Už viem, prečo mlčíme a nepovieme o deťoch pravdu
Kamošku som dnes zbadala s 5 mesačným bruškom, sesternica sa pred mesiacom narodilo krásne babo, no proste baby boom v mojom okolí... Mam doma 9m synceka ktory jasne ze dáva zabrať ako každé dieťa.. Len som sa teraz tak zamyslela, ze spoločnosť ako je nastavena.. Keď oznámime rodine a blízkym tehotenstvo, všetci sú takí ze: "jeeej supeeer, juchuuu, huraaa, babo je úžasne, nový život vás čaká, je to mnaam, teste sa radujte sa". Ale ani vlastná mať mi nepovedala ze budem malo spat (takmer nespat), ze budem zanedbaná a nebudem stíhať domácnosť, ze mi zmäkne mozog a ze je to v konencom dôsledku áno dar a radosť, ale aj sakra makacka. Tak by som teraz tej kamoške od srdca povedala co ju neodvratne čaká, a ci vedia do čoho idú, ale neodvazila by som sa. Ja som bola istú dobu nasrata ze prečo mi nik nepovedal o realite, teraz ale chápem ze asi ma nik nechcel odradiť ci znechutit
... Mate to aj vy tak, takéto zmýšľanie?
Toto môže niekoho prekvapiť? Veď v každom filme, seriáli kde je malé dieťa je to presne o tom, že sa nevyspíš, kričí, plače, všade je bordel… ci to si vsetci myslia, ze ked je to komedia, tak je to vymyslene?
A to som si myslela, ze kniha “Som mama” od Tormovej je blbostička, a ono nakoniec by to mala byť asi povinná literatúra 🙄🤣
@midka nie, od matky som celé detstvo počula len to, ze a bratom sme boli ako dvojičky (1,5 ročný rozdiel..),ze mala oči aj na riti, ze nás nahanala a lyžicami jedla a ze také dieťa potrebuje financne zabezpečenie od narodenia... A okrem toho, nemam alebo teda nemala som žiadnu kamošku ani sesternicu a malým dieťaťom v okolí, kde by som vpredstihu mohla vidieť realitu, ja som si info dohladavala, ale zistila som ze dieta môže plakať pre 300dovodov, ze kolíky sú svine ale nie každé babo ich ma, atď.. Takéto basic veci hej, ale len deň stráviť s nejakou mamičkou a vidieť ten cirkus... Áno ja viem, prejde to, dieta sa mení a rastie, s vekom odchádzajú jedny a prichádzaju iné problémy áno.. Ale keď toto nevieme, myslíme si ze budeme dobre matky a ze mame na to byt matkami celkovo.. Možno keby za v spoločnosti toto vedelo a hovorilo o tom, ano niektore by si materstvo rozmysleli lebo by cítili ze na to nemajú, ušetrili by sa utrapene deti, matky na antideoresivach, muži znechutení a hľadajuci milenky a únik, rozvody... Cojaviem
Tak keď už žena oznámi tehotenstvo, je asi zbytočné začať jej hovoriť, aké to bude strašné. Hádam nepôjde na potrat, lebo zistí, že dieťa dokáže prerevať xy hodín a ona nebude mať čas ísť ani na WC 😁 To skôr na SŠ dať ako povinné čítanie knižku od Tormovej Som mama, aby mali mladé ženy aspoň trochu realistický pohľad na materstvo 😂 Alebo zobrať ich má exkurziu na detské ihrisko 😂😂😂
A prečo dopredu "strašiť"? Ja som veľký spachtoš a keď sme začali plánovať prvé dieťa (bolo to ešte v rovine či už alebo ešte nie - mala som 23 rokov) tak už som aj celkom po miminku túžila ale vždy ráno ma to prešlo. Vstávala som do práce o 7-mej a u susedov nad nami už deň v plnom prúde. Dupoty, výskoty... To som si vždy povedala "to odkedy sú hore? To nedám". V 24 sa mi narodilo prvé dieťa a od jedného mesiaca spalo v noci 11 hodín v kuse. Pre mňa bola materská fakt dovolenka. Myslím že keby som počúvala ako sa nevyspím tak by mi to na kľudnom tehotenstve nijako neprospelo.
Do nas roky hucali, preco nemame deti, ze budeme lutovat, ze deti su jediny naozajstny zmysel zivota a podobne. A ked som konecne otehotnela, vsetci mi zacali hovorit, ze sa zblaznim, ze sa nevyspim zopar rokov a neviem co ma caka a podobne... Ale aj dobre, teraz mi to pripada po tych straseniach jednoduche, lebo podla reci som cakala nieco vela horsie 😀 .
Ale my si bezne hovorime s kamoskami aj negativne veci ohladom materstva, aj mamka aj svokra nam normalne povedali pozitiva aj negativa... Niekedy mam pocit, ze sa viac hovori o negativach ako o pozitivach v suvislosti s detmi a mamicky sa rady predbiehaju, ktora ma "horsie" dieta.
@canis_lupus presne to som pisala hahaha… ako chlapci by “mali mat” vojensky vycvik aby boli chlapmi (haha) tak asi zeny by mali mat “matersky vycvik” aby potom neboli jak padnute z jahody 🤣
mne to bolo jasne, nik mi o tom nemusel hovorit 😁
a ako presne by ti to ako tehotnej pomohlo?
Ak by ti to niekto vykladal pred otehotnenim, verila by si? odlozila by si tehotenstvo?
Plus, vobec to nemusi byt tak, ze neskor by si materstvo prezivala inak.. pravdepodobne by to bolo rovnake, len potom by si si to zdovodnovala tym, ze si cakala pridlho..
Co sa tyka "varovani", nikdy som nemala pocit, ze mi cosi take chyba.. Ani som vlastne nad tym neuvazovala..
Chcela som dieta, mala som ho. Prinieslo to tazke chvile, aj tie plne radosti a teda hlavne tie. Prinieslo mi to vela prekvapeni.. Moje prve dieta bolo "narocne".. velmi.. Neriesila som, preco som to nevedela, preco ma nik nevaroval. Riesila som, ako to "prezit".. 😁😁
preslo to. Prisli ine starosti.. 😁 O tom je materstvo. A som ale naozaj vdacna, ze tieto problemy mozem mat..
@denden77 z čoho ti to bolo jasne? Z kníh alebo z okolia kde boli deti?
neviem, proste som to dako vedela.. ze maly clovek nie je na baterky a nebude robit to co chcm ja a kedy chcem ja 🤷♀️😊
ale inak, ja napr. bezdetnym kamoskam mile rada opisem materstvo, to realne, bez prikras 🤣 mam este jednu taku kamosku a vravime si "vsetky to citime rovnako, len nie kazda to vyslovi nahlas" 😊
Nechapem. Ved su aj take mamicky(ja k nim nepatrim) ktore sa kludne aj vyspia. Idu si zasportovat. Idu ku kozmeticke. Kadernicke.
Maju svoj cas. Pomaha resp podiela sa na vychove vo velkej miere otec dietata pripadne niektora babka. Kamaratka.
Popravde mne uz hovorili pocas tehotenstva spi lebo potom sa nevyspis. Veru. Hodiny spanku sa riadne obmedzili. A napr neviem cim to je ale pri troch detoch mi je lahsie na vsetko ako to bolo len s jednym. Ci uz mam lepsi system/rezim-ten potrebuju rodicia nie deti(aspon podla mna).
este mi napadlo, ze nikdy by som zene v ocakavani nezacala vykladat o narocnosti materstva. Nikdy.
Jednak preto, ze kazda sme ina a kazda to inak preziva, rovnako ako kazde dieta je ine a obcas je to naozaj zvladnutelne easy-peasy s prstom v nose 😁 a hlavne preto, ze z duse neznasam nevyziadane rady a poucovania.
A ze sa ludia tesia, ked pocuju o tehotenstve blizkej osoby je hadam prirodzene. Neviem si predstavit, reagovat na taku spravu vyratanim vsetkych neprijemnosti, ktore rodicov cakaju. To jednoducho nie je vhodna chvila.. Plus, ved je to radost predsa. 😉
Ale je fajn mat okolo seba ludi, ktorym sa da s tazkymi chvilami zdoverit, idealne matky, kt.nepotrebuju udrziavat dojem dokonalosti..
Áno rozmýšľala som tak. Mrzelo ma že mi to nik nepovedal dopredu keďže bábo bolo náročné a o bolestiach bruška či refluxe som si zisťovala sama, vcetne pôrodu úplne. Preto som veľmi otvorena a keď nejaká kamoška otehotnie, sú veci na ktoré ju varujeme aby si dala pozor, aby si čo to naštudovala o pôrode a pod. Zatiaľ sa to stretlo s úspechom a aj pôrody im dopadli super aj detičky sú super. Ale robím to skrz toho, že mne to nik nepovedal, ani vlastná mama a preto sa snažím iným ženám pomôcť.
Podľa mňa tieto rady,že cez tehotenstvo sa poradne vyspí lebo potom už nebudeš sú najhoršie čo môžu byt,lebo každá to vezme vazne (ako ja ) prechrape celých 9 mesiacov a potom taká zlenivela sa má 24 hodín starať o bábo 😃
Určite to je zo začiatku ťažké kým si nájdeš svoj režim ,zistis čo a ako ale určite by som tehotnej nevravela že preboha prečo si si robila dieta,zas až take strašne to nebolo .
Tak ono ludia tieto neprijemne spomienky rychlo vytesnia. Ale mne hovorili praveze len same somariny: porod aky bude hrozny a ako nebudem spat a kojenie ako mi udajne nepojde a ako nebudem mat kamaratky a take veci. Opak je pravdou.
Kazdy dospely clovek si ma sam zvazit svoje moznosti a schopnosti postarat sa o dieta. To,ze niekto veri ig,fb sladkym reciam o bezproblemovom rodicovstve uz je jeho problem. Nechce sa mi verit,ze si napr nikdy nepocula dieta priserne plakat,alebo nevidela nervoznu matku s kocikom atd. Mne vadi skor ta bipolarita v temach rodicovstva - bud deti su uplne ňuňuňu,alebo matky musia vypit kazdy den pol litra vina,aby to na materskej vydrzali. Ja sa drzim zlatej strednej cesty. Nastudovala som si o babatkovskom obdobi vcelku dost a zvysok sa ucime za pochodu.
Ja neviem, ozaj žijeme dobu, že ľuďom treba povedať od A po Z všetko? Ľudia nežijú svoje životy? Nekomunikujú s ľuďmi vo svojom okolí? Neprežívajú so svojou rodinou a priateľmi všetko dobré i zle?To skutočne potrebuje niekto inštrukcie, čo má ako prežívať?
Jaj počkaj keď rodičom povieš že čakáš tretie alebo štvrté dieťa to bude iná reakcia bude čo ste sa zbláznili mať toľko detí ale po čase sú radi že ti pomozu
no neviem, ja som bola ovela viac nevyspata, vyflusnuta a deprimovana, ked som chodila do prace, ako ked som bola na materskej 😀 nastavenie spolocnosti moze skor za to, ze je materstvo prezivane tak hrozne tazko.. chvalabohu, ze sa este uchovala v povedomi spolocnosti aspon ta spomienka, ze na novy zivot sa tesi 😀 inak by to bol uz asi koniec
Napríklad ja som to brala inak .. moje bábätko bolo strasne dobre, od 4m spal celé noci. Pre mňa to bola úľava ísť na materskú. Keď som pracovala, tak to bolo iné, práca na hovno, budila som sa, no nedalo sa to porovnať... .ako malý začal mať 2r. tak už to chápem aj ja 😂 hrozné obdobie prišlo...no a to budeme mať aj druhé bábo... Už len aby bolo zdravé a na začiatku také dobré ako prve
Nebyt mobilu a internetu, menej by sme sa stazovali, viac si zivot uzivali a viac veci robit stihali 😉. Teraz mame vselijake vymozenosti,aj tak sa neustale stazujeme, ake je vsetko tazke, ako nic nestihame a podobne kecy...
@abbey1 ale žijú svoje životy, len už to neni ako kedysi, že žena sa pripravuje celý život na materstvo, od detstva sa jej chystá veno, pracuje v domácnosti, stara sa o menšie deti.. Dnešná deva napr študuje do 23,potom maká v práci, popritom cestuje, občas flamuje, zrazu má 30,hups na zoznamku, hups dieťa a život sa jej môže obrátiť na ruby.. s podobným prekvapenym chlapom, ktorý dovtedy videl malé dieťa len na obrázku alebo chvíľu niekde na návšteve. Dnes reálne dosť veľa ľudí čo si zakladá rodinu nemá reálnu skúsenosť s deťmi a teda predstavy a očakávania môžu byť na míle vzdialene od toho co príde
A ty si do porodu kde zila? Myslim, ze kazdemu je jasne, ze mat dieta je narocne. Ci uz z netu, casopisov, z roznych filmov, od kamosiek. To si ozaj nevedela? U niekoho je to narocnejsie, u niekoho menej. Zalezi od babatlla, od tohoz kolko spanku potrebujes ty, ake mas naroky. Ale nevediet, do coho ides mi pride nenormalne
@zuzinka888 toto ma zaujima ze kde bolo dieta ked toto vsetko stihala ? ked okopavala lozila po rebrikoch varila pratala kde bolo dieta a co robilo? kto namho dozeral?
@amelie2017 od kamošiek som nevedela nič lebo som to písala vyššie- žiadne s deťmi nemám. Ani v rodine neboli malé deti posledných 15 rokov, a hej na ulici som videla vresrat decko v kočíku a matku ako a nim uteká (asi domov), ale v seriáloch, filmoch, médiách, na fb a insta sú všetky matky dokonale, ešte aj v prihluplych rodinných prípadoch je najväčšia robota s malými deťmi ze- konečne zaspal/zaspala.. Ja som vedela zhruba ze čo to obnasa ale nie celú pravdu, a to ma veľmi prekvapilo
Žiadne odsrat naraz ako hovorí suseda. Až keď budeš pripravená, nepodľahnúť tlakom okolia ! Ja čakám teraz druhé a malá má 4 roky. Čiže bude v škôlke kým sa budem venovať malému. Verím, že mu dám taký istý základ a pozornosť ako dostala aj ona pred rokmi. Ak by boli dvaja malí na mňa, tak takú presilovku fakt nechcem. No a k tej pravde o rodičovstve - u mňa naopak celé okolie hororové príbehy o tom ako sa nikdy nevyspim, nikdy nevypijem teplú kávu, nikam už nepôjdem a budem zanedbaná žena. Malá od pol roka spala celú noc sama v izbe. Keď mala dva mesiace došli strážiť rodičia a my s mužom do kina...kávu pijem teplú vždy a vyzerala som ako pred pôrodom - viac menej :D čiže keď čakáš najhoršie, ako ja, realita ťa už môže len v dobrom prekvapiť... Ty si to bohužiaľ mala opačné - ale neboj spracujes to časom a bude zase dobre...
Okrem toho, úplná pravda o kojeni a problémoch s cickami tiež asi nieje populárna, myslela som si ze ved automaticky jasne ze budem kojiť ved koji každý, a nekoja len lenivé ženy, ved to pôjde samo, ved je to od prírody.. Houby
@autorka mne vlastná mať povedala: " to len nakojis, polozis a dieťa bude spať ". Mala to tak s nami oboma. Kolegyňa mi povedala:" to len dáš fľašku, zakryjes dečkou a dieťa bude spať ". Jej to tak u dcery fungovalo.
Nie je ich vina, že na nášho syna nič z toho neplatilo. Dokonca ho zakrytie dečkou zobudilo 🙄

U nás sa tiež o takých veciach nehovorilo, práveže ešte skôr moja mamča nechápala, že nestíham, nespím, nemám čas a chuť mať napr umyté riady, navarené a napečené - veď som na materskej a správne gazdinky stíhajú všetko 😁 a mne doma novorodenec reval nonstop a ja s ním 😁🙈 v čase, keď som mala prvé dieťa, v blízkej rodine bolo v podstate prvé a kamošky boli bezdetné. Čiže nebolo s kým riešiť a v podstate s odstupom času som aj rada, že som nevedela, do čoho idem, lebo by som do toho nešla 😂 Kedysi som bola na to nahnevaná, ale na druhej strane to chápem - aj keby mi niekto niečo povedal, asi by som si hovorila, že to ja určite takto mať nebudem, ja to isto budem mat cukrikovo ruzove a duhovo farebne 😁 proste človek musí prejsť svojou skúsenosťou, aby ho to niekam posunulo. A teda nielen pri bábätkách. Každý den s deťmi je proste prekvapenie 😂 ale zas skúsenosť ti umožní urobiť si to inak, ako “ti hovorili alebo ako bolo zvykom, ako sa to robilo” 🙃