icon

Má domáca strava význam pre zdravie?

3. nov 2025

Prikladáte význam domácej strave?

Strana
z3
anonym_a491a8
3. nov 2025

V čase hospodárskej krízy je lacnejšie doma navariť ako sa stravovať v reštauráciach a cez donášky.

autor
3. nov 2025

@anonym_autor Varím denne, resp.na dva dni. Jednoduché jedlá. Dávám prednosť domácim surovinám (naše, od susedov chovateľov, z farmy). Rodina sa stravuje doma (nie v škole, práci). Je pravda, že som momentálne doma ale varila som na dva dni aj keď som chodila z prace o pol šiestej domov 😞. Ako to máte vy? Prikladáte strave veľký význam? Z hľadiska financií ale najmä zdravia? Proste dôverujem len tomu, čo sama uvarím 🙈

anonym_91dd51
3. nov 2025

Nepohrdnem jedlom z reštiky, radi sa raz za čas ideme niekam najesť alebo si niečo objednáme a keď treba, najem sa aj v práci v jedálni, ale inak varím takmer každý deň a máme domácu stravu. Je to pre mňa dôležité, od toho, že viem čo tam dávame (manžel má intolerancie), až po to, že je to presne podľa našich chutí a tak celkovo rada varím a spája sa mi to s pocitom domova.

anonym_c350e8
3. nov 2025

Ja vôbec.Muž chodí denne na obedy z prace, ja si objednávam do prace a deti majú v skole, škôlke.Vecer ked tak navarím, ale ozaj iba rýchlovky do 30 minút max, žiadne pečene kura a pod.

avatar
lukbe
3. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Varím denne, resp.na dva dni. Jednoduché jedlá. Dávám prednosť domácim surovinám (naše, od susedov chovateľov, z farmy). Rodina sa stravuje doma (nie v škole, práci). Je pravda, že som momentálne doma ale varila som na dva dni aj keď som chodila z prace o pol šiestej domov 😞. Ako to máte vy? Prikladáte strave veľký význam? Z hľadiska financií ale najmä zdravia? Proste dôverujem len tomu, čo sama uvarím 🙈

@anonym_autor to, co si sama navarim, mi najviac chutí. A samozrejme, ze je to lacnejšie a asi aj zdravšie.

anonym_28b363
3. nov 2025

varím doma , muž jedáva obed v práci , občas si objednávame domov alebo idem do reštiky - sú jedlá ktoré doma neviem uvariť a ani nechcem
za mňa je jedno kde sa kvalitne najem hlavne nech mi chutí

avatar
pe_mi
3. nov 2025

Áno, mám rada domáce varenie, mám pocit takého rodinného hniezda.
Deťom zase ukazujem rodinné recepty a oni ich zase môžu, nemusia predať ďalšej generácii.
Ale tiež navštevujeme reštaurácie

avatar
flimelka
3. nov 2025

Samozrejme, ze ma. A teda nielen z tohto hladiska je to prospesne, ale aj z toho ekonomickeho. Obcas sa takto prestravovat niekde v restike, ked sa ti nechce varit alebo si niekde na vylete, to je jasne, to je super, ale stale? Mam vsak aj taketo kamarata, ktory si nevari, penazi ma dost a kazdy den obeduje niekde. Ale teda vidiet to aj na jeho postave 😉 Keby si aspon zdravsie jedla vyberal 😀

anonym_a75ce5
3. nov 2025

Samozrejme

avatar
mandzula
3. nov 2025

Občas si radi vybehneme aj von, ale väčšina stravovania prebieha doma. Ak keď sme chodili do práce, manžel varil a nosili sme si. V reštách a hlavne v tých klasických vývarovniach nikdy nevieš, čo sa ti dostane na tanier, z akých surovín sa jedlo pripravovalo. Čím som staršia, tým väčší dôraz kladiem na to, čo vložím do úst. Z domácnosti bordel vyhadzujeme, no do seba, do jediného dôležitého "domu", ktorý máme, ho paradoxne radi pcháme.

avatar
kiki68
3. nov 2025

Zalezi co varis a z coho. Ci pouzivas kopec napr polotovarov. Ale urcite to ma velky vyznam. Mala som tuto diskusiu s lekarmi, dokonca s vybornymi veterinarmi a vsetci sa zhodli na tom, ze varit doma a hlavne, ked nepouzivas vela polotovarov moze vela zachranit.

avatar
gondyo
3. nov 2025

Aj mne chutí najviac to čo sama navarím,niektoré jedlá by som ani bežne v reštaurácii nenašla a tým,že mám akergiu na mliečnu bielkovinu viem,čo som do varenia dala,prispôsobujem si recepty podľa seba...žiadne polotovary nekupujem,z finančného hľadiska je určite výhodnejšie variť si doma...

avatar
sipopa
3. nov 2025

urcite ano. nehovorim, ze sa stravujeme len doma, ale o to zvlast si davam pozor, aby to bolo tak v rovnovahe, ze aj ked sa vonku najeme, tak doma, nech je to take zdravsie. polotovary nekupujem, alebo len ozaj vynimocne.

avatar
snowflakenel
3. nov 2025

Varim soma kazdy druhy den. Plus mne osobitne, lebo drziim dietu. Maso mame domace, takze viem, co do seba davam. Zriedka sa ideme najest von, tak raz za pol roka alebo na dovolenke, tam skoro nevarim.

autor
3. nov 2025

Zmenil admin názov témy 🙈. Význam určite má. Otázka bola iná, ach

autor
3. nov 2025
@snowflakenel

Varim soma kazdy druhy den. Plus mne osobitne, lebo drziim dietu. Maso mame domace, takze viem, co do seba davam. Zriedka sa ideme najest von, tak raz za pol roka alebo na dovolenke, tam skoro nevarim.

@snowflakenel veľmi dobre 👍. A stíhaš aj po príchode z práce? Ja som doma teraz, takže ok. Ale pôjdem do práce, kde stratím kopu času cestovaním, tak neviem. Už som to zažila, len práca a varenie 😔. Ale nechcem aby jedli kupované

avatar
daja07
3. nov 2025

@anonym_autor podla mna zalezi co a z coho varis. Ak mas cerstve dobre maso a zaleninu, ovocie, nedavas kopu cukru a soli, nepouzivas polotovary, tak urcite zdravotny benefit to ma. Ak nakupujes z fariem a bio ovocie a zeleniny tak financne to asi nebude velmi vyhodnejsie oproti restike.
Poznam baby co doma varia, ale nakupuju aj rozne polotovary, lebo spravit niektore veci doma je podla nich piplacka, tak setria cas.
Potom poznam zenu, co si mysli ake su sladkosti z obchodov hrozne, ze ked napecie jednoduchy kolac doma, je to zdravsie. No ked vidim ako je pol cesta cukor, v domacom dzeme kopa cukru, potom praskova slahacka s cukrom, puding s kopu cukru a pripadne este posypane grankom, ved nech to chuti. Podla mna o nic lepsie, akurat je to cerstve a spravene doma. No vyzivova hodnota ziadna a kopa cukru.
Nie vsetko doma urobene je lepsie, zdravsie a lacnejsie. Ak mas moznost varit z dobrych surovin lahsie stravitelne jedla doma, tak var. Ak sa neda kup donasku alebo chod do restiky. Raz za cas je to fajn, aj kvoli tomu, ze ochutnas nieco co nevaris.

autor
3. nov 2025
@daja07

@anonym_autor podla mna zalezi co a z coho varis. Ak mas cerstve dobre maso a zaleninu, ovocie, nedavas kopu cukru a soli, nepouzivas polotovary, tak urcite zdravotny benefit to ma. Ak nakupujes z fariem a bio ovocie a zeleniny tak financne to asi nebude velmi vyhodnejsie oproti restike.
Poznam baby co doma varia, ale nakupuju aj rozne polotovary, lebo spravit niektore veci doma je podla nich piplacka, tak setria cas.
Potom poznam zenu, co si mysli ake su sladkosti z obchodov hrozne, ze ked napecie jednoduchy kolac doma, je to zdravsie. No ked vidim ako je pol cesta cukor, v domacom dzeme kopa cukru, potom praskova slahacka s cukrom, puding s kopu cukru a pripadne este posypane grankom, ved nech to chuti. Podla mna o nic lepsie, akurat je to cerstve a spravene doma. No vyzivova hodnota ziadna a kopa cukru.
Nie vsetko doma urobene je lepsie, zdravsie a lacnejsie. Ak mas moznost varit z dobrych surovin lahsie stravitelne jedla doma, tak var. Ak sa neda kup donasku alebo chod do restiky. Raz za cas je to fajn, aj kvoli tomu, ze ochutnas nieco co nevaris.

@daja07 ja práve nepouzivam polotovary, len základné jednodruhove potraviny. Vajcia, mlieko, syry, mäso prevažne domáce. Aj nejaké ovocie, zelenina. Veľa zbieram bylín, vela fermentujeme. Med domácí, cukor minimalne. Aj keď raz za čas peciem, polovica cukru ako je v recepte. Ja sladké nejem takmer vôbec, nechutí mi to. Ani mojím. Preto aj nechcem aby sa stravovali kade tade. Syn vraví, že v škole sa rajcinova polievka nedá jesť ako je sladká. Nechodí na obed, len občas. My práve sme takí nesladkí... Ja používam len bylinky domáce, alebo čisté dochudzovadlá bez prídavných látok. Neviem, či mi už šibe. Ale nám proste umeliny nechutia. Varím co najprirodzenejšie. Mám doma regionálnu starodávnu kuchárku na lacné a sezonne recepty. Len keby toho času bolo 😔Všetko chce čas. A práve o ten čas ide. Teraz ok, ale ako pracujúca, čo strávi 12 hod.mimo domu 🙈

avatar
snowflakenel
3. nov 2025
@anonym_autor

@snowflakenel veľmi dobre 👍. A stíhaš aj po príchode z práce? Ja som doma teraz, takže ok. Ale pôjdem do práce, kde stratím kopu času cestovaním, tak neviem. Už som to zažila, len práca a varenie 😔. Ale nechcem aby jedli kupované

@anonym_autor vies, ja som teraz doma, na rd. Takze este sa da stihat. Ked som chodila.do roboty, tak som varila vecer, ked dwti spali. Lebo om sa stravuje doma, vzdy pride na obed. Ked robi niekde dalej ,,tak samozrejme.sa.steavuje v restke, no to nie je zas tak casto. Manzel mi pomohol, napriklad nacistit zeleninu a tak......a cez vikend vari on, az daco doma porobim. Ale mam vyhodu, ze svokra ho od mala naucila jest vsetko. Od privarkov, cez,zeleninu, cize v tomto to mam jednoduchsie.
No ked pojdem do prace, to uz bude ine. To uvidim este 🙂

anonym_3327dd
3. nov 2025

Samozrejme. Domáca strava je najzdravšia. Vieš ake mäso, ryby, celkovo suroviny používaš. Vieš z čoho máš spravený dresing, koľko oleja si použila, akého oleja...jablká, zelenina chuti úplne inak domáca ako kupovaná v obchode. Nepohrdnem jedlom z reštaurácie, no nejem ho denne, ani týždenne.

autor
3. nov 2025
@snowflakenel

@anonym_autor vies, ja som teraz doma, na rd. Takze este sa da stihat. Ked som chodila.do roboty, tak som varila vecer, ked dwti spali. Lebo om sa stravuje doma, vzdy pride na obed. Ked robi niekde dalej ,,tak samozrejme.sa.steavuje v restke, no to nie je zas tak casto. Manzel mi pomohol, napriklad nacistit zeleninu a tak......a cez vikend vari on, az daco doma porobim. Ale mam vyhodu, ze svokra ho od mala naucila jest vsetko. Od privarkov, cez,zeleninu, cize v tomto to mam jednoduchsie.
No ked pojdem do prace, to uz bude ine. To uvidim este 🙂

@snowflakenel veď to, ak je žena doma dá sa v pohode, ako ja teraz. Ale popri zamestnaní mimo bydliska s dochádzkou a časovými stratami. Už nad tým rozmýšľam....

avatar
chrumka333
3. nov 2025

@anonym_autor no význam to určite má plus keď máš na to čas je to win win. Ak ten čas nemáš a budeš sa kvôli tomu naháňať a stresovať tak to až taká výhra nie je, pretože to pôjde na úkor tvojho zdravia. Stravovanie v škôlkach a zs je za mňa ok. Nevidím dôvod prečo by deti nechodil na obedy. Prípadne môžeš zvrtnúť teplú večeru, ktorú si vezmeš na druhý deň na obed a prestriedať s reštikou

avatar
snowflakenel
3. nov 2025
@anonym_autor

@snowflakenel veď to, ak je žena doma dá sa v pohode, ako ja teraz. Ale popri zamestnaní mimo bydliska s dochádzkou a časovými stratami. Už nad tým rozmýšľam....

@anonym_autor no jedine, ze sa bides musiet obracat v kuchyni alebo upustit z domacej stravy alebo varit vecer.....co po pracovnom dni bude.dost narocne. Alebo navar viac a z kazdeho jedla.zamrazit to, co bude.vhodne na.mrazenie

avatar
kavasmliekom
3. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Varím denne, resp.na dva dni. Jednoduché jedlá. Dávám prednosť domácim surovinám (naše, od susedov chovateľov, z farmy). Rodina sa stravuje doma (nie v škole, práci). Je pravda, že som momentálne doma ale varila som na dva dni aj keď som chodila z prace o pol šiestej domov 😞. Ako to máte vy? Prikladáte strave veľký význam? Z hľadiska financií ale najmä zdravia? Proste dôverujem len tomu, čo sama uvarím 🙈

@anonym_autor varím doma, neviem si predstaviť dať 50 eur a viac na deň len za obedy. 🤔

avatar
abbey1
3. nov 2025

My varíme doma pravidelne. Všetci traja sa stravujeme doma. Ak dcéry varenie veľmi baví a ide im. Na dovolenkách jeme v reštauráciách a často sa zhodneme, že doma si uvaríme lepšie.
Na 90% máme domáce mäso u vajíčka. Dcéry sú vegetariánky. Či ze veľa zeleniny, ovocia, strukovín a veľa syrov. Pečivo kupujeme výnimočne a ak, tak v lokálnych špeci pekarnach. Jogurty ovčie, dcéra zje i kozie, tie mne nechutia. Mlieko bezlaktózové. Kávu si kupujeme v lokálnej pražiarni, vždy máme doma cca 3-4 druhy maličké balenia. Džemy domáce. Sirupy tiež. Škoda, že som lenivá pestovať zelení u v záhrade. Ale nemám k tomu vzťah a ani čas.

anonym_97a907
3. nov 2025

@anonym_autor Samozrejme a nesmierny. Sú na to aj štúdie. V oblastiach kde sa varí doma, je celková úmrtnosť bez ohľadu na príčinu cca 40 % nižšia. Aj v Modrých zonach ľudia varia väčšinou doma. Má to obrovský význam jednoducho.

avatar
nyusika
3. nov 2025

tak domaca strava su aj knedle s pecenym masom a kapustou na karamele...aj kysnute cesto...aj hurky a tlacenka.

vyznam ma akakolvek nutricne vyvazena a nekaloricka strava.

nie, ja rozhodne nezastavam nazor, ze treba kest vsetko s mierou.
niektore jedla proste z jedalnicka mame navzdy vylucene.
netrpime kvoli tomu

avatar
zuzzkka
3. nov 2025
@anonym_autor

@daja07 ja práve nepouzivam polotovary, len základné jednodruhove potraviny. Vajcia, mlieko, syry, mäso prevažne domáce. Aj nejaké ovocie, zelenina. Veľa zbieram bylín, vela fermentujeme. Med domácí, cukor minimalne. Aj keď raz za čas peciem, polovica cukru ako je v recepte. Ja sladké nejem takmer vôbec, nechutí mi to. Ani mojím. Preto aj nechcem aby sa stravovali kade tade. Syn vraví, že v škole sa rajcinova polievka nedá jesť ako je sladká. Nechodí na obed, len občas. My práve sme takí nesladkí... Ja používam len bylinky domáce, alebo čisté dochudzovadlá bez prídavných látok. Neviem, či mi už šibe. Ale nám proste umeliny nechutia. Varím co najprirodzenejšie. Mám doma regionálnu starodávnu kuchárku na lacné a sezonne recepty. Len keby toho času bolo 😔Všetko chce čas. A práve o ten čas ide. Teraz ok, ale ako pracujúca, čo strávi 12 hod.mimo domu 🙈

@anonym_autor vieš si pomoct pomalym hrncom a polievkovarom. Večer nakrájam a nachystám. Ráno hodím do príslušných hrncov suroviny, nacasujem a prídem domov na hotové jedlo. Tiež cez víkend jedno jedlo navarim veľmi veľa a pomrazim porcie, to je ako záloha. Dá sa aj tak že dáš variť na noc a ráno si berieš do práce a zvyšok sa zje na večeru.

avatar
gregik66
3. nov 2025
@nyusika

tak domaca strava su aj knedle s pecenym masom a kapustou na karamele...aj kysnute cesto...aj hurky a tlacenka.

vyznam ma akakolvek nutricne vyvazena a nekaloricka strava.

nie, ja rozhodne nezastavam nazor, ze treba kest vsetko s mierou.
niektore jedla proste z jedalnicka mame navzdy vylucene.
netrpime kvoli tomu

@nyusika a na tej kapuste a pecenom mase je co zle?

avatar
gregik66
3. nov 2025
@anonym_autor

@daja07 ja práve nepouzivam polotovary, len základné jednodruhove potraviny. Vajcia, mlieko, syry, mäso prevažne domáce. Aj nejaké ovocie, zelenina. Veľa zbieram bylín, vela fermentujeme. Med domácí, cukor minimalne. Aj keď raz za čas peciem, polovica cukru ako je v recepte. Ja sladké nejem takmer vôbec, nechutí mi to. Ani mojím. Preto aj nechcem aby sa stravovali kade tade. Syn vraví, že v škole sa rajcinova polievka nedá jesť ako je sladká. Nechodí na obed, len občas. My práve sme takí nesladkí... Ja používam len bylinky domáce, alebo čisté dochudzovadlá bez prídavných látok. Neviem, či mi už šibe. Ale nám proste umeliny nechutia. Varím co najprirodzenejšie. Mám doma regionálnu starodávnu kuchárku na lacné a sezonne recepty. Len keby toho času bolo 😔Všetko chce čas. A práve o ten čas ide. Teraz ok, ale ako pracujúca, čo strávi 12 hod.mimo domu 🙈

@anonym_autor vies prosim ta poradit tu kucharku? 😊

Strana
z3