Svojho manžela milujem viac ako naše dieťa
Po narodení synčeka som si myslela, že dieťa bude pre mňa všetko a na prvom mieste. Ja to tak však necítim i keď ľúbim svoje dieťa na prvom mieste mam manžela. Je to podľa Vás správne? Aké pocity ste mali vy?
Absurdná téma. Normálne som sa rozčúlila. Asi naozaj niektoré nemajú čo riešiť. 😒
@petra7777 moja reč...............je to úplne scestné.....
Chálil Džibrán: O deťoch
Vaše deti nie sú vašimi deťmi.
Sú synmi a dcérami Života, túžiaceho po sebe samom.
Prichádzajú z vás, ale nie od vás,
a hoci sú s vami, nepatria vám.
Môžete im dať svoju lásku, ale nie svoje myšlienky,
lebo ony majú svoje myšlienky.
Môžete dať príbytok ich telám, ale nie ich dušiam,
lebo ich duše prebývajú v dome zajtrajška,
ktorý vy nemôžete navštíviť ani v svojich snoch.
Môžete sa usilovať byť ako ony, ale nechcite ich urobiť podobnými sebe,
lebo život sa nevracia, ani nezostáva pri dnešku.
Ste luky, z ktorých vaše deti vyletujú ako živé šípy.
Lučištník jasne vidí terč na ceste do nekonečna
a napína Vás z celej sily, aby jeho šípy leteli rýchlo a ďaleko.
Kiež každý pohyb jeho ruky je vám požehnaním,
lebo tak, ako on miluje šíp, ktorý leti do diaľav,
tak miluje aj luk, zostávajúci v jeho dlani.
Jeden z najdokonalejsich popisov vztahu rodic - dieta, ktore som videla sformulovane. Svoje deti lubim viac nez seba samu, ale moj muz je mi blizsi nie co do intenzity lasky, ale co do rovnocennosti vztahu. O 20 r budu mat moje deti svoje svety, s muzom naopak dufam ze zostarnem. Ze budeme spolu az kym nas smrt nerozdeli. U deti by byt spolu tolko bolo ako najhorsia nocna mora, ako zlyhanie, oni su ina rovina, u nich sa predpoklada ze im dam co najlepsie zo seba, z nas dvoch, s laskou ich vychovame - a nechame ist. S muzom sme jedno telo jedna dusa. Asi tak to vnimam.
ja s tebou uplne suhlasim a nemam co dodat k tomu.vnimam to rovnako.
@nanunkaaa V prvom rade nechápem, načo potrebuješ mať "rebríček obľúbenosti". Myslím, že miešaš hrušky s jablkami. Sú to iné kvality vzťahu, dve kategórie, ako spevák roka a moderátor roka. 😀 Nie, vôbec nie si zlá matka. Prečo? Veď predpokladám, že miluješ a staráš sa o syna a takisto aj o manžela. Takže nerieš rebríčky a užívaj si svojich chlapov.
@horana citat sice pekny, ale takisto nam nepatri ani muz, i ked ho nazyvame 'nasim' manzelom, nepatri nam. A ako som pisala, je vacsia pravdepodobnost, ze pri nas o tych 20 rokov nebude. Ono zalezi najma na tom, aky mame s muzom vztah, laska ma vela podob, je laska zavisla, je laska rovnocenna a slobodna, laska/vztah zo zvyku, ci z rozumu (aj take su)....niekto je na manzelovi/manzelke citovo zavisly, je prenho vsetko....pre niekoho je manzel partnerom, s ktorym sa navzajom doplnaju, nie naplnaju...kazdy zvtah je iny, preto sa neda pisat, co je spravne a co nie. Pre mna muz neznamena jedno telo, jedna dusa napriklad. A rozhodne nerozmyslam o tom, co bude o 20 rokov, ved to sa nemusim ani dozit 😀. A nikto nepise o tom, ze s detmi pokope cely zivot, ale byt si nablizku a byt v pravidelnom kontakte, pomoc pri vnucatach, ak je zaujem a podobne, ale ak sa s muzom raz rozideme, asi tazko budeme cokolvek spolu zdielat, ze ano.
@nanunkaaa Jedna žena z mojho okolia sa raz vyjadrila, že posledný chlieb by dala mužovi, nie deťom... celý život sa točili len oni dvaja okolo seba a svojej LÁSKY, sebeckej často, lebo raz boli hore, raz dole, vášeň a nenávisť, milovanie, bolesť - bavili sa len sami so sebou... pútali ich emócie, na deti neostávalo... nič dobré to neprinieslo... ja by som dokonca v mnohých prípadoch lásku vylúčila... poznám dokonca viacero žien, ktoré sa vyjadrili, že prvý muž... ja by som to tak nikdy nehodnotila... kto viac, kto menej... také triviálne a povrchné... vzťahy sú predsa hlbšie a zložitejšie... nedá sa porovnať ani jeden jediný.... to že máš k mužovi silnejšie emócie je asi tým, že ťa niečím emočne stále motivuje a stimuluje..... deti skrátka sú naše, sú tu vždy a potrebujú nás absolútne - je to istota
@jana_eyre netvrdim, ze to je jediny dovod, vsak zivot nie je ciernobiely, ale je to neraz zaciatok upadku vztahu. Uz to, ze tu zeny uvazuju, ze manzelstvo nemusi byt na cely zivot, je pre mna chore. Idem do vztahu na cely zivot... kym dieta sa v dospelosti osamostatni, vytvara vlastnu rodinu... nemozem si z neho spravit nieco, na com budem lipnut cely zivot..pre neho zit..potom tu mame temy..kde rodicia nicia detom vztahy, manzelstva... a je to pochopitelne a ja tym rodicom rozumiem. Cely zivot sa matka obetovava, dieta je pre nu poloboh a zrazu z dietata je muz/zena a svoj zaujem presmeruvava na cloveka opacneho pohlavia - parnera/partnerku. Cela tato debata tu vsak je o topeni sa..a horiacom dome... ale nikto nevieme ako by sme sa v danej situacii zahovali...
A preco autorka temy sa pyta? Mozno je zneistena, hlavne, ked su v jej okoli zeny, ktore ako vyssie dana osoba pise, jej prizvukuju ze je nenormalna...a ma stupidny rebricek... My zeny sme na toto podstatne emotivnejsie...a dokazeme urcite veci riesit... citit nepohopenie, atd.
@nanunkaaa moje poradie 1- deti, 2-ja, 3-manzel......manzelovo poradie 1-deti, 2-on, 3ja
ved manzel sa o seba bez teba postara, dieta nie.......pravdupovediac, nechapem tvoje poradie, ani jeho dovody, pride mi to divne.......
@katarinamarkova to nemyslis vazne.:-}}}..medzi tvojim muzom a tebou potom nie je laska..lebo ked niekoho milujes stavias ho pred seba v poradi nie za seba!
K zachranovaniu len tolko, ja viem, ze moj muz by chcel, aby som zachranila najprv deti ako jeho, a ja to mam rovnako. Svoje deti milujeme asi rovnako a su u nas na prvom mieste, aspon kym vyrastu a dokazu sa o seba postarat, potom samozrejme uz budu mat svoje zivoty a my tu budeme len jeden pre druheho. Ja co tak sledujem, tak partnersky zivot sa vyvija, najprv to zamilovanie, potom deti a starostlivost o ne a potom prijemne spolocne starnutie, kt. sa dufam dozijem.
@katarinamarkova láska sa predsa nemeria podľa toho, koľko starostlivosti človek potrebuje, či kto sa ako vie o seba postarať.. To by potom znamenalo, že raz keď sa budú tvoje deti o seba postarať, budeš ich milovať menej?
@nanunkaaa Skús si poštudovať rodinné konštelácie, tam sa píše celkom logicky, že pre ženu je na prvom mieste manžel, pretože ten tu bol prvý, až potom prišli deti, čiže tie sú na druhom mieste. Je to tak jednoducho dané, ale ľudia o tom nevedia a tak si poradie prehadzujú podľa seba a v mnohých rodinách takto nevedomky vznikajú zbytočné problémy. Zaujímavé pre mna napr. bolo zistenie, že v mnohých rodinách vylúčili niektorého člena rodiny, napr. nenarodené dieťatko, o ktorom napr. ostatné deti netušili. Stalo sa to aj v mojej rodine a viem, že to nie je dobre. Ale to už je trošku mimo témy.
@mima4 ano, vacsina ide do manzelstva s tym, ze je na cely zivot, len mi potom vysvetli, preco sa dnes kazde druhe manzelstvo rozvadza....nemozes rucit za seba, nieto este za toho druheho. Chore je si byt na 100% ista, ze mne sa nic take nemoze stat. Zivot nie je o zarukach, zaruka ziadna neexistuje. Preto by mal mat clovek aj vlastny zivot, vlastne zaluby a naplnenie, nemal by nim byt ani manzel, ani deti lebo obaja raz mozu odist a mozme zostat sami.
@zuzka0605 mylis sa 🙂 medzi mnou a manzelom je lasky az az.....staviam ho za seba, lebo on je ten, co moj zivot doplna, je jeho sucastou, ktora ho robi krasnym, ale stale je to moj zivot a ja som ta osoba s ktoru budem nutena zit do konca svojho zivota 🙂 tak sa jednoducho musim mat rada.
som rada, ze mam manzela, ktory zmysla rovnako ako ja. nemenila by som ho.
ps: laska - nerovna sa uprednostnit niekoho pred sebou samym. laska znamena chciet spravit toho druheho stastnym.
aj svoju maminku by som postavila niekde na 4te miesto.......
keby som vsetkych co lubim stavala predo mna, skoncila by som mozno niekde na 500tom mieste 🙂 to by bolo dost blbe, myslim si 🙂
clovek sa musi mat rad - to neznamena ze nema rad toho druheho!
@miskap2111 Nechcem byť skeptik, ale ešte som neprišla na to, ako sa vlastne meria láska, ani čo je jej obsahom... dokonca ani vzorom.... je to veľmi intímna vec asi, lebo na to ešte nikto uspokojivo neodpovedal... často tento pojem používame... len nesprávne...
@mima4 ja chápem, čo chceš povedať.. Aj ja mám niekedy dojem, že niektoré ženy po porode úplne zabudnú, že je tu aj manžel. Celú svoju pozornosť nasmerujú na dieťa a manžel zostane v úzadí. A potom tu čítate všeličo na koníku.. Ja nechcem zo seba robiť sveticu- materinský pud je neskutočne silný a tak to príroda zariadila. A aj keď ja nechcem hovoriť o nejakých rebríčkoch, tiež si niekedy myslím, že by ženy svojich mužov mali milovať aspoň tak, ako milujú svoje deti...
@miskap2111 nie nemeria sa podla toho kolko starostlivosti clovek potrebuje, ale meria sa tym, kolko starostlivosti chces tomu druhemu venovat 🙂 a nutkanie starat sa o svoje deti budem mat aj ked uz nebudu malinke, pretoze stale to budu moje deti, aj ked budu mat 50 🙂
@aliza Pre mna je rozhodne minimalne ziaducejsie aby bol so mnou o 20 r muz nez deti, aj prirodzenejsie. (no 20r uz spolu sme, tak dufam ze to bude aj pokracovat) Ten kontakt je dlhodobejsi a tesnejsi, sme jedna generacia,mame spolocne smerovanie, podobne sny.
Deti URCITE nebudu. Pmoc s vnucatami dufam ze dam, ale to nie je tesny zvazok, kazdodenne budenie sa vedla seba a ano doplnanie si vzajomne protikladov a spolocny rast. Muz by som chcela aby bol, napriek tomu samozrejme aj jemu davam slobodu.
Ako hovorim je to skor o forme nez intenzite, s detmi by som nechcela byt mamicka co neprestrihne pupocnu snuru, s nimi nemam idealy sediet na priedomi v starobe. Neupinam sa ani na muza v tomto, napriek tomu keby som v to nedufala, neberiem si ho.
@mima4 Nikdy som netvrdila, že je nenormálna....ale, že každý to cíti a vníma inak......a ak niekto dá Boha na 1.miesto, tak áno! Má stupídny rebríček...toto zrejme patrilo mne, lebo iba ja som písala o "stupídnom rebríčku" ☹ a nemyslím si, že žena, ktorá uprednostňuje deti pred manželom, tak na nich lipne, alebo niečo podobné....miluje ich predsa, aj keď sú dospelé a samostatné...a tým predsa nikoho neobťažuje....a deti už vôbec nie 🙂
to s tymi moralnymi dilemami či zachraniť prveho toho alebo onoho sa mi fakt zdá ako nevhodný príklad najma na diskusiu na modromkonikovi - ale tu je jeden čerstvý fakt zaujímavý článok o "moralnej dileme dreziny" celkom logické vysvetlenie prečo davajú ľudia niekedy prednosť jednemu a niekedy druhému činu, hoci v podstate sú podobné https://dennikn.sk/84655/obetovali-ste-jedneho-...
@aliza ja v podstate s tebou suhlasim, ze istotu nenachadza clovek v ziadnom inom cloveku, ani podla mna v sebe, proste 100 % neexistuje, ale ist do manzelstva s tym, ze predpokladam, ze skoni..a preto nebudem az tak davat do popredia svoj vztah, mi pripada nezdrave. Dnes sa najcastejsie rozvadzaju ludia, ktorym dospeju deti. A preco? pretoze neraz fungovali iba pre tie deti, mali nejake vymeny informacii kvoli fungovaniu rodiny...ale svoj vztah, manzelstvo zanedbali a proste, do coho neivestujes, to ide dole vodou..a investicia moze byt aj v tej podobe...ze si s manzelom vyhradis v tyzdni jeden vecer, kedy venujes cas iba jemu (nemyslim sediet pri telke) a proste deti si zariadis (babka, opatrovatelka,..) a vies, ze potrebujes nielen ty, ale hlavne tvoj manzel opat to prijemne randenie, kde ste iba "ty a on"... a venujete sa iba sebe.
@katarinamarkova ja s týmto nesúhlasím. Práve dnes som čítala perfektný článok o Helikoptérových rodičoch- https://www.modrykonik.sk/blog/katasa/article/helikopterovi-rodicia-6flpcr/ . Láska niekedy znamená práve presne to opačné- prestať sa snažiť toľko sa starať...

@vroni ja len, ze odkial ta istota, ze o 20 rokov budete este spolu...poznam vela pripadov, kde ked deti odisli z domu, muzicek si nasiel o 20 rokov mladsiu....takze netreba sa na to spoliehat. Deti by mali byt prvorade pre oboch, muza aj zenu, tak by nevznikali problemy. lenze pozname dnesnych muzov, su ako male deti, potrebuju vela pozornosti a starostlivosti a prichodom deti o toto prichadzaju a tu vznika problem.