icon

Ako vysvetliť synovi, prečo ešte nemá mobil?

20. nov 2025

Ahojte. Ako ste riesili pripadne nejake rady ako vysvetlit chlapcovy ktory nastupil do skoly, ze nemoze este mobil , kedze spoluziaci vacsina maju a hraju sa na nom hry. Nie priamo v skole ale ked sa stretnu atd. Pyta uz aj doma. Mame len tv. Nic mu nechybalo z tychto technicky veci zatial. Samozrejme chcem aby bol zdtatny v pocitacoch a podobnych veciach. Ale hrat hry na mobiloch no neviem. Kludne mi aj vyvratte nazor ci neprehanam a pod. Alebo nejak mu to vysvetlit. Uz aj plakal ze nemoze. Viem ze tomu asi nezabranim na dlho ale rada by som aby to pochopil ze sa neda stale a vlastny este mat nemoze a taketo veci. Cinu vas nieco nezabralo :D dakujem. Prosim len rady ze nie a konec si nechajte pre seba :D

minutka
20. nov 2025

Nas je druhak a v jeho triede nema nikto mob. Myslim si ze pre tak male dieta je mob zbytocnost. Nevymysla si syn ze spoluziaci maju?

minutka
20. nov 2025
@nyusika

@anonym_7ce462 hodina denne ju veľa prečítaj malé deti.
Škola, nejaký šport, krúžok...príprava na ďalší deň a je koniec dňa.

Ibaže by vaše deti okrem mobilov nemali žiadne iné aktivity - potom tu "aspoň hodinu" chápem.

A nie, nie každé dieťa fičí na tom, čo opisujete.

@nyusika presne mi to napadlo, ze ved ani nie je cas cez tyzden byt na mobile. Myslim dieta 😂 skola kruzok ucenie hra a bum 20 hodin, moze ist spat

dididudu
21. nov 2025

Môj syn mal v prvej a druhej triede hodinky, z dôvodu že chodil sám do školy a zo školy a vždy mi zavolal už som v škole, už idem zo školy. Hodinky sa nám pokazili v priebehu tretieho ročníka, tak už dostal potom telefón. Tým že je už aj väčší a ja bývam aj dlhšie v práci, čiže keď príde zo školy býva 2-3 hodinky ešte sám doma, tak si zvykneme aj písať spolu. Hry hravá, ale má obmedzený čas na hranie. Tiež pýtal telefón už v prvom ročníku, ale pekne som mu vysvetlila že telefón je zbytočný, že má hodinky cez ktoré si vieme zavolať.

mamusa123456789
21. nov 2025

@anonym_autor naši majú telefón vsetci(10,5 roka, 5, 5 roka a 4 roky-ta podelila mobil pre dôchodcov po babke) najstaršia ma dovolené, len, keď ide s kamarátkami von alebo si potrebuje niečo vyhľadať na nete do školy a 1-2 krát do týždňa sa chvíľku na ňom nezmyselné hrať, syn ho dostáva tak raz za týždeň na 10-15 minút, zbožňuje hru talking tom a tej najmenšej na ňom zapneme rádio a beha po dome a všetkým vyhráva, ale tiež len na chvíľku tak raz do týždňa... Nechcela by si to skúsiť takto? Nechať mu svoj starý mobil a možno by mu to stacilo

anonym_c18857
21. nov 2025

@anonym_autor náš 4 ročný syn ovláda mobil pomaly lepšie ako my. Keď pôjde do školy, dostane vlastný s rodičovskou kontrolou. Je iná doba a len preto, že sme sa narodili pred érou mobilov neznamená, že sa tak budeme správať aj v roku 2027.

anonym_30d9bb
21. nov 2025
@anonym_autor

@cyberk no nemame ani tablet ani notebook ani ppcitac :D len tv. Neviem ako nikomu to necbybalo asi do teraz :D . Urcite ho nebudem v takychto veciach obmedzovat kedze sama pracujem v it odvetvi a treba to do zivota to vobec. Aj hry samozrejme chcem aby sa zahral patri to k tejto dobe. Ale ne v 6 rokoch. :D

@anonym_autor moja je menšia a má tablet, ma to nastavené na 30 minút za deň. Kŕmi tam mačku, vyfarbuje, pozrie nejaké videá tam. Všetko vhodné na jej vek. Nevidím v Tom problém - a po pol hodinke sa jej automaticky zablokuje a ona nato zvykla, takže nie sú ani hysaky. Určite by som 6 ročnému tablet kúpila

mikadooo
21. nov 2025

@anonym_autor povedala som, že dostane až na 10. narodeniny, lebo je na to ešte malá, aj psychológovia to tak odporúčajú (teraz dokonca myslím posunuli hranicu dokonca na 12 rokov). Ten "dátum" narodenín ju celkom ukľudnil, jasné, že zjednávačky a debaty boli aj naďalej, lebo to bolo ďaleko, ale vedela, že ten deň príde. Keď sme o tom debatili, ja som trvala na tom, že mrzí ma to, ale nezodpovedám za duševný vývin jožka/fera/janka, ale zodpovedám za vlastné deti. A stretlo sa to samozrejme s odporom, lebo mobil je mobil, univerzálna hračka a odháňač nudy, nemyslím si, že sa to dá "rozumne" vysvetliť. Samozrejme, dieťa selektívne nevidí spolužiakov, ktorí mobil NEMAJÚ, ale vidí len tých, ktorí mobil MAJÚ. To je tak so všetkým, potom prišlo vreckové, lebo Dano má vreckové 30e na týždeň a prečo ja nemám, potom boli darčeky, že henten dostal to a to a neviem čo, potom prečo nemôže mať neobmedzený čas a neobmedzené dáta, atď. (dcéra už má 14). Občas padne názor, že VŠETCI majú a potom si overíš realitu a zas zistíš, že to dieťa má skreslený pohľad, lebo pár jedincov v triede = všetci, atď. Držím palce, ešte sa s tým stretnete často 🙂. A pozitívne hodnotím, že trváš na svojom a snažíš sa mu to nejak racionálne odkomunikovať. Držím ti palce ❤️.

nyusika
21. nov 2025
@anonym_c18857

@anonym_autor náš 4 ročný syn ovláda mobil pomaly lepšie ako my. Keď pôjde do školy, dostane vlastný s rodičovskou kontrolou. Je iná doba a len preto, že sme sa narodili pred érou mobilov neznamená, že sa tak budeme správať aj v roku 2027.

@anonym_c18857 ale tu sa neriesi to, ze nema mat pristup k technologiam - jasne, ze ma mat.

ale to, ci ma mat vlastny mobil - nemusi ho mat, moze pouzivat aj mobil rodicov, kontrolovane.

ukulela
21. nov 2025

moj piatak mobil ani nechce. na kontrolu a kontakt s nami ma od druhej triedy, ked zacal chodit sam zo skoly, hodinky s GPS. mladsi prvak mobil ani nespomina. na druhej strane pracuju obaja bezne s tabletmi. starsi mal aj on line hodiny pocas covidu, preto sme tablet vlastne kupovali. tiez dostavaju od prvej triedy aj ulohy cez edupage + testy alf a podobne. Dospeli mame obaja doma PC kvoli praci.
cas na tablete maju regulvoany a tiez tam nemaju vsetko. na druhej strane starsi nan dost foti, robi kratke videa aj animacie (kadejake filmy s lego panacikmi a pod) - robil aj prezentacie do skoly (tie uz na PC). aj prvak ma v skole informatiku, kde pracuju na PC.
v dnesnej dobe mi pride velmi tvrde odrezat dieta od IT technologii, a ano, aj prvaka. obsah aj cas samozrejme treba regulovat. ale pokial nezijem na samote, kde si vsetko dopestujem a dochovam a nepotrebujem kontakt s civilizaciou, stranit sa vsetkej techniky je obmedzujuce.

yanni
21. nov 2025
@anonym_autor

Ok, dakujem za nejake rady mozme ukoncit aspon za mna diskusu 🙂

@anonym_autor kedze robis v IT oblasti, tak asi vies, naco boli mobili prvotne vyrobene. Tak mu to aj takto vysvetli. A kedze chodi len do prvej triedy, asi nie busom 10 km, skola ma tvoje cislo a ked sa nieco stane, musis ta ako prvu informovat skola a nie dieta atd. Je vela rozumnych argumentacii preco nie. Prihlas ho na nejaky kruzo/sport, ktory ho denne zamestna a nebude mat cas mysliet na hluposti. Nase deti ani jedno nemalo mobil di 5.tej triedy (od piatej sa tu chodi na vyssie skoly a väcsinou dost daleko bussom ci vlakom) a to mame zakladku 5 km od domu a musia cestovat busom.A ani jedno nemalo mobil. Moja najmladsia ma tiez 5 rokov, je v druhej triede a mobil jej netreba. Ma 4roch ciastocne uz dospelych surodencov, ktori samozrejme mobily maju, a mobil nepyta. Na ZS su mobily zakazane dokonca aj Smart watch. A ked to aj niektore dieta po vyucovani vytiahne, tak sa to da pekne vysvetli. Neklam mu, deti nie su sproste, povedz tvoj nazor. My sme volakedy ani telku nemali, chlapci mali 4,6,8 rokov a nepotrebovali to. Najmladise, 6 a 10 rokov nemaju ani cas hrajkat sa. Treba ho zamestnat. Ale tak, aby pri tom nemohol mat mobil v ruke lebo by zavadzal.

yanni
21. nov 2025
@ukulela

moj piatak mobil ani nechce. na kontrolu a kontakt s nami ma od druhej triedy, ked zacal chodit sam zo skoly, hodinky s GPS. mladsi prvak mobil ani nespomina. na druhej strane pracuju obaja bezne s tabletmi. starsi mal aj on line hodiny pocas covidu, preto sme tablet vlastne kupovali. tiez dostavaju od prvej triedy aj ulohy cez edupage + testy alf a podobne. Dospeli mame obaja doma PC kvoli praci.
cas na tablete maju regulvoany a tiez tam nemaju vsetko. na druhej strane starsi nan dost foti, robi kratke videa aj animacie (kadejake filmy s lego panacikmi a pod) - robil aj prezentacie do skoly (tie uz na PC). aj prvak ma v skole informatiku, kde pracuju na PC.
v dnesnej dobe mi pride velmi tvrde odrezat dieta od IT technologii, a ano, aj prvaka. obsah aj cas samozrejme treba regulovat. ale pokial nezijem na samote, kde si vsetko dopestujem a dochovam a nepotrebujem kontakt s civilizaciou, stranit sa vsetkej techniky je obmedzujuce.

@ukulela moje zase vobec hodinky nechceli. Doslovne povedali, velke neprakticke hebedo. KOntakt s rodicmi ma skola/druzina popripade doma pevna linka. To staci uplne. Pockali si na mobil (najmladsia este caka).

natalka13
21. nov 2025
@anonym_autor

@cyberk no nemame ani tablet ani notebook ani ppcitac :D len tv. Neviem ako nikomu to necbybalo asi do teraz :D . Urcite ho nebudem v takychto veciach obmedzovat kedze sama pracujem v it odvetvi a treba to do zivota to vobec. Aj hry samozrejme chcem aby sa zahral patri to k tejto dobe. Ale ne v 6 rokoch. :D

@anonym_autor nemate nic doma a v skoke ked budu robit nieco na PC a bude mat ulohu ako si ju urobi?
Ty si sa rozhodla preco mobil nedostane , mas teda nejaky dovod a ten mu po pravde povedz. Preco ti ten dovod mame vymyslat my a budes mu potom klamat?

natalka13
21. nov 2025
@nyusika

@anonym_c18857 ale tu sa neriesi to, ze nema mat pristup k technologiam - jasne, ze ma mat.

ale to, ci ma mat vlastny mobil - nemusi ho mat, moze pouzivat aj mobil rodicov, kontrolovane.

@nyusika on ten pristup k technologiam doma ale nema.

anonym_4cb1e2
21. nov 2025

@anonym_autor vie co, moja dostala smartphone az ako 4tacka... na volne pouzitie a bez dat, a to ma doteraz v podstate data som jej nekativovala, ale to dokazu dnes deti obist. v prvom a ani druhom rocniku mobil nemala, v druhom sme jej myslim na nejaky sviatok kupili malu tlacitkovu nokiu, kvoli vyletom. Aby vedela zavolat a bola v kontakte. Stacilo to. Hry, napr ked chcela pozicala som jej sem tam svoj mobil. ALE co sme urobili asi v 3-4rcniku? neviem presne.. pocas kovidu to bolo = kupili sme jej pocitac. Na vianoce. LEbo potrebovali to na projekty a ja som povedala, radsje riadny pc, sadne riadne k stolu, ziadny NB ani mobil. POzrie co chce, vypracuje, aj sa pohra (vianoce u nas tradicne sa hrava chvilu sietovy stary warcraft - asi od jej 9-10rokov v podstate od kedy ten pc ma:DDD). Wifi na pc ma u nas tiez cca dva roky limitovany cas od - do. Ako som prisla na to, ze "kamarati", hry, a "izolujeme ju od deti ak nema" a podobne veci su hluposti, tie deti v 99% vobec nekomunikuju medzi sebou, ak tak skor je to negativne / sikana / somariny typu obrazky a "emoji" a teraz videa postahovane ako nejaky uzitocny obsah = nemam uz ani len vycitky. A to uz mam velku babu. Kiez by som to vedela skor, vobec by som na elektornizaciu nepresla... je to zavislost. Za man to jednoznacne pri vela detoch je na skodu a na tvojom mieste sa zlomit nedam, asi by som to tak jemne zahnala do stavu "o mobiloch sa bavit nebudeme, pretoze na to este nemas vek, telefon je na telefonovanie, ked budes chodis sam do skoly/ na kruzky, telefon nie je na hranie = s kamaratmi vonku mate sa hrat a nie pozerat do mobilov" = taketo nieco primerane veku.
Inak mna najviac dojimalo = roky pocuvame ako deti su na mobiloch, skola = nie nie mobily v skole... a deti nech su na tom najmenej = a potom poznammka, ze uloha isla vecer na edupege a dieta ju nemalo na druhy den :DDD tak co, mame cele dni sledovat mobily a edupage a "ved predsa na internete si vsetko najdu, naucia sa" alebo mame mat deti v realite a menej s elektronikou sa zabavat?

NEbude dieta zdatnejsie tym, ze bude na mobile. Bude zmagorenejsie. Zdatnejsie bude ak sa bude vzdelavat, citat, venovat sa zalubam pripadne aspon hladat co ho bavi = nie tukat do hier, ktore su len zruti casu.

milosko27
21. nov 2025

@anonym_autor mám práčku vnučku a mobil má..má staršieho brata a naučila sa ho ovládať skoro(ešte pred školou. Do školy ho nenosí, ale na krúžky, alebo keď niekam ide..vie telefonovať, vie že nemá telefonovať zbytočne a vie sa aj zahrať (neotravuje mamu)..koľko sa hrá alebo nehrá je otázka výchovy..sú rôzne detské paušály, telefóny sa dajú kontrolovať, dá sa kontrolovať aj poloha dieťaťa...názory podobného typu " nepotrebuje sa hrať na mobile" sú od rodičov čo zrejme deti nie celkom zvládajú..ak sa dobre učí, chodí na športový aj umelecký krúžok , tak telefónom získa aj technickú zručnosť a určite jej hodina hrania nijako neuškodí

anonym_7297fa
21. nov 2025

@anonym_autor svagrinina dcéra dostala k 3. narodeninam fotoaparát na ktorom sa dajú dať hry, samozrejme už hráva 🤦‍♀️

chrobak7
21. nov 2025
@nyusika

@nyusika Nie, nejde len o mobil. Oni nemajú ani tablet, žiadnu elektroniku.

nyusika
21. nov 2025
@chrobak7

@nyusika Nie, nejde len o mobil. Oni nemajú ani tablet, žiadnu elektroniku.

@chrobak7 lebo nepotrebuje, nie z principu

wudz
21. nov 2025

U nás doma sme za tých neústupných v tomto. Rokmi a mnohými diskusiami a búchačkami dverí sme došli k záveru, s ktorým sú viac-menej spokojní aj chalani, aj my. Mobil dostanú k 10. narodeninám. Ani o deň skôr, ani o deň neskôr. Keď si syn mobil rozbil, nemal, musel si sám zohnať (daroval mu kamošov otec takú starú šunku). Čo sa týka hier, tu máme nastavené pravidlo, že sa môžu hrať hodinu v piatok a sobotu, polhodinu v nedeľu a 20 minút v pondelok (lebo vtedy nikto nemá žiadny krúžok). Aby sa však mohli hrať, musia mať splnené všetky povinnosti a každý deň čítať - tretiak 15 minút, piatak 20 minút a siedmak 25 minút. Ak nečíta, o toľko, koľko nečítal, sa mu zníži čas hrania.
Oproti spolužiakom to majú drsné, lebo majú v triede decká, ktoré sa hrajú aj 2 hodiny denne či neobmedzene. Ale ja im vždy poviem, že keby bolo na mne, nehrajú sa vôbec. A tak sú radi za tento kompromis, aj keď občas prídu, či by to nemohlo byť viac, občas cez prázdniny dostanú nejakú výnimku, ale toto sú moje hranice, za ktoré už nepustím - pre ich aj moje mentálne zdravie.

chrobak7
21. nov 2025
@nyusika

@chrobak7 lebo nepotrebuje, nie z principu

@nyusika Nepochopila si, nevadí. Ty si písala: "ale to, ci ma mat vlastny mobil - nemusi ho mat, moze pouzivat aj mobil rodicov, kontrolovane." Ale problém bol, že zadávateľka mu nechcela dať žiadny mobil. Nikde nepísala, že sa môže hrať s jej mobilom.

Preto sme viacerí poradili, nech mu dá mobil bez SIM karty, alebo nech mu kúpi domov tablet.

janulik2008
21. nov 2025
@cyberk

@majlo1234 toto co si vymenovala, sa vies naucit aj v pocitacovych hrach a aj ovela viac toho :D a kazdy jeden, co hral hry v detstve, vravi, ze sa anglictinu naucil skor z hier ako zo skoly :D .. ono treba si aj spocitat 2+2 :D ale tu darmo.. normies toto nepochopia nikdy.

@cyberk v tom mas pravdu. Neter ma PSko a napr pozera aj telku resp telka ide ako podmaz a ona kresli alebo vyraba a najradsej pozera filmy v anglictine. Slovnu zasobu ma taku ze kukam 😀 akoze este neriesia v skole tie casy co maju v anglictine ale niekedy len pozeram 😀

sarasm
21. nov 2025

@anonym_autor ahoj, chcem Ti povedať, že ešte nie som rodič, čoskoro budem. Ale ide mi tu o ten obmedzený názor ľudí, ktorí vyrastali bez mobilov, počítačov a tabletov. Ja sama si stojím za tým, že deťom do rúk mobili a podobné hlúposti nepatria nie to ešte aby mali svoje vlastné. Toto neznamená, že som zaspala dobu, som mladý človek, viem že som od malička nemala pri sebe mobil a počítač a nič mi neušlo. Keby tak rodičia skôr dali deťom do rúk knižky než mobili, naozaj nebudú múdrejší s mobilom a stupidnými videami v rukách. Komunikácia a dobré správanie je na bode mrazu v tejto dobe, možno keby sa rodičia trošku zaujímali o to čo sú zač mobily, počítače a tablety, čo to všetko spôsobuje, tak by to deťom od malička nedávali. To keď sú malé deti nervózne a nechcú jesť, dám im tablet alebo mobil s videami a deti ani nevedia že jedia, to si uvedomujete na čo si takýmto spôsobom života navyknú? Asi si to neuvedomujete. Táto mama, ktorá tu napísala o radu ako odhovoriť syna ste ju začali vašimi sprostými pribrzdenými názormi osočovať. Mám tu pre vás veľmi dobrú radu do života, ja sama som to čítala, je to knižka, nie mobil napísal ju Anders Hansen a volá sa Zachovaj si zdravý rozum- ako v dobe mobilov ochrániť svoj mozog. Možno si potom uvedomíte, že ten mobil vám nič nedá, strácate a aj vaše deti strácajú to najdrahšie čo v živote máme a to je náš čas s rodinou a čas, ktorý máme tráviť inak, zdravo. Ja sa budem snažiť neukazovať deťom mobil, ani ja sama na ňom nebudem tráviť veľa času, pretože deti sa majú rozvíjať a nie zastavovať svoj mozog na stupidných videách a hrách. Prečítam deťom knižku, trávim s deťmi čas, načo sú ľudia rodičmi, keď teraz očividne deti rodičov nepotrebujú, majú predsa mobily aby sa mohli cez ne baviť s kamarátmi. Nie že by prišli za nimi osobne a zavolali ich von, spýtali sa na úlohy a podobne. Týmto sa deti rozvíjajú, len to by si trebalo spomenúť na vaše detstvo, nič vám nechýbalo. Obdivujem túto mamu, že má aj v tejto chorej dobe takéto deti a názory aj keď pracuje v IT. Mali by ste sa vy všetci, ktorí ju idete zožrať za živa chorými názormi brať od nej príklad a uvedomiť si či pre tie vaše deti robíte naozaj to najlepšie. Pretože podľa toho čo ste napísali ľutujem to, že vaše deti nepoznajú z detstva nič iné len technológie, mobily a podobné hlúposti. Snáď sa aspoň trochu zamyslíte nad životom, nad tým skutočným životom, aby sa aj vaše deti vedeli normálne rozprávať, pozdraviť sa, aby vedeli že komunikácia medzi ľuďmi nie je hanba a nie je to ani nič zložité. Máš odo mňa veľkú pochvalu za tvoju výchovu a názor na mobili v detstve, keď sa majú deti vyvíjať úplne inak, zdravo! Odo mňa máš len podporu a vy ostatní sa zamyslite a radšej si prečítajte knižku, ktorú som tu napísala.

chrobak7
21. nov 2025
@wudz

U nás doma sme za tých neústupných v tomto. Rokmi a mnohými diskusiami a búchačkami dverí sme došli k záveru, s ktorým sú viac-menej spokojní aj chalani, aj my. Mobil dostanú k 10. narodeninám. Ani o deň skôr, ani o deň neskôr. Keď si syn mobil rozbil, nemal, musel si sám zohnať (daroval mu kamošov otec takú starú šunku). Čo sa týka hier, tu máme nastavené pravidlo, že sa môžu hrať hodinu v piatok a sobotu, polhodinu v nedeľu a 20 minút v pondelok (lebo vtedy nikto nemá žiadny krúžok). Aby sa však mohli hrať, musia mať splnené všetky povinnosti a každý deň čítať - tretiak 15 minút, piatak 20 minút a siedmak 25 minút. Ak nečíta, o toľko, koľko nečítal, sa mu zníži čas hrania.
Oproti spolužiakom to majú drsné, lebo majú v triede decká, ktoré sa hrajú aj 2 hodiny denne či neobmedzene. Ale ja im vždy poviem, že keby bolo na mne, nehrajú sa vôbec. A tak sú radi za tento kompromis, aj keď občas prídu, či by to nemohlo byť viac, občas cez prázdniny dostanú nejakú výnimku, ale toto sú moje hranice, za ktoré už nepustím - pre ich aj moje mentálne zdravie.

@wudz "...s ktorým sú viac-menej spokojní aj chalani, aj my...." - si len myslíš, v duchu nechci vedieť, čo si o tom myslia.

"Keď si syn mobil rozbil, nemal, musel si sám zohnať (daroval mu kamošov otec takú starú šunku)" - toto mi príde divné. Pokiaľ to nebolo úmyselné poškodenie, tak mi to príde prehnaná reakcia. Aj dospelému človeku sa stane, že občas niečo nechtiac pokazí, rozbije. A nezostane bez mobilu, kúpi si druhý.

wudz
21. nov 2025
@chrobak7

@wudz "...s ktorým sú viac-menej spokojní aj chalani, aj my...." - si len myslíš, v duchu nechci vedieť, čo si o tom myslia.

"Keď si syn mobil rozbil, nemal, musel si sám zohnať (daroval mu kamošov otec takú starú šunku)" - toto mi príde divné. Pokiaľ to nebolo úmyselné poškodenie, tak mi to príde prehnaná reakcia. Aj dospelému človeku sa stane, že občas niečo nechtiac pokazí, rozbije. A nezostane bez mobilu, kúpi si druhý.

@chrobak7 Nemyslím, že im to nejak vadí, lebo často nevyužijú ani ten čas, čo sa môžu hrať - proste sú vonku, na tréningoch, hráme sa doma, kadečo. A mobil im ani nenapadne.
Čo sa týka toho rozbitého mobilu, ja som to nepovažovala za prioritu hneď kupovať. Teda ak chcel telefón, musel si zohnať. Potom asi za pol roka dostal na narodeniny nový. Keby si videl, ako vyzerá manželov mobil, nečudoval by si sa, prečo deti nemajú novšie. Nejde o to, že na to nemáme peniaze - ale vedieme deti k tomu, aby si vybrali, čo im za tie peniaze stojí. Ja sama si v hlave porovnávam cenu veci/cenu mojej práce a pýtam sa sama seba, či mi to stojí za ten čas. Decká to zas zvyknú porovnávať s dňami dovolenky - koľko dní by mohol lyžovať navyše, kedy zas na nejakú chatu, kemp...
Ďakujem ti za tvoj názor, nazdávam sa však, že ak deťom ukazujem, že sa dá žiť aj bez technických vymožeností, resp. že nutne nepotrebuješ všetko hneď, sami vďaka svojej kreativite nájdu riešenie. Zatiaľ sa mi to vždy potvrdilo, ale či ich vediem správne, zistím tak za 20 rokov.

chrobak7
21. nov 2025
@wudz

@chrobak7 Nemyslím, že im to nejak vadí, lebo často nevyužijú ani ten čas, čo sa môžu hrať - proste sú vonku, na tréningoch, hráme sa doma, kadečo. A mobil im ani nenapadne.
Čo sa týka toho rozbitého mobilu, ja som to nepovažovala za prioritu hneď kupovať. Teda ak chcel telefón, musel si zohnať. Potom asi za pol roka dostal na narodeniny nový. Keby si videl, ako vyzerá manželov mobil, nečudoval by si sa, prečo deti nemajú novšie. Nejde o to, že na to nemáme peniaze - ale vedieme deti k tomu, aby si vybrali, čo im za tie peniaze stojí. Ja sama si v hlave porovnávam cenu veci/cenu mojej práce a pýtam sa sama seba, či mi to stojí za ten čas. Decká to zas zvyknú porovnávať s dňami dovolenky - koľko dní by mohol lyžovať navyše, kedy zas na nejakú chatu, kemp...
Ďakujem ti za tvoj názor, nazdávam sa však, že ak deťom ukazujem, že sa dá žiť aj bez technických vymožeností, resp. že nutne nepotrebuješ všetko hneď, sami vďaka svojej kreativite nájdu riešenie. Zatiaľ sa mi to vždy potvrdilo, ale či ich vediem správne, zistím tak za 20 rokov.

@wudz Tvoje pravidlá v príspevku nespochybňujem. Len mi prišlo nefér, že kvôli nehode musel synovi dať cudzí človek mobil.

wudz
21. nov 2025
@chrobak7

@wudz Tvoje pravidlá v príspevku nespochybňujem. Len mi prišlo nefér, že kvôli nehode musel synovi dať cudzí človek mobil.

@chrobak7 áno, chápem. Možno som to zle vyjadrila, nemala by som problém mu dať obmedzený budget na mobil z bazára, ale len tak nový mu nekúpim. Ale to ani sebe by som nekúpila. Som však rada, že si zohnal takto, niekomu doma leží niekoľko starých telefónov, my si kupujeme mobil, až keď starý doslúži. Beriem tvoj pohľad - nebolo to zámerné rozbitie, skôr neopatrnosť, tak by nemal byť potrestaný. Čo v konečnom dôsledku ani nebol, lebo síce pol roka fungoval na starúšovi, no na narodky dostal ešte lepší, ako mal. Takže nakoniec win-win 😁

ukulela
21. nov 2025
@yanni

@ukulela moje zase vobec hodinky nechceli. Doslovne povedali, velke neprakticke hebedo. KOntakt s rodicmi ma skola/druzina popripade doma pevna linka. To staci uplne. Pockali si na mobil (najmladsia este caka).

@yanni hodinky - je to o skusenosti. nas ich dostal, lebo zacal uz sam chodit zo skoly. aby sme ho vedeli odsledovat, ci dosiel domov, pripadne aby nam zavolal, ak je nejaky problem (v burke napr nechcel chodit peso, zavolal a dohodol sa, kto po neho kedy pride). on doteraz mobil nechce. okrem toho hodinky tazsie strati, ako mobil - to si sam vyhodnotil 🙂 pre mna - mobil nemam rada na pracu, nerada v nom riesim maily, tabulky, nerada v nom objednavam, som dinośaurus a na toto chcem vacsiu obrazovku, ked nie PC, tak tablet 🙂 preto aj decka robia projekty a ulohy do skoly na tablete/pc, nie na mobile. videa si pozru taktiez tam, aj film/rozpravku, mozno rpeto nemaju pocit, ze ten mobil potrebuju, hoci ho maju vsetci kamosi okolo.

nyusika
21. nov 2025
@chrobak7

@nyusika Nepochopila si, nevadí. Ty si písala: "ale to, ci ma mat vlastny mobil - nemusi ho mat, moze pouzivat aj mobil rodicov, kontrolovane." Ale problém bol, že zadávateľka mu nechcela dať žiadny mobil. Nikde nepísala, že sa môže hrať s jej mobilom.

Preto sme viacerí poradili, nech mu dá mobil bez SIM karty, alebo nech mu kúpi domov tablet.

@chrobak7 moja reakcia bola na iný komentár, nie celkovo na tému.

bublinkabubla
Autor odpoveď zmazal
solvina88
Autor odpoveď zmazal