icon

Ako pomôcť 15-ročnej dcére s nadváhou?

16. dec 2023

Čaute .Neviem či to sem patrí ale moja dcéra bude mať 15rokov.Má 163cm a 77 kilogramov áno viem je to veľa. Snažila sa schudnúť už skôr no nešlo to. O cca 3týždne ju čaká 15ročna prehliadka a keď som jej to povedala tak plakala že sa hanbí vážiť a vyzliekať u lekárky. Ani mne nechcela povedať váhu až som raz išla na váhu ja sama a ukazuje nám tam vždy poslednú nameranú váhu a ukázoki mi tam 77kg. Vtedy som ju prinútila sa tam postaviť predomnou. Áno viem je to moja chyba že som to nepodchytila skôr. Veľmi ju to trápy a už aj mňa po tom ako sa vážila preomnou sa veľmi hanbila a pritom vie že mi môže povedať všetko. Minule som si všimla že na stehnách má celulitídu a na bokoch strie.Je mi jej lúto a velmi jej chcem pomôcť.

jana_eyre_2
16. dec 2023

@katkami123 lenže prečo so sebou ľudia nie sú vyrovnaní? Nad tým niekto uvažoval? Myslíš že človek sa narodí nevyrovnany? Nie, človek to nevyrovnanie získava.. a získava to práve z okolia, jeho poznámok, neustálym poukazovaním (a píšem celkovo o spoločnosti, kde zahŕňam aj vyjadrovanie sa na nete.. nie len o tetke na oslave) .. ak je aj človek so sebou nespokojný, no a? To nikomu predsa nedáva právo riešiť ho a komentovať..

katkami123
16. dec 2023

@jana_eyre_2
Myslím, že stačí mať doma zrkadlo, netreba ani poznámky okolia. Skôr ma už zaráža ta chorobná precitlivenosť na všetko. A zároveň nepísané pravidlo, že tučnej žene nemôžeš povedať, že je tučná, lebo sa urazí na život a na smrť, ale tučná môže riešiť všetky štíhle dookola a mať hlúpe poznámky, to je spoločensky prijateľné. Keď sú vraj so sebou tak všetky veľmi spokojné, načo potom riešia štíhle ženy? Žiaľ komplexy majú hlavne pre to, lebo vidia, že majú problém s oblečením už len v skúšobných kabínkach, môže okolie okolo nej aj chodiť po špičkách.

jana_eyre_2
16. dec 2023

@katkami123 ty snáď poznáš všetky ženy? Vau, tak to si asi jediná na svete.. fakt zovšeobecnovanie ti ide..

Ja by som sa inak spýtala - keď sú štíhle ženy tak so sebou spokojné, prečo ich tak štve ak je niekto tučný? A musia to rozoberať na nete? Mňa napríklad vôbec netankuje nikto ako vyzerá.. ani ako sa oblieka ani nič..

katkami123
16. dec 2023

@jana_eyre_2
Ale veď je to pravda. Skús povedať tučnej žene, že je tučná, nastane v okolí mŕtve ticho aké si urobila faux pas. Ale že tučné zeny riešia chudé, to je Ok, na ich poznámkach sa ešte okolie zasmeje, to je spoločensky prijateľné. A prečo?

jana_eyre_2
16. dec 2023

@katkami123 dokola tu píšem že žiaden bodyshaming nie je ok je jedno o aký ide.. ja nepoznám ženu ktorá by sa vysmievala chudej, ale také čo riešia pribrate poznám.. a vyťahujú to vždy keď chcú ublížiť.. nejde o mňa, som pozorovateľ..

katkami123
16. dec 2023

@jana_eyre_2
Ale to je klamstvo, každý z nás súdi, sú to prvé sekundy, keď uvidíme danú osobu, preto sa dávajú fotky na životopis, že kto na nás urobí aký prvý dojem, ako vyzerá, ako sa oblieka, pre to sú pohovory. Vidíš človeka na ulici, na niekoho sa dlhšie pozrieš, na niekoho vôbec- nás mozog hodnotí okolie, nedokážeš to ovplyvniť, žeby si úplne zastavila myšlienky, keď ideš po ulici a vidíš ľudí okolo seba. Je to naša úplne najprimitivnejšie a najzákladnejšia vlastnosť, že súdime a škatuľkuje e ľudí z okolia, keď vidíš nejakého opitého, ktorý vyziapuje po ulici, radšej sa mu vyhneš, lebo mozog ti ho automaticky vyhodnotí ako nebezpečenstvo. Ťažko s tým budeš bojovať. Sme tak nastavení evolučne, aby sme hodnotili, vyhodnocovali, chránili sa pred nebezpečenstvom z okolia.

jana_eyre_2
16. dec 2023

@katkami123 je dosť rozdiel vyhnúť sa nebezpečenstvu a súdiť výzor bežných ľudí.. môžeš si myslieť čo len chces, ale nesnaz sa má presviedčat o svojej pravde.. 😉

katkami123
16. dec 2023

@jana_eyre_2
Nie je to rozdiel, nás mozog súdi a vyhodnocuje, škatuľkuje okolie. Sú to hneď prvé sekundy ako na toho človeka pozrieš a čo ti hneď napadne, niekto to volá intuícia. Ja ťa o ničom nepotrebujem presviedčať, skôr mám pocit, že ty chceš mňa.

eliska125
16. dec 2023

Mala som podobný pomer vo veku tvojej dcéry..lekarka mi naznačila ze by som mala nieco so sebou robit no zacala som az cca v 17.. najprv som zacala s behom to som myslela dobre, ale potom to pokračovalo nejedenim a v podstate poruchami príjmu potravy.. vsetci ma chválili ze som schudla za 4mesiace 20kg ale ja som vedela cim to bolo a klamala som co vsetko zjem.. následne som pribeala vsetko naspäť a potom zas schudla 20kg..v podstate stale sa mi strieda vaha a aj ked mam uz 27 neviem si najst rovnováhu a momentalne mam zas nadvahu a mam pocit ze priberam zo vsetkeho..
Takze treba to povedat dcere urcite citlivo.. ze aby si nasla v jedle rovnováhu.. zaradiť viac zeleniny ovocia zdravých alternatív.. a halvne dost pohybu.. najprv prechadzky potom bicykel beh alebo poprípade fitko to b ju mohlo dost bavit 🙂 a motivovať ze do leta uz moze mat vysledky

jana_eyre_2
16. dec 2023

@katkami123 čím ťa ja presviedčam? Píšem snáď ja niekde že to čo píšeš je klamstvo, alebo to píšeš ty? Píšem ja v tvojej osobe, alebo to píšeš ty? Ak tvoj mozog vyhodnocuje niekoho v sekunde, tak to je tvoj mozog, nepripisuj to aj môjmu mozgu, pretože do mojej hlavy nevidis.. Veď si prečítaj po sebe štýl akým píšeš.. ako som už napísala, zovšeobecnovanie ti ide..

tundra
16. dec 2023

Dcerku treba citlivo podporit,porozpravat sa s nou a hlavne netlacit....Nasa mala podobne cisla v tom istom veku.Skoncila zakladnu skolu,zmenila prostredie,ma viac povinnosti a skoro 10kg dole.Ide to pomaly a bez jojo efektu.Myslim,ze hlavne potrebuje podporu rodicov a date to.Vela stastia🤗.

zobaka
16. dec 2023

@macekovam aj tak je to veľa kíl na jej výšku a vek, aj keby už nikdy nepribrala

nyusika
17. dec 2023

@eliska125 hlavne si prestaň nsmyslat, že priberieš zo všetkého. Priberá sa zo stravy.
Rozumne a triezvo sa k problému postav - máš dve možnosti.
Zmieriť sa s nadváhou, zvážiť všetky rizikové faktory.
Alebo zmeniť životný štýl a váhu zredukovať
Rozumne, dlhodobo - na celý život zmeniť stravovacie návyky.

Pokiaľ problém nie je v zmene životného štýlu, treba vyhľadať odborníka.

kamatopo
17. dec 2023

@babulkomale tak moja svokra bola od dieťaťa plnšia. Bol taký hej otec,jej brat a aj bratova prvá dcéra. Smejú sa na tom že to je ich test DNA 😂poznajú sa podľa toho. Tak asi tam niečo je v tej genetike. Po mne má tak výšku. S ostatným musíme bojovať. Áno máš pravdu. Veľa obéznych sa k tomu dopracuje svojim vlastným pričinením. To je napr tvoja svokra😂,evidentne je jej dobre a nemieni s tým nič robiť. Neviem ,nepoznám odhadujem z tvojho popisu.

nyusika
17. dec 2023

@kamatopo som si takmer istá, že tam bude problém v zlých stravovacích navykoch... takzvané "tradičné stravovanie"
Dávam do úvodzoviek.

zuzuliennka1
17. dec 2023

@lucia851 😉 sorry ale ze si spokojna, ti neverim. Mam tiez 178cm a mala som na vahe oproti tebe "len" 99 kg, ked som si povedala stop, lebo som sa citila zle - kazde rano ma pri vstavani bolela slacha na pate (uz som googlila take specialne vlozky do topanok, ze to mam urcite z dlheho chodenia a statia, dnes uz viem ze to bola vyhovorka), na fotkach som sa skryvala, nemam z minuleho roka dokopy ani 5 normalnych fotiek s rodinou, a nosila som cely rok asi 5 ks oblecenia.
Ty mas este o 20 kil viac, mas nasliapnute na vazne zdravotne problemy.

pbra40
17. dec 2023

Hned ako som si precitala temu, tak ma napadlo, ze ja by som sa potesila. Nie tomu, ze je obezna, ale ze s nou mozem chodit cvicit. Objednala by som nam 3x do tyzdna trenera a chodili by sme cvicit. Stravite spol7 cas, i ty urobis nieco pre svoju postavi, dcera bude mat oporu. "Ve dvou se to lepe tahne"
Moja dcera ma len 4 roky, takze u nas to nehrozi, ale tesim sa na to, ked to niekedy takto zorganozujeme a bude to len nas cas

stanulienkat
17. dec 2023

@kamatopo nie je to genetika. Genetika je zodpovedna za TYP postavy. Ostatne je len prezieranie a zle navyky.

nyusika
17. dec 2023

@zuzuliennka1
Môže byť svojim spôsobom spokojná - pokiaľ je už v stave úplnej opustenosti, rezignácie. Ale to už ide o psychiatrickú poruchu.
Niečo v zmysle "aj tak si m hnusná, nikto ma neha rád...tak sa môžem prežierat." A jedlo je teda zmyslom ich života

babulkomale
17. dec 2023

@katkami123 rano sa vazil moj spagetkovy syn, meria 162 cm, ma 12 rokov a vazi 43 kil. Takze ano, dcera autorky ma nadvahu, aj ked sa vsetci budu tvarit ze nema...

lucia851
17. dec 2023

@zuzuliennka1 si predstav že som spokojná

nyusika
17. dec 2023

@lucia851 jasné, každá žena by bola spokojná s 50 kg nadváhou prinášajúcou extrémne zdravotné riziká 🙈

lucia851
17. dec 2023

@nyusika ja nemám žiadne zdravotné problémy iba depresie a uzkosti a na to beriem lieky

kamatopo
17. dec 2023

@stanulienkat no a čo píšem? To že moja dcéra má pevnú postavu po manželovej rodine. Od mala o číslo väčšie oproti rovesníkom. Aj výškovo predbehla svojich rovesníkov . Už si len musí dávať pozor na to ,,prezieranie,, 😂

babulkomale
17. dec 2023

@kamatopo pevnú? 🤔

kamatopo
17. dec 2023

@babulkomale ach to modro konikovske slovíčkovanie 😂

nyusika
17. dec 2023

@lucia851
1. Depresia je obrovský zdravotný problém
2. Samotná obezita je ešte väčší zdravotný problém.

Ešte stále nás chceš presviedčať, že nemáš zdravotný problém a si so sebou spokojná ?

nyusika
17. dec 2023

@kamatopo definuj "pevná postava"
Ja to poznam ako synonymum "má nadváhu"

prasiatko30
17. dec 2023

@nyusika to nevysvetlis -

kamatopo
17. dec 2023

@nyusika nie nemá nadváhu len rýchlejšie rástla. Podľa pediatricky mala viac kg na svoj vek no na výšku to bolo ok. Teraz v puberte sa to ustaluje. Už v desiatich ma upozornila na to ,že môže kedykoľvek dostať menzes. Mužova teta sa smiala ,že ju dali do prvej triedy v 5 rokoch lebo bola od všetkých detí o hlavu vyššia. Oni to nazývajú ,že su ,,pevnejšia sorta,,😂. Tak ja len citujem...