icon

Austrália stopla deťom do 16 rokov sociálne siete. "Prežili" by to slovenské deti?

10. dec 2025

Ahojte, zaujala ma správa z Austrálie, ktorá úplne zakázala používanie sociálnych sietí deťom a tínedžerom pod 16 rokov. Čiže FB, IG, TikTok či Snapchat musia vymazať všetky účty, ktoré patria mladším používateľom. Vraj to budú stovky tisíc profilov. Znie to síce prísne, ale som za. Určite ide o ochranu detí a ich duševného zdravia.
Problémom vraj ale je, že neexistuje jednotný spôsob overovania veku, takže každý gigant si to rieši po svojom – od dokladov až po „videoselfie“. Som skeptická, či to vôbec bude fungovať a nebudú to mladí obchádzať.
Myslíte si, že niečo takéto by sa dalo alebo malo zaviesť aj na Slovensku? Alebo je to podľa vás úplne nereálne alebo zbytočné?

Strana
z2
qrstxyz
10. dec 2025

V žiadnom prípade. Je to len zámienka na zrušenie anonymity na internete. Áno, stopercentná anonymita nikdy nebude, keby úrady chceli, vypátrajú väčšinu bežných užívateľov, ale predsa len doteraz nebolo bežné, že by niekto musel pri zakladaní účtu dodať doklad o totožnosti alebo naskenovať svoju tvár. Teraz vlády pod zámienkou ochrany nútia súkromné spoločnosti do niečoho, čo úplne porušuje zásady súkromia a slobody na internete. Bohužiaľ jednoduchší ľudia tomu tlieskajú. Na deti majú dozerať rodičia, nie štát.

anonym_c5b831
10. dec 2025

@anonym_autor áno

anonym_d54953
10. dec 2025
@anjelicek26

Tak v australii deti dostanu doklad do mobilu cez appku, ktorym vedia preukazat vek a tym padom aj pristup k danej appke (alebo nie)... a je to uplne zbytocne, vsetko sa da obijst... staci, ked zalozi ten ucet rodic a da hesla dietatu, sa mozu aj na hlavu stavat...

Keby v skolach zacali konecne na informatike vyucovat dolezite veci ako - rizika socialnych sieti, pristup k informaciam, zneuzivanie fotiek, mobbing a ako ho riesit.. ale nie, my sa stale prdkame word, excel a zaklady pythona... zakazat veci nepomoze, zacat ich pouzivat spravne ano..

@anjelicek26 všetko je to o ľuďoch - sú školy, kde sa venujú na inf dôležitým veciam a robia fakt dobré veci. Moje deti bezpečnosť na nete riešili už na prvom stupni a to už je dobrých pár rokov.
No niekedy je to aj o rodičoch - som učiteľka a učím aj informatiku pár hodín a narážam na nespokojnosť a nesúhlas rodičov, prečo sa venujeme tomu a tomu, prečo kyberšikana, prečo digitálna stopa ? Cítim za tým hlavne strach. Sami možno nevedia o čo ide. Na spoločnom stretnutí padlo ako jediné riešenia zákaz. Ale ten nič nevyrieši.
A ja sama sa necítim ako profi odborník v téme bezpečnosti detí na nete - som samouk, čítam, mám za sebou pár vzdelávaní, no myslím si, že toto chce človeka, ktorý sa tejto téme venuje naplno, má skúsenosti. A zavolať do školy odborníka z vonku, ktorý by s deckami (aj rodičmi) prehovoril o rizikách, o možnostiach riešenia už vzniknutých problémov narazilo na tvrdý odpor. Dôvodom sú obavy z ovplyvňovania detí. Prevenciu berú niektorí rodičia ako veľké riziko. Napriek snahe učiteľov a podpore vedenia školy sme sa neposunuli nikam. A problémy len narastajú. Kontrola detí v niektorých rodinách vôbec nefunguje a trpia tým práve deti. Riešia sa už len dôsledky, ubližovanie, zosmiešňovanie, šikana... Otázka je čo ďalej ?

anonym_8b5f70
10. dec 2025

@anonym_autor
Na smiech takto podcenovat pubertakov v Australii aj v Cine ci v Irane je vsetko zakazane a vsetci to pozeraju
mladi su vzdy o krok popredu pred prihoretymi politikmi,
co tak VPN atd...

zuzana76
10. dec 2025

@anonym_autor moji nic z toho nemaju, takze ano, prezili

vroni
10. dec 2025

Takýto zákaz absolútne nič nerieši, akurát tak sa nad ním pár byrokratov ukoji, pár sikovnikov nabali a bude po efekte. A teda posielat svoje identifikačné údaje kade tade po súkromných spoločnostiach - fakt geniálny nápad! To vôbec nie je materiál, ktorý sa dá zneužiť, kdeže... 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

natalka13
10. dec 2025
@anonym_8b5f70

@anonym_autor
Na smiech takto podcenovat pubertakov v Australii aj v Cine ci v Irane je vsetko zakazane a vsetci to pozeraju
mladi su vzdy o krok popredu pred prihoretymi politikmi,
co tak VPN atd...

@anonym_8b5f70 presne mame VPN, moznost kupit online simku....aky problem byt na sietach takeho Slovenska a zit v Australii?

euka210
10. dec 2025

@anonym_autor moji nic take nemaju, ani 14r, maju to zablokovane.
Ale poznam ich spoluziakov, co uz od 9r maju ucet na fb...staci dat iny rok narodenia.

letfenixa
10. dec 2025
@anjelicek26

Tak v australii deti dostanu doklad do mobilu cez appku, ktorym vedia preukazat vek a tym padom aj pristup k danej appke (alebo nie)... a je to uplne zbytocne, vsetko sa da obijst... staci, ked zalozi ten ucet rodic a da hesla dietatu, sa mozu aj na hlavu stavat...

Keby v skolach zacali konecne na informatike vyucovat dolezite veci ako - rizika socialnych sieti, pristup k informaciam, zneuzivanie fotiek, mobbing a ako ho riesit.. ale nie, my sa stale prdkame word, excel a zaklady pythona... zakazat veci nepomoze, zacat ich pouzivat spravne ano..

@anjelicek26 na našej škole sa presne tieto veci na informatike učia prioritne.

abbey1
10. dec 2025

@anonym_autor Netreba zákaz. Zakázaný je aj alkohol a cigarety a pozri, ako to vyzerá medzi mladými. Deti treba vychovávať, komunikovať s nimi. V tomto anere zákaz nič nevyrieši. Deti i ti, proti ktorým ich chcú chrániť, budú v technológiách vždy o krok vpred.
Ľudia však radi prenášajú zodpovednosť na iných a preto im vyhovujú príkazy a zákazy.

anonym_5670b5
10. dec 2025

@anonym_autor podľa mna by to malo byt aj tu
. Palec hore

anonym_53aadb
10. dec 2025
@anonym_5670b5

@anonym_autor podľa mna by to malo byt aj tu
. Palec hore

@anonym_5670b5
Presne vsetko zablokovat len pionierov a svezakov povolit taky Orwellov sen tak ako v Severnej Korei

sisaka
11. dec 2025
@klara546

Nie. Som proti tomu. Tu vôbec nejde o deti, ale o total kontrol nás všetkých. Na siete sa budeme prihlasovat obcianskym. Sloboda končí ako sme ju poznali. Ze ide o dobro detí,je to len zámienka. Ak by islo naozaj o dobro detí, tak by im dali zákaz chodit na Péčko stránky a tam v pohode budú chodit dalej. Maju zakaz len na soc.siete a nie na internet. Ak si niekto myslí, že nebudu zrazu tráviť cas na mobile tak sa mýli. Aj tak budú dalej na internete a pozerat aj viac erotiky. Potrebuju zaviesť systém ID a tak pomalym krokom k tomu spejeme.

@klara546 presne, ľudia sú načisto zblbnutí a ešte tomuto pomalému, ale istému ovládaniu a kontrole všetkých tlieskajú. Varia nás pomaly ako tie žaby, kým ľuďom dobije, čo sa deje bude neskoro.

anonym_5670b5
11. dec 2025
@anonym_53aadb

@anonym_5670b5
Presne vsetko zablokovat len pionierov a svezakov povolit taky Orwellov sen tak ako v Severnej Korei

@anonym_53aadb ja som to takto nemyslela,ale pozri,ake maju dusevne zdravie dnesni mladi, rozhodne by im to obmedzenie sieti nebolo na skodu

anonym_5670b5
11. dec 2025
@sisaka

@klara546 presne, ľudia sú načisto zblbnutí a ešte tomuto pomalému, ale istému ovládaniu a kontrole všetkých tlieskajú. Varia nás pomaly ako tie žaby, kým ľuďom dobije, čo sa deje bude neskoro.

@sisaka tak nas teda pouc, co sa deje.

senta_sofia
11. dec 2025

@anonym_autor neviem, ako kontroluju vek, lebo u nas je hranica, akurat nevyplnaju skutocny datum narodenia a tak to obchadzaju. Ja si nemyslim, ze problem dnesnych deti je v pristupe na socialne siete.

sisaka
11. dec 2025
@anonym_5670b5

@sisaka tak nas teda pouc, co sa deje.

@anonym_5670b5 očividne máš prístup na internet, ak si si nevšimla, čo sa deje asi ho používaš len na klebetenie na MK alebo si jedna z tých, čo sa teší zo zasahovania štátu do tvojej slobody (samozrejme za účelom tvojej ochrany, zvýšenia pohodlia…)

Prečítaj si niečo o digital ID, digital currency, social credit system…
Prečítaj si aké zákony sa schvaľujú alebo sa snažia schváliť týkajúce sa (ne)slobody prejavu na internete v rôznych krajinách a kontroly obsahu.

Tých tém je na mraky, dúfam, že nečakaš, že ti tu idem pridávať info z rôznych krajin na tuto tému, mám kopec inej roboty ako nejakej naivnej anonymnej príspievateľke niečo vysvetľovať a púšťať sa do provokačných debát.

allie1008
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2