icon

Ako chránite svoje deti pred neželaným zásahom do súkromia?

6. nov 2025

Zdravím,

chodíme s 2-roč. dieťaťom na krúžok, kde sa deti spoločne hrajú, tancujú, spievajú v doprovode rodičov... Také niečo je isto v každom meste.

Naposledy ma zarazilo ako si počas hodiny niekoľko mamičiek začalo natáčať video svojich detí, ktoré však boli obklopené skupinkou ostatných. Deti sa hýbali, presúvali, do záznamu sa im dostali aj iné deti. Chápem, že chcú mať milú pamiatku, no v prípade svojho dieťaťa si neprajem, aby si ho natáčali iní ľudia, lebo nad záznamom, fotkami a ich zdieľaním už nemám následne žiadnu kontrolu, nech ho aj točia v akejkoľvek dobrej viere. Viem, že takéto video nikto anonymizovať nebude a ktovie, či už aj nie je niekde verejne na soc. sieti. Pri súčasných technologických možnostiach a deepfake videách sme sa s manželom zhodli, že budeme veľmi opatrní, čo o našom diaťati zdieľame aj s blízkymi. Zároveň je to aj podľa zákona nepovolený zásah do súkromia dieťaťa, na ktorý treba súhlas zákonného zástupcu. A je rozdiel, keď ide o verejné podujatia, kde sa na to upozorní vopred.

Ako by bolo podľa vás vhodné reagovať v takejto situácii? Ako to ľudsky podať, aby sa ani tie druhé mamičky, s ktorými budeme navštevovať krúžok aj naďalej, neurazili, neznepriatelili sme si ich, ale aby sa podobná vec už neopakovala... Zdá sa mi, akoby to povedomie o rizikách bolo stále nízke a nikto iný to neriešil.

Ďalší aspekt, už skôr taká rečnícka otázka, či naozaj musíme na deti po celý deň mieriť smartfónom a dávame im za vzor, že ho nevieme pustiť z rúk ani pri rôznych zábavných aktivitách miesto toho, aby sme ich naplno prežili s nimi?

anonym_15cce0
6. nov 2025
@gabrielkaa

My sme mali školské vystúpenia. Nacvičoval sa tam program jednotlivých tried, niekedy aj 3 navzájom vystupovali na pódiu. Pripravovalo sa to niekoľko mesiacov a bol do toho zapojený naozaj každý žiačik. Neviem si predstaviť požiadavku rodičov, že počas vystúpenia 3 tried na pódiu by malo desiatky rodičov zakázané fotenie a natáčanie svojich detí počas vystúpenia na ktoré sa niekoľko mesiacov pripravovali, len kvôli jednému dieťaťu, lepšie povedané matke jedného dieťaťa…

@gabrielkaa rozmýšľam, ako to tieto premotivované mamičky riešia napríklad na svadbe. Možno tam deti neberú, možno sú deti celú svadbu pod stolom, aby ich nezachytila kamera, ak rodičia napríklad tancujú a nie sú dostatočne v strehu

anonym_15cce0
6. nov 2025
@anonym_c1a4e5

@martinka17 tak to by som sa riadne ohradila voci skole a podala staznost .. to dieta mali proste len zaskrtat tvat alebo zakryt smajlikom pripadne ho fotit od chrbta-ale v ziadnom pripade nie vylucit z aktivit

@anonym_c1a4e5 ak majú deti vystúpenie napr, v kultúrnom dome, alebo na námestí, tvoje dieťa sa toho nezúčastňuje? Ani žiadnych napr, športových súťaží a pod. ? Či tam to ako zabezpečíš? Ako vieš či si ho nenatáča alebo nefotí spolužiak v škole?

senta_sofia
6. nov 2025
@sissy27

@senta_sofia pozri, ty to máš takto, ona to má inak. Neželá si to, bodka. Tvoja sloboda končí tam, kde sa začína sloboda niekoho iného. Ona nechce, aby jej dieťa bolo na fotkách cudzích ľudí a snaží sa tieto situácie eliminovať, to je celé. Určite nie je na hlavu padnutá, aby nevedela, že 100% sa tomu zabrániť nedá. Tak ako nemôžeš vyriešiť tisíc iných vecí, ale vieš ich aspoň do nejakej miery ovplyvniť alebo zlepšiť.

@sissy27 to o slobode sa na toto aplikovat neda, lebo ona svojou poziadavkou zasahuje do slobody inych. Na sukromne ucely si mamicka svoje dieta pocas kruzku natacat moze. Uz keby to zverejnila, moze sa dotycna ohradit.

konikkon
6. nov 2025

@anonym_autor ty to budeš mať ťažké. Besiedky, vystúpenia, obyčajná prechadzka mestom, tura v prírode, kupalisko a vlastne čokoľvek bude pre teba nočnou morou. Všade kde sa tvoje dieťa objaví, budú totiž ľudia s mobilom a fotiť a natáčať. Nezávidím ti.

tiezjedna
6. nov 2025
@sissy27

@tiezjedna ja ti blahoželám k tomu, že si sa s niečím podobným stretla len vo filmoch a považuješ to za scifi, ale je skutočne dosť ľudí, ktorí nepotrebujú, aby druhí vedeli kde a kedy sa pohybujú oni alebo ich deti. Asi to nebude úplne prípad autorky, ale ver mi, deje sa to, aj na slovensku.

@sissy27 ale toto, čo píšeš je úplne o niečom inom než to, čo rieši autorka... Nehovoriac o tom, že keby chcel niekto zostať a anonymite, tak by nemohol chodiť ani von, na diaľnicu, vlakovú stanicu...nikam. Dnes už niektoré kamery dokážu rozpoznávať nielen tváre, ale aj náladu alebo to, či si do obchodu vošla s taškou a vyšla bez nej.

kiki68
6. nov 2025
@anonym_1e4194

Moja mala chodí do školky 3rok, je tam jedna mamička ktorá si NEZELA aby jej dieťa fotili. Takže vieš ako to vyzera? Všetci cela trieda sa foti a jej povedia, aby sama jedina isla stranou... A to učitelky pridavaju každý mesiac fotky, takže naozaj si neviem predstaviť tu malu ako sa cití..
Chapem, nejaku ochranu dieťata ale toto chuda dieťa v školke/škole. Resp. mna by zaujímal dovod kto uvidi alebo kto spozna že ZROVNA TVOJE dieťa je na niekoho videu? 😀

@anonym_1e4194 moj svagor robi v AT v druzine veduceho, musia napr z 25 deti 5 vyciernit na foto, bezna vec, nakolko rodic odmietol. Moj muz mal taku kolegynu, dala si to do zmluvy, ze nikdy ziadne foto nebude mat, napr z konferencii, teambuilding.

anonym_8db155
6. nov 2025

Keby hlúposť lietala .....

anonym_48754f
7. nov 2025

@anonym_autor dúfam že aj po vonku chodí len v kukle..ach nemám slov

zazka666
7. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_faee24 A prečo si nemôžeš natočiť svoje v kúte? 😉
Na ten krúžok sme sa predsa neprišli FOTIŤ A NATÁČAŤ.

@anonym_autor - v kúte? Nepreháňaš? Sú to iné mamičky , či oteckovia nie cudzí ľudia z ihriska!

rivini
7. nov 2025

@anonym_autor mne sa v jednej Playgroup stalo, ze mamicka si fotila dieta pocas aktivity, kde boli vsetky deti iba v plienkach. Povedala som jej slusne, ze si neprajem, aby fotila, kedze sa neda urobit fotka tak, aby na nej neboli aj ine deti. Celkovo je to vsak ulohou veducej skupinky, dohodnut sa na pravidlach. Fotenie a video je pre mna za ciarou…

carcarla
7. nov 2025

@anonym_autor ochrana osobných údajov a vyhotovovanie fotiek, videu môže byť len so súhlasom rodičov, ktorí sú podpísaní, že súhlasia. Oslovit lektorku mimo ostatných mamičiek, aby sa teda neurazili a povedať jej,že by nesúhlasíte so zhotovovanim videí, nech mamičkám na začiatku hodiny povie, že si nemôžu zhotovovať videá svojich detí, keďže na to video sa dostanú aj iné deti a nie každý súhlasí s tým

anonym_341c87
7. nov 2025

oslov lektorku a povedz jej ze ti to vadi, potom moze urobit tak, ze na nejakej casti hodiny urobi priestor kedy sa tvoje dieta nebude zapajat, pojdete nabok a ostatni si mozu natacat
mne sa napr nepaci take to prekryvanie na fotkach je rozumnejsie ak tam tie deti, ktorych rodicia si to nepraju nie su, lebo tak s prekrytou tvarou len kazia fotky ostatnym
a zvaz potom vyber kruzkov asi tanecna nebude uplne to prave kvoli vystupeniam

natalka13
7. nov 2025

Neviem ako prakticky by ste svoje dieta brali zo zaberu na treningu.
Naco kazdy tyzden fotit natacat treningy, ved ti musi aj tie deti rusit?
Ine je vystupenie. Tu zas trener musi povedat ze v pripade zverejnenia musia ine deti prekryt smajlom a aj to vela ludi robi.

Autor tu nepochodis, tu su aj nahe deti OK podla vacsiny mamiciek. Je verejne zname kolko uchylakov chodi prave na kona si stahovat fotky deti, ale im to nevadi.

anonym_d18953
7. nov 2025

@anonym_autor akože mám malé dieťa, chodíme na detsky krúžok a presne tam bola jedna, ktorá keď som fotila svoje dieťa sa ohradila, síce slušne, že ešte raz nech urobím fotku kde je len moje dieťa. Svoju dcéru si neželá fotiť ani nič. Povedala som si ok, dobre. Ostatné mamičky sa jej pýtali na dôvod, boli zvedavé, bolo to v rámci slušnej diskusie, ale už sme na ňu pozerali inak. Za mňa je to trošku smiešne, takto striehnuť, aby som ja mala dávať dieťa svoje ďaleko od takýchto deti, ako tvoje lebo chcem rýchlo cvaknut jednu fotku, urobiť krátke video. Snažíš sa, aby ostatní dobodky plnili čo ty chceš, ale to že oni svoje dieťa chcú natočiť, mať spomienku, to už dovoliť nechceš. Potom vyžaduj osobnú miestnosť, keď budete chodiť na lekcie nech ste chránení. Je iné deti celebrít a podobne v tomto svete, neviem či sa s nimi porovnávaš ale kebyže mám tvoje dieťa na videu, je mi to šum a fuk, hlavne že mám dvoje dieťa natočené. A nie nemám mobil vkuse v ruke, keď sa zabávam s dieťaťom.

fkata
7. nov 2025

Patrím tiež medzi ľudí, čo si chránia súkromie, takže nevidím nič zlé, že niekto si neželá fotiť svoje dieťa.
U nás sa na začiatku septembra opýtal vedúci, ci je niekto, kto si neželá zverejňovať fotku dieťaťa a upozornil rodíčov, aby zásadne fotili iba svoje deti, príp. deti so súhlasom druhého rodiča.
U nás MŠ, ani ZŠ nezverejňuje tvár dieťaťa a ak, tak so súhlasom.
Ja tiež nenechám fotiť deti, mám zlú skúsenosť, keď si naša známa odfotila vnúčatá s mojimi deťmi a fotku našla kamoška na FB.

pink_lady
7. nov 2025

na školach sa to robi tak, ze ak sa fotia deti, vyskrta sa tvar (na krku ostane biele koliesko) alebo dieta postavia bokom. Takze, ako tu niekto (martinka17) vyssie pise, ze nesmie odfotit ani chrbat, je blbost.
Co sa tyka kruzku, myslim ze rodicia natacaju kazdy svoje dieta, nie tvoje a tie deti su v pohybe, takze nie je tam zaber na tvar ale z boku a pod.
Oficialne by sa mal na kruzku podpisovat papier aj o tomto, ak nie, niekde je chyba. Ale, nemozete cakat, ze sa budu vsetci prisposobovat vam, ak to ostatnym nevadi. Potom sa musite zariadit podla seba.

anonym_b197e6
7. nov 2025

@anonym_autor Som zvedava, ako si budes ako hrda mamicka ba svoje sikovne dietko ho chciet natocit pocas nejakeho finaloveho zapasu ked bude napr. robit nejaky sport ( hokej, futbal, florbal, hokejbal atd.) Tam nemas sancu nenatocit ine dieta, ked chces fakt zachytit aj hru. Ty si ho nebudes chciet natocit ? A aj dieta si to rado pozrie ako hralo, aby sa samo videlo a zhodnotilo sa. No neviem. Tvoje ma este len 2 rocky. Teraz je naozaj taka doba, ze velakrat uz same 9-10 rocne deti si robia selfie, videa a zverejnuju to, resp. zdielaju medzi sebou. Ako nevravim, ze je to ok, als je to tak. Neviem, no aj v skolke sme pri vsetkych troch detoch tocili x besiedok, vystupeni kde proste boli vsetky deti. My sme ich sice nezverejnovali nejak na soc.siete ale rodine sme poslali, zdielali. Sak ako inac sa podelis s radostou z toho co tvoje dieta dokaze, ake je sikovne. Netreba to asi az tak prezivat. P.s. S 2rocnym by na ani nenapadlo navstevovat kruzok tanca. S takym dietatkom si staci potancovat doma s ockom, mamkou, surodencami resp. S dedom babkou. Nic viac mu v takom veku netreba

merrysa
7. nov 2025

Veľmi ľutujem deti, ktoré pri kolektívnej fotke musia ísť bokom lebo ich rodičia sú totálne paranoidní…je rozdiel zdieľať decko 100x denne kade tade ako párkrát ročne odfotiť alebo natočiť na nejakej akcii

zajinkakoni
7. nov 2025

@anonym_autor úplne normálne. Aj zo skoly a škôlky pýtajú učiteľky informovaný súhlas od rodiča, či ich dieťa môže byt zverejnené na rôznych internetových kanáloch. Išla by som za inštruktorom, pod ktorého dohľadom s uskutočňuje kruzok a nech upozorní rodičov, že kamerovat a fotiť deti s inými detmi je zakázané. Nikoho to neurazí….🤷‍♀️

anonym_f7dd9b
7. nov 2025
@anonym_9bf968

Ze sa zavri doma s deckom a nevychadzaj. Niekedy sa normalne kamerovali besiedky na riadne kamery ktore sa nahravali na pasku a dnes sa idu matky ako ty po*rat lebo ja si fotim a tocim svoje dieta ked zrovna to tvoje by bolo vedla . Tak si daj individualnu miestnost nech tam robi tieto aktivity chuda same . Presne tvoje decko niekoho zaujima a chce kradnut fotky. Uz fantazmagorie v hlave co maju matky ako ty je extrem

@anonym_9bf968 ale no uklidnime sa. Autorka ma padne dovody. To, ze si niekto natoci svoje dieta je v poriadku. Aj to, ze v zabere budu ine deti. Ale moze zarucit, ze to nezverejni na svojom verejnom profile? Kde ma xyz sledovatelov a medzi nimi aj iste individua, ktore presne vyhladavaju profily mamiciek, co ochotne zdielaju svoje deti pri kazdom prde. Osobne mi je z tejto predstavy fyzicky zle.

Nechapem ako moze byt niekto taky zadubeny a porovnavat natacanie na kameru s rizikom instanteho zdielania s celym svetom 🙄

anonym_f7dd9b
7. nov 2025
@anonym_15cce0

@anonym_autor možno by som požiadala lektorku, možno samotné mamičky, ale uvedom si, že je to dočasné, Dieťa pôjde do škôlky, budú mať vystúpenia, rodičia si to budú chcieť natočiť, ako im chceš zabrániť? Tu to ešte možno pôjde, ale môžu vystupovať na nejakej súťaži mimo školu, naozaj tomu do budúcnosti nezabrániš, ani tomu, aby su tvoje dieťa nahrával niekto tak, že o tom ani netušíš. Neviem, ako by tvojmu dieťaťu mohlo ublížiť, že je na nejakom videu, podľa mňa to priveľmi hrotíš. A to som človek, ktorý nlkdy nezverejnil foto svojho dieťaťa na sociálnych sieťach, nemám ani ja svoje nikde, ale nijako nezabránim tomu, aby ma niekto necvakol, nenatočil tak, že ani o tom nebudem tušiť a niekde to zverejnil.

@anonym_15cce0 ale preco neznizit to riziko na minimum? 🤷‍♀️

jana35798
7. nov 2025
@sissy27

@anonym_autor ja by som to riešila inak - ak vidím, že sa moje dieťa "motá" niekde v blízkosti kamery / foťáku / telefónu, tak by som ho stiahla odtiaľ preč "emka poď sem, nech nezavadziaš na fotke" a keby sa dotyčná mamička ozvala, že jej to nevadí, tak by som povedala, že to vadí mne a nechcem, aby moje dieťa bolo na cudzích fotkách / videách, nad ktorými potom nemám kontrolu.
Ja ťa úplne chápem, tiež to neznášam a som prekvapená, ako je tu mnohým jedno, kde kto zdieľa zábery ich detí. Ja len teda všetkým prajem, aby sa raz nedostali do situácie, kedy to bude pre nich otázka osobnej bezpečnosti ich dieťaťa.

@sissy27 👏👏👏

iwesska
7. nov 2025

Mne sa pacia rodicia,ktori si myslia,ze ich dieta je stredobodom vesmiru. Ze prave ICH dieta bude kazdy fotit,natacat,zverejnovat na soc.sietach, alebo ho nebodaj uvidi niekto vo vyklade na table😱 Ale poviem ti tajomstvo🤫 Tvoje dieta je kazdemu rodicovi okrem vas,ukradnute. Ja viem,ze je asi tazke sa s tym vyrovnat,ale je to tak. Ja by som s nim s odhalenou tvarou po ulici ani nechodila, lebo nikdy nevies...A pritom by stacilo len menej paranoje a dopriat detom trochu volnosti a radosti.

anonym_8e7476
7. nov 2025
@tiezjedna

@anonym_autor máte s manželom slušný stihomam, ak z fotenia robíte takéto haló... Bolo by fajn si uvedomiť, že vaše dieťa nikoho nezaujíma, iba vás. A druhá vec, nie každý rodič, ktorý dieťa natáča, to robí s úmyslom postovania na sockách. Ja napríklad takéto veci posielam iba rodine. A vieš čo? Nikto z nich si iné ako naše deti nevšíma.
@sissy27 áno, najhoršia je smrť vydesením😉

@tiezjedna ty posielas len rodine, ale potom to hrda babka posle cez WhatsApp tetke Etele, pripadne to da na facebook a pod. Co myslite kam chodia uchyli kradnut fotky deti? Jasne, ze na internet a je im jedno, ako sa to dieta vola a kto je jeho mama. Oni si tu fotku uz prerobia podla svojich fantazii. Tu nejde o to, ze by niekto spoznal Lucku z Visnovej ulice. Ovela, ovela horsie veci sa deju s tymi fotkami.
Ja fotim svoje dieta "v kute" ako tu uz niekto napisal, proste aby v zabere neboli ine deti, pripadne skupinu z dialky.
Napr. v skole robia 2 spolocne fotky na konci roka - jednu so vsetkymi pre tie deti, ktore sa nesmu fotit, aby mali pamiatku a jednu bez nich, tu potom daju ostatnym rodicom.

sissy27
7. nov 2025
@tiezjedna

@sissy27 ale toto, čo píšeš je úplne o niečom inom než to, čo rieši autorka... Nehovoriac o tom, že keby chcel niekto zostať a anonymite, tak by nemohol chodiť ani von, na diaľnicu, vlakovú stanicu...nikam. Dnes už niektoré kamery dokážu rozpoznávať nielen tváre, ale aj náladu alebo to, či si do obchodu vošla s taškou a vyšla bez nej.

@tiezjedna predstav si, ze si sa konecne zbavila nasilneckeho ex, vybavila zakaz priblizenia, prestahovala sa do ineho mesta, davas dokopy seba aj deti a dufate, ze ho uz nikdy nestretnete. Takze mu nepovies kde byvate a kam chodia deti do skolky. K zaznamom z verejnych kamier sa nedostane, naviac vsetci vieme ake su (ne)kvalitne, ale videjka na socialnych sietach su dostupne lahko, hlavne ked nejaka pinda potrebuje paciky a zdielania… a vies, ta digitalna stopa sa neda zmazat.
Takze ak si niekto nezela, aby jeho dieta bolo na zaberoch cudzich ludi, tak si o tom kludne mysli svoje, ale prosim respektuj to rovnako, ako respektujes exhibicionisticke mamicky, ktore svoje dieta vystavuju kade tade.

anonym_38d891
7. nov 2025

Keď si takáto precitlivelá, čo budeš robiť keď tvoje dieťa začne chodiť do škôlky, bude besiedka a tam 20 rodičov s mobilom v ruke to budú natáčať?

anonym_f7dd9b
7. nov 2025
@anonym_b197e6

@anonym_autor Som zvedava, ako si budes ako hrda mamicka ba svoje sikovne dietko ho chciet natocit pocas nejakeho finaloveho zapasu ked bude napr. robit nejaky sport ( hokej, futbal, florbal, hokejbal atd.) Tam nemas sancu nenatocit ine dieta, ked chces fakt zachytit aj hru. Ty si ho nebudes chciet natocit ? A aj dieta si to rado pozrie ako hralo, aby sa samo videlo a zhodnotilo sa. No neviem. Tvoje ma este len 2 rocky. Teraz je naozaj taka doba, ze velakrat uz same 9-10 rocne deti si robia selfie, videa a zverejnuju to, resp. zdielaju medzi sebou. Ako nevravim, ze je to ok, als je to tak. Neviem, no aj v skolke sme pri vsetkych troch detoch tocili x besiedok, vystupeni kde proste boli vsetky deti. My sme ich sice nezverejnovali nejak na soc.siete ale rodine sme poslali, zdielali. Sak ako inac sa podelis s radostou z toho co tvoje dieta dokaze, ake je sikovne. Netreba to asi az tak prezivat. P.s. S 2rocnym by na ani nenapadlo navstevovat kruzok tanca. S takym dietatkom si staci potancovat doma s ockom, mamkou, surodencami resp. S dedom babkou. Nic viac mu v takom veku netreba

@anonym_b197e6 ok teta 😅

anonym_f7dd9b
7. nov 2025
@iwesska

Mne sa pacia rodicia,ktori si myslia,ze ich dieta je stredobodom vesmiru. Ze prave ICH dieta bude kazdy fotit,natacat,zverejnovat na soc.sietach, alebo ho nebodaj uvidi niekto vo vyklade na table😱 Ale poviem ti tajomstvo🤫 Tvoje dieta je kazdemu rodicovi okrem vas,ukradnute. Ja viem,ze je asi tazke sa s tym vyrovnat,ale je to tak. Ja by som s nim s odhalenou tvarou po ulici ani nechodila, lebo nikdy nevies...A pritom by stacilo len menej paranoje a dopriat detom trochu volnosti a radosti.

@iwesska to myslis vazne toto? 🤣🤣 tvoje decko fakr nezaujima nikoho ineho len teba no a mozno Fera z Hornej dolnej co si nad nim bude honit. Mozno nie...ale budeme to riskovat? 🤔 ci tebe to nerobi zle, pomyslenie na to, ze taketo scenare sa deju?

A jasne, ze chodime po ulici, po obchodoch, do skolky, skoly a ine, ale naco zvysovat dosah detskych fotiek? Nepochopim tuto naivitu ludi.

iwesska
7. nov 2025
@anonym_f7dd9b

@iwesska to myslis vazne toto? 🤣🤣 tvoje decko fakr nezaujima nikoho ineho len teba no a mozno Fera z Hornej dolnej co si nad nim bude honit. Mozno nie...ale budeme to riskovat? 🤔 ci tebe to nerobi zle, pomyslenie na to, ze taketo scenare sa deju?

A jasne, ze chodime po ulici, po obchodoch, do skolky, skoly a ine, ale naco zvysovat dosah detskych fotiek? Nepochopim tuto naivitu ludi.

@anonym_f7dd9b Jasne,Fero ciha na tanecnu 2r.deti,aby si pohonil nad oblecenym 3.dietatom za tymi prvymi 2😂 😂Boze ta paranoja vsade vidiet len uchylov pri kazdej akcii🙈 Byt vami vobec nechodim v lete na kupaliska,ani k moru,tam sa estelen natacaju smakocinky a ani o tom len netusite. U nas pri jazere take uz bolo. Prichyteny pri cine.

anonym_f7dd9b
7. nov 2025
@iwesska

@anonym_f7dd9b Jasne,Fero ciha na tanecnu 2r.deti,aby si pohonil nad oblecenym 3.dietatom za tymi prvymi 2😂 😂Boze ta paranoja vsade vidiet len uchylov pri kazdej akcii🙈 Byt vami vobec nechodim v lete na kupaliska,ani k moru,tam sa estelen natacaju smakocinky a ani o tom len netusite. U nas pri jazere take uz bolo. Prichyteny pri cine.

@iwesska ked uz len o to ide, osobu na fotke si pomocou AI vies velmi jednoducho vyzliect 😊
A to nie je paranoja ale trosku sa zamyslanie nad skutkami v modernej dobe. Ta hrozba je realna. Ked si myslis, ze taki Ferovia neexistuju, tak si na velkom omyle.

A to zverejnovanie svojich ci cudzich deti je pre tie deti narusanim sukromia a s tym ja osobne nikdy suhlasit nemozem. Preto nezverejnujem nic, nikde, nikoho.
Ale tak fajn, kazdy nech si robi ako uzna za vhodne, potom netreba vyplakavat.