icon

Výčitky, že idem od dieťaťa skôr do práce

5. okt 2023

Ste tu niektoré , ktoré ste išli od ročného dieťatka do práce ? Naskytla sa mi dobrá pracovná ponuka, tak ju zvažujem. Práca je od 8 do 16. Mám doma ročne dievčatko a 4 ročného chlapca. On chodí do školky, ona by musela ísť do jasli. Zmena by mi padla vhod, popravde už mi dosť šibe doma, cítim sa dosť frustrovaná a niekedy zbytočne kričím po deťoch, rýchlo sa nazlostim. Viem , že je to preto, lebo som nespokojná. Som človek , ktorý potrebuje niečo robiť, mať nejaký cieľ. Viem, že by som si mala užívať materskú atď, ale potrebovala by som aj zmenu. Táto práca by mi k tomu pomohla nazbierať skúsenosti k niečomu, v čom by som chcela v budúcnosti sama podnikať. Na druhej strane mám ale výčitky, že so starším synom som bola doma do jeho 3 rokov a dcérku takú malú dám do jaslí.

penelope2066
8. okt 2023

Za mňa určite áno ak to tak cítiš 💪 Moje dieťa malo rok a 9 mesiacov keď som nastúpila do novej práce a dieťa šlo do jasiel.Tiez som dostávala priblble otázky a nevyžiadane rady,že preco to robím 😁 Veľká časť žien na SK je doma do 3 rokov, poprípade ťahajú reťazovú materskú a pripadajú si ako super matky,majú pocit,že im to dáva právo súdiť iné ženy,ktoré sa rozhodli inak...Niektoré potom vypisujú kedy bude rodicak a zbozne čakajú kedy cinkne na účte.Ked potom nastupia do práce,majú dávno zabudnute pracovné návyky...Za mňa keď je spokojná mama tak je spokojné aj dieťa.Aj keď je to často beh s vyplazeným jazykom 😁 No a samozrejme treba aby ruku k dielu priložili aj oteckovia

lacibo
8. okt 2023

@hederamonstera vo Švajciarsku su zeny bezne doma do 18 rokov deti..viacere prispievatelky nevedia, co pisu..jasne, ze zavisi aj od profesie..niektore si musia karieru udrzat, inak by vypadli z procesu..ale bezne tam muz zivi zenu aj deti..je to tam aj zakonom osetrene, v pripade rozvodu plati vyzivne nielen na deti ale aj na byvalu manzelku, kym deti nie su dospele..mat toto ak na SK, to by bol este len cirkus..🤣

lenkakravcova
8. okt 2023

Ja by som ostala doma s dieťaťom. Podľa mňa je ročne dieťa ešte príliš malé. Bude mu chýbať mama.

lenkakravcova
8. okt 2023

@penelope2066 Ako sú myslené tie "zabudnuté pracovné návyky"? 😂
Už som to pár krát v diskusiách kde sa odporúča aod malých detí čo najskôr odísť do práce videá.. dosiaľ som nepochopila, čo je tým myslené.
Ako zabudne žena vstávať do práce? (Pri dieťati vstáva väčšinou viac a skôr) Alebo si urobiť pracovnú pauzu ? (Ktorú má pri dieťati na časti) Alebo pracovať 4 hod potom pauza a potom zase? 😂

scila
8. okt 2023

@penelope2066 vracala som sa do práce po troch deťoch keď malo najmladšie 3 roky a ver tomu, že som nič dôležité nezabudla - moje pracovné návyky boli rozhodne lepšie ako mnohých žien, čo deti nemali 🫢

beronsche
8. okt 2023

@asia83 suhlasim so vsetkym, az na to, ze ak po 3.r zivota dieta Robi cirkus, ze je to hrane, vypocitave..
Deti su rozne, maju v roznom veku rozne potreby a aj ich nervova sustava dozrieva rozlicne rychlo...

penelope2066
8. okt 2023

@scila závisí to od osobnosti a povahy ženy.Niektore ženy sú po materskej dovolenke úplne vygumovane,iné sú ako znovuzrodene.Nech sa každa zariadi podľa seba a svojho vnútorného pocitu

lienka.7
8. okt 2023

@penelope2066 to im tu nevysvetlis🙈 ja som mala kolegyňu, co v 36tke nastúpila 1x do prace (ano, ťahala 4 reťazové materske za sebou) a sorry, ale bola ako teliatko, a to doslova. Nevedela robit s PC, si spomínam, ako sa pýtala ako ma poslať mail s prílohou 🤦‍♀️ podľa nich je to asi super, podľa mňa celkom uplne nie. V praci sa len trápila, dookola riešila len deti a nevydržala ani rok. Keď som ju po čase stretla v meste, tak mi povedala, že praca proste nebola pre ňu, ostala radšej "ženou v domacnosti" 👌

penelope2066
8. okt 2023

@lienka.7 ja som v 36ke rodila 😁 každa sme iná.Mam kamosku čo má 4 deti a tá veru nieje vygumovana,lebo v podstate ani pri jednom nebola na klasickej MD 😊 Však nech si každá spravi ako to cíti a nesudi iné.

lenkakravcova
8. okt 2023

@lienka.7 To nie je o vygumovani..ale o Tom, že tá žena ani predtým tieto činnosti nevedela urobiť. Nie každý je IT zdatný. Jedna sa hodí viac napr na pečenie koláčov do pekárne, iná do kancelárie. Tá žena si len našla prácu, ktorá ju 1. Nebavila 2. Nevedela ju robiť (ani pred materskou, ktorá s tým nič nemá).
Ja som na materskej a doma s deťmi už 6 rokov, medzitym som si otvorila eshop (ktorý sa snáď rokmi rozbehne). Žeby ženy na materskej boli sprosté alebo popri nej mozgovo zakrpateli si vôbec nemyslím. Len sa rozvíjajú v smeroch ktoré ich bavia - či už sú to domáce práce, štúdium alebo hocičo iné.

lienka.7
8. okt 2023

@penelope2066 samozrejme, ja som to len uviedla ako príklad keďže tu niektoré namietali, ze nezabudli ráno vstavat 😉

ankajo
8. okt 2023

Zalezi od toho aky si typ. Ak len tak travis cas s detmi a doslova "prezivas" twn rodicak, lebo su aj take povahy, tak chod do prace. Ak si typ co sa s nimi hra,tvori,spieva, vyletuje, cita a zaplna tim uspokojivo program aj sebe, tak nechod, vyuzi tu jesinecnu prilezitost ze teraz oficialne mozes.
Ja by som s mojimi ostala doma aj do 5 rokov. Napr. moje starsie dieta to doslova vyžadovalo,je take lutostive mojkave a velmi sa nesocializuje v skolke normalne trpelo a skolu pretrpieva ale mladsie to je v skolke rado, tesi sa tam a ked je chore tak lutuje ze do skolky nemoze. Takze aj od povahy dietata zalezi, co ale neviem ci uplne sa da v tebou spominanom veku odhadnut uz, takze hlavne podla svojhu typu sa rozhoduj.

penelope2066
8. okt 2023

@lienka.7 ja som Ťa pochopila 😁 ale tak niektorym nevysvetlis ...

lienka.7
8. okt 2023

@lenkakravcova ešte dodám, ze mala ukončené VS vzdelanie, otehotnela hneď po škole. Cize predpokladám, že nejaké "zrucnosti" mat musela. Na druhej strane nie je problém ani spohodlniet, mame aj tu na fóre niekoľko žiarivých príkladov, kedy by ženy boli v pohode doma aj do 18tky, lebo ich "dietatko" ich predsa potrebuje.
Ked tu tak od niektorých čítam, že dieta nie je pripravené ísť do jasiel, skolky, školy, normalne uvažujem ci sú v 18tke pripravené na maturitu. Nie je aj to náhodou "tyranie"? (Nemusis odpovedať, to je myslene len ako rečnícka otazka).

scila
8. okt 2023

@penelope2066 😆😆😆 ja nepoznám ani jednu ženu, ktorá by bola pred materskou normálna a po nej vygumovaná, zato poznám kopu blbých pred, cez aj po materskej. Vyhovárať sa, že neostanem s dieťaťom doma aby som neosprostela je len výhovorka, ako sa snažia niektoré ženy ospravedlniť svoj "útek" od detí do práce. Pričom mne je to šumafuk, kedy ide žena do práce. Len nechápem tieto blbé reči o tom, ako sa ženy cez materskú "vygumujú"...

beronsche
8. okt 2023

@lienka.7 36r zena, ktora nikdy nepracovala a 36r po 3-rocnej materskej, pred ktorou roky pracovala je hadam rozdiel. Ci ty to nevidis?
Pocula si o existencii emocnej nezrelosti deti? To len na margo tej (ne)pripravenosti.. 😉
@scila presne tak

zltalienka
8. okt 2023

@lienka.7 a ja mám kamošku, čo tiež nastúpila do prvej práce po 3 materských a predstav si, že jej v to práci ide, sú s ňou spokojní a aj ona je spokojná.
A teraz budem na základe toho jedného príkladu robiť nejaké závery? Nie je to skôr individuálne?

lenkakravcova
8. okt 2023

@lienka.7 Neviem. Ja som to mala rovnako - tiež som po škole šla na materskú. Potom ďalšiu po 3r. Potom ďalšiu rovnako..
Ani sa neplánujem angažovať mimo domu, ak to nutné nebude. 🙂
Či je to pohodlnosť. Neviem. Vyhovuje mi to tak. Ak nemá pár finančné problémy, prečo nie. Je to predsa na nich. A čo žena urobí doma, to doma ostáva a nedaní sa. 😄 (Ja osobne považujem ženu v domácnosti za rovnako hodnotnú ako ženu mimo nej - nech sa každý rozhodne koľko toho chce v akej oblasti v živote stihnúť a stanoví si vlastné priority rodina/práca..).

A k tým deťom - to predsa je opäť individuálne. Moji šli zatiaľ dva ks do škôlky v 3 rokoch a vpohode. 🙃

walentina7
Odpoveď bola odstránená
tanya65
8. okt 2023

@yanni jeej,to je krasne,ze mate tolko casu na deti ❤ .

penelope2066
8. okt 2023

@scila ja par takých poznám ale je mi to jedno 🤷🏼 Nech sa kazda zariadi podľa seba a svojich vnútorných pocitov.Ziadnej by som nedávala prednášky,že prečo robí čo robí a taktiež nestojím o rady v tomto prípade ani ja.Ved každá mama snáď vie čo je pre jej dieťa najlepšie.Materstvo a rodičovstvo je dlhá cesta,nieje na ňu žiadny návod,takže je to často pokus-omyl.No ja si myslim,že kazda mama robí najviac čo môže aby mala svoje dieťa šťastne a spokojne ❤️

yanni
8. okt 2023

@siska53 ktohovori o HO s deckom doma? NIKDY by som nerobila s dietatom doma. Ani s malym, ani s velkym. To sa nevenujes plnohodnotne ani dietatu, ani praci. Ja mam momentalne komplet HO ale deti v skole/skolke. Mne staci, ked je jeden den volno alebo 1-2 dni dieta pokasliava a je doma a ja popri tom robim. To pocujes len mamaaa to, mamaaaa hento. Nastastie to nebyva casto. Velkaci su v pohode ale mala stvorrocna, to nie. Clovek si musis vybrat-bud alebo.Bud sa venujem praci, alebo dietatu.

siska53
8. okt 2023

@yanni no ale ja hovorim o homoffice s detmi - pisala si tam aj o homoffice.. na to som reagovala.. ved pocas korony vacsina z nas robila z domu s detmi za chrbtom.. a potom vela z nas tak riesi aj choroby deti, aby rodina nebola stratova na ocr.. Za mna zahul a som rozhodnuta, ak by najblizsie niektore z deti ochorelo, aj ked su uz dost velki, tak si radsej vezmem ocr..

gerrwie_girl
9. okt 2023

@walentina7 a prave preto ze myslime na deti tak ideme zarabat 🙂. Ja by som nevyzila z tej almuzny.

piridoxin
9. okt 2023

máš ťažkú voľbu a mamičky tu píšu "podľa seba" - z rôznych pohľadov. Je dôležité vedieť, ako to vníma dieťa. Preto si prosím pozri názor vynikajúceho odborníka, ktorý sa tejto problematike venuje celý život:

https://www.youtube.com/watch?v=9PkEB4m3Pv0
piridoxin
9. okt 2023

a tento rozhovor je vyslovene k téme: "dieťa do škôlky (jaslí)"

https://www.youtube.com/watch?v=xstqdYmbhnI
dudos
9. okt 2023

Máme doma 8 ročného chlapca v 2 ročníku a 22 mesačnú slečnu. Naskytla sa mi pracovná ponuka. Na 8,5 h úväzok s dochádzaním do druhého mesta cca autom 30 max. 40 min podľa cestnej premávky. Pracovný čas 8 - 16.30. Po skončení RD sa nemám kam vrátiť a nemám nárok ani na príspevok v nezamestnanosti.
Zvažovala som celý víkend či pracovnú ponuku prijmem. Rozhodla som sa, že nie. Ak by to bol 6 h úväzok by som to vzala. Ale takto nie. Pre staršieho by som bola v škole o 17.30. Mladšiu by som vybrala po ceste z práce zo súkromnej škôlky. Domov by sme prišli cca o 18 tej. Rýchlo večera učenie príprava na spánok a to by tak bolo asi všetko. Takto idem po malého o 15 tej. 15.30 až 16.00 príchod domov, syn väčšinou na kolobežke, tým že sa neponáhľam nechodím autom. Naučíme sa a o 17 tej ideme von. Domov ideme okolo 19 tej. Večerná hygiena, večera a večerníček a idú spať.
Peniaze by sme určite potrebovali, kto nie v dnešnej dobe? Nemám prácu, tak aj tá by sa mi hodila. A to nehovoriac, že doma pociťujem niekedy aj vyhorenie alebo frustráciu, bo manžela vidím veľmi málo. Všetko je na mne.
No aj tak som sa rozhodla to nezobrať. My sme sa rozhodli mať rodinu, deti, venovať sa im. Ak sa ma niekto pýta, že či pracujem vždy ale vždy odpoviem že áno. Som žena v domácnosti, 24h/7dní. Vychovávam, zariaďujem veci, všetka starostlivosť o domácnosť je výlučne na mne.
Áno, nebudem klamať, chýba mi pracovná sféra, ale môj ročník do dôchodku už asi ani nepôjde, práca tu bola aj bude. Deti vyrastú, budú mať svoj život. O rok alebo rok a pól už budem zarezávať niekde aj ja. Teraz si idem ľahnúť na gauč k dcérke a ideme sa mojkať a tulkať. Upracem a zoberieme sa von, pozrieť zvieratká, vyvenčiť susedom psikov a robiť spoločnosť susedom dôchodcom 💗.

yanni
9. okt 2023

@siska53 Ano ale nikde som nepisala, ze robim HO s detmi za chrbtom. To je rozdiel. ked si niektop tuto alternativu vyberie, je to jeho vec. Moje deti nastastie chore nebyvaju a ked maju nahodou v skole nejake volno, tak bud tam zorganizujeme nejaky playdate alebo sa zabavkaju aj same, su uz dost velki. A mala je este v skolke. Skolka byva zavreta menej ako ma skola prazdniny a skolkarsje prazdniny su vtedy, ked aj skolske. vtedy naozaj nerobim. Ja si HO pochvalujem, ako som uz pisala, HO mam od 2017, cez lockdowny som bola este na materske s najmladsou, tak to bolo pianko, a teraz mam komplet HO. Odrobim si doobeda, ked su deti prec a poobede sa moze, venovat deckam, domacnosti, mne atd. Keby som mala chodic do officu (aj ten mam este stale v meste), tak stracam len na crstovani denne do troch hodin.

yanni
9. okt 2023

@dudos preco chodis pre dieta az tak neskoro do skoly?

jana_eyre_2
9. okt 2023

@yanni prečo neskoro, veď píše že o 15tej po neho chodí.. u nás sa minulý rok deti brat skôr z družiny ani nedali - buď hneď po vyucku alebo po 15tej.. tento rok to už zrušili, ale býva to časté čo viem z okolia..