icon

Má zmysel piť proteín bez cvičenia?

18. jún 2026

V poslednej dobe na mňa všade vyskakujú proteíny a rôzne proteínové jogurty, kaše či tyčinky, syry. Mám však sedavú prácu a necvičím nijako pravidelne. Len veľa chodím, snažím sa denne mať tých 10000 krokov
Zaujíma ma, či má podľa vás zmysel dopĺňať proteín aj bežnému človeku, alebo je to skôr pre ľudí, ktorí športujú a chodia do fitka?

sense
18. jún 2026

Nie ak máš dostatok proteínov (bielkovin) v bežnej strave. A veľa hotových produktov zo supermarketu sú len marketing

sims4
18. jún 2026

@anonym_autor ak máš pestrú stravu a prijímaš dostatok bielkovín z bežných potravín (mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky, strukoviny), žiadne špeciálne proteínové doplnky nepotrebuješ

autor
18. jún 2026
@sense

Nie ak máš dostatok proteínov (bielkovin) v bežnej strave. A veľa hotových produktov zo supermarketu sú len marketing

@sense Minule mali v jednote aj šunku na krájanie proteínovú 🙂
Práve to ma zaujíma. 😊 Ako človek zistí, že má bielkovín dosť? Mám pocit, že jem celkom normálne, ale nikdy som si to nepočítala.

mandzula
18. jún 2026
@anonym_autor

Práve to ma zaujíma. 😊 Ako človek zistí, že má bielkovín dosť? Mám pocit, že jem celkom normálne, ale nikdy som si to nepočítala.

@anonym_autor Proteinova sunka, proteinovy tvaroh, proteinove vsetko... ano, je to hit dnesnej doby. Netreba na to naletiet. A ci mas dost proteinov, zistis pomerne jednoducho - cez kaloricke tabulky. Ja viem, ze ho mam malo, k tomu cvicim, takze si bezne davam aj praskovy.

13uzivatelka11
18. jún 2026

Hod si do gpt tvoj denný príjem čo si jedla a tvoju výšku a váhu a hneď ti vypočíta približne či máš dosť bielkovín, ale predpokladám že nie. 😀 Resp málokto kto sa o to nezaujíma tak ma dosť bielkovín.. ja ako človek čo neje mäso si na to musím dávať veľký pozor aby som mala dostatočný príjem a preto doplnam aj kvalitným proteínom aspoň párkrát do týždňa.

sense
18. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor šunka má dosť bielkovín aj bez názvu proteínova. Ale keďže je to trend , výrobca napíše proteínova a hneď je o 20-30%drahsia. A ľudia čo nečítajú zloženie, len prečítajú proteínova tak to kúpia lebo veď tam stojí proteínova, rovnako ako tvaroh, skyr či cottage , na ktorý je zbytočne písať proteínový ,keď sám o sebe je to bielkovinová bomba.
Už chýba len aby aj na vajce či kuracie prsia alebo tuniak napísali proteinovy

sense
18. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a čo je to jen celkom normálne? Pretože pre niekoho sú to polotovary. Pre iného nespracované potraviny.

biba_18
18. jún 2026

pokiaľ sa vyslovene nezameriavaš na to aby si mala v strave dosť bielkovín - na tuti ich dosť mať zo stravy nebudeš ...
a ak to začneš trakovať zistíš, že síce si navýšila bielkoviny, ale s tým aj tuky ... takže áno, pridané proteiny majú zmysel. aj pre človeka ktorý nešportuje ... ale siahla by som po práškoch, nie proteinovej šunke alebo podobne ...

anonym_3373bf
18. jún 2026

Ja som na kalorickych tabulkach a naplnit bielkoviny je makacka. Tiez si myslim ze ak mas „normalnu“ stravu, bielkovin nemas dost. Ale neviem ako ich chces doplnit praskom ked netusis kolko ich realne potrebues.

unicornlady
18. jún 2026

Ja si myslím, že veľa ľudí ani nevie, že proteíny sú vlastne bielkoviny. Len je to teraz moderné kupovať proteínové veci. Veď aj v normálnom jogurte sú bielkoviny. Akože čo je v proteínovom iné? Možno viac chémie.

zuzubb007
18. jún 2026
@unicornlady

Ja si myslím, že veľa ľudí ani nevie, že proteíny sú vlastne bielkoviny. Len je to teraz moderné kupovať proteínové veci. Veď aj v normálnom jogurte sú bielkoviny. Akože čo je v proteínovom iné? Možno viac chémie.

@unicornlady áno v normálnom jogurte sú bielkoviny na celý jogurt 4,5 gramu a v proteinovom 20 gramov takže je to masakrálny rozdiel

anonym_a0a565
18. jún 2026
@zuzubb007

@unicornlady áno v normálnom jogurte sú bielkoviny na celý jogurt 4,5 gramu a v proteinovom 20 gramov takže je to masakrálny rozdiel

@zuzubb007 presne tak, treba si to precitat a spocitat, nie kecat o chemii, ako koment nad Tebou 🫣.

anonym_51cda4
18. jún 2026

určite áno, najma vo veku 40+

bg92
18. jún 2026

To je taka otazka… my nevieme ci ich mas dost strave. Ak nie suplementuj, ak ano tak zybtocnost.
Nitko ti tu za teba nevypocita ci ich prijimas dost ci nie.
Nejake zaklady o zlozeni stravy si treba osvojit a nastudovat. Detto citat zlozenie a vyznat sa v produktoch, najnovsie ked som videla “proteinovy tvaroh” som skoro odpadla. Ale naprikald grecky jogurt ma zmysel.
A cvicenie je must, aj ked to si sa nepytala :(

anonym_ed1235
18. jún 2026
@anonym_3373bf

Ja som na kalorickych tabulkach a naplnit bielkoviny je makacka. Tiez si myslim ze ak mas „normalnu“ stravu, bielkovin nemas dost. Ale neviem ako ich chces doplnit praskom ked netusis kolko ich realne potrebues.

@anonym_3373bf ja som na 1500kal.cca a bielkvín mám dosť,ale necvičím

rozculena
18. jún 2026

Veď mlieko a mäso je proteín sám o sebe,
stačí čítať zloženie a kupovať šunku s min.obsahom 93% mäsa,napr. morčacia bez éčok z Lidla.
Ja sa vždy len zasmejem,keď na mliečnom alebo mäsovom výrobku je napísané,že proteínový výrobok😂 a ľudia to kupujú len kvôli tomu.Treba si potom ale všimnúť aj tie kadejaké zahusťovadlá a sladidlá.
Konkrétne toto,samé šmakocinky
https://www.yeme.sk/proteinovy-puding-vanilka-2...
Nízkotučné MLIEKO 89 %, MLIEKO BIELKOVINY 8,3 %,škrob,karagénan, celulózová guma; fosforečnany sodné; acesulfám K, sukralóza; hydroxid sodný;

Uvarím si puding doma a vmiešam tam tvaroh a nie dávať 2 eurá za takúto sračku

anonym_e8a519
18. jún 2026

Aj z bielkovín vieš priberať, takže ci potrebujes

veselo_neveselo
18. jún 2026

@anonym_autor ak sa stravujes bezne, bez nejakych obmedzeni, tak proteinu mas dost. A pridavat dalsi nema zmysel pokial to nespotrebujes. Nezabudaj, ze aj protein ma kalorie, takze ak ho pridas, bolo by fajn to aj "spalit", inak (mozno) priberies. Alebo ho pridas na ukor ineho, a to uz by mohlo byt zle.

Coho mas ale pravdepodobne malo, je vlaknina 🙂
Ak sa ti chce nieco si sledovat, tak skor vlakninu ako protein. Nnezaskodi si taky bezny den dat niekam do kalkulacky a uvidis ako si na tom.

rozculena
18. jún 2026
@zuzubb007

@zuzubb007 grécky jogurt pilos 14 g v kelímku,cottage cheese nature pilos 22g v tégliku,čo to prosím ťa ty ješ za shity?

zuzubb007
18. jún 2026
@rozculena

@zuzubb007 grécky jogurt pilos 14 g v kelímku,cottage cheese nature pilos 22g v tégliku,čo to prosím ťa ty ješ za shity?

@rozculena áno jem aj to čo píšeš, ale napríklad milujem proteínové jogurty a tvarohy s Lidla, jem to lebo mi to chutí 😜

rozculena
18. jún 2026
@zuzubb007

@rozculena áno jem aj to čo píšeš, ale napríklad milujem proteínové jogurty a tvarohy s Lidla, jem to lebo mi to chutí 😜

@zuzubb007 ale ty píšeš,že v normálnom jogurte je minimum proteínov,že viac ich je v proteínovom,na to som odpovedala.Takže nie,aj v normálnom jogurte a syre je dostatok proteínov.

anonym_a133dc
18. jún 2026

Ma to zmysle ak neprijimas dost bielkovin. Ale precitas si zlozenie tych bielkovinovych produktov, vacsinou su to ultraspracovane potraviny. To uz si radsej kup kvalitny proteinovy prasok a pridavaj si ho do jedal. Overnight oats, smoothies, kefir s ovocim, a mas proteinovy snack bez pridanych ultraspracovanych ingrediencii.

macekovam
18. jún 2026

@anonym_autor 1 odmeria denne ti pomôže nech ješ akokoľvek..daj si...ak máš menej mäsa...tvarohu..mlieka ..kuracích pŕs....tak určite aj 2 si daj na deň..inak 1 pomôže.

13uzivatelka11
18. jún 2026
@zuzubb007

@zuzubb007 ale s tými "proteínovými" joguratami ješ asi väčšinou Acesulfam K, to má škodlivosť len 4/5 😅 zdravšie a aj viac bielkovinové bude keď si kúpiš čistý grécky jogurt a ochutíš si ho nejakým orechovým maslom, ovocím.. prípadne obyčajný grécky jogurt ochutený má lepšie zloženie ako tie s nálepkou "proteinovy" a bielkoviny majú rovnako. 🙂 a to píšem ako niekto, kto neznáša čisté neochutene mliečne výrobky.

klotildabazarik
18. jún 2026

@anonym_autor tie veci co na teba vyskakuje su marketingove sprostosti ktore nepotrebujes jesť, priteinova tycinka akoze wtf? 🙄