icon

Upratovanie, domácnosť, čas s dieťaťom

5. feb 2023

Ahojte, ako to doma stihate? Ja neviem, ale ked chcem mat doma stale tip top upratane, poprane, pozehlene, mam pocit, ze sa potom malo venujem dietatu, pridem z roboty po 16:00, musim hned dat prat, varit, povysavat, plus rozhadzane hracly a kade co popratat, syn je doma uz po 15:00, medzitym mu dam jest, musim zasa povedat pradlo, suche zvesat, poskladat, pripadne pozehlit, upratat do skrin … okolo 8 ide syn spat, hodinu ho uspavam, vyjdem o 21:00 zo spalne, len vtedy sprcha, nejaka vecera a este vykladma mycku a zasa nakladam …. Ako to stihate ostatni? Teraz vikend, to robim aj vacsie veci, umyvam kupelnu tip top, nech sa leskne, drhla som celu linku, vsetky skrinky, vysavanie, zmyvanie zemí, utieranie prachu, okrem toho ako cez tyzden, varenie, pranie, vesanie, skladanie, zehlenie …. Stale mam co robit, ked nahodou polavim, tak mam pocit, ze doma uz je katastrofa …. Ako to robite ostatni? Dik

smiling89
6. feb 2023

Neviem ci mozno vsetko stihat, ja to nestiham. Prestavala som pri detoch priority - navarene, cas detmi, cas pre seba, cas pre partnera...a zvysok co sa stihne sa stihne, co nie nie. Moj muz bol tiez na poriadok, prestaval casom priority aj on😂

wiqux
6. feb 2023

Argumenty tvojho muza, ze su to zenske prace a ine zeny to stihaju, je hlupost. Casy, kedy bola domacnost zenska parketa, je uz mozno aj sto rokov prec. A vies preco? Pretoze v minulosti ked sa zena vydala, mala ZAKAZANE ist do prace. Ale rodinu musel chlap uzivit. Aj ked mala 10 hladnych krkov. Vtedy to naozaj bola zenska praca, pretoze chlap bol od mrku do mrku v praci a zena vychovavala jeho potomkov.
Takze sa ho pri niecom podobnom nabuduce opytaj, ci ta bude zivit? Ze odides z prace, ale trvas na rovnakom zivotnom standarde, ktory mate prave teraz aj s tvojou pracou. A ani synovi nemoze nic chybat. Alebo sa ho opytaj ci sa zasekol v stredoveku...pretoze zenam v domacnostiach uz dnes chlapi nielen pomahaju, ale sa na nej podielaju. U nas nie su zenske a muzske prace, ale veci co mna alebo jeho viac ci menej bavia a komu nevadi ich urobit. 😉

mia2906
6. feb 2023

Mne muž minule povedal motto jeho kamoša a po zamyslení sa , mal pravdu 😁 ,,clean house is a sign of wasted life,,
Ja napr upratujem len keď nemám nič lepšie na programe alebo sa v byte už cítim blbo 😁😬 V lete sa upratuje a vari malo. Lebo si užívame dni s malym, sme stále vonku, cestujeme atď.

eva233
6. feb 2023

Veľa toho to už bolo povedaneho.... Mňa len zarazila časť, že upratovanie, varenie... Sú ženské práce... Lenže potom aj starať sa o dieťa je ženská práca... Takze ak sa in stará o dieťa môže robiť aj iné ženské práce ako upratovanie... A že nevie? Ja som tiež nevedela zapnúť motorovú pílu a zapla som si youtube a nasla návod.... Takze ak nevie variť dnes máme internet prosím nech sa naučí... A teda keď mu nevonaju ženské práce.... Koľko mužských prác urobí on za týždeň?.... Pretože chodenie do práce a zarábanie už dávno nie je "mužská robota".... A ak sa mu zdá, že je, tak nech zarobí toľko, aby ste si mohli zaobstarať sluzku a kuchárku, aby ste mali všetko podľa neho tip top. 😉👍💪..... Hlavu hore chce to poriadny, pokojný rozhovor oboch strán a ak nenájdete kompromis máš len 2 možnosti bud zostať v starých kolajach alebo ho zbaliť a nech ide keď sa mu nepáči

blackcat8885
6. feb 2023

Mne teda nikdy muž nepovedal že máme bordel skôr povie, že mám si už sadnúť keď upratujem. Ja, som ta ktorej vadí neporiadok ale zase úplne dokonalý poriadok nemám pri deťoch. Nie som otrok bytu

annak14
6. feb 2023

Bolo to tak kedysi,ze zeny nechodili do prace,tak sa od nich ocakavala top domacnost mozno. Ty chodis do prace a mas vsetko stihat? Preco muzovi nepovies, ze aj ty chodis do prace, tym padom musi prilozit ruku k dielu a ked nie nech je aspon ticho…

silvike
6. feb 2023

@siska25 Za 20min. povysavat velky dom ? Ja vysavam teda 3×80m2 + schodisko, kupelna, wc a veru trva mi to aj 2-2,5 hod. Hovorim o normalnom dokladnom vysavani ( poza postele v detskej a pod.) Za 20 min. velky dom...podla mna to je len ledabolo povysavane.

siska25
6. feb 2023

@silvike Prepac, ale za postelou nemusim predsa vysavat kazdy den ( robim to vtedy, ked prezliekam periny), predpokladam, ze ani ty nevysavas za postelou denne a ani autorka a nikto normalny. Moje deti v posteli iba spia, jedia za stolom, tak neviem, co by mali pod tymi postelami mat. V dome mam minimum nabytku, 180 m2, 2 kupelne a aj schodisko. Pouzivam velky karcher vysavac a dokladne povysavane mam kazdy den. Navstevy si robia srandu, ze u nas mozu z podlahy aj jest. Za hodinu mam aj povysavane a poumyvane. Za 3 hodiny mam v sobotu komplet upratany dom, utrety prach, vycistene kupelne a kuchynu. A to teda ja som v poriadku naozaj puntickar.

koliesko642
6. feb 2023

@lauriik ja periem tiez kazdy den, aj mycku mam takmer kazdy den a varim tiez, nie na veceru ale na obed na dalsi den, ktory si berieme so sebou

janedoe
6. feb 2023

@mikadooo juj s tym poriadkom. Ja som sa tiez uz davno rozlucila. Bud pracem a som nervna, alebo nepracem a som nervna, ze je bordel 🤣 Ale som s detmi. Ale nie to som chcela. Som sa zasmiala s tymi 2mi hodinami. Takze je tam svetlo na konci tunela. Tesim sa. My sme vcera dosli s detmi domov. Muz bol cez vikend sam, tak nas cakal vyupratovany dom a 3,2,1 bum..... ani nebolo vidiet, ze pohol prstom 🙈

silvike
6. feb 2023

@siska25 Nevravim, ze kazdy den. Len som reagovala na to, ze si neviem predstavit dokladne povysavany velky dom za 20 min. Klobuk dolu ak to vy takto zvladnete. Podla mna sa to neda. Aspon teda nas dom urcite nie.

mikadooo
6. feb 2023

@janedoe áno, je svetlo na konci tunela, fakt som si nemyslela, že tieto momenty niekedy nastanú, ale fakt nastanú 😂. Dokonca tento rok boli u nás prvý krát všetky 3 deti na prázdninách naraz (2 v tábore, 1 u babky) a to bola neuveriteľná dovolenka pre nás s chlapom, aj keď sme chodili do roboty 😂😂😂. Drž sa, ono to príde, ver miiiiiiii!

kinlly7
6. feb 2023

Som na tom podobne

siska25
6. feb 2023

@silvike ja som nikde netvrdila, ze denne vysavam tak, ze odsuvam skrine, postele, sedacku a zvysok nabytku. Naco by som to robila. To robim raz za cas, ked robim v danej miestnosti velke komplet upratovanie. A vtedy to za 20 minut nepovysavam. Bezne denne vysavanie, aby som nemala v rohoch chumace prachu, v kupelni vlasy, v jedalni a kuchyni omrvinky, vo vstupnej chodbe kamienky a prach na ponozkach dam za 20 min.

autor
6. feb 2023

@annak14 ano chodim do prace. Uz som mu vravela, ze chodime do prace obi dvaja, tak aj prace obi dvaja … aj tak to s nim nepohlo, este mi povie ci akoze ostatne zeny nechodia do prace alebo co

autor
6. feb 2023

@eva233 ďakujem, ano to je fakt, on muzske neurobi ziadne, minimum ked treba nieco. Aj ked treba nespravi, oebo ani tie muzske nevie, ale ja mam všetko na 100% mat hotovo

autor
6. feb 2023

@popoluska139 po pravde ja uz sa bojim tie jeho veci susit na akomkolvek programe …. Lebo si neviem predstavit, ze ny som to skusila a ze by mu nieco zmensilo

autor
6. feb 2023

@kulumulu123 manzel iba niekedy vylozi mycku, okrem toho v domacnosti fakt ani ten tamiee si neuprace

autor
6. feb 2023

@lucia898989 ano, presne tieto pocity mam aj ja, ze stale riadim a stale to nie je podla mojich a mamzelovych predstav, stale nieco, nejaky problem

autor
6. feb 2023

@lujza123 to by som mu aj ja dopriala 😅😅😅

letfenixa
6. feb 2023

@autorka ok, a po všetkých príspevkoch, čo ideš ďalej robiť? Pokračovať alebo zmena?

any_soj
6. feb 2023

Kuk kniha Hranice v manželstve ;) Musíš ich nastaviť. Neexistuje, aby mi manžel niečo takéto vyčítal. Raz, na začiatku, som mu povedala prepáč, nestihla som umyť riad (on robil 8 hodín, ja vtedy na čiastočný úväzok), a on že "veď ani ja som ho neumyl, prečo by to mala byť tvoja úloha?"

autor
6. feb 2023

@rebeka7501 ano, tu to asi tiez vstepila matka, ale ona narozdiel odo mna bola zena v domacnosti a nemusela chodit do prace, tak chapem ze to bola jej robota, ale manzel tento rozdiel ocividne nechape

autor
6. feb 2023

@yoxinka ked uspavam on si ide do sprchy a kuka tleku uz

autor
6. feb 2023

@alex666 davam ho okolo 20:00, 20:30, co si myslim ze na 3 rocne dieta nie je skoro …. On je nespave dieta odmalicka …. Manzel, ked uspavam uz ma pohodu, da si sprchu, pozera tv, lezi na gauci ….

januarova
6. feb 2023

Ale rozumieš že ty si jeho partnerka? Nie si podriadená. Si jeho partnerka!!!! On ti nemá čo rozkazovat. Prečo ho počúvaš, keď on nepočúva Teba?

autor
6. feb 2023

@amelie2017 to maaas super, ja keby uz od unavy sadnem, tak na deuhy den bude poznamka, to do kedy bude to pradlo na susiaku?! A podobne ….

autor
6. feb 2023

@erika237 no asi to skusim, ze ked pojdem uspavat namiesto sedenia na gauci mu poviem, aby nieco urobil, ci to urobi …. Delenie na zenske a muzske si vymyslel on, samozrejme muzske sa nekonaju

mon_ben
6. feb 2023

Tak nech priloží ruku k dielu. Si jeho manželka, nie jeho slúžka

misinka0611
6. feb 2023

Máš na výber, tip-top domácnosť, alebo venovanie sa aspoň nejaký čas synovi. Hádaj, čo si dieťa bude z detstva radšej pamätať a uštvaná mama čo drhla celú linku to nebude.

Pre tvoje/vaše dobro manželovi oznám, toto a toto treba urobiť, teraz sa ja budem venovať synovi, nie pýtať sa, oznamovať. Normálne ako dospelému človeku povedz že ta mrzí že na syna nemáš toľko času, lebo je celá domácnosť na tvojich pleciach, rastie rýchlo a chceš si ho v rámci možnosti aj ty užiť, kreslit s ním, hrať sa.

letfenixa
6. feb 2023

@autorka že dokedy bude prádlo na susiaku! No mne sa asi sniva!