Ako vysvetliť synovi, prečo ešte nemá mobil?
Ahojte. Ako ste riesili pripadne nejake rady ako vysvetlit chlapcovy ktory nastupil do skoly, ze nemoze este mobil , kedze spoluziaci vacsina maju a hraju sa na nom hry. Nie priamo v skole ale ked sa stretnu atd. Pyta uz aj doma. Mame len tv. Nic mu nechybalo z tychto technicky veci zatial. Samozrejme chcem aby bol zdtatny v pocitacoch a podobnych veciach. Ale hrat hry na mobiloch no neviem. Kludne mi aj vyvratte nazor ci neprehanam a pod. Alebo nejak mu to vysvetlit. Uz aj plakal ze nemoze. Viem ze tomu asi nezabranim na dlho ale rada by som aby to pochopil ze sa neda stale a vlastny este mat nemoze a taketo veci. Cinu vas nieco nezabralo :D dakujem. Prosim len rady ze nie a konec si nechajte pre seba :D
@anonym_autor Podľa mňa kúpte mobil s nejakým rodičovským zámkom aby niektoré aplikácie nemohol používať, napr. Hry ako píšete, možno nejaké sociálne siete mu zakážte…
@anonym_autor Podľa mňa kúpte mobil s nejakým rodičovským zámkom aby niektoré aplikácie nemohol používať, napr. Hry ako píšete, možno nejaké sociálne siete mu zakážte…
@anonym_985be1 setrocnemu by som nepobolula absolutne ziadnu socialnu siet - ani komunikator.
pod dozorom nejake hry - to je vsetko
@sarasm wooow, takže každé dieťa, ktoré ma mobil je hlúpe a rodičia sa mu nevenujú. Názor ako z doby kamennej. Všetko chce zdravú zlatu strednú cestu. Každý extrém je zlý. A predstav si, že na mobile či pc sa nepozerajú len stupídne videá. Kopec deti tam robí omnoho sofistikovanejšie veci. Moja dcéra sa napr učí angličtinu. Kamoskin starší syn sa učí programovať. Prečo? Lebo ho to baví. To asi preto, že tie deti sú také zadubene
@lucia147852 presne tak. ja som alergicka na take ti "najmudrejsie z mudrych", co za jedinu cestu k vzdelavaniu, mudrosti a slusnosti povazuju citanie knih,
a to ja teda citam mega vela a naozaj odkedy viem citat (predskolksy vek)
ale naozaj sa teraz kvoli tomu nejdem tvarit, ze som nieco vaic, lebo citam...kks, pznam zeny, co si prvu knu=ihu precitali ako 25 rone a teraz tu maju albumy len o tom, co precitali, nech vsetci vidia, ake su vzdelane....a v tom albume same sra/ky z cervenej kniznice
technologie a technika su neskutocna vyhoda, iba hlupak i bude mysliet, ze to moze skodit. skodit moze akurat tak chory vztah k tymto veciam.
Mna by fakt zaujimalo, odkial si, ked prvaci maju mobily. My sme z BA, v podstate najdrahsia mestska cast, "najlepsia" ZS a v nasej triede nema a nemoze mat v skole nikto mobil. Ani v druzine. Dokonca ani inteligentne hodinky nemozu mat na ruke. Vsetky gadgets nanajvys vypnute v taske. A teda syn hovoril, ze nikto nenosi ani ten vypnuty mobil. Je pravda, ze doma sa decka hraju na tabletoch alebo PSkach, ale mobily nemaju. Moj syn sa napr na iPade naucil pisat este ako predskolak. Vyhladava si sam na googli obrazky a na youtube videa, co ho zaujimaju. Podla referencii/obrazkov si kresli. Alebo hra programovacie hry. Na telke si zapne youtube a vyhlada a pusti si oblubenu hudbu.
@anonym_autor veď mu kúp. Tlačidlový 😊 Ak to nepotrebujete na kontaktovanie, nechodí kdesi sám kdesi na krúžky, fakt mu to netreba. Moja dcéra dostala v 2.ročníku, ale chodila už sama zo školy na ZUŠku kým som bola v robote. Vtedy len tlačidlový. Syn dostal keď bol tretiak, ale tiež tlačidlový. Len na volanie, kontakt. Kľudne aj celý prvý stupeň nemusí mať. Pre neho to bude len lepšie.
@anonym_c18857 ale tu sa neriesi to, ze nema mat pristup k technologiam - jasne, ze ma mat.
ale to, ci ma mat vlastny mobil - nemusi ho mat, moze pouzivat aj mobil rodicov, kontrolovane.
@nyusika rieši sa , ako má vysvetliť ... na to radu na MK netreba hľadať, každý rodič sa rozhoduje podľa svojho najlepšieho svedomia a vedomia. Keďže radu pýta, vysvetľovať netreba a ten mobil mu treba dať vlastný. Nežijeme v 90tych rokoch, kedy mobil mali iba vyvolení.
Tie názory tu vacsinou správne nie sú, áno žijeme v dobe keď sú deti zrastené s mobilom od narodenia a trvalo odborníkom nejaký čas kým vypracovali nejaké odporúčania. Dnes sú už jednoznačné, mobil na ZŠ je zakázaný a mobil odporúčaný od 12 rokov. Ľudia sa utešujú že koľko sa deti toho naučia na mobiloch, je to hlupost na prekrytie ich zlého svedomia. Najnovšie odporúčania su jasne, stačí si otvoriť google. A teraz otázka vseobecneho tlaku: prikláňam sa k tabletu aby dieťa nebolo úplne odtrhnuté od kamošov a ich “hantýrky” a prísne limitovať čas, napríklad hodinu cez víkend.
@majlo1234 Ty si presný príklad človeka, ktorý zaspal dobu. Dnes už to, čo existovalo pred rokom 1990 neexistuje. Svet sa presunul do virtuálnej reality, decká komunikujú vo virtuálnom priestore, len teba osud zabudol niekde v analógu.
A ty si sa čo naučila, keď ste skákali škôlku, gumu a chalani sa hrali na vojakov a chodili ste za humná fajčiť?
@chrobak7 To nie je o tom, že niekto zaspal dobu, je to o tom, že človek chráni svoje dieťa!
@majlo1234 Ty si presný príklad človeka, ktorý zaspal dobu. Dnes už to, čo existovalo pred rokom 1990 neexistuje. Svet sa presunul do virtuálnej reality, decká komunikujú vo virtuálnom priestore, len teba osud zabudol niekde v analógu.
A ty si sa čo naučila, keď ste skákali škôlku, gumu a chalani sa hrali na vojakov a chodili ste za humná fajčiť?
@chrobak7 zaujimave je ze väčšina top IT ľudí limituje technológie oveľa viac ako bežní rodičia (jobs, gates, pichai, williams…). A oni urcite vedia preco
@chrobak7 zaujimave je ze väčšina top IT ľudí limituje technológie oveľa viac ako bežní rodičia (jobs, gates, pichai, williams…). A oni urcite vedia preco
@minutka nielen IT, ale aj rodičia pedagógovia... Vidíme obrovský rozdiel medzi deťmi zavesenými na mobile a bez neho. Fantázia, empatia, agresivita, vnútorný nepokoj,... obrovské rozdiely totožné v skupinách detí s mobilom alebo bez neho.
@blanblan Tvoje uvažovanie je na úrovni Andreja Danka. Porovnávať mobil a alkohol ... 😨
Ty strácaš kapacitu rozmýšľať a hýbať sa, nie deti. Ktorýkoľvek tínedžer by ťa znalosťami nielen v IT strčil do vrecka.
@chrobak7 v it určite, v tom ostatnom neviem, hlavne že ty vieš. A z čoho majú tí naši nadpriemerni it teenageri spánkový deficit, sklon k depresii a samovraždám?
Vysvetli mu to uplne normálne,povedz mu dôvody pre ktoré nechceš aby mal ešte mobil .napr .Rozumiem ti ,ze veľmi chceš mobil naozaj to chapem ale my rodicia chceme pre teba to najlrpsie a myslíme si ,že zatiaľ ho nepotrebujes .Tu uvrdies dôvody prečo nie ...pokračuješ. Môžme sa dohodnúť tak ,ze ak máš všetky povinnosti splnené môžeš si kazdy den alebo víkend ako sa rozhodneš ty msma , pohrať hru alebo niečo pozerať tu aj uvedies co nie,napr.soc .siete a trosku edukácie prečo nie ..Véd je to tvoje dieťa ty najlepsie mu vieš vysvetliť a hovor pravdu a reálne dôvody.
Môj si vypýta mobil alebo PC ma aj svoj ale vie ,že prístup ma len ak mu dovolíme. On si hlavne pozerá ako skladajú lego ,inšpirácie alebo co ho zaujima .Dostáva reálne odpovedať a zdôvodnenia.Napr. áno môžeš ked si dokončiť úlohu ake len 30 minút lebo ta potom boli hlava ,lebo nie nieje čas na mobil .Urcite nedať tu máš tu je tvoj mobil a môžeš s nim aj spat tak malé dieťa to len ťažko ukoriguje v rozumnej miere
@cyberk no nemame ani tablet ani notebook ani ppcitac :D len tv. Neviem ako nikomu to necbybalo asi do teraz :D . Urcite ho nebudem v takychto veciach obmedzovat kedze sama pracujem v it odvetvi a treba to do zivota to vobec. Aj hry samozrejme chcem aby sa zahral patri to k tejto dobe. Ale ne v 6 rokoch. :D
@anonym_autor neustále vysvetľovať aj keď plače,ja napr.deťom ukazujem aj nejaké hry čo hrajú spolužiaci a rozprávame sa o tom,prečo to nie je ok a hlavne v ich veku,majú 7 a 9
Syn to tiež znášal oveľa horšie ako dcéra,teh to bolo jedno,tak sme min.rok na Ježiška kúpili synovi playko,môze hrať len fifu a crasha,3krát do týždňa,vo vybrané dni po 30minút,a odvtedy nemáme žiaden problém..
ono sa to nedá úplne zakázať a zrejme to nie je ani dobre,treba urobiť nejaký takýto konpromis,z vlastnej skúsenosti..
Dcéra (9r,4.ročnik)mobil má od tohto roka,ale používa ho iba ak príde zo školy,chodí sama,tak zavolá,alebo ide sama na krúžok alebo so psom,tej som zase nedávno musela vysvetľovať prečo jej nedovolím rôzne skupiny s babami na whatup a pod.
@anonym_autor normalne ako ja mojmu druhakovi ze na mobil je este maly.A pochopil to😀
@anonym_autor vela deti zije v takej rodinnej bubline, pridu do reality a uvidia, ze ten zivot moze byt aj krajsi.. 🙂 a jasne, ze to potom chcu… 🙂
robit v it a nemat doma ani pc ani notebook.. okay ;D
@cyberk blbosť! Nerobí v IT, lebo keby robila, tak minimalne notebook musí mať! Hovorím z vlastnej skúsenosti. Ak robí autorka v IT firme uprstovačku, tak to skôr pochopím. Inak nie!

@anonym_autor ahoj, chcem Ti povedať, že ešte nie som rodič, čoskoro budem. Ale ide mi tu o ten obmedzený názor ľudí, ktorí vyrastali bez mobilov, počítačov a tabletov. Ja sama si stojím za tým, že deťom do rúk mobili a podobné hlúposti nepatria nie to ešte aby mali svoje vlastné. Toto neznamená, že som zaspala dobu, som mladý človek, viem že som od malička nemala pri sebe mobil a počítač a nič mi neušlo. Keby tak rodičia skôr dali deťom do rúk knižky než mobili, naozaj nebudú múdrejší s mobilom a stupidnými videami v rukách. Komunikácia a dobré správanie je na bode mrazu v tejto dobe, možno keby sa rodičia trošku zaujímali o to čo sú zač mobily, počítače a tablety, čo to všetko spôsobuje, tak by to deťom od malička nedávali. To keď sú malé deti nervózne a nechcú jesť, dám im tablet alebo mobil s videami a deti ani nevedia že jedia, to si uvedomujete na čo si takýmto spôsobom života navyknú? Asi si to neuvedomujete. Táto mama, ktorá tu napísala o radu ako odhovoriť syna ste ju začali vašimi sprostými pribrzdenými názormi osočovať. Mám tu pre vás veľmi dobrú radu do života, ja sama som to čítala, je to knižka, nie mobil napísal ju Anders Hansen a volá sa Zachovaj si zdravý rozum- ako v dobe mobilov ochrániť svoj mozog. Možno si potom uvedomíte, že ten mobil vám nič nedá, strácate a aj vaše deti strácajú to najdrahšie čo v živote máme a to je náš čas s rodinou a čas, ktorý máme tráviť inak, zdravo. Ja sa budem snažiť neukazovať deťom mobil, ani ja sama na ňom nebudem tráviť veľa času, pretože deti sa majú rozvíjať a nie zastavovať svoj mozog na stupidných videách a hrách. Prečítam deťom knižku, trávim s deťmi čas, načo sú ľudia rodičmi, keď teraz očividne deti rodičov nepotrebujú, majú predsa mobily aby sa mohli cez ne baviť s kamarátmi. Nie že by prišli za nimi osobne a zavolali ich von, spýtali sa na úlohy a podobne. Týmto sa deti rozvíjajú, len to by si trebalo spomenúť na vaše detstvo, nič vám nechýbalo. Obdivujem túto mamu, že má aj v tejto chorej dobe takéto deti a názory aj keď pracuje v IT. Mali by ste sa vy všetci, ktorí ju idete zožrať za živa chorými názormi brať od nej príklad a uvedomiť si či pre tie vaše deti robíte naozaj to najlepšie. Pretože podľa toho čo ste napísali ľutujem to, že vaše deti nepoznajú z detstva nič iné len technológie, mobily a podobné hlúposti. Snáď sa aspoň trochu zamyslíte nad životom, nad tým skutočným životom, aby sa aj vaše deti vedeli normálne rozprávať, pozdraviť sa, aby vedeli že komunikácia medzi ľuďmi nie je hanba a nie je to ani nič zložité. Máš odo mňa veľkú pochvalu za tvoju výchovu a názor na mobili v detstve, keď sa majú deti vyvíjať úplne inak, zdravo! Odo mňa máš len podporu a vy ostatní sa zamyslite a radšej si prečítajte knižku, ktorú som tu napísala.
@sarasm wooow, takže každé dieťa, ktoré ma mobil je hlúpe a rodičia sa mu nevenujú. Názor ako z doby kamennej. Všetko chce zdravú zlatu strednú cestu. Každý extrém je zlý. A predstav si, že na mobile či pc sa nepozerajú len stupídne videá. Kopec deti tam robí omnoho sofistikovanejšie veci. Moja dcéra sa napr učí angličtinu. Kamoskin starší syn sa učí programovať. Prečo? Lebo ho to baví. To asi preto, že tie deti sú také zadubene