icon

Svojho manžela milujem viac ako naše dieťa

nanunkaaa
30. mar 2015

Po narodení synčeka som si myslela, že dieťa bude pre mňa všetko a na prvom mieste. Ja to tak však necítim i keď ľúbim svoje dieťa na prvom mieste mam manžela. Je to podľa Vás správne? Aké pocity ste mali vy?

piacere
31. mar 2015

Kresťania veria, že sám Boh je Láska. Láska k Bohu je u nich na prvom mieste preto, lebo práve z lásky k Bohu vyvierajú všetk ostatné lásky. Ak milujú Bohu, milujú a majú v úcte jeho zákony a dodržiavajú ich. Z toho vyplýva úcta, láska, porozumenie, odpúšťanie.... k manželovi/manželke, k deťom. V tom je podstata "lásky k Bohu na prvej priečke u kresťanov" 🙂

adusska1209
31. mar 2015

Pre mna su na prvom mieste deti a potom manzel.deti vzdy ostanu tvoje deti aj o 30.rokov.ale nikdy nevies ci aj tvoje manzelstvo vydrzi.aj ked si myslim materinska laska a pertnerska sa neda porovnavat.

miskap2111
31. mar 2015

A na margo tých, ktoré nechápu, prečo kresťan má na prvom mieste Boha, potom muža a až potom deti - je to aj preto tak, lebo žiaden kresťan sa nebije do pŕs, nechváli sa tým, aká je jeho láska k Bohu silná. Práve naopak, pociťuje túžbu milovať ho ešte viac. Každá matka (alebo aspoň 99% z nás), miluje svoje deti nesmierne a tá láska je akokeby daná a prirodzená- nikto nás neučí vlastné deti milovať- ono to proste príde proste "samo", s príchodom tých detí na svet. O láske k Bohu sa toto nedá povedať- tá nepríde len tak "sama". Tá príde spolu s určitým poznaním, výchovou, príkladmi atď- tej sa človek učí celý život, alebo to nikdy nepochopí, lebo nechce, nemá potrebu, nevidí v tom zmysel. Ale aby som sa vrátila k tomu, prečo je Boh u kresťanov na prvom mieste, tak práve preto, lebo ho ten človek chce milovať viac ako ho miluje.. A to isté je to s vlastným mužom- určitý rebríček nám može povedať, či pripomenúť, aby sme svojho muža milovali viac. Lebo je prirodzenejšie postaviť celú našu pozornosť na vlastné deti, ale muž, ktorý je pre rodinu rovnako podstatný, zostáva často na absolútne poslednej koľaji- a tak je to býva aj opačne- ak muž vidí v rebríčku na prvom mieste svoje deti a žena- veď tá nech je na poslednom mieste - snáď sa vie o seba postarať..

horana
31. mar 2015

Ja si myslim ze u veriacich je to tak preto lebo citia ze Boh stvoril aj ludi a teda ta laska ktoru mozu medzi sebou citit, je vlastne mozna len kvoli Bohu, ze vlastne cely ten vnutorny zivot nie je len nejaka rekacia zlaz s vnutornym vylucovanim, alebo impulzov v mozgu, ale ze este naviac je nieco ZA, co vsetko toto ozivuje, dava dusu/ducha. A teda je len prirodzene ked to takto vidia a citia ze tohto Boha, povazuju za nieco najcennejsie bez coho by neboli ani oni sami, ani ich vtahy, ani ich deti. Je to nieco co je im spolocne a prezivaju to vlastne aj skrze seba navzajom. Je to dobre v tom, ze aj osobna laska muza k zene je prestupena este niecim rovnakym, co ich oboch zaroven presahuje. Ak to maju uprimne, je to mocny nastroj na skvalitnenie vztahu.
Manzel asi nasleduje preto lebo je zhmotnenim toho zakladneho doplnenia pritikladov, ako skladacka, bez druhej polovicky by sme neboli uplni a neboli nam dane ani deti. Tie su len krasny nasledok tohto vztahu, oni by mali zit z lasky muza a zeny. Preto je na 2. mieste.

ewka0012
31. mar 2015

po porode som mala podobne pocity,ze lubim manzela,dieta az tak nie,nezazila som to co zeny opisuju po porode-bezhranicnu lasku zalubenie k dietatu,u mna sa nic take nekonalo,museli sme si na seba zvykat,casom to prislo,teraz mam maleho este pred sebou,ale neda sa porovnavat laska dietata a muza,muza lubim ako muza vzrusujue ma atd,dieta lubim ako moje nase dieta

rozpravkaa
31. mar 2015

@nanunkaaa podla mna si nemas co vycitat. Dieta je sice odkazane na teba a este nejaky ten cas bude, ale to, ze lubis viac manzela, mu nijako neublizi 🙂 Manzel ma byt pre teba ako zenu vzdy na prvom mieste. Nerobi to z teba zlu matku, mozes byt pokojna 🙂

petra7777
31. mar 2015

@bonnie1 No veď to...myslím, že debatujeme o tej istej osobe 🙂

charlie1980
31. mar 2015

Baby. To je tak .... Mam syna, ktory mi nepatri. Ak sa o neho nebudem starat, bude sa starat niekto iny. Bude "patrit" inemu, kym nebude samostatny. Lebo na to existuje zakon, ktory sme vytvorili My, ludia. Moj muz mi tiez nepatri, lebo ked si najde o 15rokov mladsiu, tiez sa na mna vybodne, Ale ani jej nebude patrit. Sme tu, sme sucast prirody. Zalezi od nas, s kym tu cestu chceme zdielat. Ci vecne, ci na nejaku dobu...ktohovie. Ide o to, aby sme tu cestu zdielali spokojni.
Ci verime v Boha, v reinkarnaciu, v Allaha, v posvetnu kravu, je to jedno. Vsetci chceme verit v to, ze sme pre tento svet nieco urobili a opustime ho spokojni. No a v com je ta viera, je to uplne jedno. Hlavne, ze verime, pretoze vo viere sa Este nikto nic memoralne neuci. A Co je vobec moralka...? To su ludske vymysly a zakony. CELA POINTA je nova generacia.
Takze deti moje, chodte a mnozte sa...
Amen.

monca1982
31. mar 2015

Celkom zaujímavý pohľad na vec prináša kniha/film "Hmla" od S. Kinga. V podstate v nej rozoberá 3 spôsoby uvažovania, ktoré ľudia použvajú.

--- SPOILER ---

Prvá skupina ľudí začne veriť v to, že "hmla" je trestom od boha, ktorého si treba udobriť obetami. Zabarikáduje sa v obchode a pomaly čaká na smrť.

Druhá skupinka uvažuje racionálne, rozhodne sa konať a opustiť zamorené územie. No rýchlo sa vzdávajú. Bezútešnosť situácie riešia hromadnou samoraždou. Chýba motivácia žiť a bojovať o život. Výťazí strach z bolestivej smrti a utrpenia.

Tretia "skupinka" je iba jedna žena, ktorá sa ešte na začiatku deja rozhodla opustiť bezpečný úkryt a ísť po svoje deti. Nepridal sa k nej nikto. Ani veriaci, ani ateisti. No ona napriek tomu sama opustila úkryt a stratila sa v hmle. Svoje deti našla a zachránila ich. Podarilo sa jej opustiť zamorené územie a nájsť pomoc.

Teda v skratke - žiadny svetonázor nie je tak silný ako (materinský) pud.
___

Neverím, že viera je silnejšia ako to, čo máme zakódované v hlave. Preto - a teraz nechcem nikoho uraziť ani nič také - si myslím, že keď tu baby píšešte o tom, že na prvom mieste je pre vás Boh, je to iba teoretické prelásenie. V praxi by ste konali (a konáte) úplne inak.

zuzkat1
1. apr 2015

myslela som ze len nakuknem...ale neda mi to....manzel je manzel...lubim ho...dnes je tu zajtra mozno nie....z mojho pohladu je chore davat manzela pred deti...boha radsej nekomentujem...u mna su na prvom mieste deti a vzdy aj budu!!! a som stastna velmi ze aj u mojho manzela su deti predo mnou! dieta ma byt prvorade..chcela som ich tak ich predsa nebudem odsuvat na druhu kolaj len aby bol chlap spokojny...mozem kaslat takeho chlapa..a ktory by toto odo mna chcel...vdakabohu moj je normalny a tiez su pre neho deto na prvom mieste.

cartridge
1. apr 2015

@monca1982 Pekne napísané. Ja tiež verím v Pána Boha, ale to, čo tu píšu niektoré "zadubené" a "vymyté" /prepáčte za výrazy/, to sa už nedá ani čítať.

ivivaiveta
1. apr 2015

necitala som to tu cele dievcence, tusim ste sa tu uz stihli aj pochytit..
za mna urcite dieta prve a potom muz...su to dve odlisne lasky, ale ak by som sa mala rozhodnut v sekunde, koho prvého zachranim, tak dieta..a myslim, ze moj chlap by spravil to iste...v tomto mam velmi jasno..

natalym
1. apr 2015

@monca1982 A kto dal matke nekonečnú materinskú lásku? A ktorá matka obetovala svojho syna a milovala ho tak isto ako všetky matky možno aj viac?
Celá táto debata nebola o tom kto je prvý a kto druhý.
@nanunkaaa Zakladateľka má pochybnosť, necíti tú veľkú materinskú lásku k svojmu dieťaťu, manžela má dlhšie tá láska je jej známa, ale milá zakladateľka vo chvíli keď si sa začala trápiť, že či svoje dieťa miluješ dostatočne, tak práve vtedy si ho začala nekonečne milovať.
A už netrepte nezmysly, prosím.

marika39
1. apr 2015

@anetkaadamko presne tak 🙂

anuska74
1. apr 2015

Inak je zaujímavé, lebo v prípade nebezpečia,som presvedčená, že ak by to bolo nevyhnutné, každá za svoje dieťa aj život položí, aby dieťa prežilo.
S toho mi vyplýva, že dieťa je vždy na prvom mieste logicky, aj v minulosti zachraňovali najskôr deti, ženy potom muži.
jasné, že chápem že nemusí hneď po narodení každú matku ohlušiť materinská láska.
Ale ani neviem ako by sa to dalo odstupňovať, v bežnom živote ,že muža milujem kúsok viac ako deti.

miskap2111
1. apr 2015

A celé to porovnávanie s "topiacim sa člnom" je v kontexte tejto debaty úplne od veci.. Ak by ste boli na tom člne vy, ako 50 ročné, váš manžel, vaše asi 30 ročné deti a ich deti - vaše vnúčatá, koho by ste zachraňovali ako prvých? Predpokladám, že nie vášho manžela, ani vaše deti, ale asi by ste zachraňovali vaše vnúčatá.. To by potom znamelo, že vnúčatá máte radšej ako vaše deti? Alebo je to o tom, kto vás v tom momente najviac potrebuje, v nezávislosti od toho, koho ako milujete? Alebo môžeme milovať všetkých úplne rovnako, ale predsa len v určitej fáze života, sa o niekoho staráme intenzívnejšie, lebo nás potrebuje? Celá táto debata sa zvrhla úplne niekde inde a vobec tu nešlo o to, či zakladateľka uprednostní manžela pred vlastným dieťaťom.

mima4
1. apr 2015

@miskap2111 tiez ma udivuju niektore tie porovnania. Osobne ja sa ani necudujem, ze dnes vacsina tych vztahov medzi manzelmi konci... a na vine nie su "len" muzi, ako sa to tu rado predostiera...ale aj to myslenie zien. zeny si myslia, ze po x rokoch, kedy manzela nechali v uzadi... bude vsetko fungovat..a zrazu sa ocitaju vo vlastnej pasci a este vykrikuju muzovi jeho nezaujem k zene... Vztah do ktoreho sa neivestuje - končí 😉 Je prirodzene, ze urcite obdobia sa musí to "investovanie" mierne prisposobit... a je to logické...

nistika
1. apr 2015

@renatazet to nieje môj vzorec to hovoria výchovné, pedagogické a ano aj teologické knihy. je mi jasné že nie každý má na prvom mieste Boha, ale teda toho manžela by mohol mať. jak sa chcete starať o deti keď deti potrebujú hlavne vzor manželov a spoluprácu oboh? a netreba zabudnúť ani na to, že deti raz odídu a pre zdravé odpútanie sa od niech zase potrebujete dobrý vzťah s manželom

fra
1. apr 2015

ešte pridám malý citát
"Najdôležitejšou vecou, ktorú môže otec urobiť pre svoje deti, je, že bude milovať ich matku.“ -Giovanni Battista Basile-Conte
podľa mňa to platí presne rovnako aj recipročne 🙂

zuzkat1
1. apr 2015

@fra ano...ma milovat ich matku..ale nie viac nez deti

gretocka
1. apr 2015

tak ste ma normalne donutili zamysliet sa nad tym ze koho mam na kolkom mieste..... ale ja teda neviem ci milujem viac deti alebo manzela alebo Boha. U mna su to tri neporovnatelne a zaroven rovnake druhy lasky. Neviem si predstavit vymeriavat rebricek ze teba lubim viac ako deti alebo naopak.....
Samzrejme logickym pricinnym postupom - keby mi Boh nepozehnal mojho manzela, a nam obom spolocne deti, tak by som sa o nejakom rebricku mohla bavit len teoreticky.
Takze u mna je laska k Bohu, manzelovi a detom balicek ktory je cely na prvom mieste. A potom je moja ostatna rodina a cirkevne spolocenstvo.

A prosim zdrzte sa potreby urazat ak nesuhlasite s mojim nazorom - vyjadrila som len to ako to citim ja a nehovorim ze to je jediny a spravny pohlad ani ze to takto musia citit aj ini.

miskap2111
1. apr 2015

@zuzkat1 zaujímalo by ma, čo si myslíš, čo sa stane, ak otec bude milovať ich matku viac ako deti.

zuzkat1
1. apr 2015

@miskap2111 deti sa budu citit byt v uzadi...u nas su na prvom mieste aj u mna aj u muza...takze chvalabohu toto riesit nemusim...vadilo by mi keby mauprednostnoval...ich city a potreby su dolezitejsie.

miskap2111
1. apr 2015

@zuzkat1 ja si ale myslím, že toto je práve nesprávne chápanie "lásky". Prečo, ak ma niekto miluje, by ma mal automaticky uprednostňovať, či venovať mi pozornosť na úkor tých, ktorý nás oveľa viac potrebujú? Možno sa tá nesmierna láska muža k svojej žene pretavuje ešte do väčšej pozornosti k ich deťom.

jojake
1. apr 2015

Baby, citam celu diskusiu (ok, skoro celu) a napadlo mi: ked ju milujes, nie je co riesit.... 😉 Inac, ja som sa vplyvom tejto diskusie zacala zamyslat (normalne ma to boli 😅 ) a zistila som, ze rozlisujem lasku a potreby (alebo ako to nazvat - priority,..?). Niekto tu spominal topiacu sa lod, niekto horiaci dom, ale myslim, ze to v akom hypotetickom poradi budem zachranovat niekoho, hovori len o prioritach - napr. niekto zachrani najprv dieta, lebo samo von z domu nevyjde, muz sa dostane von aj sam. Pomozem tomu, kto si aktualne sam nevie pomoct - aj v lietadle si masku ma najprv natiahnut matka, az potom da masku dietatu - to nie je malo lasky. To su priority pri zachrane. A laska? Niekto tu napisal, ze miluje toho a toho viac ako niekoho ineho. Ale ved laska sa neda odmerat? Ci? Prajem krasny den!

sorciera24
1. apr 2015

@zuzkat1 a preco by mal byt niekto uprednostnovany?...nechapem.... myslim, ze ani jedna matka by tu deti na druhu kolaj enedala!...az to muza ano! (a tak to potom vyzera...vid. dennodenne novozalozene temy s problemovymi manzelstvami)...ja osobne nechapem rebricku a miestam....co sme na olympiade?
sme rodina....muz, ja a nase deti a tak sa aj k sebe spravame...preto ich milujem rovnako....vsetci su pre man rovnako doleziti! .....mozno len zakaldatelka ma zmatok v intnezite alsky, lebo laska partnerska je ina...je zivocisnejsia, vasnivejsia, je tam ina ucta voci aprtnerovi...atd ....co sa s lakou materinskou porovnat neda.....ak sa teda chapeme 😉 ....respektujem , ak to niekto ma inak...ale ja by som na druhu kolaj nedala nikoho z mojej rodiny.....su pre mna rovnako doleziti, aj muz...vdaka nemu mam prave take deti ake mam....a to vacsmi ho lubim a ich zaroven tiez 😵
p.s.: a je jasne, ze najprv idem dat jest detom (lebo tie to same este envedia, envedia si to zadovazit, ci navarit....aztialco muz ano...aj to robi🙂)....ale to neznamena, ze niekoho milujem viac ci menej

ewisam
1. apr 2015

@nanunkaaa a to je uz co za hlupost? /prepac/ Laska k muzovi je predsa ina ako k dietatu, ale ani jeden nieje viac ako druhy, lubit ich musis rovnako. Tak ako aj dalsie deti 😲

vierkac
1. apr 2015

@nanunkaaa Normalne som sa musela zamysliet 😀
Ja to citim takto: svojho manzela som milovala nadovsetko este predtym, nez prislo nase vytuzenie dieta. Laska sa neda delit a uz vobec nie na mensie ci vacsie porcie. Nase dieta milujem nadovsetko, ale inak. Ale aj tak zostava moj manzel na prvom mieste, proste nase dieta nemoze ist zrazu pred neho. Aj ked teraz je dieta malinke, jednoznacne ho "uprednostnujem", lebo ma svoje potreby byt milovane, mat neustale preukazovanu moju lasku, byt ochranovane. Takze teraz to moze vyzerat, ze je na prvom mieste. To je nas materinsky instinkt, tak sme naprogramovane. Dieta jedneho dna odize z domu a bude nadovsetko milovat inu osobu. A ja verim, ze u mna teda stale zostava ten manzel 😵
BTW, musim mu teda dnes povedat ako ho lubim, lebo chudak sa fakt niekedy citi na druhej kolaji 😉

zuzkat1
1. apr 2015

@miskap2111 ale ja pomaham a podporujem atd svoje deti nie preto ze ma viac potrebuju ako muz...ze su bezbranne a tak...ale preto ze ich milujem...a keby mi muz povie ze mu to vadi tak dovi dopo rada ts spoznala mozes ist

fra
1. apr 2015

@vierkac tá posledná veta- by bol uplne najkrajší záver tejto debaty pre všetkých tu 🙂 😵