Ako trávia vaše deti voľný čas?
Do akeho veku sa vaše deti hrali alebo hraju s hračkami?
Ako trávia voľný čas doma?
Moj vnuk má 9 rokov, a už sa skoro vobec sám nehráva. Iba keď je s kamarátmi. Keď je sám tak vacsinou je pri TV, von, alebo na mobile.
Sem tam sa zahrá spoločenskú hru s rodicmi alebo lego ale inak nepoužíva skoro ziadne hračky a pritom ich má plnú izbu.
@anjelicek26 ale na co sa ti ma hlasit, ked to vsetko zvlada same? Aby si ty mala pokoj na dusi. Lebo ty sa bojis, potrebujes to uistenie, ze pride o hodinu neskor a ze vsetko je v poriadku. Ona "potrebuje" mobil, aby TEBE dala vedieť, lebo to ty od nej vyzadujes, ked uz je ta moznost. Budes sa menej stresovat. Ona by aj bez toho aby ti musela zavolat, trafila domov. Tie deti by naozaj zvladli zivot bez mobilu, ale ked uz sa to ponuka, preco nevyuzit. Ked uz ten mobil ma tak ci tak. A ani nevieme ako a deti su vo virtualnom svete viac ako treba.
@anonym_b02cd3 ano mas pravdu, v tomto zmysle by to ona nepotrebovala, ale ja potrebujem vediet, ze dorazila v poriadku... Keby tuto moznost nemam (zapina si aj gps lokalizaciu), tak som nervoznejsia a viac ju vozim...
Tak v 13 rokoch dieťa potrebuje aj ten mobil. Prinajmenšom čo sa tyka školy. Ale moja dcera má vytvorenu školskú triednu skupinu na massengeri, kde si preposielaju učivo aj vsetko ohĺadom školy. Na mobile ma rodičovsku zamku a mobil pravidelne kontrolujem. Treba tie deti trochu nechat a doverovať, ale zároven preverovat.
Ono, vela ludi si mysli, ze family Link je zaruka, ze sa dieta nedostane na kadejake stranky. Ale deti su technickejsie na tom lepsie, ako rodicia, hlavne ak maju starsich kamaratov. Napr. maju dovolene len WhatsApp a mozno len niektore kontakty/skupiny. Ale staci, ze niekto stiahne, pripadne dokonca vytvori nevhodne video a posle to ako spravu. A hned ma aj to dieta, co ma len skolsku WhatsApp skupinu pristup k niekolkohodinovemu zostrihu s takym obsahom, ze by ste neverili. A je akoze stale len na chate.
@anonym_autor moje deti sa s hračkami nehrali takmer nikdy. Voľný čas trávia konickami ( šport, hudobný nástroj), hráme spoločenské hry celá rodina, rady čítajú, občas idú s kamarátmi von.
@alenka7777 Predstav si,ze toto všetko robia aj deti, ktore použivaju mobil a to že si učiteĺka, ešte neznamena že máš neomylnu pravdu v celom vesmire. Tvoje deti sa raz do interakcii s mobilom určite dostanu, len neviem, či budeš mať o tom vedomosť a tým padom ich budeš mócť distatočne chraniť. Lebo vychova, je aj o dovere a ziskavani zodpovednosti ,za svoje konanie a rozhodovanie.
@alenka7777 Predstav si,ze toto všetko robia aj deti, ktore použivaju mobil a to že si učiteĺka, ešte neznamena že máš neomylnu pravdu v celom vesmire. Tvoje deti sa raz do interakcii s mobilom určite dostanu, len neviem, či budeš mať o tom vedomosť a tým padom ich budeš mócť distatočne chraniť. Lebo vychova, je aj o dovere a ziskavani zodpovednosti ,za svoje konanie a rozhodovanie.
@anna777115 veď píšem vyššie, že každý nech si urobí, ako uzná sám za vhodné. Nikde nepíšem, že deti s mobilmi nešportujú, nečítajú, píšem o úplne niečom inom. Treba čítať s porozumením. Myslím, že som povedala všetko k téme, čo som chcela. Vypínam diskusiu.
Ono, vela ludi si mysli, ze family Link je zaruka, ze sa dieta nedostane na kadejake stranky. Ale deti su technickejsie na tom lepsie, ako rodicia, hlavne ak maju starsich kamaratov. Napr. maju dovolene len WhatsApp a mozno len niektore kontakty/skupiny. Ale staci, ze niekto stiahne, pripadne dokonca vytvori nevhodne video a posle to ako spravu. A hned ma aj to dieta, co ma len skolsku WhatsApp skupinu pristup k niekolkohodinovemu zostrihu s takym obsahom, ze by ste neverili. A je akoze stale len na chate.
@anonym_b02cd3 Viem ze aplikacia nie je zarukou ničoho ale ja s dcerou skutocne od malicka všetko preberam a o vsetkom diskutujeme. A predstav si, ze prave tie deti ktore nemaju doma pristup k mobilu alebo internetu sa k nemu aj tak dostanu, veď nežiju vo voliere, prichadzaju do styku s deťmi ktore ich radi zasvetia do tajomstiev internetu.
@anna777115 moje dieťa má 12 rokov a nie, nepotrebuje mobil.
@alenka7777 V dnešnom svete sa človek, a hlavne mladý človek bez techológie nezaobíde v práci, treba vedieť na nich vedieť pracovať, lebo keď ani na mobile nevie tak to ešte môže mať ťažké, ale každý má iný názor
Môj syn má telefón aj PC, hrá sa hry každý deň ale nie sú to hodiny. Hrá sa aj s legom, kreslí a chodíme aj von spolu, či na prechádzky alebo na bicykloch alebo kolobežke. Ale úprimne moc kamarátov na vonká nemá. Všetci sú doma na telefónoch a to ma štve. Blbá doba.
@anonym_autor aspon viete ze netrebalo kupit tie hracky. Zbytocne vyhodene peniaze. Hracky nie su dost interaktivne..
@anonym_autor aspon viete ze netrebalo kupit tie hracky. Zbytocne vyhodene peniaze. Hracky nie su dost interaktivne..
@alexanderkovacs hrával sa s nimi každý deň. Ako dostal mobil už na ne zabudol
@anna777115 ja som tiez za mobil čo najneskôr. A nič nezmeškaju tie deti.
@vilma7 tiež myslím. Ja som mala prvý mobil v 15 tich a bol to starý v podstate pokazený batéria mu odchádzala ani nevydržala celý deň i keď som ho nepoužívala, takže sa vypol a bolo. Potom ale mi matka stále nadávala na čo ten mobil mám keď je vypnutý a ona mi volala a nedala si ani za svet vysvetliť že je pokazený a ja za to nemôžem
@anna777115 moje dieťa má 12 rokov a nie, nepotrebuje mobil.
@alenka7777 zdieľam tvoj názor. Ja som bola proti mobilu, ale dcéra urobila smutné oči na babku a manžela a mobil dostala, prestala sa rozprávať s nami, najradšej by bola s tým mobilom nonstop i napriek tomu, že čas a aplikácie boli obmedzené vo family linku..... dostala ho nejak okolo 9 narodenín......teraz bude mať v decembri 12 a už tri týždne je bez mobilu, klamala v niekoľkých veciach, šla do môjho mobilu, aby si ten family link vypla a tak sa manžel nahneval, mal s ňou siahodlhy rozhovor o dôvere a mobil jej zobral a skryl.......a moje dieťa zas vedie so mnou rozhovory, kreslí, tvorí, hra sa s legom či menšími deťmi, ak prídu na navstevu.....ak nie je v škole spojí sa s naj kamoškou cez môj messenger, ale aj v prípade, že si chcú o čomkoľvek pokvapkať, požičiam jej telefón a buď si zavolajú alebo píšu......hlúposti, ktoré riešia v spoločnej triednej skupine a áno, aj kadejaké nevhodné obsahy pre zdieľane jej isto netreba vidieť.....za mňa strata času......
@anjelicek26 nemam zvláštne dieťa, je úplne normálne. Len sme rodina, ktorá nepodľahla konzumnej dobe. No vidíš, to, čo ty považuješ za benefit mobilov, ja považujem častokrát za ich negatívum. Deti si častokrát nevedia poradiť samy, sú nesamostatné, pretože vždy majú po ruke ten mobil a rodič to za nich vyriesi. Ale však každý nech si urobí, ako sám uzná za vhodné. Myslím, že nie tak dávno si tu aj ty dávala statusy o tom, ako je tvoja dcéra závislá, po nociach tajne bola na tablete a cez deň zaspavala na nohách. Ja také problémy nemám, moje dieťa o 5.45 skáče do bazéna a trénuje.
@alenka7777 Ja mám 8 ročne dieťa,ktoré sa učí hodiny ale prt mi je to platné.Áno ona vie,kedy je šesť aj kedy je sedem a čo myslíš že príde domov?Vonku tma jak vo vreci a ja ju mám ísť kam hľadať po susedoch zvoniť? Má starý otrasný mobil,ale má.Volám jej koľko krát že je na čase ísť domov . Ešte sme ju učili aby sa aspoň prišla ukázať ale tak dieťa sa občas pozabudne.A keď bude mať toľko čo tvoja,bude musieť sama chodiť do školy aj zo školy,tak sa mi cez ten mobil bude hlásiť že je v poriadku.Lebo ak mi nezavolá tak potom ešte len uvidí.Veď nauč dieťa ako sa s mobilom narába čo je bezpečné a čo už nie.Chvalabohu tomu kto ho vymyslel.To rovno aj telku a notebook zakáž,aj to je nebezpečné.
Autorka, je to úplne v poriadku že 9 ročný chlapec sa už nehrá s vojačikmi a kockami. Každé dieťa je iné , niektoré sa ešte v 13 rokoch hrajú s bábikami...
Môj syn má 8. Zabaví sa ešte s legom, nejakou stavebnicou, ale čím je starší tým to je menej a menej.
Nerobím z toho problém. Proste je to vývoj.
Čas trávi aj pozeraním Tv, a denne má obmedzený čas na Nintendo. Ďalej trávi čas vonku a na krúžku dva krát v týždni.
Nevytvára si z papiera výtvory ani so mnou nevarí. Radšej si kope v záhrade na bránu.
Bicykluje sa s kamarátom po ulici.
Treba aby sa dieťa venovalo tomu čo má rada v správnej miere.
Presne som vedela ako tu budú písať len o mobiloch a najmä 99% že žiadny nemajú a 1% tých "zlých" ,ktoré deťom dajú. Moja dcéry majú 9 a 11 rokov. Nie, nemajú mobil rozumej smartfón lebo ho nepotrebuju ani k škole kde je okrem iného aj zakázaný a ani na život. Hrajú sa ešte dokonca aj s barbinami a aj so svojou dvojročnou sestrou kadejako. Vyrábajú kopu veci takže dom mám komplet neporiadok lebo ich vyrabacky mám všade a občas ma to hnevá a občas aj teší ( podľa periody a postavenia planet 😂😂😂😉). Tá najstaršia samozrejme už inklinuje skôr k tvorenie, hra už nie je detská ale keď tak ozaj nejaké napr divadielko pre sestry robí ,alebo niečo také vymýšľa. Mladšia a teda 9 ročná to má medzi. Vie sa zahrať s barbinami a plyšákmi doslova ,ale potom ma fázu ,že inklinuje k staršej sestre a hra sa také hry babské ,že si tvoria alebo pečú niečo alebo skladajú rady lego všetky tri, puzzle , diamantové skladačky. Kadečo.
Mame kopec farbiciek, lepidiel, kreativnych sád na tvorenie. Telku pozeraju, jasne, no vacsinou pesnicky a tancuju pri nich . Dost casu travia aj sportom, trening 3x tyzdenne. Starsia ma.9, mobil ma len na volanie,,ked ide s kamoskou von, internet v nom nema. Obcas ukoristi ten moj 🙂
@alenka7777 zdieľam tvoj názor. Ja som bola proti mobilu, ale dcéra urobila smutné oči na babku a manžela a mobil dostala, prestala sa rozprávať s nami, najradšej by bola s tým mobilom nonstop i napriek tomu, že čas a aplikácie boli obmedzené vo family linku..... dostala ho nejak okolo 9 narodenín......teraz bude mať v decembri 12 a už tri týždne je bez mobilu, klamala v niekoľkých veciach, šla do môjho mobilu, aby si ten family link vypla a tak sa manžel nahneval, mal s ňou siahodlhy rozhovor o dôvere a mobil jej zobral a skryl.......a moje dieťa zas vedie so mnou rozhovory, kreslí, tvorí, hra sa s legom či menšími deťmi, ak prídu na navstevu.....ak nie je v škole spojí sa s naj kamoškou cez môj messenger, ale aj v prípade, že si chcú o čomkoľvek pokvapkať, požičiam jej telefón a buď si zavolajú alebo píšu......hlúposti, ktoré riešia v spoločnej triednej skupine a áno, aj kadejaké nevhodné obsahy pre zdieľane jej isto netreba vidieť.....za mňa strata času......
My sme 9 rocnemu tiez skusili dat pred par mesiacmi mobil (pristup na wifi, ale bez simkarty), tablet (s internetom) na doma s tym, ze nech si za odmenu alebo na oddych popozera nejake videa o veciach, co ho zaujimaju, pohra sa s nastveniami v telefone, spravi fotky, video, efekty, zatial ziadne socialne siete...v podstate nevinna zabava pod kontrolou a nie neobmedzene. Aby teda nebol ako z doby kamennej. Lenze to akosi zacalo byt castejsie, dlhsie, lebo ved len toto video si dopozeram a uz bolo z toho 20 min navyse, braval ho na zachod, do auta, tajne do skoly. Ine hracky, aktivity, program ho nezaujimali. Zacal sa spravat neprijemne, tak sme mobil zobrali, tablet obmedzili. To bolo este horsie, sfucany, ked nebol tablet, tak bol az agresivny, naschval robil zle, bolo mu toho "digitalneho" malo. Tak sme s tym sekli nadobro. A az teraz sme v naozajstnej dobe kamennej : ziadny televizor, deti ziadny mobil, ziadne hry na PC, my mobil tiez vedome odkladame, ked sme s nimi. Tablet len vynimocne, asi 1 hod tyzdenne a to len vtedy, ak sa vedia dohodnut, co si chcu pozriet spolu a nehadaju sa pri tom. A moje zistenia su: 1. vybuchy hnevu to neeliminovalo, vzdy sa udeje nejaka situacia, ktoru jedno alebo druhe dieta nezvladne, ale to asi patri k veku, za to sa ale rychlejsie vedia upokojit a dostat do normalu, nie su permanentne nastvani, ako ked mali viac videa. 2. Je to o dost narocnejsie pre nas (psychicky, logisticky, financne) - ako tu niektore pisali- bud im robit program, pripadne dozerat, nech sa po dobrotky hraju sami: zobrat na prechadzku/ihrisko, ponukat hackovanie, modelovanie, malovanie, spolocne pecenie...-na vsetko treba motivovat/priam az nutit a dostat ich napriek pindaniu do auta, zbalit jedlo, mrznut na ihrisku, robit policajta, ked si kradnu farby, lego... 3. alebo ich treba zapisat na nejaky sport, kde si vybiju energiu, kam ich ale zase treba priviezt, vyzdvihnut, pripadne tam stratit hodinu, dve cakanim, este to treba samozrejme aj zaplatit. To by bolo o dost jednoduchsie posadit ich pred TV alebo poslat von, lenze tam bud nikto v takejto zime nie je alebo sa poflakuju s mobilmi. Cize domacnost stoji, dobehne sa to vecer (=menej casu na seba) 4. Az ked aktivne "bojujem proti obrazovkam", vidim, kolko casu vedia usetrit, ked sa s detmi netreba zaoberat- je to velmi lakave pre mna ako rodica, cast zabavy, zodpovednosti prenechat dietatu s tym, ze s mobilom to nejako zvladne. 5. Teraz mame pokojnejsie deti, rozmanitejsi program, ale my rodicia sme sme z toho viac unaveni a mame menej casu na oddych (napr. som chodievala cvicit, manzel navaril a upratal, deti na tablete. Teraz nejdem cvicit a jeden z nas vari, vyklada pracku, umyvacku..a druhy ich nahana, dohovara, kontroluje, nech upratuju alebo s nimi stavia lego) 6. Netusim, ako to budeme robit o rok, ked uz ten mobil bude musiet dostat (kvoli cestovaniu, skole). Ja som myslela, ze mozeme povolit stale viac a dlhsie, ze postupne mu kupime kartu do mobilu, nainstalujeme messenger a tak, ked sme mu povodne dali ten mobil, ale ako som pisala, zvrhlo sa to a teda sme teraz vo faze tvrdeho odvykania. Mozno bude mat o rok vacsiu sebakontrolu?
Moji maju 10 a 7. Hravaju sa s legom, autickami, vrtulnik/auto na ovladanie, amongas, pokemon postavicky, karty, bakukani a ine. Podla zaujmov a obcas mi starsi zabavy inymi hrackami mladsieho.
Doobeda sa hraju.
Ked nemaju ine, tak sa dokazu zahrat aj velke deti, lebo sa nudia.
Mobily nemaju.. mame playko a tablet, na rodicovske dovolenie poobede.
Rozmyslam nad hodinkami na volanie pre starsieho, kedze syn straca veci a mobil by boli vyhodene peniaze 🙂
@anonym_autor moja 9rocna mobil nemá. Najradšej skladá lego a kreslí. Ak tvorím, tvorí so mnou. Chodíme na prechádzky, učíme sa, hra futbal…..
Ano chodí von. Len mne islo hlavne o to že skoro vobec sa nehrá s hračkami už. A pritom ich ma take super, auticka, traktory, kombajny, vojačikovia, vláčiky, garáže, kocky. Proste od výmyslu sveta a on sa toho už ani nechyti
@anonym_autor tie hracky co si vymenovala si tak rpedstavujem pre deti 4-6r..pre vacsich nejake magneticke stavebnice,na ovladanie,kineticky piesok..nieco na vytvaranie,tvorenie.lego,drahy,ktore si vie skladat ako chce?? Ak ma len cisto auticka to verim,ze ho uz nebavi..
@alenka7777 Ja mám 8 ročne dieťa,ktoré sa učí hodiny ale prt mi je to platné.Áno ona vie,kedy je šesť aj kedy je sedem a čo myslíš že príde domov?Vonku tma jak vo vreci a ja ju mám ísť kam hľadať po susedoch zvoniť? Má starý otrasný mobil,ale má.Volám jej koľko krát že je na čase ísť domov . Ešte sme ju učili aby sa aspoň prišla ukázať ale tak dieťa sa občas pozabudne.A keď bude mať toľko čo tvoja,bude musieť sama chodiť do školy aj zo školy,tak sa mi cez ten mobil bude hlásiť že je v poriadku.Lebo ak mi nezavolá tak potom ešte len uvidí.Veď nauč dieťa ako sa s mobilom narába čo je bezpečné a čo už nie.Chvalabohu tomu kto ho vymyslel.To rovno aj telku a notebook zakáž,aj to je nebezpečné.
@gabrielabydzo však na tvojom priklade úplne jasne vidieť, ako si nevieš dať rady s jedným dieťaťom a ešte sa tu budeš obúvať do tých, čo majú iný názor. Nepríde sa hlásiť? No, tak, žiaľ, na druhý deň von nepôjde. Až kým sa nenaučí dodržiavať pravidlá, na ktorých sme sa dohodli. Toto je problém dnešnej doby, že deti nemajú jasne dané mantinely.
Ano chodí von. Len mne islo hlavne o to že skoro vobec sa nehrá s hračkami už. A pritom ich ma take super, auticka, traktory, kombajny, vojačikovia, vláčiky, garáže, kocky. Proste od výmyslu sveta a on sa toho už ani nechyti
@anonym_autor možno ho to nebaví. Deti sú rôzne.
@anonym_autor samemu tazko sa hrat...nas tiez lego, obcas spolocensku hru. Ma starsich bratov, ktori uz su viac na mobile, Tv, takze ten vplyv vidno.
@gabrielabydzo však na tvojom priklade úplne jasne vidieť, ako si nevieš dať rady s jedným dieťaťom a ešte sa tu budeš obúvať do tých, čo majú iný názor. Nepríde sa hlásiť? No, tak, žiaľ, na druhý deň von nepôjde. Až kým sa nenaučí dodržiavať pravidlá, na ktorých sme sa dohodli. Toto je problém dnešnej doby, že deti nemajú jasne dané mantinely.
@anonym_f302f4 nepride sa hlasit? A co sa mi ma prist hlasit z dediny do mesta ked som este v praci? Ako prepac ale nie kazdeho zivot sa odohrava v jednej zahrade. Kludne zakaz technologie do konca zivota ale drzim palce pri pisani rocnikovych prac napriklad

@alenka7777 napisat, ze moje desat rocne dieta, co cestuje same cez niekolko dedin a ma v oku terminy a cas a zodpovedne sa hlasi, vzdy vsetko ok, tak to je "nezodpovedne nezamostatne a nevie si poradit same"... oh wait...
@anjelicek26 ale na co sa ti ma hlasit, ked to vsetko zvlada same? Aby si ty mala pokoj na dusi. Lebo ty sa bojis, potrebujes to uistenie, ze pride o hodinu neskor a ze vsetko je v poriadku. Ona "potrebuje" mobil, aby TEBE dala vedieť, lebo to ty od nej vyzadujes, ked uz je ta moznost. Budes sa menej stresovat. Ona by aj bez toho aby ti musela zavolat, trafila domov. Tie deti by naozaj zvladli zivot bez mobilu, ale ked uz sa to ponuka, preco nevyuzit. Ked uz ten mobil ma tak ci tak. A ani nevieme ako a deti su vo virtualnom svete viac ako treba.