Ako ovplyvňuje únava psychické zdravie matiek?
Prešli ste si tým niektorá? Hlavne asi aj mamky na materskej. Pomaly 14m som sa poriadne nevyspala, maly ma 11m a v tehotenstve posledne 3 mesiace mi vobec nešlo spať. Keď mame “lepšie obdobie” a budime sa len 5x v noci tak som na tom ešte ok, vladzem a som plna elanu, ale akonahle pridu noci kedy vstavame 10x, tak sa to odrazí na mojej psychike. Už rano vstanem taká na nič a cítim sa vtedy tak uzkostlivo, mam pocit, že sa zamyšľam nad somarinami a zbytočne sa strachujem a pod. Nikdy som taký problém nemala, ani nemám pokiaľ som ako tak vyspatá, akonáhle ale nespím dobre tak je to s mojou psychikou biedne. Máte niekto podobnú skúsenosť? Dalo sa to dokopy, keď ste po čase začali dobre spávať zas? Ďakujem 🙂
Dodam ešte, že spankove poradenstva už sme skúšali, skúsili sme už kdečo, nič nepomohlo. No a ja som už tak zle na tom, že aj keď môžem spať, tak mi to nejde. Resp. Cez deň moc nemožem- muž v práci a maly spí len v kočiku von 😥
@stanulienkat práveže keď je doma tak ano, su dni kedy aj celu noc vstava len on ale ja sa ani nedokážem vyspať už☹️
Nepomohlo nič, dcéra ma 2,5 roka, stále zle spi a ja som ako zombie. Chodievam spat do inej izby,aby som aspoň z koze nevyskocila a prezila den. Ja potrebujem spat vkuse,takze už len cakam na den,kedy bude veľká a bude sama v izbe.
ahoj skus sa tu pozrieť možno niečo najdeš čo ti pomôžehttps://www.facebook.com/lepsispanokbabatiek.sk
@ja_bb a tiež si psychicky zrazu tak mimo? Mňa štve jedine to, že moja psychika celoživotne šľape jak hodinky, teraz pri unave mam pocit, že mam zrazu nejaku uzkosť alebo čo 😥 že mi ta psychika proste pokuľhava…
@alankost ďakujem moc ako uvadzam v prispevku na konci- spankove poradenstvo (dokonca aj presne to) sme už skusili..
A nejake tie cbd kvapky si neskusala? Ono mas zrejme aj psychiku zlu, od nej sa vela veci odvija. Mozno by si si mala dat aj jeden uplne volny vikend.
Ani v druhej izbe sa nevies vyspat? Vypytaj si od PL nieco na spanie, lebo skolabujes. Je to velmi vycerpavajuce.
No samozrejme, keď človek nie je vyspaty, nevie fungovat. Ten kto vie, je superzena. Každý mi vravel zvyknes si, nezvykla. Aj keď som chodila do prace,ze som musela vstavat 5:30, ešte pred detmi,spala som po prichode do prace. Takže som zmenila prácu a pri detoch to bohužiaľ nejde,nejdu vratit :D
@zuzpar ja mam tu psychiku prabe zlu odkedy nespim😭 som šťastny človek, milujem život aj svoje dieťa najviac na svete..od kedy nemam dostatok spanku tak mi psychika ide dole vodou..priznam sa že celoživotne som taky spáč, vždy som poteebovala mať viac spanku..
@ja_bb och ďakujem❤️ presne to iste, ja si tiež neviem zvyknúť🙈
Je úplne logické, že sa necítiš dobre. Musíš nájsť spôsob ako spať aspoň to minimum, ktoré tvoje telo potrebuje.
Nuz, mam 4 deti, nespala som poriadne 11+ rokov, s kratkou pauzou medzi dietatom cislo 2 a 3.
A ano, ked spim relativne dobre, tak je mi psychicky lepsie, ked mam spanku malo, tak castokrat mi je do revu z veci, co bezne ma nerozhodia a vtedy ma muz uz posle si pospat. Mne to spusta depresivne nalady dost. Nuz co, ale stale mozem verit, ze ked najmladsie zacne spat celu noc, tak si oddychnem. Kdezto matky, co maju chore deticky, co maju takmer novorodenca na cely zivot, tak tie obdivujem. To mi pomaha to prekonavat.
Ale je pravda, ze nedostatok spanku ovplyvnuje rozne procesy, napriklad ani schudnut nejde, lebo je to pre telo stres, ziadna pohoda. Takze je to zahul, ci uz fyzicky, ale aj ten psychicky.
Ale s tymto neviem poradit, ja som mavala so spankom problem, ale teraz zaspim vzdy a vsade. Niekedy pred detmi som mavala take noci, ze som nevedela zaspat xy hodin, ale teraz zaspim. Ale take, ze pospat si, hoci aj cez den, tak sice si pospim, ale celkovo vplyv pozitivny na psychiku to nema. To skor, keby ten nocny spanok bol vcelku a neprerusovany.

Muz ta cez vikendy neodbremeni?