Sladkosti na deti: Ako obmedziť ich výskyt?
Ahojte. Neviem, či len ja mám ten pocit, no zdá sa mi, že sladkosti na deti “útočia”, su na každom rohu, az pomaly zavalené sladkosťami, cukríkmi, malinovkami.
Pred tým som to tak neriesila, dietatu obcas s mierou dopriala.. ale začínam to vidieť všade.. každá návšteva prinesie, na návšteve dostaneme, kdejaká teta na ulici, predavačka, kadernicka ponuka, mamičky na ihriskách, v obchode ku hociktorej hráčke, bublifuk je to pribalené, v skolke každý deň v skrinke si tiež niečo nájdeme. Predtým som vzala, odložila na neskôr, posunula ďalej, je toho vsak stále viac a viac (nielen kvôli Vianociam) a začínajú putovat do kosa.
@valeria_h uplny suhlas s prehlasenim "vychova vzorom". Bohuzial pride babka, dedko a je to...chcu spravit vnucatku radost a mama sa moze aj na hlavu postavit. Napriklad raz doniesla 20cm priemer lizatka🙈 rovno som povedala ze si to ma zobrat naspat. Ona nie, dieta jacalo, plakalo. Vzala som a hodila vyyyysoko nad linku. Je to tam dodnes🙊🤣
To že sú plné obchody sladkostí, alebo že ich je dostatok i doma, predsa neznamená, že sa nimi musí dieťa prejedať. To je to isté, ako mať plnú chladničku jedla, predsa neznamená, že jeme 24/7 nekontrolovane.
Mne sa skôr za, že sa bežne vypichne pseudoproblem v spoločnosti a prehliadajú sa podstatne vážnejšie problémy. Napr tu celkovo zdravá a vyvážená strava. Deti celkovo jedia malo ovocia, zeleniny, strukovín a kvalitnej domácej stravy. Rodičia sa spoliehajú na stravu v školskom zariadení, večera nejaký chlebík s údeninou, cez víkend rýchly obed v nákupnom centre.
Tým nechcem povedať, že to tak robia mamičky, ktoré tu spomínajú problém so sladkosťami. Hovorím o probléme s kvalitou stravy celkovo.
V prvom rade je to vždy o výchove a vzore z domu. Áno, prvé roky môže byť u malých detí plač. Ale časom sa naučia, že nie všetko čo vidia či dostanú treba okamžite zjesť. Že nie všetko vreckové treba okamžite v škole minúť v automate. Veď tie nápoje v nich to je hnus. Napriek tomu to niektoré deti kupujú, rovnako ako dospelí napr energetické nápoje či pár centové sladené vody.
Skutočne tu je problém s celkovou kvalitou stravy a nie len sladkosťami, ktoré deti občas dostanú.
@ibatanecnica Jasne 😂🙄.. nikto to nekupoval 😂😂😂.. inak mam bratranca, takmer o 20r mladsieho a ten je uplny zavislak od sladkosti, pri nom doma nesmies mat nic, vsetko zozere 🤣🤣nutelu za 1den a pod...- a to uz malicka, to moje deti sa na neho nechytaju ani nahodou..a vies ako vyzera? Robi fotomodela 🤣
Sladjosti ovmedzujeme ,aj ked je to tazke. Ajonahle dieta nastupilo do kolektivu, zoznamilo sa so sladkostami. Poznam maminy, ktore detom nedavali sladke vobec a ked maki 4-5 rojov, sli sa ,, potrhat,, 🙂
Ja dam doma sama, aby som mala prehlad,,koljo toho pojedia a ked dakto prinesie, tak schovam, davam postupne.
@dadis mne je uplne jedno co.jedava a ako vyzera. Ja sa staram o svoje zdravie.
@ibatanecnica Lenze deti si k tym sladkostiam cestu najdu, ak k sladkej chuti inklinuju..skor je dolezite vytvorit zdravy pristup k jedlu - uz od dojcenia - neukludnovat jedlom, zbytocne nevyvolavat pocit viny, jest ked je clovek hladny, vedome, bez tv a tabletov, jest nutricne hodnotnu stravu, poznat pocit sytosti a podobne..a vtedy mu mozu doniest aj vagon kremesov a vie, ze si da poobede ku kavicke jeden a ani ho nedoje, lebo nevladze. Poznam dievca, co kradlo u susedov sladkosti z kosika na stole, lebo mu doma take zakazovali...
@ibatanecnica A este ten hlupy zvyk nasich mamiciek - neustale detom davat nieco do ruky na jedenie - chrumka, piskotka..a mat vzdy po ruke jedlo aj ked idu iba na kratku prechadzku, na ihrisko.. toto je zaklad nezdraveho vztahu k jedlu..moje deti aj teraz sladkosti dostanu a daju ich do potravinovej skrine, pritom pubertaci, zjedli by aj klince - a baliky maju este v skriny nezjedene, teraz som ich bola pozriet..
Ja som uz skusala neriesit aj riesit a vzdy to dopadlo rovnako. Maly nepozna mieru. Mikulasa co dostal zjedol 3/4 za hodinu celeho🤦 potom vecer plakal ze mu je zle a boli ho brucho. Poucil sa? Nie. Na druhy den zjedol celu cokoladu a rovnaky scenar. Plac vecer, nemohol spat. Dalsi den isiel na to rovnako. Niektore deti su proste nepoucitelne. Vsetko mame nad linkou pod stropom alebo pod zamkom. 🫣 ale ked pridu stary rodicia a prinesu sladkosti som v haji. Maly to rychlo vezme a zalezie si niekam. Taham ho za nohy von a normalne nasilu mu to musim trhat z ruk. Totalna zavislost na sladkom.
@aceris toto iste mala suseda s detmi......sladkosti zakazovala a nedavala.nekupovala. potom boli deti jak s prepacenim ,,besne,, ked im niekto ponukol. Nevedeli sa dojest.
U nas je to v obmedzenom mnozstve pristupne, milulas je este nedotknuty na polici. Ale to hlavne preto, ze u nas idu vacsinou cukriky. V balikoch ich bolo minimum. Cokolady,,dobosky a keksy ostanu zapadnute prachom. Aj ked ja osobne radsej by som bola nech si da dieta kus KVALITNEJ cokolady, ako kadejake ine lacne somariny.
Inak, par rolov dozadu ja som bola tiez ,, prepnuta,, z uplneho nedavania sladkosti detom. No prisla som na to, ze radsej malicko a dat, akoby som mala uzkostlivo strazit kazdy gram sladkeho .... To robilo este vacsiu zlobu.
@snowflakenel ale ved ja som pisala, ze mal jeden cas dostupne sladkosti. Ale to dieta bolo schopne zjest balicek lentiliek, pol vrecka gumenych cukrikov a niekolko keksikov. 🤦 potom jasne, ze mu bolo zle od brucha. Bol mikulas. Hovorim si, ze nebudem mu hned brat vsetko a schovavat. Nechala som mu to s tym, ze to si ma setrit a ked si zje, nebude mat. Zjedol 2/3 celeho sacika. Dalsi den dalsiu 1/3...zas stonal. Tak vsetko pod zamok..ina cesta nie je. Inak kazdy den poobede dostane za hrst nejakych cukrikov ci vegan lentiliek(alergik) a par malych keksikov....aj tak chce viac, viac a viac. Ked pridu stary rodicia a nedaju to do ruk mne ale jemu, je zapas. Ako dat 3-5 lizatiek do ruky je podla mna dost.... keby jedno, este to skusnem. A fakt nema tie 3 problem zjest hned.
@aceris je to tazke, chapem. Hlavne u starsej generacie. Moja mama to este ako tak akceptuje,teda nucila sa....no svokra vobec. Takze viem o tom tiez svoje. ...
@snowflakenel veď práve, na margo toho, že niekto písal, že staci odmietnuť. Vela krát nestačí, lebo vela ľudí to nedokáže akceptovať, cítia sa urazení, no reakcie dieťaťa musíme riešiť my mamy
@aceris A kedy to zje? Kedy ma na to cas a prazdny zaludok? Moje deti napadne ist po sladke, ked nie su po jedle "dojedení"..zjedia echtovnu porciu a este by si nieco dali..a od mala boli nauceni na 5x denne jedlo..tak medzitym nie je velmi cas hladovat a zgunat po sladkom..inak velmi do dobry podcast som pocuvala vcera o narusenom metabolizme a chybajucim signalom sytosti a pod. https://open.spotify.com/episode/5RxwRUUvcV2CN6... napriklad fruktoza je v tomto zradna..
Ja tiež nie som zástancom toho, aby moje deti jedli sladkosti... jedia ich fakt veľmi málo. Avšak beriem to "všadedarovanie" ako výhodu. To čo dostanú na Mikuláša im vydrží aj dlhšie ako do Veľkej noci a to čo dostanú na Veľkú noc máme do Vianoc. My im tým pádom sladkosti nekupujeme vôbec... a niekedy aj nám dobre padne... manžel si dá občas niečo sladké ku káve a aj ja tiež "obaľujem" nervy, ak je to už nevyhnutné. 🤣
@dadis moj je nejedak. On nechce jest nic nesladke dokopy. Ak ma maso s prilohou, zje len maso. Ale zas nemozem mu dat na obed len 200g masa🤦 z polievky zje len troska vody, zeleniny sa nedotkne. Takze preto ma volne miesto. Ked ja rozdavam sladke bazirujem na tom aby aspon vacsiu polovicu porcie zjedol a az potom dostane. To so sebazaprenim nejako da aj troska prilohy. Ale je uz velky. Obsluzi sa aj sam ak neni sladke zamknute. Pripadne vycka az nieco robim od coho neviem odbehnut a aj ten zamok dokaze prekabatit a vypacit. 🫣🙊 dakujem za podcast ked budem mat chvilu povenujem sa tomu.
Ahoj. Ak nevieš čo zo sladkosťami tak podaruj rada vezmem aj poštovné uhradim.
@majka2 zatiaľ zbieram, ale už som sľúbila inej mamičke
Ahojte, musím sa pripojiť, lebo neviem či ja som divná?
Dieťa mi chodí do 3.ročníka, a spolužiak má KAŽDÝ DEŇ v desiatovom boxe, okrem desiaty, aj sladkosť - (Brumík,....). Podľa jeho mamky to je viac ,,jedlo,, ako sladkosť, tak aby sa najedol. Jasné že TO moje dieťa láka, a niekedy si od neho aj vypýta (buď mu to spolužiak dá, alebo nie). Moje dieťa po príchode zo školy má olovrant jogurt napr. s piškótami (čoko/karamel...., ovocný veľmi nechce🙈).
Je normálne dávať každý deň dieťaťu do školy sladkosť? Alebo teda aj doma?
@findomatej pre kazdeho je normalne nieco ine. Ja som mala na strednej spoluziaka, ktory nosil na desiatu dennodenne, roky, bez zmeny - dva rozky. Obycajny biely rozok. Maslo, sunka. 🤷🏼♀️ vyziva nula b., zasyti tak na pol hodiny.
Pokial ma to dieta aj nejaky sport, pohyb.. Ale je to kazdeho osobna vec. Ty mas skor problem s tym, ze si tvoje dieta od neho ten brumik pyta ze?
@zuzuliennka1 A co je zle na bielom rozku so sunkou?
@zuzuliennka1 ďakujem za odpoveď. Áno je mi jasné, že pre každého je normálne niečo iné. Áno, problém mám v tom, že si moje dieťa vypýta. Vyzerám, ako keby som mu sladkosti vôbec nedávala 🤦🏼♀️. Nemám problém, keď tú sladkosť od neho zje. Už som mu vysvetlila, že si nemá pýtať, veď má potom doma. (Je to jeho dobrý kamoš, tak preto si asi dovolí).
@findomatej tak to uz potom len jemu dohovorit, ze sa nepatri si pytat, ze doma dostane. Nejaka dohoda, kompromis. Urcite nezakazes tomu druhemu dietatu to do skoly nosit 🙂
@oskvarka presne tak, majú ťa za krkavčiu matku, čo nechce dať dieťaťu sladkosti. Snažím sa cez víkend domáce koláče upiecť. Robím aj ovsené čoko sušienky, to mu dám do školy. Vraj chutí aj kamošom 😉.
@zuzuliennka1 áno, ďakujem. Už to raz bolo, to sme si my dvaja vysvetlili. A teraz vraj znovu 🙈.
@zuzuliennka1 ALE hlavne o tom som chcela, že každý deň má spolužiak sladkosť v škole. A nepochybujem, že potom poobede aj doma.
@findomatej No ale tvoje dieťa má tiež denne sladkosť, keď má čokoládový, alebo karamelový jogurt s piškótami. 🤷♀️
@h2 áno, nepopieram. ASPOŇ jogurt a pár piškót, alebo nejaké ovsené sušienky

@dadis tak my teda nie. Ziadne napolitanky a pod.denne. a nikto ani kamaratky da tym.neladovali denne . Mali sme normalne desiate obed veceru a vybavena vec.