icon

Ako riešiť nedostatok diskrétnosti u pediatra?

26. sep 2025

Ahojte. Nikdy predtým som nemala problém s pediatrom a vlastne ani toto nie je ani tak problém, ako skôr zvláštna situácia. Naša pediatrička je "stará škola", rokmi sme si zvykli na jej spôsoby. Teraz som však bola s dcérou (15 rokov) na preventívke a na ambulancii pracovala nová sestrička. Dcére dala štandardne čítať písmenká, zmerala jej tlak a poslala ju vedľa k doktorke. Tam, počas vyšetrenia, keď už bola v spodnej bielizni, ju doktorka poslala k sestričke sa ísť odvážiť a odmerať. Už to nebolo dcére veľmi príjemné, prejsť tam tak "na ľahko", ale ešte kým dcéra stála na váhe, sestrička začala namerané hodnoty kričať doktorke do vedľajšej miestnosti. Dosť sa hanbila, lebo to bolo dosť počuť, možno až do čakárne a videla som na nej, že sa cíti dosť nekomfortne, napriek tomu, že nadváhu nemá. Stará sestrička tieto merania robila vždy na začiatku a dcéra išla k doktorke až potom. Myslíte si, že je vhodné nabudúce na toto sestričku upozorniť? Stretli ste sa s niečim podobným? Ako by ste sa zachovali vy?

anonym_6b4885
26. sep 2025
@anonym_6cea3e

@anonym_autor mne nepríde ok ani toto zbytočne vyzliekanie. Ja som vždy mohla mať rifle, veď všetci vieme že rifle ti nepridajú kilá naviac. Je mi ľúto čo sa tvojej dcére stalo. Ja som o desať rokov staršia od nej a nahotu/polonahotu si veľmi chránim pred doktormi. Keď netreba, tak netreba

@anonym_6cea3e na preventívnej prehliadke u detí lekár kontroluje celkovo držanie tela, chrbticu aby sa vylúčila skolióza... máte nedôsledného lekára.

anonym_df0040
26. sep 2025

Nasa dr ordinune od sestricky. To mi obcas vadi, lebo je tam viacero pacientov. Niekoho necha prejst k sebe, niekto ostava u sestricky a ona pobehuje. Akoze, ona je asi najlepsia moznost z toho co mame v meste na vyber, tak sme tam. Ale je to zvlastne.

anonym_4efc13
26. sep 2025

@anonym_autor zabite ma ale tak niekto pocul vyhu a váhu tvojho dieťaťa sama píšeš ze nie je tučná tk sa ani netreba love hanbiť a ze bola v prádle a na kúpalisku baby pobehujú v plavkách to je ôk a zrazu prejsť v gatkoch a podprsenke do vedľajšej miestnosti je veľký problém alebo nechápem 😅🤭🤭

mondolina
26. sep 2025
@zuzinabila

@anonym_autor je to uplne nevhodne.u nas sa nikdy nevyzliekaju, vsak priblizna vaha oblecenia sa da odcitat. O tom kricani ani nehovorim..

@zuzinabila
chrbticu im ako vyšetrí? držanie tela? známky týrania? sebapoškodzovania? semenníky u chlapcov? - v oblečení?

ivik4
26. sep 2025

Komenty necitam ale niektorym ludom fakt vadia strasne kraviny a hrozne citlive ste 😄. Status jak keby v tej miestnosti bolo dalsich 10 cudzich ludi a vsetci videli dceru nahu.

mircalla
26. sep 2025
@sissy27

@anonym_autor ja neviem, to dcera musela prejst cez cakaren plnu ludi do druhej miestnosti, ci kde je problem? Ani na kupalisko dufam v lete nechodi a nenosi tielka, croptopy, kratke sukne, obtiahnute veci atd ako 98% inych 15r.
Ze zakricala vysku vahu - hej a pacienti v cakarni tam sedeli len kvoli tomuto momentu, kym bude pocut sestricku kricat nejake dve cisla 😅
Osobne si myslim, ze ak sa hanbila, tak paradoxne pred tebou.
Neviem, toto je take ze “nemam problem, tak si rychlo nejaky vyrobim”.

Myslim, ze to bolo nepochopene. U nas sa pediatricka ambulacia sklada z 2 miestnosti, spojene su dverami. Cakaren je vonku, oddelena dverami, ktore su zatvorene. Kricala nieco do tej druhej miestnosti v ramci ambulacie, cize to nik nepocul okrem matky, dietata, lekarky a sestricky. Aky problem?

zuzubb007
26. sep 2025

Mňa už ozaj šľahne, čo dnešné mamičky dokážu riešiť, bože tak zakričala výšku a váhu a čo, či problém, že musela prejsť tri metre v gatkach? snáď chodí k vode ja neviem obdivujem celkové ľudí čo robia s ďalšími ľuďmi mňa by vystieralo čo dokážu ľudia riešiť, však mňa keby vážia a zakricia, že váži 100 kilo a čo keď to tak raz je treba si to priznať

belllinka
26. sep 2025
@mircalla

Myslim, ze to bolo nepochopene. U nas sa pediatricka ambulacia sklada z 2 miestnosti, spojene su dverami. Cakaren je vonku, oddelena dverami, ktore su zatvorene. Kricala nieco do tej druhej miestnosti v ramci ambulacie, cize to nik nepocul okrem matky, dietata, lekarky a sestricky. Aky problem?

@mircalla myslim ze Sissy to chape, myslela to ironicky

gab1sol
26. sep 2025

@anonym_autor “lebo to bolo dosť počuť, možno až do čakárne”

Toto je problém? Či kde je problém? Lebo ak to, že to bolo počuť možno do čakárne, tak to si mohla ľahko zistiť, keď ste tam čakali vy, počuli ste to?
A ďalšia vec, naozaj váha a výška? Keď nemá nadváhu? A keby aj mala, tak myslíš, že tí čakajúci by to nevideli? Pridávam sa do klubu tých, ktorí nerozumejú, kde je problém… Ja tam totiž žiadny problém nevidím.

anonym_debab1
26. sep 2025

Nech sedím v čakárni u akéhokoľvek lekára bežné počujem ocom sestrička z doktorkou kvakaju,a aj očom kvaka sestrička z pacientom.

mircalla
26. sep 2025
@belllinka

@mircalla myslim ze Sissy to chape, myslela to ironicky

@belllinka Hej to som ani nechcela jej pisat

sissy27
26. sep 2025
@mircalla

@mircalla ja si myslim, ze viem ako to vyzera 😅 uplne bezna vec, ze su to dve miestnosti navzajom prepojene dverami, preto nechapem, ze z toho autorka robi dramu, ako keby mala slecna prejst cez cakaren plnu ludi alebo do inej budovy cez ulicu 😃

zuzinabila
26. sep 2025
@mondolina

@zuzinabila
chrbticu im ako vyšetrí? držanie tela? známky týrania? sebapoškodzovania? semenníky u chlapcov? - v oblečení?

@mondolina no urcite nie tak ze ich necha stat v spodnej bielizni na váhe..

sissy27
26. sep 2025
@zuzinabila

@anonym_autor je to uplne nevhodne.u nas sa nikdy nevyzliekaju, vsak priblizna vaha oblecenia sa da odcitat. O tom kricani ani nehovorim..

@zuzinabila to ale nie je len o hmotnosti, ale o celkovom vysetreni. Znamky tyrania, sebaposkodzovania, podvyzivy, zleho drzania tela, zraneni, koznych problemov, hygieny a dalsich veci…

sissy27
26. sep 2025
@anonym_debab1

Nech sedím v čakárni u akéhokoľvek lekára bežné počujem ocom sestrička z doktorkou kvakaju,a aj očom kvaka sestrička z pacientom.

@anonym_debab1 a ako velmi ta to zaujima? Robis si aj poznamky, pamatas si?

zuzinabila
Autor odpoveď zmazal
maryetta
26. sep 2025
@ivik4

Komenty necitam ale niektorym ludom fakt vadia strasne kraviny a hrozne citlive ste 😄. Status jak keby v tej miestnosti bolo dalsich 10 cudzich ludi a vsetci videli dceru nahu.

@ivik4 nooo ked som chodila na tehu poradne. Veru u sestricky nas bolo niekedy aj 5. A riesila tam vahu. Tlak. Moč.
Nikomu nič divne neprislo.

ankare
26. sep 2025

@anonym_autor si príliš precitlivela a evidentne to prenášas aj na svoju dcéru, bacha na to.

mircalla
26. sep 2025
@ankare

@anonym_autor si príliš precitlivela a evidentne to prenášas aj na svoju dcéru, bacha na to.

@ankare Tiez si myslim, boli tam jedine lekar, sestricka a jaj matka. Syn ma 15, kukla mu vajca tak nadvihla rozopnute nohavice v lahu, bolo mu to akurat smiesne a tu sa riesi, ze stala chuda na vahe v spodnom pradle u zeny lekarky, strasny trapas
Smiesna je mi aj tato tema

kiki68
26. sep 2025

U nas na vidieku v Rakusku bezne 😂😂😂 To zazitky na cely zivot

martinka17
26. sep 2025
@mircalla

@ankare Tiez si myslim, boli tam jedine lekar, sestricka a jaj matka. Syn ma 15, kukla mu vajca tak nadvihla rozopnute nohavice v lahu, bolo mu to akurat smiesne a tu sa riesi, ze stala chuda na vahe v spodnom pradle u zeny lekarky, strasny trapas
Smiesna je mi aj tato tema

@mircalla to isté ma napadlo, chlapec to má ťažšie - táto autorka by asi rovno kontaktovať detského ombudsmana 🫣

iwesska
26. sep 2025

Ale prosim ta,nedramatizuj. Uz len vsetkych v cakarni zaujimaja vaha a vyska tvojej dcery. A to,ze presla v spodnom pradle fakt riesis? A ako by mala chodit podla teba na preventivke? V sutane?? Ako zisti ci ma v poriadku chrbticu,chodzu,celkovy postoj? Ja neviem zeny,ale uplne zbytocne a hystericky dramatizujete bezne lekarske cinnosti. Co z tych deti potom vyrastie? Namiesto toho,aby si dcere vysvetlila,ze je to normalne ides riesit Dr. A na gyndu teda nikdy nepojde,ked sa hanbi chodit v spodnom pradle? Ani kupat sa v lete nechodi???

bielasovicka
26. sep 2025

Bože kriste, a aký je tu problém? To fakt treba toto riešiť? Potom sa čudujeme, keď táto mládež je taka aká je? Ved to z nich robia rodičia 🤦🏻‍♀️. Ukludni sa.
@anonym_autor

sissy27
26. sep 2025
@zuzinabila
Odpoveď bola zmazaná

@zuzinabila jediny, kto tu nechce pochopit, si ty.

zuzinabila
27. sep 2025
@sissy27

@zuzinabila jediny, kto tu nechce pochopit, si ty.

letfenixa
27. sep 2025
@kiki68

U nas na vidieku v Rakusku bezne 😂😂😂 To zazitky na cely zivot

@kiki68 to si nemala napísať, veď takéto sa deje len zaprdenom Slovensku, určite nie v Rakúsku.

anonym_7e0a17
27. sep 2025

@anonym_autor no a? Neboj sa, zažije ešte kopu trápnych a nepríjemných situácii v živote, nech si zvyká 😁

anonym_998724
27. sep 2025

Dajakym iným mamičkám s chorými deťmi v čakárni je úplne jedno koľko meria a váži tvoja dcéra

mandzula
27. sep 2025
@zuzinabila
Odpoveď bola zmazaná

@zuzinabila vytiahla si extrem, k ostatnemu si sa nevyjadrila. Ano, na vyzlecenom dietati lekar sleduje aj skoliozu, pokriveny hrudnik, postavenie klbov, pripadne modriny. A vacsina z nas tomu rozumie, neberie to ako nieco nezvycajne. Dcerina lekarka dcere kaze vyzliect sa do spodnej bielizne, prejst sa po ambulancii, predklonit... a v ramci toho ju odmeria, odvazi.
A k zvysku - konkretne vyska/vaha pocutelna do cakarne by mi nevadila, treba si vsak uvedomit, ze pocutelne su aj vsetky ostatne informacie o zdravotnom stave, aj tie citlive, a to v poriadku nie je. Faktom vsak je, ze tu sme na to zvyknuti a berieme to ako fakt. Aj ja si teda myslim, ze by sa mal viac brat ohlad na pacienta a zabezpecit to tak, aby to, co sa povie v ambulancii, zostalo v ambulancii.

anonym_42fef0
27. sep 2025
@mandzula

@zuzinabila vytiahla si extrem, k ostatnemu si sa nevyjadrila. Ano, na vyzlecenom dietati lekar sleduje aj skoliozu, pokriveny hrudnik, postavenie klbov, pripadne modriny. A vacsina z nas tomu rozumie, neberie to ako nieco nezvycajne. Dcerina lekarka dcere kaze vyzliect sa do spodnej bielizne, prejst sa po ambulancii, predklonit... a v ramci toho ju odmeria, odvazi.
A k zvysku - konkretne vyska/vaha pocutelna do cakarne by mi nevadila, treba si vsak uvedomit, ze pocutelne su aj vsetky ostatne informacie o zdravotnom stave, aj tie citlive, a to v poriadku nie je. Faktom vsak je, ze tu sme na to zvyknuti a berieme to ako fakt. Aj ja si teda myslim, ze by sa mal viac brat ohlad na pacienta a zabezpecit to tak, aby to, co sa povie v ambulancii, zostalo v ambulancii.

@mandzula U nás má lekár v čakárni reproduktor a pustí do toho hudbu - aby nebolo počuť rozhovor a informácie o pacientovi z ambulancie. Už som počula, ze viacerí lekári to majú takto vyriešené.