala.

vista4
21. aug 2022

@zuzanockamt každý deň rovnako áno 🙂 ak obj termín u lekára hovorím vopred že vtedy a vtedy má čas spánku a nebol nikdy problém (oni sú aj radi, že im tam nebude vrieskat dieťa), výlety sú najmenší problém, pretože chodíme na celodenné a cez obed spala vždy v kočíku. Ak by som mala chodiť z výletu o 12 domov aby sa stihla najesť a v kľude spať, ani nikde nejdem 🤭 a zase poobede tiež sa málo kde oplatí ísť, ak sa vyberiem z domu o tretej. Takže keď bola malinká spala na mne v nosiči, vo vaničke a potom sme kúpili kočík aby nám vyhovoval na výlety. Všetci spoko. Návštevy k nám chodia, detské majú podobný režim ako my, takže bud prídu doobeda alebo po spánku a dospelacke chodia po 16stej. Večer návštevy nechodia, všetko majú malé deti. Nám práveže veľmi vyhovuje taky režim, lebo si vieme všetko naplánovať. A keď sa presúvame autom plánujeme tak aby to bolo v čase spánku a ak nevychádza, tak neriešime. Jednoducho nič sa nedeje ak občas niečo nevyjde, na druhý deň ideme v režime ako predtým.

vista4
21. aug 2022

@zuzanockamt a k práci, že nepracujem ešte. Bola som na rodicaku do júla kedy mala 3 roky. Do škôlky išla skôr, lebo veľmi chcela, tak smejú dali na máj, jún a zase nastupuje od septembra. Do škôlky vstáva s radosťou 5:40, o 6:30 je už v škôlke prvá. Na 7 vstáva leď sme doma.

katka1981
21. aug 2022

@lily14 , dcera bola horsi spac ako syn, nepamatam si uplne presne, ale myslim ze vtedy ked som spala 5 hodin vkuse to bolo top.

zuzanockamt
21. aug 2022

@vista4 Ďakujem. Áno, aj toto je cesta, že sa všetky aktivity prispôsobia režimu dieťaťa. Keď je v rodine len jedno a matka nepracuje.
U nás to bolo inak aj pred rokmi aj teraz, keďže ja popri RP pracujem. Ale deti vždy v pohode vstávali do jaslí/MŠ.
Nočný spánok ale závisí aj od dozretej/nedozretej CNS, to je u mnohých detí problém.

katka1981
21. aug 2022

Inak teraz ma dcera 13, syn 6rokov a kedze ja potrebujem odjkaziva ist spat az po detoch aby som vypla, chodime neskoro spavat ale toto leto je to des. Dcera caka kym idem spat, cize chodi spat o jednej, druhej rano, teplo jak slak, a ked maleho vodim rano do MS, tak vstavam o 7.00 cize spim tak 5 max. 6 hodin a som zombik.

janeinka
21. aug 2022

@999cicka999 :D :D aj ja mam tri deti :D :D