Sladkosti na deti: Ako obmedziť ich výskyt?
Ahojte. Neviem, či len ja mám ten pocit, no zdá sa mi, že sladkosti na deti “útočia”, su na každom rohu, az pomaly zavalené sladkosťami, cukríkmi, malinovkami.
Pred tým som to tak neriesila, dietatu obcas s mierou dopriala.. ale začínam to vidieť všade.. každá návšteva prinesie, na návšteve dostaneme, kdejaká teta na ulici, predavačka, kadernicka ponuka, mamičky na ihriskách, v obchode ku hociktorej hráčke, bublifuk je to pribalené, v skolke každý deň v skrinke si tiež niečo nájdeme. Predtým som vzala, odložila na neskôr, posunula ďalej, je toho vsak stále viac a viac (nielen kvôli Vianociam) a začínajú putovat do kosa.
Sú všade ako píšeš, aj v školách bufety a automaty, takže deti si kúpia, ja som kupovala časopis nedávno a pribalená čokoláda.. ja sladkosti nejem vôbec, je to zabijak. Treba deti naučiť na zdravé sladkosti ako je ovocie a nebudú mať chuť na priemyselne spracované. Najlepšia výchova je výchova vzorom.
Ved sladkosti vies redukovať a davat postupne. Ja mam dvoch jeden by bol schopný zjesť vsetko sladke co dostane a druhy si da dva cukríky a zvysok vyhadzujem a da si radsej ovocie alebo zeleninu. A sranda je, ze hyperaktivnejsi je ten co neje sladkosti. Osobne neberiem ten cukor ako hrôzu tohto sveta. Ked si daju nieco sladke tak je v poriadku lebo aj mozog potrebuje cukor. Ja skor nechapem bio matky, co nedaju detom cukrík ani čokoládu a robia z toho tragédiu.
@betulinka1 suhlasim
@madeincssr aj ja si myslim , ja nikomu nevypisujem aky je kedze toho cloveka nepoznam osobne. Ani v diskusii ani cez spravy, mna imahinarne tety z bohvie kade nerozculuje natolko zeby som im az pisala.
Mas pravdu
Pekny den
Ja mám pocit, že ľudí doslova baví hľadať problémy i tam, kde nie sú.
Za 23 rokov rodičovstva na nás žiadna sladkosť nezaútočila.
Áno, sladkostí máme doma vždy veľa, ale v podstate ich nikto neje, nikdy som dieťaťu nemusela od úst vytrhnúť sladkosť z dôvodu, že by sa chcelo prejedať.
Ak dostaneme, či kúpime, čo už ďalej nechceme a nevyužijime, posunieme ďalej, darujeme, alebo jednoducho vyhodíme.
Ak niekto chcel darovať niečo, čo skutočne nechceme, alebo je nevhodné, jednoducho slušne povieme Ďakujeme, ona také neje, zbytočne by ste dávali.
Na deti a mladých ľudí číhaju i cigarety, alkohol a jednoducho stačí povedať NIE.
Mňa vždy zarazí, keď mamička malého dieťaťa cca 2-3 roky narieka, že ono nechce jesť nič normálne, že len sladkosti a iné hlúposti by jedlo. No kto to asi tak malému dieťaťu kúpi a prinesie do domu a následne dá zjesť. ;)
@abbey1 mas pravdu, ale mozno z teba vravi presne tych 23 rokov rodicovstva. My prvomatky sa este len ucime odolavat revom a detskym nervovym zruteniam😂 ja napriklad sladke domov nekupujem, ale zijeme medzi ludmi a kazdy blizky sused dietatu strci cokosku. Ja nie som ten typ, ze sa budem donekonecna hadat, furt ich prosim, nech mu nedavaju, obcas to aj vezmem a zjem, ale castejsie to proste zje on. A vypytuje potom. Verim, ze po rokoch budem lepsia a striktnejsia😂 takze mam rovnaky pocit ako autorka
@abbey1 no a keby tvoje dieta rado sladkosti jednoducho malo a jedlo, tak by si na to pozerala asi inak.. každé dieťa je aj v chutiach iné a nejde len o to ako bolo vychovavane - napríklad môj najmladší by jedol len sladkosti ak by mohol.. starším som vždy vedela bez hádok vysvetliť že sladkosti s mierou, najmladší má inú povahu, ine prejavy a ťažko sa zmieruje s každým mojím nie.. takže áno, ak mu babka/teta/ktokoľvek dá do ruky balík sladkosti a ja poviem nie, je z toho záchvat a mám dojem že namna sladkosti fakt útočia, lebo ja som tá čo musí so záchvatmi bojovať vďaka tomu že každý má dojem aký je super že sladkosti pretekajú z každého kúta.. a sladkosti kupujem výnimočne, na toho Mikuláša, lebo doma sa balíku jednoducho tešia a nebudem zase im brať radosť, lebo ostatní kupujú sladkosti nadmerne..
Tu skôr išlo o to, ako to množstvo sladkosti ľudia vnímajú, nie akú ma kto výchovu. Vzhľadom na odporúčania ohľadom zdravej stravy mi toho pride skratka príliš vela. Začala som si to všímať viac odkedy mám dieťa. Ano, riešim to, normálne, nejdem do krajnosti. Len staci, aby dieťa zaplakalo a toľkokrát mu hneď niekto tlači cukrík. Viem odmietnuť, i samo dieťa veľakrát vráti. To však nemení nič na fakte, že je toho podľa mna vela.
Súhlasím s tým, že potraviny sa nevyhadzujú, veď ma to ani neteší. Rada podarujem, posuniem hocičo. Ale popravde ani nemám chuť dávať druhým niečo nezdravé, čo sama nechcem, hlavne tie cukríky a lizatka.
Tiež nosím na návštevy skôr ovocie, oriešky, syry.. budem sa snažiť dohodnúť i s návštevou popredu.
@majlo1234 ďakujem, asi to mame podobne. Veď ja z toho nerobím problém, kľudne s tým dokážem žiť, sú horšie problémy… no prečo sa o tom nemáme rozprávať, diskutovať? Pravdou je, že by sa mi žilo ľahšie, keby nemusím toľkokrát odmietať, čo nám kto núka. Obcas si dieťa skratka poplace (zbytocne). A ak náhodou samo odmietne a dotyčný mu to tlaci naspat, uráža sa.
@ivik4 veď toto, ja mám presne taký pocit niekedy 😄 preto ten názov - nadnesene
Jasne, mna pobavil 😀
@jana_eyre_2 mám to podobne, ďakujem za tvoje príspevky, mám dojem, že veľmi chápeš ako to myslím 😉
Mi taky problém nemáme. Nijaká teta na ulici ne rozdáva cukríky a ani mamičky na ihriskách, keď dôjde návšteva tak donesie bud nieoc napečené alebo nič a mi ich tiez ponúkneme akurát varenými pečeným, v škole sme na Mikuláša nedostávali nič, bublifuky a také hračky sa tu predávajú bez sladkosti, doma skaldkosti mame veľmi ojedinele
Moje deti vzdy dostavali sladkosti a nikdy sme s tym problem nemali, aj ked bolo tych sladkosti vela..deti si mohli brat, kolko si prosili, castokrat som niesla do prace mikulasov, si zajacov, cosi sme z toho oriniesli na navstevy my, cosi sme s muzom pojedli..obe deti nemaju kaz ani nie su obezne ci s nadvahou, sladke maju radi, no s mierou, ziadne extremy
Ja mam presne ten isty pocit, sladkosti, snack a lacne shitty vsade
Syn ma nanestastie alergiu na arasidy, tak dostava velmi Malo sladkosti v porovnani s inymi detmi.
My uz ani nanuky nekupujeme, robime si doma zmrzlinu z domaceho yogurt a ovocia.
Radsej upeciem kolac, kde zredukujem cukor, az ma chut na sladke.
Ale uz som zredukovala capiny, syn hodinu pred jedlom uz nesmie jest ziadny snak, max nakrajane jablcko. Ked sa naje, tak potom nevymysla.
Vcera sme Tu ale Mali jeho kamaratku, co preziva iba na keksikoch, snacks a cipsikoch. Slecna ma 6 rokov a zacina si budovat velmi zle stravovacie navyky.
My sme tento rok zazili prveho “ozajstneho” mikulasa, po minule roky bolo dieta este prilis male, to chapali vsetci. Tento rok dostal mikulasa doma, dostal od otca v robote, od vsetkych blizkych susedov(troch), od jednej babky, od druhej babky a od svoch kamaratok. Ja som hadam nikdy nevidela dokopy tolko sladkosti. A ja milujem sladke, o tom potom. Preto mi to pride nadnieru. Mozno je to tym, ze je zatial sam, v podstate jedine vnuca na jednej strane a jedine pritomne je na druhej strane. Celkovo aj darceky vseljake, proste ja si ako decko nwpamatam takyto prebytok
Ja môžem s rukou na srdci napísať, že moja dcéra sladkosti neobľubuje. Ja ich tiež nejem, proste mám dosť cukru v káve, a dcéra je skôr na ovocné kapsičky. Jasné, že občas si dá kúsok čokolády. Ale nikdy, nikdy som nej sladkosti nenúkala, nenútila, sú voľne uložené v skrinke, ku ktorej má prístup. Ale tiež návšteva nosí, babka nosí, teta nosí, ujo nosí. Ja to vždy zabalím a odnesiem do centra pre týrané ženy s deťmi. Alebo to darujem nejakej rodine v núdzi, o ktorej viem.
Nám sa aj stáva to, že ak moja dcéra neplače u lekára, tak pediatrička jej dá čokoládku alebo lízatko. Dcéra pekne poďakuje a hodí mi to do kabelky, kde to ja po týždni nájdem 😁
No takto, kazde z mojich deti dostalo na Mikulasa tolko sladkosti,ze kazde jedno naplnilo tri velke darcekove tasky.6 tasiek plnych sladkosti na Mikulasa.Sialenstvo a to islo mimo mna (U nas dostanu do cizmy cukriky a coko mikulasa,tesia sa,zjedia, tie ostatne tasky pomaly uz ani nevybalili ) Ale ja bezne vytriedim tasku sladkosti,ktore nejeme a pocka. si minutku pri kosoch,vzdy pride nejaky spoluobcan,ktory si to s vdacnostou a usmevom vezme 🙂 A ano,sladkosti su prilis dostupne a generacie,pre ktorych to tak nebolo sa ich snazia v co najvacsej miere dopriat detom,myslia to dobre,ale nie je to tak...predvcerom som pocula,ako moj otec nukal synovi kofolu, pije ju na sviatky bezne, nie je u nas zakazana,ale obmedzena.syn nemal chut,dedo ho doslova nutil, daj si,aspon trosku,pod nalejem ti,tu mas,daj si, trosku si cmurkni a decko uz nervozne,ze slusne odmietlo,nema chut,tak naco?
Ak máš na viac sladkosti tak ponúkni mi aj si zoberiem.
@tanyag to je však ďalšia vec - že sladkosti sa potom dávajú do všelijakých centier, do charity a tie deti ktoré sladkosti "zdedia" jedia nezdravo, lebo sa natlačia sladkým, v podstate asi iné ako nezdravé potraviny ani nemaju.. deti z rodín majú vyvážené stravy hoci sa im plnia komory a deti zo sociálne slabších vrstiev žijú na podarovanych sladkostiach a iných nezdravých potravinach... Je to vlastne hádzanie zodpovednosti na ďalších a ďalších ľudí, lebo niekto na začiatku reťazca nemá mieru v Tom koľko toho kupuje.. a keď tu na MK nadhodi túto tému, tak mu je vycitane že hľadá problém tam kde nie je.. (to píšem všeobecne do diskusie, len pre porozumenie v mojom príspevku)
@zuzkaa1991 u svokrovcov deti vedia, kde su sladkosti, takze maju k nim neobmedzeny pristup. Uz som zazila aj otvoreny balik cukrikov na stole, pri ktorom sedeli a nadzgavali sa. Alebo slane. Raz mi kupila domov dva baliky cipsov, vraj aby deti mali, lebo doma nemame. Ale ja to fakt bezne nekupujem...

@zuzanockamt ano, vseobecne vyhadzovat potraviny (hoci aj sladkosti) by sme asi nemali no... Zijeme vo velkom blahobyte, ale vacsina ludi na svete nema to stastie.