icon

Sladkosti na deti: Ako obmedziť ich výskyt?

31. dec 2023

Ahojte. Neviem, či len ja mám ten pocit, no zdá sa mi, že sladkosti na deti “útočia”, su na každom rohu, az pomaly zavalené sladkosťami, cukríkmi, malinovkami.
Pred tým som to tak neriesila, dietatu obcas s mierou dopriala.. ale začínam to vidieť všade.. každá návšteva prinesie, na návšteve dostaneme, kdejaká teta na ulici, predavačka, kadernicka ponuka, mamičky na ihriskách, v obchode ku hociktorej hráčke, bublifuk je to pribalené, v skolke každý deň v skrinke si tiež niečo nájdeme. Predtým som vzala, odložila na neskôr, posunula ďalej, je toho vsak stále viac a viac (nielen kvôli Vianociam) a začínajú putovat do kosa.

tululu
31. dec 2023

@jana_eyre_2 Suhlasim, ale je to problem v kategorii "Nehas, co ta nepali" alebo "Z nudze cnost". Ja sama vytriedim veci,ktore moje deti nechcu alebo su menej kvalitne a posuniem ich spoluobcanom.Tam sa mozeme bavit o tom,ci je fajn ak to dieta dostane palmoveho coko mikulasa alebo ziadneho coko mikulasa.Alebo toho isteho lacneho z obchodu,ak ma stastie a rodicia mu chcu urobit radost...To je moralna dilema.

zorkahorka
31. dec 2023

@zuzanockamt suhlasim. A este su tu maminy, ktore nikdy nepustili detom telku 😀

tanyag
31. dec 2023

@jana_eyre_2 Rozumiem, ale ja radšej posuniem niekomu, kto to chce, akokeby som mala vyhodiť. Úprimne mňa neuvidíš kúpiť sladkosť a nie preto, lebo niečo proti mám, ale preto, že moja dcéra to nechce a ja tiež nie. A keď to už dostaneme...aj keď viackrát poviem, že netreba nič nosiť, ale to je ako hrach na stenu hádzať, tak vždy keď sa nakopí, kontaktujem to centrum, opýtam sa, či majú záujem, ak je záujem z ich strany, tak odnesiem...nikdy neodmietli zatiaľ...to nie je tak, že ja si zmyslím, že im to tam odveziem a oni zo slušnosti vezmú...ale samozrejme pribalím aj trvanlivé potraviny ako je cestovina, ryža, múka, domáce zavaraniny atď.

aurora33
31. dec 2023

@tanyag v poriadku, ja toto ani nekupujem, len mi to tak napadlo, že ovocná kapsicka tiež nie je žiadna vyhra. A suhlasim s komentárom vyššie, že dávať sladkosti do krízového centra asi tiež nie je celkom ok.

tanyag
31. dec 2023

@aurora33 V krízovom centre vždy povedia, že si tie sladkosti prosia. Ja s nimi komunikujem, je tam cca 20 žien a cca 50 detí, ja keď tam odnesiem to, čo sa u mňa nakopilo, cca raz za pol roka, tak ver, že každé dieťa možno dostane po jednej sladkosti. Ale to už je na zriaďovateľovi toho centra, ak to chcú, tak im to dám.

jana_eyre_2
31. dec 2023

@tululu
@tanyag jasné toto ťažko ovplyvni jednotlivec a určite je prospesnejsie dať sladkosti niekam kde sú žiadúce ako ich rovno vyhodiť..

len si nemyslím že toto je téma ktorá sa dá zľahčovať, lebo v globále je to stále o tom, že ľudia nemajú mieru v nakupovaní či už veci alebo jedla.. tým potom trpí celá zem a defacto potom každý jednotlivec..

aurora33
31. dec 2023

@tanyag tak už som ticho 🙂

dadis
31. dec 2023

@jana_eyre_2 Ja neviem, mam pocit, ze sa to velmi prehana..za mojho detstva (v minulom tisicroci 😅) sme mali tiez milion sladkosti a deti neboli obezne.. problem ako v "dostupnosti" sladkosti je skor v pohodlnosti ludi..ze deti, aj dospeli spohodlneli a malo sa hybu...

tanyag
31. dec 2023

@dadis Súhlasím!

autor
31. dec 2023

@alickapusinka oki, kľudne, budem rada, keď to niekomu môžem dobrovoľne dať..napíšem ti

jana_eyre_2
31. dec 2023

@dadis to je jasné ze sa ľudia omnoho menej hýbu ako v minulosti, ale to neznamená že sme v minulosti mali toľko sladkosti ako je dnes.. ja teda neviem či v moja rodina a okolie je výnimka (z pozorovania nemám ten dojem) ale teda ľudia to so sladkosťami preháňajú omnoho viac ako v minulosti.. určite to nebývalo také dostupné ako dnes.. a nejde predsa len o obezitu..

autor
31. dec 2023

@dadis ja to praveze vidím opačne, my sme toho mali určite omnoho menej, sem-tam nejaká čokoláda, cukríky od rodiny, kolac v nedeľu.. nič sme len tak nedostavali, nekupovali

smiling89
31. dec 2023

Vnimam to rovnako, je to masaker..my nasim detom dame v primeranej miere...Mikulas bol katastrofa, doma maly balicek aj zdrave veci aj par nezdravich sladkosti, od kazdej babky sme odchadzali s 2 igeltkami sladkosti (deti to ani uz nezaujimalo absolutne), v skolke dostali obrovsky balik...90% islo do kosa a nie, ja nebudem darovat veci druhym detom, ktore by som nedala zjest ani vlastnym! My s muzom tiez nejeme hocake sladkosti...a trend co sa rozmohol v skolkach nikdy nepochopim-kedysi sme rozdavali cukrik/lizatko a dnes? Dnes sa asi mamicky pretekaju kto da viac a rozdavaju sa balicky obsahujuce viacero sladkosti kde tu aj drobnost ako balon, bublifuk.. toto je chore, neekologicke, nazdrave a aj nefer voci rodicom ktori si taketo nemozu dovolit... oberame nase deti o moznost tesit sa, pretoze pri tomto mnozstve vsetkeho uz ta radost neni taka silna a je doslova sekundova ak vobec.

alickapusinka
31. dec 2023

ok dakujem poprosím SS

suge
31. dec 2023

Odopierať by som sladkosti úplne neodopierala, veď zapovedaného chleba najväčší krajec. A už vôbec by som nevyhadzovala, to považujem za plytvanie, radšej posunúť niekomu inému.🤗

dadis
31. dec 2023

@jana_eyre_2 Akoze niekto napise, ze naco sa pecie na Vianoce🤦‍♀️ Ja ako dieta si pamatam 14 druhov peciva, plus salonky a kolekcia na stromceku. Mikulasa sme mali doma a u oboch rodicov z prace, od starych rodicov..Mi povedz, ze tvoje deti maju toho viac 🤣🤣 (ja som tento rok piekla len medovniky z 2kg muky a tie sa nedozili Vianoc 😀), na stromceku nemam nic na jedenie a deti dostali baliecek len odo mna a babky.

jana_eyre_2
31. dec 2023

@dadis áno bohužiaľ majú a to som takmer nepiekla a naplnila ten jeden balík.. keď som bola dieťa dostávala som jeden balík, z práce rodičov vôbec, ani starí rodičia neposielali.. pamätám si jedného Mikuláša v meste kde som dostala cukrík a v škole to bolo tak isto.. neviem či mám teraz začať presviedčať že v mojom okolí su ľudia čo jednoducho nemajú mieru a deťom dávajú namiesto času s nimi darčeky a sladkosti, zrejme to bude zbytočné.. keď ty máš dojem že to je lepšie ok, ja si to jednoducho nemyslím.. všetko sa preháňa nie len sladkosti, ale nebudem o tom nikoho presviedčať..

autor
31. dec 2023

https://www.modrykonik.sk/forum/co-skodi-co-prospieva/ktore-sladkosti-sa-detom-radsej-vyhnut/

Podľa tejto diskusie vidím, že nie som jediná. Snazim sa veci nevyhadzovať, ale obcas človek natrafí na čistý hnus, považujem iste potraviny/sladkosti za škodlivé, “plne chémie” a nemám dobrý pocit z toho to niekomu posunúť dalej (teda pokial to sam niekto nechce).

slavomira236
31. dec 2023

,aujimave citat ako detom tu zeny sladkosti nedavaju a ked bol mikulas sama fotka s kopou balickou a same sladkosti..ja svojim dam sladkost sem tam do skoly. Vsettky deti v skole maju sladkosti tak aj ja nieco male pribalim nech nepozeraju na nich. Deti vetsinou sladke lubia..nemyslim ze mala sladkost na den sposobi nejaku katastrofu.

dadis
31. dec 2023

@slavomira236 Ale to iba "znackove" sladkosti su fajn..ja nevidim rozdiel medzi lidl lizatkom od svokry a kinder cokoladkou 😅😂

majka879742
31. dec 2023

@ivanaks ano toto robí aj moja svokra ale 3 ročná dcéra jej odpovie "toto ja nechcem" 😂 a svokra to nechápe stále 😂😂😂😂

jana_eyre_2
1. jan 2024

@slavomira236 nemyslím že by tu niekto písal že sladkosti svojim deťom nedáva (hoci samozrejme mohla som to prehliadnuť) píšeme tu dookola ako sa preháňaju množstva sladkosti čo deti dostávajú.. to neznamená že tie deti nedostávajú nič sladké..

A tie čo sa na MK pochválili prehnanymi nádielkami zrejme v tejto diskusii nie sú, či?

Ja zase nerozumiem prečo sa na MK každá diskusia pochopí ako "BUĎ - ALEBO"

autor
2. jan 2024

@dadis vôbec nejde o značku ale o zloženie. Chápem, že existuje vela ľudí a aj mamičiek, ktoré vôbec neriešia, čo jedia a čo dávajú svojim deťom. Vela z nich sa rozhoduje na základe ceny a chuti, veď v poriadku.

ibatanecnica
2. jan 2024

no neviem, možno je to tým, že už malé dieťa nemám ale nezdá sa mi to. Aj vonku keď vidím deti, tak máloktoré so sladkosťou. Hrajú sa. Ja som minule za nákup nad určitú sumu v malom obchodíku dostala lízatko. Bola som sama , dospelá žena pred 50tkou, tak som sa tešila , že toto som ako dlho nemala. Tak sme sa s predavačkou zasmiali a dala mi ešte jedno 😂

ibatanecnica
2. jan 2024

@dadis my sme zase - tiež som z minulého storočia - 😂 sme nemali toľko sladkostí. Každý deň určite nie. Možno 1-2x do týždňa. A ani nám to nejako nechýbalo. My sme jedávali aj sladké jedlá - buchty, koláče, palacinky, tak to sladké nám nejako nechýbalo.

ibatanecnica
2. jan 2024

@jana_eyre_2 ale veď nikto ťa nenúti chodiť na akcie Mikuláša. A babky tiež nemusia dávať alebo môžu dať ovocie. Toto sú také veci, ktoré sa dajú ovplyvniť.

jana_eyre_2
2. jan 2024

@ibatanecnica asi nepoznáš moju svokru 😉 a nikde nepíšem že na akciách Mikuláša som bola, čítaj s porozumením.. píšem že sladkosti sú ponúkané z každej strany..

Ale ok, asi som jediná s autorkou čo má ten pocit, všetky ostatné máte sladkosti striedmo je mi to už jasné..

dadis
2. jan 2024

@ibatanecnica My sme mali sladkost kszdy den - horalku, pernik, vlnky, kavenky..aj sladke jedlo aspon 1x v tyzdni..cez vikend kolac, obcas cukroska..ja mam pocit, ze moje deti maju toho bud porovnatelne, alebo aj menej..peciem asi v priemere 1x mesacne, sladke jedlo tak 1x mesacne maximalne a zakusky oni vobec neoblubuju...ja ich nemusim obmedzovat, podla mna tak prirodzene clovek si viac sladkeho neda lebo je objedeny a zase ked ma malo, dostane chut si dobnut..

majlo1234
2. jan 2024

@jana_eyre_2 nie si jedina😂 je to otras, este aj v autoservise synovi nukaju sldkosti, aj v banke😂 ja uz neviem, kde sa pred tym schovat, ked sa chcem vyhnut hysakom. Vzdy mu jednu dovolim, pre dobro vsetkych zucastnenych, ale lezie mi to na nervy

katka700
2. jan 2024

V dnešnom uponáhľanom svete nie je na nič čas, tak. dnešné babky a ďalší ľudia čo prichádzajú do kontaktu s deťmi namiesto pozornosti, lásky a času dávajú sladkosti. Však je jednoduchsie zobrať vnúča do obchodu a kúpiť všetky brilantnou modrou, modifikovaným škrobom, palmovým tukom a glukozovo-fruktozovym sirupom napresovane s*acky než dieťa zobrať na výlet alebo s ním 2 hodiny hrať spoločenské hry.