8 ročná dcéra veľmi sleduje svoju postavu

stevka25
21. apr 2022

Chcem sa opýtať nemal niekto problém že sa dieťa príliš sledovalo?myslím postavu ako vyzerá. Moja dcéra 8r.torobi v poslednej dobe dosť často,chodí sleduje sa v zrkadle ako vyzerá že je tučná (pritom je velmi chuda sama kosť a koža). A hovorí že musí schudnúť lebo spolužiačka má menej CM v páse ako ona že vraj sa merali 🤔😤neviem ako na ňu aby som jej to nejak výhovorila alebo pomohla aby to nedaj bože neprešlo do nejakej anorexie alebo niečoho podobného.
Hovorím jej že je krásna taká aká je a že každý je iný

danielinaa
21. apr 2022

Take nadherne dievcatko a take komlexy ma. Chora doba. :( Ta jej spoluziacka, ktora vravi ze ma menej cm ako tvoja dcerka, je dcerou nejakej premotivovanej matky, co riesi vyzor? Lebo nechapem aby male 8 rocne dievcatka toto riesili. Ako k tomu vobec prisli.

luccija
21. apr 2022

@danielinaa strašne smutné, keď už také deti riešia postavu:(
@stevka25 len podporiť, že je krásna každý môže mať iný typ postavy obe sú chudé a pritom každá má iné cm v pase

dzulli1980
21. apr 2022

Základ je budovať v dieťati zdravé sebavedomie ... moja bude mať 6 a tiež chodí okolo zrkadla, obzerá sa sprava, zľava, špúli pery atď. ... musí to mať zo škôlky, lebo ja toto nerobím ... deťom treba odmalička vštepovať iné hodnoty ako fyzično ... moja je ešte malá, no už dlho jej hovorím, že každému sa páči niečo iné, a to je dobré, nemôžeme byť všetci rovnakí, na svete by bola nuda ... a že je jedno, či je blonďavá, či čierna, či má dlhé, či krátke nohy, obyčajnú sukňu alebo šaty s tutu sukňou, najdôležitejšie je to, že je zdravá ... verím, že sa jej to kdesi v hlávke ukladá a v budúcnosti jej táto "mantra" ušetrí mnoho zbytočného trápenia ... dnes je chorá doba a mnohé matky by si mali dať facku za to, ako vychovávajú svoje dcéry.

bolarazjedna
21. apr 2022

no, podľa mňa už anorexia to je. Kedže je to mentálna choroba, a neide len o to, že prestane jesť, ale hlavne o to, že má narušené vnímanie svojho vlastného tela - ako píšeš, je kosť a koža, napriek tomu ona sama seba vníma ako tučnú a chce schudnúť. Prestať jesť a nadmerne cvičenie je už len dôsledok. Samozrejme, je dôležité podporovať dceru v tom, že je pekná taká aká je, a budovať zdravé sebavedomie, ale v tomto prípade hovoriť jej, že je predsa krásna a nepotrebuje schudnúť je podľa mňa rovnako neefektivne, ako hovoriť človeku trpiacemu na depresiu, že však usmievaj sa, dnes je krásny deň, svieti Slniečko, atd.
Ja by som sa obrátila na pediatra, minimálne konzultovať detského psychológa/psychiatra, najprv možno aj bez dieťaťa, ale určite nečakať, že sa to samo napraví.

silvike
21. apr 2022

@stevka25 Ide naozaj o to odkial to ma taketo sledovanie postavy. Ci to vidi u mamky alebo od spoluziacok ktore to mozno maju od riducov. Lebo 8r. Dieta samo od seba nebude riesit cm v pase. Oni ani nevie preco a kolko by malo byt. Moja dcera ma 10,5 r. a vobec som nezaregistrovala zeby ju nieco taketo zaujimalo.

solange7
21. apr 2022

Je mi luto, ze dievcata/zeny odjakziva ziju v svete plnom neistot. Budem sa mu pacit? Niesom tucna? Nemala by som zjest ten kolac, budem tucna.
"Musis vediet varit, aby si sa vydala." / "Musis byt dobra gazdina" A podobne take tie klasicke kecy. Kazda z nas ich aspon raz pocula.
Muzi mi pridu omnoho vyrovnanejsi a bezstarostnejsi.

gabrielkaa
21. apr 2022

@stevka25 Treba sa s dcerou casto rozpravat. Bohuzial to aka je doba, s tym nic nenarobime. Musime sa v nej naucit zit. Ja som tiez mala s dcerou ohladom fyzickej stránky vela rozhovorou. Najmä na zakladnej, ked niektori "fesaci" z triedy kritizovali dievcata za vyzor, farbu pleti, alebo postavu. Vtedy nemala dcera problem s postavou, prave naopak, mala podvahu, takze toto neriesila. Ale riesila vyzor a riesi ho doteraz....uz som jej milion krat povedala, ze je pekne dievcatko a ze dievcata typu "Kardashians" (ci ako sa to pise) su tiez sice pekne, ale umele, a nie vsetkym sa to paci. Svetom vladne falosny ideal krasy a imaginarna dokonalost - ktorou sa prezentuju na instagrame. Tu pomozu len rozhovory. Nic viac. Dieta ma v urcitom veku tendenciu verit viac takymto "mediam" ako vlastnym rodicom. Chce to trpezlivost.

anjelicek26
21. apr 2022

@stevka25 nechapem, ako napadlo male deti v skole merat si pas, z ektora je chudsia. Neviem si to uprimne vobec predstavit, ale ok... problem ma tym padom nielen tvoja dcera, ale aj to druhe dievca, co ten meter dotiahlo, ze sa "idu porovnavat"... ked uz je tam taketo nezdrave superenie a porovnavanie, kto ako vyzera, mala by zasiahnut aj ucitelka... su to male deti, este ich vies dobre podchytit a ovplyvnit o tom, ako vyzera zdrave telo vo vyvoji, co su to filtre a kto je to vlastne "modelka" ... myslim, ze cim skor, tym lepsie toto ucitelka spravi... u nas taketo veci preberaju kazdy tyzden na triednych konzultacnych hodinach, vzdy si ucitelka vezme nejaku takuto temu a riesia. A doma skutocne pozorovat, co sa bude diat, ked sa to zhorsi, nacas! psychologa... nech nic nezanedbate a netaha sa to roky.

vsauce_
21. apr 2022

Ja som to tak mala, kým som nešla na strednú. Raz mi mama povedala pri obede keď som si dala namiesto jednej knedle dve, že "Preto vyzeráš ako vyzeráš". A potom to začalo. Doteraz to mám v hlave. Taká hlúposť, ale- Bola som strašne chudá a ja som si myslela, aká tučná vlastne som.
Teraz tým deckám je stále podsúvané, aké je dôležité byť chudý, krásny, dokonalý a pritom to tak nie je. Rozprávaj sa s ňou, dodávaj jej sebavedomie, nech nájde to, aká krásna vlastne je naozaj 🙂

jana_eyre_2
21. apr 2022

Bože mám rovnako staru dcéru a veru toto by ma moc mrzelo..

zatial takéto veci vôbec neriešime, ale veru stačí jedna spolužiačka čo má rodičov so zvláštnym prístupom a už je viac menej problem.. u nás sú zase riešené kamaratsva, jeden deň sa nebaví kamarátka, lebo jej rozkazala spolužiačka atď.. ale všimla som si, že v synovej 4tej triede už tiež takého veci riešia, kto pribral atd.. vždy sa o tom rozšírené rozprávame, vysvetľujem, snažím sa aby sami sebe dôverovali.a nebáli sa ozvať.. že každý je iný, každý má svoje kvality.. a je aj úplne normálne troska pribrať..

Podľa mňa pomôže stále budovať sebadôveru, uistovat ju, stáť za ňou.. ak sa to bude stupňovať, pohovorila by som si aj so psychológom ako postupovať, pomôže sa zorientovať.. a treba si dávať pozor aj na to ako človek hľadí sám na seba.. aj to deti vnímajú a vzťahujú na seba, aj keď to robíme nechtiac.. stačí keď sa človek postazuje kamoske že zase mám väčšie brucho, oni si to sledovanie môžu prebrať..

jana_eyre_2
21. apr 2022

@vsauce_ mne zase každé leto na prazdninach opakovala starenka že som ako hajzlovy pavúk, nič nejem, čo len zomna bude.. tiež mi to bolo nepríjemne, hlavne keď som niekoľko hodín (možno to nebolo tak dlho len ja si to tak pamätám) musela sedieť nad tanierom plnom jedla a nejedla som lebo mi bolo zle..

nerozumiem prečo toto musia stále ľudia riešiť.. najviac ma zamrzelo keď som po dlhých rokoch sa stretla s tou časťou rodiny ako dospelá a bolo mi povedané, že na to aké som bola divné dieťa som teraz celkom normálna.. 😳

kvetinka75
21. apr 2022

@anjelicek26 tak všade naokolo sa propagujú modelky, reklamy na prostriedky na chudnutie, diety, mohla to počuť aj doma, od staršieho súrodenca a šíri to ďalej. Dcéra keď mala 8 mala kamarátku 10r.. tá tiež každú chvíľu niečo také riešila. Tak sme prerušili kontakt na čas, lebo už keď sa moja dcéra začala sledovať, tak som zbystrila. Keď sa nestretávali, tak to prešlo. Potom to prešlo aj tú jej kámošku, tak sa znova stretávali. V triede nemala našťastie nikoho kto by niečo také riešil.

markus1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vsauce_
21. apr 2022

@jana_eyre_2 Toto tiež. Babka ma nútila jesť a ja som proste nemohla. Z extrému do extrému 😕
Manžel bol zas také špeciálne dieťa a ten prestal ako malý jesť, lebo si povedal, že keď nebude jesť, nevyrastie a nezomrie 😂

Ja dúfam, že toto sa ale zmení, pretože už to je naozaj problém. Vela deciek si potom zoberie život, pretože sa cíti menejcenne a tie sociálne siete teda tomu vôbec nepomáhajú. Snažia sa, ale nie je to asi dostatočné ☹

anjelicek26
21. apr 2022

@kvetinka75 tak ja mam 16 rocnu pomaly a toto vobec nikdy v ziadnej triede nikto neriesil, ona zas riesi, ze je nizka a proste uz nerastie...furt volaco, ja mam pocit, ze neexistuje zena spokojna sama zo sebou... ale treba ako rodic zasiahnut, 8 rocne zaby este nevedia, co je realita a co je instagram atp...

stevka25
autor
21. apr 2022

@stevka25 Ďakujem za názory. Neviem odkial majú aj v škole také pozorovania samých seba,nechápem tu nechutnú zvrátenú dobu kedy už malé deti riešenia takéto veci. Je pravda že každý v rodine hej hovorí jedz veď ako vyzeráš si chudá strašne musíš jesť . Ona je strašne málo normálneho jedla,furt by len sladkosti jedla.

nwnw
21. apr 2022

@stevka25 toto treba podchytit ests v zaciatkoch. Ja mam sice deti male, ale moja sesternica to riesila v takom veku este detskom, ked brucho trci a panvu este nemala. Nikdy nebola dobry jedak, ale potom uz hruza 🥺.
Orientovali ju nejak na sporty, ze ked chve dobru postavu, tak nie hladovky. Sport ju moc nebavil ziaden.. no v puberte zacala korcule, bike, trosku lyzovanie.

nevenka
21. apr 2022

@silvike moje deti sa vazia, chlapec 8,5 rocny a dcera 6 rocna. Ale skor s tym, ze kto ma viac a cim viac, tym lepsie 😁. Toto je este fake zlate.

Ale dcera riesi svoje kucerave vlasy, ze ona chce rovne a tak...No tak ja musim toto vysvetlovat.

nevenka
21. apr 2022

@anjelicek26 ja som svoju vysku riesila v kuse a dufala, ze aspon 10 cm este narastiem, ale nestalo sa tak, prestala som rast cca v 11 rokoch, mam 152 cm a stale kdesi v podvedomi komplexy. Kazdy, kto sa so mnou bavi a je vyssi, teda skoro kazdy, vsakze, ma pocit prevahy, normalne to suvisi dost so sebavedomim, a ti ludia to zamerne nerobia, len mozno je to moj pocit,...pre tu vysku mi zase neveria vek, co je na druhej strane aj dobre 🙃😅

anjelicek26
21. apr 2022

@nevenka Saska ma 151,5... ja 153-5 podla toho ako sa postavim, ale vyssia som od nej veru este kusok :( Prognozu mala 154-158 podla rentgenu, ale nevydalo :( A ano vek mi rataju menej cely zivot, teraz po 35-ke si to som uz za to rada 😂

luccija
21. apr 2022

@anjelicek26 presne stále niečo ..naša rieši, že prečo je vysoká.Dalsia, že má chlpste ruky, kučeravé vlasy.Zijeme v takom svete kultu krásy je to všade na Instagrame v časopisoch, TV
@jana_eyre_2 celkom normálna🙂)no vidíš nakoniec je to fajn.Niekedy pobavia tie vety z detstva mne krstný povedal, že čo snívam o práci letušky, že mám krivé nohy dovtedy som ani nevedela v tom veku, že mám krivé nohy a potom som sa s 2 zrkadlami pozerala a fakt krivé.A už som nechcela nosiť suknu

markus1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jana_eyre_2
21. apr 2022

@luccija no tá poznámka bola skôr na moju povahu, ono.ja som bola tiché dieťa čo nemalo idelanu situáciu doma tak ma to celkom ovplyvnovalo, tak ma zamrzelo že má brali ako "divné dieťa" a nebolo tam v mojom detstve moc pochopenia.. ale áno v mojom kontexte to vyznelo tak akoby som narážala na moje nejedenie 😅 to však len pre nich podčiarkovalo moju "divnost"..

kofa77
21. apr 2022

poznam tak pripady, skoncilo to anorexiou, pobytom na psychiatrii. normlane spravanie to nie je, o to viac u 8 rocnycj, treba s tym pracovat

susi13
21. apr 2022

@dzulli1980 presne tak to máme aj my... a podobne dcérke hovorím tiež bude mať 6... nechce jest, lebo ma veľké brucho, lebo lebo lebo a vymýšľa si kadejaké bludy aby nemusela jest... v škôlke, ze vraj je všetko zaradom 🤷‍♀️

silvike
21. apr 2022

@nevenka sranda, aj nasi sa vazia a presne u nas je to o tom kto ma viac ( syn 9r. 25kg a dcera 10,5r 27kg) tak ja im furt hovorim nech sa vazia po ranajkach ;) a vlastne vlasy trosku riesi aj dcera ze by chcela mat kucerave hnede. Ale ja jej hovorim ze ma uplne nadherne originalne medenozlate vlasky, ze take nema nikto 🙂