icon

7-ročné dieťa zle znáša Suprax

14. dec 2022

Ahojte, 7r ma chripku. Horucky 39,7, hnusny drazdivy suchy kasel. Dr dala atb suprax, dieta ho vsak zle znasa. Nechce nic jest-nechutenstvo, pije, ma sprty do gati/wc. Je negativne, take nepokojne. Je to ok? Podla dr hej😞uz je bez horucok, vzalo 6.davku(3dni z 10). Je potrebne ich dobrat? Alebo vymenit atb? Dakujem za rady.

heidy222
14. dec 2022

Nechcem sa miešat do kapusty vašej lekárke, als ja dávam na 5-7 dni antibiotika na pľúcne a dutinove infekcie

autor
14. dec 2022

@heidy222 cize 5dni by stacilo? Nevratia sa tie hrozne horucky? 39,7 mal. Za svojich 7rokov prvykrat.

autor
14. dec 2022

@cecilia29 dr prikazala 10!

diewcatqoo
14. dec 2022

Myslim si, ze to ma skor z horucky a z celkoveho vycerpania, nez z antibiotik. U nas syn rovnako, uz 6. den vysoke horucky, strasny kasel a sople. Atb neberie, len tlmime kasel a zrazame teplotu, ktora vystupi aj nad 40 a po zrazeni sa stale drzi nad 38,5. Sest dni sa s tym trapime a tiez moc neje, aj sa pokakal z toho.
Ja to pripisujem horucke, vezmi si, ze keby si mala taketo vysoke horucky, mala by si chut do jedla, tesila by si sa zo zivota? Predvcerom som mala 38,7 a myslela som si, ze nadisla moja posledna hodina. Ak by som mala 40tky niekolko dni po sebe, asi by som fakt umrela. Takze sa vobec necudujem dietatu, ze neje, je vycerpane a nestihne na zachod.

autor
14. dec 2022

@diewcatqoo horucky uz 2dni nema🙂atb na horucky zabrali.aj kasel zvlhol👍

anjelicek26
14. dec 2022

Stale som nepochopila to antibiotikum pri CRP3...chripka nikam nezlieza, ten pribeh je normalny bezny pri nej... lieky mu idu cez zaludok, tak ho boli, nechutenstvo pochopitelne. U nas moji minuly tyzden RS virus, tiez 39,5 horucka styri dni, potom uz lepsie, prakticky pili len bananovy dzus na litre, o jedle ani pocut...ale tak tam mali vsetko, aj cukor, aj tekutiny... takze z nich nejako neubudlo...kasel maju riadny doteraz, ale to trva...

autor
14. dec 2022

@diewcatqoo tak mate to, co on. Z 39,7 mu zrazilo na 39,2. Ja uz som to nezvladala😫😞

heidy222
14. dec 2022

Však počkaj ešte do zajtra ako sa to vyvinie, ak teplota ustúpi, tak vyberte tých 5 dni a vysadte ak máš pocit, že mu to nerobí dobre. Ak sa vobec jedná o baktérialnu infekciu dá sa vysadiť antibiotikum už 48 hodin po skončení horúčky, avsaz tak ako bolo napísané pri atb tohto typu je minimum 5 dni

autor
14. dec 2022

@anjelicek26 dr ze tolko zapalov pluc ako pri tejto chripke este nevidela.. 😞 a zapal dutin, usi..

autor
14. dec 2022

@heidy222 horucku uz nema 2dni🙂

autor
14. dec 2022

@heidy222 dakujem. Nerobi mu to dobre. Nie je to on.

cecilia29
14. dec 2022

5 dní pri CRP 3 by podľa mna skutočne mohlo stačiť. Ja som bola takto chorá, dojčím tak som nechcela k Dr. Nakoniec som skončila na pohotovosti s atb na 10 dní. Dávala som kratšie kvôli dojceniu. Dala som myslím max 7. A nič sa nevrátilo

anjelicek26
14. dec 2022

Ale keby ma nabeh na zapal pluc, mal by vysoke crp... nie ze 3... mohla radsej o dva-tri dni crp zopakovat a potom dat/nedat antibiotika, nie takto zbytocne no... vedlajsie ucinky vidis, bolavy zaludok, nechutenstvo... nastastie nas pediatricka ani nechcela vidiet, ze len ked mam pocit, ze musia do nemocnice, ze nevie co skor, tolko chorych deti je :(

heidy222
14. dec 2022

Aha moment až teraz som pochopila že už horúčky nemá. Tak potom sorry, bola lekárka trošku mimo, dala ATB asi zbytočne ale po vojne je každý generál 😊 s tým si už nerob starostlivosti on sa čoskoro rozje. A ATb najlepšie 5 dni, ale ak to fakt nedáva tak možte vysadiť skorej horúčky by sa nemali vrátiť

autor
14. dec 2022

@anjelicek26 na sk je epidemia, plne cakarne, dr nervozna, unavena, prepracovana. Chapem ju. Ale rtg pluc mal ok. Crp 3. Aj tak atb-aby to nezislo do pluc😞

autor
14. dec 2022

@cecilia29 dakujem❤️utvrdzujete ma v mojich pocitoch.dakujem moc🙏❤️

dzina007
14. dec 2022

Opytaj sa lekarky ci by nemohla suprax vymenit zo sirupu za tabletkovu formu. Nam siruoy sposobovali vzdy crevne problemy. Pri tabletkach je to ok.

anjelicek26
14. dec 2022

Nielen na slovensku, ja mam pocit, ze cela Europa... tu tiez hlavne chripka, rs-virus, covid (ale to je to "najlepsie" s toho) a teda vela vela sarlachu. Nechapem, co malo zijst do pluc, ked mal/ma virus? Aka bakteria (ATB)? Kazdopadne teraz je to jedno, ked ich doberiete, on sa rozje, horucku uz nema, nemocnicu nebude treba urcite...tam maju teraz uplne ine priebehy.

autor
14. dec 2022

@dzina007 mozno ma brusko haklive po mne.ja ked uz ozaj musim brat atb(chlamydie)-vzdy hnackujem😞

autor
14. dec 2022

@dzina007 dakujem. Opytam sa. Ale vazi len 24kg, tak nvm, ci na taku vahu su uz tabl.zistim.dakujem

autor
14. dec 2022

@anjelicek26 dr povedala, ze pridruzene infekcie-bakterie😞

basska_b
14. dec 2022

Ja neviem, ja by som to nejedla. Ved to su neziaduce ucinky, preco by mal clovek trpiet, ked si dava liek. Su aj ine ATB. Ja som mala Suprax v 6nedeli a kojena dcerka mi tak kolikovo vrieskala vecer co vecer, ze dovi ... snazila som sa kojit az po 3 hodinach od uzitia, ale aj tak... poslednu zo 14 tabletiek uz som si nedala, som nemala srdce uz si to davat a ten krik uťal presne s vysadenim ATB. Ale samozrejme, ja som to musela dobrat, mne to nerobilo zle a mala som nabeh na zapal maternice

ciernysokol
14. dec 2022

Ja nie som zastanca antibiotik,ale myslim,ze dr.spravila dobre.je to velmi silna chripka,naozaj to chyta dutiny,usi,kasel je zly z toho,ide to aj na pluca a priedusky.pravdepodobne by ste atb dostali aj tak,trochu neskor.skus davat silnejsie probiotika.najma pit,kludne sladke,su aj rozne fyzio roztoky pre deti pri dehydratacii.

autor
14. dec 2022

@ciernysokol a mozno by prirodne veci zabrali neskor a nezliezlo by to nikde. Ktovie. Ide mi o tie NU, keby mu nic nebolo, neriesim. Je chudy a ked uz tyzden riadne neje😞

autor
14. dec 2022

@basska_b ja mam tiez haklive crevo na atb. Cize chapem😞

petrahl
14. dec 2022

Ja nerozumiem....aj keby chripka "schadzala" do pluc....k comu su tam tie antibiotika? Ved stale by to bol len virus, co by "zisiel" do pluc 🤷‍♀️.

autor
14. dec 2022

@petrahl pridruzene infekcie-bakterie.na slizniciach su aj bakterie, virus zapali sliznicu, bakteria moze vyvolat zapal..

autor
14. dec 2022

@petrahl tiez som nechapala, naco atb pri crp 3. Ale na horucku zabrali rychlo. Uz je bez teploty🤔🤷‍♀️

deedol
14. dec 2022

hm, nie som odbornicka, ale tiez nechapem tie atb. viem, ze sa davaju pri komplikaciach, teda ked sa choroba zacne ako virusova infekcia, a nasledne sa v tele premnozi aj nejaka bakteria (a teda crp stupne). moj maly ma teraz zrejme to iste co vase deti - teploty 4 dni nad 39, ale merali sme mu crp prve tri dni (v dr max to robia) a hodnoty mal 8-12-8, cize atb neboli treba. po piatich dnoch este stale hrozne kasle a sopli - tato choroba je ina ako predchadzajucich pat viroz, co mal od septembra.
(a to som sa pritom na zaciatku bala, lebo ja som ochorela prva, crp cez 150, nasadene atb nezabrali, az druhe ano, myslela som, ze zomieram... a o par dni muz to iste, nastastie s nizsim crp, ale tiez dostal atb. len maly zazracne nie - zatial, tak dufam, ze to tak aj zostane.)
drzte sa, vsetci/vsetky, nech sme do vianoc zdravi a zdrave 🙂
autorka, asi by som zavolala/napisala dr., ci staci tych 5 dni, alebo radsej dobrat.

autor
14. dec 2022

@deedol kde som mala nosit dieta s 39,7 do lekarne? 😞 ved len spal.