Jedlo vášho detstva
este si spominam na vikendove ranajky, ked nam mamka robila "kolieskovu prazenicu" - lebo sme nechceli vajicka zajedat chlebom, tak nam oprazila na cibulke a oleji pokrajane rozky a do toho sli vajicka. Mam to velmi rada dodnes.
Parené buchty plnené čerstvými čučoriedkami, poliate maslom a posypané škoricovým cukrom
Rozly plnene tvarohovou plnkou a vyprazene🤣🤣🤣 take zdrave chutne vydatne jedlo🤣🤭
Chleba vo vajicku, pecienky na cibulke, parky s horcicou. Trojboj nedelnych ranajok a k tomu Kuko v telke 👍👍
A ešte babkine zemiakové placky pečené nasucho na kachlovej peci, potom v tanieri utopené v domácom masle 😁a zapijane domácim acidkom.
Parené buchty,dukátové a keď som ostala spat u babky a dedka tak ten mi stále na večeru spravyl opečeným domácu klobásu ...mnaaaam
Fučka..poliata maslom a k tomu pohar kysleho mlieka..robievala moja starla..az mam slzy ked si na to spomeniem..ze sa to uz nikdy nevrati
My sme doma jedli všetko z domácich surovín, boli sme takí echt dedinčania a pestovali sme zemiaky,, kapustu, zeleninu, chovali kravu, prasce, zajace, kačky, husi, sliepky. Mali sme role, veľkú záhradu, v kuse sa u nás zaváralo... Praženica - to bolo prvé jedlo, ktoré som vedela urobiť už ako prváčka a robila som si ho vždy, keď mi v škole nechutil obed. Kurací vývar z domácej sliepky, do ktorého robila mama vždy vlastné rezance a ja som sa dívala, ako rýchlo ich krája. Domáca pečená kačka s knedľou od mamy a sladkou kapustou - niekoľko rokov každú nedeľu tak od septembra do marca, lebo kačíc bývalo veľa a museli sa zjesť. 😂 Zabíjačkové špeciality, jaternice, klobásy od uja, oškvarková pomazánka... Chlieb s čerstvou masťou, osolený a so zelenou cibuľou. Rezne so zemiakovou kašou. Domáce parené buchty. Krupicová kaša s maslom, práškovým cukrom a grankom. Kysnuté koláče s ovocím a posýpkou, mama ich robila každú nedeľu poobede, najviac som ľúbila kombináciu čučoriedky-marhule. Palacinky. Mama to dodnes robí mojom deťom.
A od babky sladké pečivo v plechu - volala to baba, krájali sme to ešte teplé a natierali džemom. A posúchy plnené zemiakmi alebo kapustou. Oškvarkové pagáče. Zemiakové placky pečené na domácej masti... Babka nebola žiadna skvelá kuchárka - pokrokovo dokonca varenie a pečenie neznášala, ale zato nám, vnúčatám veľa kupovala - spomínam si na koláčiky v takých alobalových mištičkách, makovniky, perníky, všetky možné cukríky (každému vždy balík), točenú zmrzlinu, jahodovú dreň, čokolády... Vždy sme to dostávali tajne. Mamu a tetu šlo niekedy poraziť, ale my sme to milovali.
@heleninamama prečitala som si to a som najedena.Mňam same dobre chutne aj nezdrave veci ale ja to môžem.
“Slizikova” polievka (vývar), vrtulky s makom. A u babky pečene buchty s lekvárom ❤️
Doma pečené kura, domáci zemiakový šalát s rezňom a parené buchty, v škole žemľovka, dukátové buchty, čevabčiči a mäso s pečenými zemiakmi a chrenovou omáčkou a u babky čerešňový koláč s makom, kačacia pečienka a aj kačka s knedľou a kapustou
Chlebík vo vajíčku, krupicova kasa, domáci puding, kysnuté kolace, vianocka s džemom a kakao každú nedeľu ráno,
Sviečková od mamky alebo tety. V škole mi nechutila. Segedín,cevapcici ...ja len slané, sladké dones neľúbim
@cocolino234 u nás obzerance s pozerancami 😅
@gr3tch3n ja som tvaroh neznášala. Ja som halušky s tvarohom zjedla jedine ak boli aj s lekvárom alebo džemom pomiešané. To isté aj pirohy. Na vidličku som si napichla jeden tvarohový a dva lekvárové a tak som jedla 😁
(halušky = trojuholníková cestovina,klinky. Zemiakové halušky sa u nás volajú hičkoše)
Na vonku: rohlik s maslom s grankom a od rana do vecera ma nebolo🙈🙉🙊
A celkovo- tvarohove gulky plnene akymkolvek ovocim, cokolvek s makom, zemiaky +spenat+volske oko,
Nedeľňajšia polievka s domácimi rezancami! 🤤 Babkin marhuľový koláč s pudingom/želatínou. Ryža s višňovým kompótom (ja som nebola veľmi mäsová)
A ešte "fujlečo". 😂
Teraz mi lečo chutí, ale musí byť dobrá, sladká paprika. Nie tá horká zelená ako sme kedysi mali
Ja som si cez tyzden dala na obed vajickovu rascovu polievku....uplne som sa vratila do detstva..deti to nikdy nechceli, tak to nevarim tak ma to potesilo....taka malickost🌞
Babička Maria už ráno o deviatej niesla buchty na pare s karamelom s domácej smotany.najlepsie na svete.

@gigie24 Rohlik v teplom mliecku bola nočná mora môjho detstva. 😂