icon

Ako pomôcť obéznemu dieťaťu zlepšiť zdravie?

20. jan 2025

Dobry vecer, viem ano som na vine ja a som si toho plne vedoma.Moj syn ma 9rokov 147cm a 58kg.. nohy ruky ma relativne chude,ma vacsie brucho a siroky hrudnik.Taky chlop.Ale trapi ma jeho postava viac a viac ale nechapem to .. ako je to mozne ved pohyb ma a dostatocny.Chodi raz tyzdenne na tenis uz druhy rok. Na telesnej neodmieta cviky.Hraje sezonne futbal.Dvakrat do tyzdna trening plus zapasy. Bicyklujeme spolocne od styroch rokov.Jar,leto jesen sme na bicykli dame aj 7km aj viac,chodime vela na vylety,miluje plávanie,tobogany,proste adrenalin. Chodi na plavecky aj na lyziarsky.Vonku je ked neratam zimu ked je teraz vonku pomenej inak aj cele dni cez prazdniny.Aj do kostola.chodi na bicykli.Zo skoly peso.Ja ma po dvoch porodoch pri vysle 164 64kg muz je chudy mladsi syn je total chudy.Neprejeda sa sladkost denne v desiate.Celozrne pecivo,cerealie,ovocie s bielym jogurtom obed raz vecera raz pije mlieko pol litra denne rano vecer ma rad.maso ma kazdy den divina kuracie sem tam bravcove malo kedy.sladene napoje minimum.voda caj.jedine co neje je zelenina od mala nechce napina ho ..luto mi je toho ze vela deti mtore poznam su prutiky a nechodia skoro vobec vonku a on je vkuse v pohybe aj doma sa s mladsim nahana.salia sa a je taky.V jeho veku som bola taka aj ja a potom som sa vytiahla v siedmom rocniku.Zacala.som teraz cvicit silove cviky.Myslite zeby som ho do toho mohla zasvatit aby cvicil so mnou kolko vladze?neublizim mu tym?Prosim nekritizujte ma hovorim sama sa trapim preto nechapem tomu a neviem uz co robit co obmedzit co upravit.Dakujem

miadi
20. jan 2025

Ked dr povedala ze je ok neprenasaj nanho svoje komplexy. Ty si dost nizka ak je jeho otec vysoky ma sancu ze bude vysoky. Ak je muz nizky moze byt aj syn nizsi a zavality. Taka stavba tela to je genetika.

taktotedanie
21. jan 2025

Musli cele zle, presladene, sladene napoje ziadne nie ze minimum, biely jogurt smotany vymen za probio, sladkosti v desiate nahrad ovocim , este sa ho opytaj ci si nekupuje sladkosti v skolskom bufete ci cestou domov v obchode

ina2405
21. jan 2025

Nie je to až také strašné, ale upravte stravu. Ja neverím, že sa deti vytiahnu v puberte a potom zostanú štíhle. Nie všetky. Veľakrát po puberte, keď prestane prudký rast sa zas zaguľatia a okrem toho, ak sú chlapci okolo 11r obézni, ovplyvní to neskorší rast. Nastúpi skôr puberta a vyrastú menej. To mi povedala lekárka. V rodine boli dve obézne deti. Chlapec mal ale v 9 rokoch cca 80kg.Až keď odišiel od starých mám ďalej a ich výkrmní, tak schudol. Ale cvičí a dáva pozor na stravu. Dievča sa jeden rok počas puberty vytiahlo a bolo ok s váhou. Už je zas obézne ako 18r. Necvičí a nedáva pozor na stravu.

pandusica
21. jan 2025

Ja si hlavne myslim, ze nerozberaj jeho vahu stylom, my sme taki, my mame pupky, my musime makat a oni su ini. Chlapca to len nastartuje v nezdravom pohlade na sebe, ci uz pojde vaha dole alebo hore. Ja by som sa este raz detailnejsie pozrela na jedalnicek a skusila realne zistit kolko akych makrozivin prijma. Neexistuje, aby jedol vsetko dobre a priberal, moze byt zavalitejsi, ale nie naberat. Drzim prsty

ina2405
21. jan 2025

Nekupuje si počas toho, ako je von čipsy a podobne?

autor
21. jan 2025

@januska12323 on sam pride za mnou a sa ma spyta mamka preco ja musim mat take brucho ze chcel by byt tiez chydy ze ci niekedy chudy bude... Je mi to hrozne luto pretoze viem ze mi to neni lahostajne ze sa o seba stara zaujima sa o svoj vyzor ale nevieme pohnut s vahou ...vsetko je v ramci branic ziadne tlacenie na neho sem tam ho zastavim ze uz sladkost nie uz sme mali ani ja uz nebudem jest dame si na veceru tuniaka a skusime do rana vydrzat ... Rano dame ranajky ale nic to nieje o tom zeby som mu to nedajboze vykrikovala len ja mam obavy co bude dalej ..vazu sa sam pre seba ..len som mu povedala aby ostal taky aky je aby si strazil troska vahu ..nech nejdeme vyssie ..

autor
21. jan 2025

@pandusica je oravda ze na vahe stojime dlhsiu dobu a vyska ide hore tu vahu ma uz dlho kilo za rok teraz pribral no za minuly .. vsetko je v ramci usmevu on sa neurazi na to ..este sa usmeje ze mamka my mame brucha oni su jak konare...no hej kazdy sme nejaky nemozem byt vsetci chudy... Snazim to v tomto duchu ze nie vsetci sme rovnky aby sa neporovnaval so spoluziakmi to nechcem

autor
21. jan 2025

@ina2405 nie nie nema za co nedavame uz zatial ziadne vreckove ak kupim chipsy ja domov tak su nauceny do misticky vsetko si davame do misticky a delime sa jedna misticka chipsov aj to raz za cas...on sam pride za mnou s mistickou ze mu mam nasypat... Chipsy kupujem raz do tyzdna ani nie .. nikdy nezjedol cely sacok ani cukrokov ani celu cokoladu vsetko si delime

autor
21. jan 2025

@taktotedanie desiata ovocie chlieb celozrny sunka syr a keksik popripade cokoladka ta mala kralovstvo ci ako sa to vola ..ak desiatu nezje zje ju doma jedlo nevyhadzujem zje si svoje ma to na olovrant potom

ina2405
21. jan 2025

Zrušte tieto pochutiny a nakrájajte si do misky uhorku, kaleráb, mrkvu.

autor
21. jan 2025

@miadi no popravde ma vysku starsieho dietata ze je vyspely to povedala aj doktorka ze ho mam nechat on bude vysoky muz ma 180 ale jeho dedo bol dvojmetrova korba

taktotedanie
21. jan 2025

Zrus keksiky na co?
Este by som sa opytala ci nahodou spoluziaci medzi sebou sa neponukaju sladkostami

iwesska
21. jan 2025

Naco kupujes raz do tyzdna chipsy???? Co mu to da? A tebe? Nechapem,ze bojujete s vahou,ale chipsy musia byt. Normalne to vyhodte z jedalnicka. A cokolady,keksiky k desiate,nacoo? Kup ovocnu kozu,takych slimacikov, alebo mu daj za hrst orechov, alebo take tie ovocne tycinky v oblatke z dm. Ty si stale len hovoris,ako zje len malu cokoladku,leb trosku chipsov,keksik..Ale ved mu nedavaj tieto tucne veci vobec. Ked uz tak upec doma kolac z celozrnnej/ovsenej/spaldovej muky s ovocim, ovsene susienky...

veronikavaneska
21. jan 2025

Ahoj skús si jeho váhu, výšku, miery nahodiť do tabuliek. A uvidíš koľko má prijať kcal. Potom mu rataj pár dní týždeň koľko zje cca kcal. A uvidíš kde je chyba keď papa cca ako má. Tak pohyp potom jedine zvýšiť, krúžky nejaké čo by ho bavilo box, plávanie čokoľvek alebo pridajte ďalšie hodiny tenisu nie jednu ale dve tri týždenne. A keď ani toto tak lekárske vyšetrenie či je zdravý. Držím palceky 👍 a hlavne nestresovat všetko sa dá keď sa chce ❤️ raz to bude 👍

yanni
21. jan 2025

Veľa báb tu píše, že pri výške 147 čím takmer 60 kg nie je až také strašne. Opak je pravdou. Je to velaaaaaa. Ak naozaj nemá nejaký zdravotný problém, štítna žľaza často robí sarapatu; treba ale od základu zmeniť stravu a začať vytrvalostný šport. Behanie okolo baraku a 7 km na bicykli nie je nič. Keď rad pláva a vie dobre plávať; skús ho dať na závodné plávanie. Aj kedy v 9tich rokoch je to už takmer neskoro. Ale môžeš skúsiť. Treba mu jeden šport ale aktívne a poriadne a dlhodobo.4-5 krát do týždňa. Strava- čo opisuješ, no nič moc. ráno a večer pól litra mlieka. Pre pána Jana. On nie je bábätko. Liter mlieka denne a hlavne večer mu netreba. Vieš koľko ma mlieko kalórií. Po tom litri by už teoreticky celý den nemal jesť. Čipsy raz za týždeň. Zleeeeee. Raz za uhorský rok a nie raz za týždeň. Zeleninu nie zapracovať do omacokale nauc ho jesť ju surovú. Surová zelenina nasýti, ma veľa vlákniny, varením zničis všetky živíny. Cereálie zrušiť úplne; to je sami cukor. Müsli len ovsené vločky a napr. s čerstvým ovocím.Veľa deti; ktoré boli od mala tučné, sa to vezie s ňim8 celý život. Aj keby ho o pár rokov vytiahlo, on sa vráti do starých koľaji. Najneskôr na strednej škole to už ty ako rodič neustriehnes. Tiež môže byt; že u neho nastane skôr puberta. Puberta sa na vek nepozerá. Na dozrievanie treba určite kilá, množstvo tuku. Ja mám tiež 9 ročnú a pri výške takmer 140 cm ma 29 kg. A to my nie sme žiadna rodina ala Twiggy. Moja je zavodna plavkyňa od 5tich rokov. 6 krát do týždňa tréning. Ono to nie je jednoduché, ja ta chápem. Ale keď nedáš teraz na to pozor, hlavne tu stravu , tak sa to nikdy poriadne nenaučí. Môj muž pochádza z oblasti, kde žijú len na mäse. Oni grilujú ešte aj v zime. Už ako dieťa bol pri tele. Ťahalo sa to s ním do dospelosti. Jeho mama síce chic cica mica upravena ale váhu pod kontrolou nemá a cely Život obezna. A sa jej to vypomstilo cukrovkou. Muž celý život bojuje. Až kec odišiel na výšku na internát a začal si variť sam a cvičiť; tak schudol. Ale v hlave ma stále veľa jedla. A smakocinky. On tiež mlsna papulka; večer mlieko s keksikmi. Deti už mu nadávajú. Že oni veľmi dobre vedia, čo robí. Keby nebol aktívny triatlonista tak amen tma. K svokrovcom chodíme malo. Tam sa jednoducho nedobre vari. A plná skriňa smakociniek. Ja nekupim. A co doma nemáme, nikoho nedrazdi.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
taktotedanie
21. jan 2025

@1ryba pise predsa ze ma treningy a zapasy

1ryba
Odpoveď bola odstránená
zzzzza
21. jan 2025

Vyrastie, prechádzky, turistika, radšej beh ako silový tréning v takom veku

mogaa
21. jan 2025

nerieš, má 9 rokov pokiaľ vieš že strava je relatívne ok a pohybu má dosť, tak to bude ok....on tým že začne rýchlo rásť, tak aj bude mať aj váhu dobrú....silovo cviky nie, na to je ešte malý a ani pred ním nič nevrav o váhe, že sa ti zdá silný...možno nenápadne by som mu začala robiť zmeny v strave, teda nie cereálie - tie sú plné cukru a tiež nie každý deń na desiatu sladkosť....rovnako pol litra mlieka tiež nie je ok, nech si dá 3dc, ale nie pol litra....inak ho neobmedzuj, naozaj ak sa vyšvihne, bude akurát.....a deti v tomto veku rastú rýchlo ale nárazovo....ale možno ak by chcel nejaký športový krúžok tak tam ho daj - futbal ten deti hrávajú aj v zime ak ide o krúžok niekde v telocvični, prípadne ak by chcel ten plavecký alebo nejaký bojový šport vyskúšať....

mogaa
21. jan 2025

alebo sa ho spýtaj či nechce chodiť na basketbal, hádzanú....

deedol
21. jan 2025

ako niekto pisal, su aj zdravsie sladkosti (ovocne koze a pod., v dm maju velky vyber), ak mu chces do skoly davat. chipsy a sladene vody nemusi vobec, resp. na vianoce, na silvestra, len pri vynimocnych prilezitostiach.
na druhej strane, nie je to celkom tak, ze je to len stravou. koniec koncov, aj autorka ma dve deti a jedno je chude. ja mam syna, ktory zje fakt vela (bude mat 7r), ale je po muzovi stihly. ma 24 kg pri 124 cm, cize tak akurat. chodi na plavanie, ale len raz do tyzdna, a okrem zimy na bajk (30km da) a beha po vonku. a nepriberie. my sa vsak snazime ho viest tak, ze nemusi napr dojest vsetko na tanieri, nech mu teraz aj v buducnosti funguje jeho vnutorna "stopka", ze uz je plny. mna rodicia nutili dojest vsetko a mam problemy s vahou cely zivot. (teraz sa k tomu pridala este aj stitna, takze este horsie, ale to uz je ina tema.)

autor
21. jan 2025

Mlieko pije pol litra na den som myslela 3dc rano 3vecet

majocka35
21. jan 2025

Takto mám dvoch už skoro dospelých 23 a 17 a proste v ich jedení a postavách bol rozdiel už hneď po narodení a to napr.ten mladší mal proste väčšiu chuť do jedla . Skoro rovnako sa stravovali obaja ale ten mladší mal proste viac kg aj bruško v 9 rokoch ako ten starší. Neviem kolko mali kg to di nepämatám ale 58 kg sa mi zdá dosť. Moja rada má len 9 rokov stopla by som reči o jedle a postave atď a začala to robiť rafinovatejšie proste aby si to ani nevšimol. On nemá čo sledovať svoju postavu v takom veku. Ty dávaj pozor na neho a jeho stravu ale nezaťahuj ho do toho proste. Čo som urobila ja? Zobrala som ho so sebou do fitka kde cvičil starší s trénerom ja s trénerkou a jeho že proste nemám ho kde samého nechať , nikdy to nebolo o jeho váhe on o tom ani nevedel a cvičil som skôr kardio nie silové tréningy. Teraz má 17 cvičí vo fitku 3-4 krát týždenne je to proste chlap 188 a 85 kg . Na stravu dávame stále pozor.

majocka35
21. jan 2025

Ozaj starší 185 a 83 ale ten si na stravu az tak dávať pozor nemusí. Ani ja ani manžel niesme obézny .

shee11
21. jan 2025

podobné riešime doma. jedno dieťa skoro podvýživené, syn na hranici obezity (aj ked nevyzerá, tak je) - 50 kg, 150 cm. Dôležitý je aj obvod pása, nemal by mať viac ako 80 cm. BMI môže skresľovať.
Čo sa týka stravy, tak dôležité je je zrušiť snacky. Začali sme dôslednejšie sledovať kalorický príjem. A vôbec nemusíš vynechávať biele pečivo (sem tam celozrné a pod.), to sú blbosti. Proste aby strava bola vyvážená. V kalorickej tabulke to pekne uvidíš.
Čo sa týka silového tréningu tak je tiež blbosť, že nie je vhodný pre deti. Je veľmi vhodný. Je to výborná prevencia aj proti zraneniam (zdravie a výživa kostí) a tiež, keď naberie trochu svaly, nebude tak rýchlo priberať (svaly kalórie spotrebujú). Teraz svaly nemá, takže priberie veľa aj z málo jedla (my to máme tak isto u syna a presne rovnako aj u manžela). Nemám rada, keď sa píšu bludy, radšej sa poraď s odborníkmi. Dobrá kniha je aj Medicína výživy od Bajera.
Držím palce.
PS - velmi pomáha veľa piť a zvýšiť príjem vlákniny. Ja dávam optifibre do čaju alebo jogurtu.

autor
21. jan 2025

Dakujem vam velmi pekne za rady urcite na tom popracujem tak aby bol spokojny hlavne on.co sa tyka mojej kuchyne on sa stravuje v skolkej jedalni.... Snad ked co to zamakame a upravime jedalnicek sa nam podari nieco zhodit ❤️

yanni
21. jan 2025

@taktotedanie píše, že hra 1x do týždňa tenis, čo je nič. A hlavne, ak sú tréningy v skupine. Futbal napísala sezónne. To je čo; len keď je pekne počasie?Buď hra alebo nehrá. Futbal sa trénuje celoročne. Čo to ma za význam v lete pár mesiacov hra; pochudne a v zime nehrá a naberie všetko späť a ešte viac k tomu.

derdia
21. jan 2025

Treba odsledovat VSETKO co prijime do zaludka.
Musi mat kaloricky deficit. Inak neschudne.bohuzial asi je taky typ ale jedine takto sa mu da pomoct 🥺kedze pohyb ma.

miadi
21. jan 2025

Mne sa zda na bruchu ok len hore hrud Akoby jedol vela masa ktore ma hormony. Mozno Staci trochu obmedzit maso alebo vybrat kvalitnejsie.