icon

Sladkosti na deti: Ako obmedziť ich výskyt?

31. dec 2023

Ahojte. Neviem, či len ja mám ten pocit, no zdá sa mi, že sladkosti na deti “útočia”, su na každom rohu, az pomaly zavalené sladkosťami, cukríkmi, malinovkami.
Pred tým som to tak neriesila, dietatu obcas s mierou dopriala.. ale začínam to vidieť všade.. každá návšteva prinesie, na návšteve dostaneme, kdejaká teta na ulici, predavačka, kadernicka ponuka, mamičky na ihriskách, v obchode ku hociktorej hráčke, bublifuk je to pribalené, v skolke každý deň v skrinke si tiež niečo nájdeme. Predtým som vzala, odložila na neskôr, posunula ďalej, je toho vsak stále viac a viac (nielen kvôli Vianociam) a začínajú putovat do kosa.

Strana
z5
h2
20. feb 2024

@findomatej Prepáč, ale nevidím nejaký podstatný rozdiel medzi čokoládovým/karamelovým jogurtom s piškótami a Brumíkom, z ktorého tomu chlapcovi ešte odje spolužiak. Ak doma robievaš zdravšie ovsené sušienky, tak každý deň synovi jednu pribaľ, nech nepýta Brumíka od kamoša.

zuzuliennka1
20. feb 2024

@findomatej tak napec domace sladkosti/brumiky, je xy receptov a vybavene. Nech tvoje dieta pytat nemusi. A este to bude mat aj domace

zuzuliennka1
20. feb 2024

@dadis tak za mna sa da detom do skoly dat aj plnohodnotnejsia desiata nez biely rozok. Ale bolo mi to jedno vtedy, a je mi to jedno aj teraz. Nech si deti nosia na desiatu, co im rodic zabali, je to ich vizitka. Autorka s tym moc neurobi a dietatu (ani rodicovi) ten brumik do skoly nosit nezakaze. Treba dohovorit synovi, ze sa od spoluziakov sladkosti nepytaju, a doma napiect a zabalit mu domace

akvi
20. feb 2024

@h2 presne ma zaráža, ako si ľudia neuvedomujú, že sladeny jogurt, plus nedajbože ešte s piškótami, je taká istá, ak nie horšia sladkosť, ako nejaký Brumík.

findomatej
20. feb 2024

Práve preto sa pýtam, či je OK dávať každý deň dieťaťu sladkosť do školy.
Ďakujem za odpovede

zuzuliennka1
20. feb 2024

@findomatej tak cisty sedliacky rozum asi aj tebe vravi, ze nie. Ale kazdy rodic je sam za svoje dieta zodpovedny. A dat dietatu brumik z obchodu alebo kazdy den domacu babovku - az taky rozdiel nie je

aurora33
20. feb 2024

@findomatej s je ok dávať každý deň dietatu presladený jogurt s presladený piškótami?

findomatej
20. feb 2024

@aurora33 neviem, preto sa pýtam. Je to olovrant, nie mlsanie medzi jedlami.
9 roč. chlapec a následne vybehá dosť aktívne vonku.

aurora33
20. feb 2024

@findomatej no jasne že nie. Sa čudujem, že sa niečo také vôbec pytas.

akvi
20. feb 2024

@findomatej Jeden jogurt s piskotami bude mat vyse 20 g sacharidov . Jeden Brumik ich ma 17g. Ak by si dala biely jogurt s jablkom, tak sa mozeme bavit o zdravsej alternative sladkeho jedla..

dadis
20. feb 2024

@zuzuliennka1 Ano, samozrejme vies dat aj zdravsiu alternativu, ale je to lepsie, nez by si dal croissant, horalku ci nic. A deti dost s desiatami spekuluju..za mna urcite radsej rozok so sunkou, nez vyssie spominane..

liv1
20. feb 2024

@betulinka1 mozog rozhodne nepotrebuje rafinovany cukor

zuzuliennka1
20. feb 2024

@dadis my sme dostali krajec celozrnneho chleba, sunka, zelenina. A spekulovat?😅 tak by sme ostali hladni. K comu je doma dieta vedene.
My sme rozky na desiatu nemali. Normalny chlieb, a vzdy k tomu aj zelenina. By som skusila doma vymyslat, co chcem a nechcem na desiatu…. to je ta benevolentna vychova dnes, dieta = partak

dadis
20. feb 2024

@zuzuliennka1 Ja som vyrastala v 80.rokoch a vies kde tie desiate koncili?

zuzuliennka1
20. feb 2024

@dadis to ale nie je moj problem😅 ja som 89 narodena, a doma platili vzdy nejake pravidla a licitovat s rodicmi som si proste nedovolila. Bodka.

majka2
20. feb 2024

Ahoj. Maminy ak budete fakt veľa.sladkosti čo si nebudete dať rady snimi kľudne mi pošlite doma mám 5 deti jedno adoptované a druhé v pestúnskej plus chodíme do deckeho domova za kamarátmi tých detí tam sa.potesia aj cukriku len jednému. Takže kľudne

dadis
20. feb 2024

@zuzuliennka1 Ved prave tym najprisnejsim rodicom deti najviac "tajne unikaju" do skolskych bufetov, do obchodu kupovat chipsy a energetaky a pod. Ved poznas, odriekaneho chleba najvacsi kus.. Vsetko treba s mierou, moje deti bezne maju biele pecivko, aj tie sladkosti a su zdravi a stihli..

zuzuliennka1
20. feb 2024

@dadis ja som neutekala do nijakych bufetov ani po energetaky😄 ale to uz je v tejto diskusii predsa uplne mimo.
Riesi sa tu problem s brumikmi a ze dieta si musi od spoluziaka pytat. A mama s tym nesuhlasi. Ja som si nikdy od spoluziakov sladkosti nepytala, lebo sme ich v primeranej miere doma mali, ale zaroven som nenosila sladkosti na desiatu denne. Treba najst kompromis.
A co sa peciva tyka, je biely rozok najmenej vyzivovo hodnotne pecivo. Ale opakujem - nech si kazdy dava, co chce. Pokial mam dobre info aj po vyse 20rokoch, z toho mojho spoluziaka neubudlo.😅

dadis
21. feb 2024

@zuzuliennka1 Ano, aj my sme mali sladkost ako deti asi aj kazdy den, ale nie na desiatu. Pecivo/chlieb a jedno ovocie. Nepamatam si, ze by niekto zo spoluziakov nosil sladkost (iba na Mikulasa) a my sme ani bufet nemali. Spoluziak Jozo nosil 2 obrovske krajce chleba s klobasou na kruzky 😁😁😁, bol od vsetkych o hlavu vyssi a bol tenky ako prutik 🤷‍♀️. Rozok mozno nie je najzdravsi, ale tiez sa da polemizovat o pecive, sice tmavom a so zrnieckami, ale dopekanom na predajni. Treba sa vo vsetkom riadit zdravym rozumom a ponukat, co dieta zje a nie je to ten najhorsi variant zo vsetkeho. Ale niekedy tym "deckom"😆 jednoducho nepohnes. Moje deti dlhodobo odmietaju ovocie, syn posledny rok zacal jest aspon banany a mandarinky.

petik22
21. feb 2024

sladkostí je strašne veľa. mňa to tiež vytáča. nie, že by som deťom nedávala, ale už aj mne lezie na nervy to množstvo. Mikulášske balíčky dojedáme a rozdávame do ďalšieho Mikuláša :( reálne som tento rok napočítala 7 MIkuláš. balíčkov na 1 moje dieťa :(

Strana
z5