icon

6 týždňové bábätko má kožný problém

limetka69
8. apr 2016

Ahojte mamičky. Prosim, poradte mi, uz som zufala. Maly ma 6 tyzdnov a vyzera hrozne. Pred tyzdnom mal krasnu pokozku. Dnes vyzera strasne. Par dni do zadu sa mu urobili vyrazky, pomyslela som si, ze potnicky, alebo akne, ze sa cisti, no bolo to cim dalej horsie. Nakoniec ma cervene suche licka, sama krupicka, zlte chrasty v oboci, uska ako smirgel. Aj v uskach sa mu tvori maz biely ci co to je. Davali sme mu harmancekovy caj a v rovnakej dobe ho aj okupali so samponom bubchen. Sli sme k doktorovi, nemyslite si, ze nie. Hned nas odbila kozna, ze alergia. Dala nam imazol plus, to zabralo akurat na obocie. Licka ma este horsie z toho. A fenistil, ze ked sa to zhorsi. Tak som mu dala a cakam co bude dalej. Prosim kazdu skusenu mamicku aby mi napisala co to je a co na to zaberie. A hlavne ci tie uska maju nieco spolocne so seboreou, alebo je to ozaj alergia. Dakujem pekne za odpovede.

6 týždňové bábätko má kožný problém6 týždňové bábätko má kožný problém
maxiva
10. apr 2016

@limetka69 ved toto,co doktor,to iny nazor 😠

petulda333
10. apr 2016

@limetka69 ale ja som to nemyslela zle,mne sa tiez stalo ze ked dr mala volno riesila som to tu..lenze sama vidis ze viac zien ma u dietata podobnu skusenost s ,,ekzemom,, a kazda napise nieco ine ako riesenie..no pristup dr je no...nechcem byt vulgarna,nasa kozna napr mal na vajickach vyrazky,prisli sme k nej stala od neho dva metre pretoze sa vykakal (urobil taku malu smradlavu gulku) a len tak mi vravi dame masticku lebo to je plesen ale dame este taku lebo to moze byt ekzem a ze mam skusat ktora zaberie,to mal drobec 8t ako super skusat na babatku co zaberie..urcite chod k inej,ja som poskusala x madticiek a dopadlo to tak ze na licku kde mal ekzem mu ostala taka jazva resp take akoby spalene miesto..takze som jej vdacna

limetka69
autor
10. apr 2016

@petulda333 ja viem, ze to nemyslis zle. Ja mam super koznu, pojdem k nej, lenze ta ma stale natresk a nechceli nas ani uprednostit, caka sa 6 tyzdnov, a tiez ta kozna tak vysetruje, ze som spomenula harmancekovy caj a uz vedela diagnozu.... Alergia, comu vobec neverim. Ja som uz tam sla s tym, ze to bude seborea z konika a ona nic take nespimenula, hned, ze bude atopik, ze take deti sa teraz rodia.... A potom harmancek, tak alergia.... Ale zase b na neho poriadne kukla to nie..

carrie4
10. apr 2016

@limetka69 my sme tiež s týmto problémom bojovali... a veľmi dlho... vystriedala som dve kožné a až tretia nám pomohla a to zarábanými masťami s ichtamolom, ureou a samozrejme fenistil nonstop ... koža prešla mnohými fázami, ale nám nikdy nepomáhalo nič na premasťovanie, hned sa nám koža zapalovala... skôr na vysušovanie... dôvod tažko hľadať.. či už vonkajšie vplyvy ako strava maminy pri kojení, prostredie alebo vnútroné preddispozície.... no každému dieťatku pomôže niečo iné, sama prídeš na to, čo mu najviac pomáha, držím palce nech ste čoskoro fit

petulda333
10. apr 2016

@limetka69 on nemusi mat alergiu,ale alergolog moze zistit co mu vadi..neviem to presne vysvetlit...my sme to absolvovali a zistili na bkm,ine hodnoty boli oki,neviem ci sa rodia atopici ale alergici ano,aspon v mojom okoli to pozorujem,ae u niektorych deti zmizne do pol roka a niektore ho maju cely zivot.tazko radit ked nie som odbornik..

carrie4
10. apr 2016

@limetka69 a ohľadom kožnej, podľa mna by mala zobrať hned ako akútny prípad...

limetka69
autor
10. apr 2016

@carrie4 tiez som si myslela, vsade nas beru, uprednostinia, volala som trom koznym a vsade mi povedali to iste. Sa mi rozum zastavuje.

petra3312
10. apr 2016

@limetka69 ahoj necitala som komentare, ale viem presne, ako sa citis. Moja dcera mala tiez vyrazky, zltu suchu kozu a strupy na cele, v oboci, vo vlaskoch. U pediatria sa s tym nijako netrapili, ze to je normalne. Tie zlte, suche, supinate miesta som jej premastovala, potom zobrala vlhku handricku a suchala, kym jej to nezislo. Za tyzden-dva to bolo prec, aj ked musim povedat, ze ma ekzem, ktory sa jej vracia. Ked sme zacali s prikrmami, tvaricku mavala vzdy cervenu, lesklu, licka sa jej vyhadzali. Od cumla mavala tiez lica podrazdene. Tym chcem povedat, ze ma uz od narodenia velmi citlivu pokozku.

lalia123
10. apr 2016

@limetka69 a nekojis náhodou? Ja len či to nie je alergia na niečo, čo si jedla.

carrie4
10. apr 2016

@limetka69 neuveritelné, že také bábenko s akutnym problémom nevezmu hned... možno by stálo za zváženie zavolať do zdravotnej poistovne, nech poskytnu kontakt na kožného čo vezme hned... my sme ostali s mokvajúcimi líčkami takto prvý krát bez lekára medzi sviatkami a cestovali sme cca 50km, no aspon niekto sa našiel kto nás vyšetrí... hrozná bezmoc, naše zdravotníctvo je na zaplakanie...

petra3312
10. apr 2016

@carrie4 baby, nechcem sa Vam miesat do konverzacie a nedajboze niekoho urazit, ja sama som ako matka vys.r...ta zo vsetkeho, ale toto tazko povazovat za akutny kozny problem. Ma to velmi vela babatiek, mne nad tym doktor mavol rukou, ze je to normalne, prejde to atd.

papulienka777
10. apr 2016

My mame 7 tyzdnov, pri kupani nepouzivam ziadne samponiky, do vody len harmancek z lekarne aj to nie kazdy den, po okupani olejcek oleum olivea tiez z lekarne, doteraz sme ziadne problemy nemali, jedine temenicky v oboci a trosku vo vlaskoch, ale to som olejcekovala viac krat za den a pekne to zmizlo.. Ja by som pri tak malom babatku ziadne parfumovane mydla, sampony nepouzivala aj ked su urcene pre deti, stale je to chemia.

petulda333
10. apr 2016

@petra3312 vacsina babatiek ano,mam 6kolegyn ktore maju male babatka,vsetky sme rodili minuly rok,kazde to malo a kazdemu preslo akurat mojmu nie a nie,az sme zistili kde je chyba!je mi jasne ze su horsie veci,ale keby som nesla ,,na vlastnu past,, tak dodnes len natieram milion masticiek a trapim syna!po mojej zlej skusenosti radim navstivit dobru dr a prejst vysetreniami,ja keby sim zacala sama skor tak si usetrim stovky eur a hlavne by syn nemal jazvu na licku

petra3312
10. apr 2016

@papulienka777 no vies, niektore babatka maju nadhernu, ruzovucku, zdravu pokozku od narodenia a niektore maju atopicky ekzem, cradle cap, novorodenecke akne, vsetko dokopy a mozes sa aj na hlavu postavit. Netreba z toho robit ziadnu tragediu, ak koza nie je ako broskyna, ale to ze ju ma Tvoje dietatko krasnu, nie je ani tak Tvoja zasluha a Tvoja starostlivost, ako nieco, co mu je dane prirodou. Nove nazory na harmancekove kupele su, ze z prave z nich mozu vznikat alergie. Ja som svojej dcere od novorodeniatka kupovala bio oblecenie, kozmetiku cisto organicku, bezparfemovanu, pouzivala som velmi malicko, niekedy nic, napriek tomu od narodenia mava ekzem, mala aj toto novorodenecke akne aj cradle cap. Musim povedat, ze ekzem sa napr. rokmi vyrazne zlepsil, ale pokozku ma velmi citlivu.

carrie4
10. apr 2016

@petra3312 určite niekedy sa dá nerobiť z komára somára... ale ti poviem, my sme začali s podobným výsypom a skončili sme medzi vianočným sviatkami s mokavjúcimi a zahnisanými líčkami bez lekára ... nemyslím, že v tomto nie je opatrnosť na mieste... a s kožnými problémami bojujeme dodnes už takmer 3 roky...

charity
10. apr 2016

@limetka69 Ja mavam krupicku ako Tvoj syn ako reakciu na bielkovinu kravskeho mlieka.

petra3312
10. apr 2016

@carrie4, petulda333...jasne baby, ja sa nehadam, necitala som diskusiu, iba prvy prispevok a potom nieco z tejto poslednej strany. Nezdalo sa mi to nejake hrozne podla prilozenej fotky, ale nie som samozrejme lekar. Mala som moznost blizko pozorovat len tri babatka - moje a deti mojej sestry. Synovec mal aj ma krasnu pokozku, to som ani netusila, ze babatka mozu vyzerat aj inak, ako tie ruzovucke z reklam 🙂 . Az kym som nemala dcerku a potom aj neter. Tie obidve uz mali tiez vselico.

petulda333
10. apr 2016

@petra3312 ved ja som tirz cakala babatko ako z reklamy 😊😊😊 no co uz...ja som rada ze mame ,,len,, toto...su omnoho horsie choroby

papulienka777
10. apr 2016

@petra3312
Moja sa narodila 10 dni prenosena, zelena, tazke o krasnej pokozke od narodenia sa u nej hovorit neda. Zatial nemala nic z toho, co ste vymenovala, len potnicky. Viem ze vsetky mamicky dopraju svojim detom len to najlepsie, ale vsetko bio a organicke do tohoto znecisteneho prostredia tiez nie je bohvie co. A z harmanceku alergie, jasne co dnes nepovedia doktori aby zarobili na kadejakych drahych kozmetickych pripravkoch, mastickach a neviem co este. Dakedy davno nasi stari a prastari rodicia nepoznali bubchen, johnsons, babylove a nemali ziadne alergie, tak si z toho spravte vlastny nazor.

petra3312
10. apr 2016

@papulienka777 moj pediater ziadnu detsku kozmetiku nepredava ani neodporuca, nemyslim, ze by na mne chcel nejako zarabat. Moj nazor je nadalej taky, ze su babatka s peknou pokozkou, ktora je "zdrava", odolnejsia, potom su babatka, ktore su viac nachylne na rozne kozne choroby. Ci pri babatkach z druhej skupiny clovek postupuje ako Vy, ako ja alebo na tisic inych sposobov, pomoct sa tomu velmi neda, ustupi to vacsinou casom same. Vy pisete, ze ma dcerka 7 tyzdnov a doteraz ziaden kozny problem, z toho som usudila, ze je jedno z tych babatiek, ktore do druhej skupiny nepatri.

petra3312
10. apr 2016

@papulienka777 este by som dodala k tym nasim babkam a prababkam, ktore mali 5,6 deti po sebe, svetom zmietali vojny a krizy, vstavali o stvrtej rano so sliepkami, cele dni na roli, ze tie asi tazko riesili nejake miernejsie kozne prejavy u novorodencov. Pochybujem, ze si vobec pamataju, ci ich dieta malo pocas dvoch- troch tyzdnov svojho zivota novorodenecke akne. Netvrdila by som, ze nic taketo vtedy neexistovalo len preto, ze deti sa kupali v harmanceku. Skor to nikto nesledoval, lebo na to nemal cas ani energiu.

danika12
10. apr 2016

Ja som toto presne iste mala s druhym synom, asi ked mal 3 tyzdne, najprv nejake vyrazky, ja som tiez myslela ze potnicky, tak som ho len lahko obliekala, no stale sa to zhorsovalo, do toho mi prechladol, lebo mu bola zima, tiez potom take skarede zlte chrasty v uskach a na hlavicke. Boli sme u doktora, ten len povedal ze sa cisti, predpisal mu kortokoidne maste, ze vraj tie najslabsie a isli sme. Ked som natrale bolo dobre za par hodin ale potom zase. No skratim to, ja som dost rychlo nastastie zistila, ze je to reakcia na avivaz a pracie prasky a to tak ze spal na jednej decke, zobudi sa cele lice cervene vyhadzane... a tu decku som teda dost plakala v avivazi, ja hlupa. Od tej minuty vsetko, doslova vsetko som vyprala v mydlovych vlockach, ziadna avivaz, namiesto avivaze na zmakcenie trosku octu. Mydlove vlocky treba najprv rozpustit dobre v teplej vode a potom naliat do bubna pracky.... A pomohlo to teda krasne, to ti mozem povedat, mal krasnu pokozku potom. Aj nase veci som tak prala, lebo predsa ho nosime na rukach atd. Vyskusaj a napis ako sa vam dari....

papulienka777
10. apr 2016

Nemusi to byt pediater, co tak drahe detske pracie, avivaze a kopa inych veci... Tam vobec ziadne alergeny nie su... A to ze zatial nema nic az na temenicky a potnicky neznamena, ze ked sa rano zobudime nebude vyhadzana a podobny problem budem riesit aj ja. Pochybujem ze by si to nevsimli, neda sa nevsimat si vlastne dieta to materinsky pud nedovoli. Ja si tiez na riti nesedim cely den, lietam kolo domu z vonku z vnutra a stiham si vsimat na malej vsetko.

petra3312
10. apr 2016

@papulienka777 nemyslela som to tak, ze by si nevsimli, ze ich dieta ma vyrazky na tvari. Urcite to existovalo aj vtedy, pretoze sa vo velkej vacsine skutocne jedna o "cistenie" babatka po narodeni (samozrejme moze ist aj o ekzemy, alergie na pracie prostriedky, na to, co matka zje, ked koji atd - ale to je skor ta minorita). Takze pisat, ze vtedy to nebolo, lebo ludia nepouzivali toto a hento je scestne. Existovalo to rovnako ako dnes, len ludia sa tym nezaoberali a neriesili to tak ako my v sucastnosti. V case nasich prababiek, ked nebolo vobec vynimkou, ze zeny a deti zomierali pri porodoch, deti v utlom veku kvoli nejakej chorobe, pretoze medicina nebola vtedy na urovni ako je dnes, by nejaky vysyp na tvari mojho dietata bolo to posledne, co by ma trapilo.

papulienka777
10. apr 2016

@petra3312
Presne a v tej dobe by som si svoje dieta vsimala este viac, pretoze vacsina dnes beznych dobre liecitelnych chorob ma aj vonkajsie priznaky ako nechut do jedla, nespokojnost babatka a pod.

petra3312
10. apr 2016

@papulienka777 ale ano, uznavam, mate pravdu vo vsetkom a uz sa nechcem dohadovat a slovickarit, kedze sa zjavne nechapeme.

papulienka777
10. apr 2016

Ale chapeme, kym je babatko zdrave a krasne prospieva, su nejake pupaciky len estetickou zalezitostou. 🙂

petra3312
10. apr 2016

@papulienka777 presne 🙂 a este jedna univerzalna pravda, ze ci ma dietatko nejaky kozny problem alebo nema, pre jeho maminu bude vzdy to najkrajsie na celom svete 🙂

papulienka777
10. apr 2016

@petra3312
Ja ratam do zdravia mojho dietata aj zdravie jeho pokozky, takze moze byt. 🙂 Hlavne nech su deti spokojne a stastne a mamicky tiez. 🙂

chorucka
11. apr 2016

@petulda333 nasa kozna vie co hovori s dermatitidou na alergo?! Obvodna nas tam poslala lebo tvrdila ze je to alergia na mlieko lenze na alergo mal vsetko ok kopec testou od mlieka cez pel a zeleninu srst a kopec ineho a nic Inak alergolog je manzel obvodnej tak mu asi zhana pacientov Kozna mi este povedala ze sa moze krpec vyhadzat ked bude na neho liezt daka choroba lebo nema este dobru imunitu a ze dermatitida sa mu moze aj ked sa moc spoti lebo tiez sa mu este buduju potne zlazy ale ze po roku to bude uz lepsie Stim potenim ma pravdu ked mal teplejsiu ciapku tak sa mu hned na hlavke vyhadzalo.