icon

Má domáca strava význam pre zdravie?

3. nov 2025

Prikladáte význam domácej strave?

daja07
3. nov 2025
@anonym_autor

@daja07 ja práve nepouzivam polotovary, len základné jednodruhove potraviny. Vajcia, mlieko, syry, mäso prevažne domáce. Aj nejaké ovocie, zelenina. Veľa zbieram bylín, vela fermentujeme. Med domácí, cukor minimalne. Aj keď raz za čas peciem, polovica cukru ako je v recepte. Ja sladké nejem takmer vôbec, nechutí mi to. Ani mojím. Preto aj nechcem aby sa stravovali kade tade. Syn vraví, že v škole sa rajcinova polievka nedá jesť ako je sladká. Nechodí na obed, len občas. My práve sme takí nesladkí... Ja používam len bylinky domáce, alebo čisté dochudzovadlá bez prídavných látok. Neviem, či mi už šibe. Ale nám proste umeliny nechutia. Varím co najprirodzenejšie. Mám doma regionálnu starodávnu kuchárku na lacné a sezonne recepty. Len keby toho času bolo 😔Všetko chce čas. A práve o ten čas ide. Teraz ok, ale ako pracujúca, čo strávi 12 hod.mimo domu 🙈

@anonym_autor kamaratka pouziva pomaly hrniec. Rano nalozi, nastavi, poobede ked pride domov, vecera hotova. Ja zas pouzivam tlakovy hrniec, maso raz dva hotove. Hodis zeleninu do rury upiect. Pripadne dovaris ryzu ci spravis salat. Tiez fajn.
Cez tyzden pozri rychle recepty kde das vsetko z jedneho hrnca, pripadne do rury, nech nemas vela prace. Dlhzie trvajucejsie a pracnejsie recepty var ked mas cas.
Ja ked robim pirohy tak robim vela a dam aj mrazit, nech mame nieco v zasobe. Casto robime kurcie, lebo je to rychle. Pripadne ten tlakac. Napatena zelenina v tlakovom hrnci je tiez rychla a velmi nam chuti. Ci ako priloha k masu, syru alebo s nejakym dipom.

nyusika
3. nov 2025
@gregik66

@nyusika a na tej kapuste a pecenom mase je co zle?

@gregik66 pre mna vsetko. najma na tej kapuste s cukrom.

vy jedzte to, co vam vyhovuje.

tema je o tom, aka strava je zdrava

gregik66
3. nov 2025
@nyusika

@gregik66 pre mna vsetko. najma na tej kapuste s cukrom.

vy jedzte to, co vam vyhovuje.

tema je o tom, aka strava je zdrava

@nyusika ved ale do tej kapusty nejde kilo cukru. Akoze kebyze spomenies rezen so zemiakovym salatom, chapem. Ale pecene maso s kapustou? Co prosim ta bezne doma varis?

nyusika
3. nov 2025
@gregik66

@nyusika ved ale do tej kapusty nejde kilo cukru. Akoze kebyze spomenies rezen so zemiakovym salatom, chapem. Ale pecene maso s kapustou? Co prosim ta bezne doma varis?

@gregik66 PRE MNA, doraz na pre mna...to nie je dobre jedlo. ta kapusta uz nema ziadnu vyzivovu hodnotu, ja vseobecne neznasam sladke jedla - co takato kapuste teda sladka je
ktorej casti tejto vety nerozumies ?
mne je jedno, co vy jete, nazoaj.

pecieme maso (90 pct divina), jeme vela ryb, zeleninove salaty, pecene zemiaky, ryza...nevyprazame, ziadne smotanove tazke omacky, csetoviny minimalne.
doma knedle nejeme (ja ani v restauracii), peciem minimalne, vyrazne omedzujeme sladke
a sledke hlavne jedla absolutne ziadne.

gregik66
3. nov 2025
@nyusika

@gregik66 PRE MNA, doraz na pre mna...to nie je dobre jedlo. ta kapusta uz nema ziadnu vyzivovu hodnotu, ja vseobecne neznasam sladke jedla - co takato kapuste teda sladka je
ktorej casti tejto vety nerozumies ?
mne je jedno, co vy jete, nazoaj.

pecieme maso (90 pct divina), jeme vela ryb, zeleninove salaty, pecene zemiaky, ryza...nevyprazame, ziadne smotanove tazke omacky, csetoviny minimalne.
doma knedle nejeme (ja ani v restauracii), peciem minimalne, vyrazne omedzujeme sladke
a sledke hlavne jedla absolutne ziadne.

@nyusika co si taka urazliva? Ja som sa ta slusne opytala, zaujimaju ma aj ine nazory ako moje… ale uz som si vsimla ze s tebou sa radsej do diskusie nedostat….

bluka2
3. nov 2025

Urcite to ma VELKY vyznam. My ked sme sa prestahovali z Europy do Afriky, kde mi niekto vari kazdy den cerstve jedlo z obycajnych surovin, nic procesovane, moje zdravie sa kazdym mesiacom citelne zlepsilo. predtym som sa snazilo zdravo, ale rychlo, a teraz musim povedat, ze to az tak zdravo nebolo (boli aj cipsy a pod.), co teraz vobec nejeme. Teraz sa citim ako pred 15 rokmi

mamadievcatiek
3. nov 2025

Domáca strava je určite zdravšia a lacnejšia ale takto viem že aj z hygienického hľadiska je to v poriadku.

nyusika
3. nov 2025
@gregik66

@nyusika co si taka urazliva? Ja som sa ta slusne opytala, zaujimaju ma aj ine nazory ako moje… ale uz som si vsimla ze s tebou sa radsej do diskusie nedostat….

@gregik66 no vidis, tak naco sa pytas ? 🙂

a nemas za co - odpovedala som ti na otazku, asi si si nevsimla.

gregik66
3. nov 2025
@nyusika

@gregik66 no vidis, tak naco sa pytas ? 🙂

a nemas za co - odpovedala som ti na otazku, asi si si nevsimla.

@nyusika 🤦🏼‍♀️😂

sense
3. nov 2025
@gregik66

@nyusika a na tej kapuste a pecenom mase je co zle?

@gregik66 Ono zalezi ake maso to je a ako je kapusta pripravena.... Cize pecene màso s kapustou, moze byt aj zdrave alebo menej kaloricke a moze to byt aj kaloricka bomba ktora uz moc zdraviu prospesna nebude
Takisto Mas ludi ktori sa celkovo vyhybsju cukru rafinovanemu a jednoducho ten cukor potom citia vsade.

autor
3. nov 2025
@abbey1

My varíme doma pravidelne. Všetci traja sa stravujeme doma. Ak dcéry varenie veľmi baví a ide im. Na dovolenkách jeme v reštauráciách a často sa zhodneme, že doma si uvaríme lepšie.
Na 90% máme domáce mäso u vajíčka. Dcéry sú vegetariánky. Či ze veľa zeleniny, ovocia, strukovín a veľa syrov. Pečivo kupujeme výnimočne a ak, tak v lokálnych špeci pekarnach. Jogurty ovčie, dcéra zje i kozie, tie mne nechutia. Mlieko bezlaktózové. Kávu si kupujeme v lokálnej pražiarni, vždy máme doma cca 3-4 druhy maličké balenia. Džemy domáce. Sirupy tiež. Škoda, že som lenivá pestovať zelení u v záhrade. Ale nemám k tomu vzťah a ani čas.

@abbey1 super, tiež podobne. Ale my mäso jeme, hlavne domáce. Snažím sa všetko vlastné. Napr. Ani čaj už 5 rokov nekupujem, len čo si nazbieram. Ono, ak človek chce ide to, ale na úkor času, ktorý bohužiaľ už nebudem mať 😔. Preto zvažujem, či variť a variť (viem presne čo) na úkor času alebo upustiť.... Ani to sa mi nepáči. A možno som len neschopná a môžem variť po nociach

nyusika
3. nov 2025
@anonym_autor

@abbey1 super, tiež podobne. Ale my mäso jeme, hlavne domáce. Snažím sa všetko vlastné. Napr. Ani čaj už 5 rokov nekupujem, len čo si nazbieram. Ono, ak človek chce ide to, ale na úkor času, ktorý bohužiaľ už nebudem mať 😔. Preto zvažujem, či variť a variť (viem presne čo) na úkor času alebo upustiť.... Ani to sa mi nepáči. A možno som len neschopná a môžem variť po nociach

@anonym_autor urcite varit.
ale zmierit sa s tym, ze nie vsetko budes mat "domace"

z kupeneho caju sa bezne neumiera.
to len ako priklad.

autor
3. nov 2025
@nyusika

@anonym_autor urcite varit.
ale zmierit sa s tym, ze nie vsetko budes mat "domace"

z kupeneho caju sa bezne neumiera.
to len ako priklad.

@nyusika to nie je o čaji. Staviam sa tak ku každej "potravíne". Preto mám pocit, že celý deň venujem jedlu. Varenie, kvasenie, zbieranie, sušenie a pod.

viera012345
3. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Varím denne, resp.na dva dni. Jednoduché jedlá. Dávám prednosť domácim surovinám (naše, od susedov chovateľov, z farmy). Rodina sa stravuje doma (nie v škole, práci). Je pravda, že som momentálne doma ale varila som na dva dni aj keď som chodila z prace o pol šiestej domov 😞. Ako to máte vy? Prikladáte strave veľký význam? Z hľadiska financií ale najmä zdravia? Proste dôverujem len tomu, čo sama uvarím 🙈

@anonym_autor Varím denne, lebo som zdravo podozrievavy bezlepkar, ktorý v práci nemá možnosť bezl.stravy a donáške jednak neverím,jednak je v porovnaní s varením doma drahá a menej zdravá

anonym_9b6cd7
3. nov 2025

@anonym_autor áno, prikladám tomu veľmi veľký význam. Viem, čo do jedla dám, že nie je dochucované žiadnymi vegetami, bujónmi a podobnými gebuzinami z obchodu a v neposlednom rade je zaujímavá aj ekonomická stránka. Mňa varenie a pečenie baví, varí aj muž, takže varí sa denne, alebo každý druhý deň. Občas ideme do reštaurácie na obed alebo večeru, ale tú si tiež vyberáme. Nepoužívam žiadne polotovary, sladím a solím menej, byužívam bylinky a tuku tiež používam skromnejšie, nemáme radi mastné jedlá

nyusika
3. nov 2025
@anonym_autor

@nyusika to nie je o čaji. Staviam sa tak ku každej "potravíne". Preto mám pocit, že celý deň venujem jedlu. Varenie, kvasenie, zbieranie, sušenie a pod.

@anonym_autor to bol len priklad...vypichnute jedno z mnoheho, co si napisala

budes musiet ubrat z toho, co rpbis teraz...inak, ty nemas ziadne konicky ? si iba doma ?

lebo ja robit to, co ty - nerobim asi nic ine.
a teda, mna by to strasne obmedzovalo a frustrovalo - venovat sa iba jedlu

luccys
3. nov 2025
@nyusika

tak domaca strava su aj knedle s pecenym masom a kapustou na karamele...aj kysnute cesto...aj hurky a tlacenka.

vyznam ma akakolvek nutricne vyvazena a nekaloricka strava.

nie, ja rozhodne nezastavam nazor, ze treba kest vsetko s mierou.
niektore jedla proste z jedalnicka mame navzdy vylucene.
netrpime kvoli tomu

@nyusika Presne. Domace este nenamena automaticky lepsie/zdravsie.
Aj moja svokra sa stale hrdi tym, ze "vsetko je doma robene".
Ale su to take tie klasicke jedla- 80/90 roky, ze zjes trochu a tazko ti je este 3 dni.

anonym_3327dd
3. nov 2025
@nyusika

@anonym_autor to bol len priklad...vypichnute jedno z mnoheho, co si napisala

budes musiet ubrat z toho, co rpbis teraz...inak, ty nemas ziadne konicky ? si iba doma ?

lebo ja robit to, co ty - nerobim asi nic ine.
a teda, mna by to strasne obmedzovalo a frustrovalo - venovat sa iba jedlu

@nyusika niekto ma varenie ako hobby. Rovnako tak ako ty nezjes kapustu, niekomu nevadi stat pri hrncoch

anonym_3327dd
3. nov 2025
@luccys

@nyusika Presne. Domace este nenamena automaticky lepsie/zdravsie.
Aj moja svokra sa stale hrdi tym, ze "vsetko je doma robene".
Ale su to take tie klasicke jedla- 80/90 roky, ze zjes trochu a tazko ti je este 3 dni.

@luccys však to je jasne. Ale co je pre teba zdravsie, cezar šalát s restiky ci doma urobený? Odpoveď je jasná.

luccys
3. nov 2025
@anonym_3327dd

@luccys však to je jasne. Ale co je pre teba zdravsie, cezar šalát s restiky ci doma urobený? Odpoveď je jasná.

@anonym_3327dd Kludne si dam aj v restike. Nemam s tym najmensi problem. Az tak to nehrotim.

anonym_3327dd
3. nov 2025
@luccys

@anonym_3327dd Kludne si dam aj v restike. Nemam s tym najmensi problem. Az tak to nehrotim.

@luccys okej, ale ja sa pýtam co je zdravšie. Lebo taka je otázka autorky.

nyusika
3. nov 2025
@anonym_3327dd

@anonym_3327dd nie je jasna.
z restauracie moze byt kludne zdravsi, ako doma pripraveny

autor
3. nov 2025
@nyusika

tak domaca strava su aj knedle s pecenym masom a kapustou na karamele...aj kysnute cesto...aj hurky a tlacenka.

vyznam ma akakolvek nutricne vyvazena a nekaloricka strava.

nie, ja rozhodne nezastavam nazor, ze treba kest vsetko s mierou.
niektore jedla proste z jedalnicka mame navzdy vylucene.
netrpime kvoli tomu

@nyusika a čo keď pečené mäso, knedľa, kapusta? To nie je nezdravé ak je mäso čisté, bez atb,z domáceho chovu, knedľa kváskova. Mne nejde o kalorie ale o "pôvod, čistotu" potravín. Mnohí si myslia, že ak jedia kaše ovocné, ovocie, že je to ok. Môže a nemusí byť. Nejedla by som zahraničné ovocie a áno, radšej si dám na raňajky domáce vajcia s domácim kváskovým chlebom ako misku müsli s cudzokrajinnym ovocím - pre našincov absolútne nevhodné. Nech každý robí ako myslí.

anonym_3327dd
3. nov 2025
@nyusika

@nyusika ked si toto myslíš, tak sa nemáme o com dalaej baviť.

autor
3. nov 2025
@nyusika

@nyusika neexistuje aby z reštaurácie bolo zdravšie. Tam je prvoradý zisk za minimálne náklady a dobrá chuť. Čo pre mňa znamená lacné dochucovadlá s glutamatom, farbivami, sladidlami, zelenina ktovie odkiaľ o pôvode mäsa ani nevravím.

nyusika
3. nov 2025
@anonym_autor

@nyusika neexistuje aby z reštaurácie bolo zdravšie. Tam je prvoradý zisk za minimálne náklady a dobrá chuť. Čo pre mňa znamená lacné dochucovadlá s glutamatom, farbivami, sladidlami, zelenina ktovie odkiaľ o pôvode mäsa ani nevravím.

@anonym_autor mrzí ma, že si nikdy nebola v dolnej reštaurácii.

autor
3. nov 2025
@nyusika

@anonym_autor mrzí ma, že si nikdy nebola v dolnej reštaurácii.

@nyusika Nikdy nemáš záruku z čoho presne varia a aké dochucovadlá používajú. Či dostala si presne všetky ingrediencie?

anonym_991c16
3. nov 2025

S prepacenim, mne to pride ako obsesia, vyrabat si vsetko doma. Vsetko bio, eko, lokalne a neviem co. Ani caj si nedat kupovany atd. Nic netreba prehanat. A okrem toho, byt otrokom kuchyne mi tiez nepride ako zivotna vyhra.

nyusika
3. nov 2025
@anonym_991c16

S prepacenim, mne to pride ako obsesia, vyrabat si vsetko doma. Vsetko bio, eko, lokalne a neviem co. Ani caj si nedat kupovany atd. Nic netreba prehanat. A okrem toho, byt otrokom kuchyne mi tiez nepride ako zivotna vyhra.

@anonym_991c16 vraj pre niekoho koníček...

solvina88
3. nov 2025
@kiki68

Zalezi co varis a z coho. Ci pouzivas kopec napr polotovarov. Ale urcite to ma velky vyznam. Mala som tuto diskusiu s lekarmi, dokonca s vybornymi veterinarmi a vsetci sa zhodli na tom, ze varit doma a hlavne, ked nepouzivas vela polotovarov moze vela zachranit.

@kiki68 ty sa bavia o ludskej strave s veterinarmi?