Ako pomôcť obéznemu dieťaťu zlepšiť zdravie?
Dobry vecer, viem ano som na vine ja a som si toho plne vedoma.Moj syn ma 9rokov 147cm a 58kg.. nohy ruky ma relativne chude,ma vacsie brucho a siroky hrudnik.Taky chlop.Ale trapi ma jeho postava viac a viac ale nechapem to .. ako je to mozne ved pohyb ma a dostatocny.Chodi raz tyzdenne na tenis uz druhy rok. Na telesnej neodmieta cviky.Hraje sezonne futbal.Dvakrat do tyzdna trening plus zapasy. Bicyklujeme spolocne od styroch rokov.Jar,leto jesen sme na bicykli dame aj 7km aj viac,chodime vela na vylety,miluje plávanie,tobogany,proste adrenalin. Chodi na plavecky aj na lyziarsky.Vonku je ked neratam zimu ked je teraz vonku pomenej inak aj cele dni cez prazdniny.Aj do kostola.chodi na bicykli.Zo skoly peso.Ja ma po dvoch porodoch pri vysle 164 64kg muz je chudy mladsi syn je total chudy.Neprejeda sa sladkost denne v desiate.Celozrne pecivo,cerealie,ovocie s bielym jogurtom obed raz vecera raz pije mlieko pol litra denne rano vecer ma rad.maso ma kazdy den divina kuracie sem tam bravcove malo kedy.sladene napoje minimum.voda caj.jedine co neje je zelenina od mala nechce napina ho ..luto mi je toho ze vela deti mtore poznam su prutiky a nechodia skoro vobec vonku a on je vkuse v pohybe aj doma sa s mladsim nahana.salia sa a je taky.V jeho veku som bola taka aj ja a potom som sa vytiahla v siedmom rocniku.Zacala.som teraz cvicit silove cviky.Myslite zeby som ho do toho mohla zasvatit aby cvicil so mnou kolko vladze?neublizim mu tym?Prosim nekritizujte ma hovorim sama sa trapim preto nechapem tomu a neviem uz co robit co obmedzit co upravit.Dakujem
Podľa fotky nevyzerá rozhodne obézne, skôr ma takú pevnejšiu kostru. Určite sa ešte vytiahne do výšky a bude v pohode.
@miadi tak s tymto velmi nesuhlasim lebo maso na obed nieje vela inak maso neje a mame kuracinu z domaceho chovu ... Ale ako urcite zmenim jeho jedalnicek
Z fotky sa ale nedá poznať, koľko svalov a tuku má chlapec. Má váhu naozaj o dosť vyššiu na jeho vek. Proste žiadne čipsy, čokoládky, džúsiky a keksíky. Do misky nakrájať zeleninu a ako sladkosť jablko, hrušky, slivky. On nepotrebuje chudnúť, len spomaliť tempo naberania a keďže bude rásť, tak sa váha dostane do normy.
nestiham sledovat vsetky spravy od dievcat ale poradila by som ti nestresovat sa. Vyzera to tak, ze sa snazis a davas dietatu vhodnu stravu a pohybu ma dost. Od tych 10 rokov do 16 je mozne ze dieta priberie a bude take plnsie z dovodu puberty. Dobre ma 9 ale nestresovala by som v ziadnom pripade, ked vies ze aj pohyb, aj strava su v poriadku. Rozhodne nie ziadne silove cvicenia. Tie su vhodne od 17 rokov. Dovtedy jeho telo bude prudko rast a bezny prirodzeny pohyb ako je plavanie, behanie (fotbal a pod.) je pre dieta bohate dostacujuce. Ano silovym treningom by si ho zbytocne riesila a davaj pozor na to aby nemal zle pocity a stresy z vlastnej postavy. Pozri deti zacnu velmi prudko rast a o rok moze vyzerat uplne inak. Urobila si vsetko pre to aby bol zdravy a idealnu postavu si vybuduje, ked prejdu vsetky procesy rastu a dospievania. Hlavne je, ze ma vztah k pohybu. Skus ho tolko nesledovat a nechaj mu cas - neboj bude v poriadku. Este sa nezeni a nehlada zivotnu partnerku. Treba pockat po puberte.
Tak to vies ty naj ake maso je . Z domaceho chovu je fajn . Mne sa len zda ze ma trochu hrud na tej foto ako maju niekedy muzske prsia z tych hormonovych maso produktov . Ale Mozno aj foto skresluje nevyzera tucny len je pevnejsi asi taky ma byt. Len mu nehovor ze vy dvaja si musite davat pozor na to co jete a muz s druhym mozu jest kopec sladkosti. Skor tu zdravu stravu propaguj vseobecne pre vsetkych , este je maly na cinky to by mu spomalilo rast. Zatial by si to nemusela nijak drasticky riesit.
@ina2405 od minuleho leta stojime 58kg dnes sa vazil ma takisto .. samozrejme ovocie je denne v desiate aj ked pride domov len je oravda ze da aj sladke obed je v skole minimum lebo ucitelka nadava 🤷😊tak preto to viem ..doma obedy uz druhe neje vecera pred siestou odmedzovat sa musi do prdele ako dospely clovek to ma zerie najviac.. a potom podpora okolia ze jaky tucny si normalna ved on je poriadny chlap ..🤦🤷takze sebavedomie ma a to som rada zatial nebadam nejake stresy depky z toho zebe mal len sa sleduje ze to brucho mamka keby som nemal a ricka mala
@miadi ano viem ako si to myslela ja som tiez myslela ci nema neviem nejake hormony naviac ze ako ma vacsie prsia ale ze vraj nie ze je to typ postavy ako podla.pediayricky no riesim ho riesim kazdy den ale potichu sama pre seba a sledujem co zje nezje a brzdim ho samozrejme lebo sa bojim
Môj syn sa počas covidu za pár mesiacov vyjedol, mal 11r a 56kg a doktorka vtedy povedala, že obezita to ešte nie je, ale to tempo pribratia je hrozivé. Moja mama mu vtedy na želanie robila hotdogy, sendviče atď a boli zavretí. Tak sme urobili opatrenia, starká dostala stopku a akceptovala to a synovi som povedala, že tie návyky musíme zmeniť. Do pár mesiacov to zhodil na 49 a odvtedy začal rásť a kilá už neriešime, lebo nabral do výšky a brucho mu spadlo. Je vyslovene veľmi štíhly a v jedle sa obmedzovať nemusí. Ale hýbe sa moc a doma nesedí. Už má cez 180cm, 16r a naučil sa, kedy už nechce jesť a je plný.
To vazne tu zeny bagatelizuju vahu 58kg u 9!!! rocneho dietata?? To je vaha 40 rocnej zeny s vyskou 170cm!!. Je to mega vela a nie, ze vyrastie.
Bud ma zlu stravu-vela a kaloricku, alebo malo pohybu. Tenis 1x v tyzdni je velmi malo. Futbal a bicykel sezonne. Co robi od jesene do jari? Telesnu ani nerataj. Nasa generacia bola cely den vonku a behali sme. Malo sa hybe. Prijem-vydaj. Nic ine to nie je. Nie stavba tela, nie pistava po otcovi. Nie!! Je to dieta. A ma nabeh na obezitu.
Tak Mozno mà tvoj muz taku stavbu alebo Niekto z tvojej rodiny otec dedo atd? Brucho nema velke este sa vselijak vytiahne Hlavne si z toho nerob stres, Mozno tam ma viac svalou alebo sa mu tak uklada tuk. Ale ked otca ma vysokeho aj sam je vysoky na svoj vek tak by malo byt vsetko ok.
prosím vás, kde beriete tie bludy o silovom treningu detí.. Overujte si info.
Veď to nemusí byť hneď vzpieranie. Ale cvičenie s vlastnou váhou. A kľudne aj vzpieranie... od sedem rokov berú deti do klubu a cvičia parádne komplexné cvičenia + techniky.
Tieto bludy sú dávno vyvrátené. Práveže ked bude mať svaly, nebude tak rýchlo priberať.
https://fitnessterapia.sk/blog/deti-a-silový-tr...
https://www.movein.sk/deti-a-silovy-trening/
@stanulienkat toto nie je celkom tak pravda. predispozícia tam je. dieťa zje menej a priberá viac ako je bežné. a na druhej strane tu bude dávať rozumy nejaká mamička, ktoré má dieťa chudé ako vyžla, ktoré hrá 3 hodiny po škole počítačové hry a zje pri tom celú čokoládu a nepriberie ani gram. (to myslím všeobecne, nie teba 🙂 )
Proste je to niekedy také trochu nespravodlivé.
ja osobne by som to neriešila a ani som pri synovi neriešila . Keď mal 12 rokov , mal 86 kg . Dennodenné tréningy , výdaj energie značný . Zdravotne mal všetko v poriadku . Doktorka mi len povedala , počkajme na pubertu ako sa s tým popasuje a veru sa aj popasovala, krásne. Behom jedného roka na 65 kg , pričom prebiehal rastový max. bez nejakých obmedzovaní v strave alebo pridávaniu pohybu , ktorého mal aj tak veľa. Dnes má 178 cm a 82 kg , pričom podiel tuku na jeho tele je minimálny , cvičí vo fitku a naďalej robí šport.
Takže zavádzať nejaké reštrikcie u tak malého dieťaťa je naozaj na zváženie. Vytrvaj autorka v zdravej strave a dostatok pohybu , vyčkajte na pubertu a čas kedy sa mu začnú páčiť dievčatá.
Rovnaká strava - dcéra 155 cm a váha 37 kg, 11 rokov , začiatok puberty.
@shee11 citala som raz vyjadrenie odbornicky na vyzivu. Mam ten link tusim aj v profile. Dedi sa typ postavy, nie obezita. Takze zaklad je strava. Za sociku sme boli na ZŠ vsetky deti chude a 1 v tiede bol "tucko". Ten tucko je dnes norma.
@stanulienkat ano, ja len vravím, že niekto aj z málo jedla priberá viac ako je bežné. A niekto má dieťa chudé, sladkosti každy deň, bez pohybu a nepriberie ani gram.
A pri vahe, nie je ani tak podstatne ci si da mrvku alebo vajicka, ide o to, KOLKO coho zje. Zelenina a rozne velkoobjemove potraviny zasytia viac, naplnia zaludok ale kalorie su kalorie. CIze ak ti maly denno denne je maso, a domacu stravu, toje ok = ale otazne je KOLKO TO ma kalorii ak chces aby nepriberal?
Myslim, ze ale u vas, je to tavba tela, ja mam takehoto bratranca, akutalne ma 190cm a je stihly vysportovany 30tnik... nic mu nechyba. Nejak by som sa s tym netrapila, pokym ma zdravotne vsetko ok, lekarka urobila odbery atd. Hlavne ide aj o psychiku, tak mu nevytvaraj nejaku traumu tymto neustalym riesenim a porovnavanim.

podla foto ma nohy, ruky stihle, mne sa zda ze rastie na muza z vyvinutymi pleciami a sirokou hrudou. Taky nabity typ postavy. Nie je to mlandrava tucnota.
Moj muz je napr . velmi nizky, ma len 162 cm a 75 kg. Ma ale siroku hrud a pleciska nabite, rad robi aj manualnu pracu. Brucho ma ploche, nepribera, zje vsetko, aj zeleninove salaty, praveze nie je typ chlapa , ze rezen kazdy den.