icon

Ako riešiť selektívny mutizmus u detí?

26. dec 2023

Mám dcérku bude mať 5 rokov vo februári, ide o to, že do školky velmi nechodí často je chorá. Problém je aj v tom že ma selektívny mutizmus, proste nekomunikuje s cuzdzími, alebo kedy ako sa jej chce. Chodíme ku svokrovcom a tam stále počujem, že nevie dobre hovoriť že jej nerozumejú, je pravda, že ak rýchlo hovorí tak niekedy jej ťažšie rozumieť, ale inač vie všetky písmenka dokonca aj R vie povedať. Ku svokrovcom chodí aj sestra svokry a tá stále chce aby jej moja dcéra spievala pesničky, alebo aby jej recitovala. Mala nechce jej recitovať a ani spievať a ide od nej preč tak hneď začne že nevie hovoriť, že tak sa nesprávajú 5 ročné deti, že sa chová ako 3trojročná. Že ju ani nezoberú do školy, keď sa takto bude chovať. Proste takto jej ta pani hovorí. Svokrovci sú ticho alebo ešte tej pani prikyvujú. Ja som z toho nešťastná, lebo ja neviem rozkázať malej aby na povel hovorila pri selektívnom mutizme, ale ani vôbec jej neviem rozkázať aby na povel recitovala ak to nechce. S mužom sa kvoli tomu potom hádame, lebo on chce aby dieťa na silu recitovalo, a spievalo jeho tete a rodičom. Čo by ste robili vy ? Vaše deti recitujú na povel ? Svokrovci vedia že s malou chodím ku psychologičke aj napriek tomu sa chovajú divne. Niekedy rozmýšĽam, že tam prestanem chodiť, lebo psychicky to nerobí dobre ani mne a asi ani malej.

deedol
29. dec 2023

Necitam cele. Moj syn nema dg, ale nerad sa takto predvadza. Ked od neho niekto nieco chce, postupujem takto: Opýtam sa ho, či chce. ak nechce tak poviem danej osobe, že nechce, a tym je to uzavreté. ak dana osoba nepočúva, tak ho vezmem preč z tej situácie (napr. k nej cinnosti/do inej miestnosti), prípadne odchádzam z návštevy. Drzim palce 🙂

daniela595
29. dec 2023

Jednoducho ak nechce a tlacia na neho,ma tam predsa teba,ty musis za neho zabojovat. Ty vtedy co robis?

chillibubble
29. dec 2023

@deedol presne toto robim aj ja. spytam sa ci chce a ked nie, ja oznamim ze nechce. napr. som kupovala donut a slecna ked videla dieta, tak nam ponukla hracku z kindervajca. lebo z cokolady robili polevu a hracky im boli nanic. a dcera ani bu ani mu, ja som sa spytala, mne povedala ze chce, ja som povedala slecne ze berieme a vybavene.
nevystavujem dceru stresovym situaciam, ked netreba. ja to volam, ze sa hanbi... nechce sa zozaciatku rozpravat ani s dedkom, ujom, az casom ked sa osmeli. v skolke problem nastastie nie je.

autorka nedovolila by som, aby ju nalepkovali cudzi ludia pred nou. nech si tetka mysli co chce a nech si to aj povie ked potrebuje, ale nie pred dietatom.

malamimi6
29. dec 2023

Ja svojim deťom v takom prípade hovorím: "ak sa nechceš rozprávať, nemusíš" alebo "povieš, keď budeš chcieť" a mám hlboko v ritke či sa niekto urazí a čo si myslí..

adrianajozko
29. dec 2023

Veď tam nechodievaj a hotovo. Aj my chodime len tam kde nas maju radi a dcerka je tam šťastnna. A nie, aby niekto este frustroval dieťa. Toto by som nikdy nedovolila. Naša tiež este nerozprava čisto a zato ju nikto nenapada slovne ani sa jej nesmeje. Nedovoľ to, aby ublizoval niekto tvojmu dieťatku.

stanislavicenka
29. dec 2023

@autorka ty sa nevies zastat vlastneho dietata? A muzovi povedz, ze nemate cvicenu opicu, ale dieta.
Vzdy sa zastan svojho dietata. Ked tomu nerozumeju svokvoci, smola, nenalejes im pochpenie do hlav. Ked sa chcu niecim "popysit", nech to skusia u seba

barbie2023
29. dec 2023

Ja nechápem celkom, čo je toto za "kultúru" nútiť deti - recitovať, spievať, nedajboh nasilu sa objímať ci bozkávať.. Fakt ako sorry, ale ani dospelým toto nerobíme. Nenávidela som ako dieťa,ze som tiež musela spievať. Mala som krásny hlas a vedela som pekne spievať, ale kvôli tomu nuteniu som ako dieťa spev znenavidela a v podstate mi to zničilo dovtedajsie pôsobenie v speve. Ani sa dcérke nečudujem,ze občas nehovorí a len s kým chce. Nie som fakt typ človeka, čo rozmaznáva deti, to nie, ale nútiť deti do takýchto veci je pre mňa neakceptovateľné. Na rovinu by som svokre aj svagrinej povedala, že malej ich prítomnosť vyslovene škodí a pokiaľ to nebudú rešpektovať tak žiaľ, nebudete sa stykat. Dieťa je prednejšie ako falošné vzťahy. Ak vzťahy falošné nie sú, tak to rešpektovať budú.

barbie2023
29. dec 2023

Pardon nie svagrinej, ale tej sestre svokry

nexuska
29. dec 2023

No ved povedz pani a svokrovcom nech spievaju, tancuju a recituju oni, moze sa k nim pridat aj muz! Po predstaveni mozes s malou zhodnotit ich vykon!

slovakboy
29. dec 2023

Dieťa nie je cvičená opička. Povedz ty tej pani aby sa postavila a recitovala. Neznášam keď vidím ako dospeli žiadajú od malých detičiek aby urobili ťapušky ťapušky alebo tancovali a take tie roztomilé veci. Oni sú roztomilé ale je to ponižujúce. Dieťa môže recitovať doma napríklad tebe a ockovi keď bude chcieť. Keď bude recitovať tebe, všetko je s ňou potom v poriadku. A daj tieto komentáre prečítať aj mužovi. Aby chránil svoje dieťa pred posluhovaním silnejším. Odísť a povedať nie je prejav sily a nie nevychovanosti. Ak ju zlomíte bude poslušná ale zlomená. Chceš to?

slovakboy
29. dec 2023

@andreatytler poraď.

verini
29. dec 2023

Moja najstaršia mala v škôlke tento mutizmus. Prelomilo sa to až v škole asi až v druhej triede vďaka výbornej pani vychovávateľke a sestre ktorá ich učila náboženstvo. Je to beh na dlhé trate. Prajem ti veľa veľa trpezlivosti a sily to prijať a popasovať sa s tým. Kľudne mi napíš správu, opýtaj sa aj ťa niečo zaujíma. Len ešte jednu radu mám, prestaň chodiť tam kde jej to nerobí dobre. Iba to prehlbuje ten jej stav a nepomáha jej to v ničom

penelope2066
29. dec 2023

Ako mama sa máš postaviť za svoje dieťa,preboha...Kto iný keď nie Ty???

vecicky1805
29. dec 2023

Tak to je aj o debilite dospelých sprepáčením moje deti keď nechceli spievať a recitovať a čokoľvek iné tak ich nemal nikto z rodiny potrebu nútiť alebo hodnotiť. Určite nie takto..teraz keď sa “oťukali” urobia to aj sami od seba a niekedy sa nevedia zastaviť 😂. Zastaň sa dcéry no a tak sa urazia a budeš tá zlá a čo ťa potom najdoležitejšie je aká budeš v očiach dcéry a nech vie že sa na niekoho može spoľahnúť, že sa jej niekto zastane a nemyslieť si že je divná alebo iná ..keď nerobí to čo jej nakáže nejaký dospelí..pokiaľ nerobí niečo zlé..alebo nech jej povedia slušne v zmysle strašne sme sa tešili že nám niečo zaspievaš ale ak nechceš nemusíš možeš aj neskor ..a nie že Teba nevezmú do školy 🙈

derdia
29. dec 2023

Porozmyslaj ci si dospela a ze na koho strane hras.
Ak si dospela, tak svoje dieta nevystavuj takymto primitivom. A manzelovi povedz, ze ty chcea aby on recitoval a spieval. Alebo led tam budetw povedz, ze mala zaspieva a zarecituje ale ako posledna. Moze zacat svokra svokor, teta, manzel atd. Sadni si a nut ich do toho. Ked to nespravia tak im povedz, ze ich ani do prace nezoberu ked nevedia spievat a recitovat😁😁😁🙈 ja bysom si to nesmutocne uzila.

dadka1997
29. dec 2023

Ako moje deti, tiez nechcu recitovat ani spievat na povel 🤣🤣🤣 asi bežné tetuška spieva a hovori basničky 😄 nuž čo už, postav sa za svoje dieťa, takto jej ostatni zbyotočne podkopú sebavedomie

cakanka22
29. dec 2023

Ty si matka, tak rob to, co citis ze je spravne.. Deti nie su cvicene opice aby na povel recitovali a spievali 😉

klivus
29. dec 2023

Ako špeciálny pedagóg viem presne , kam by som ich poslala, lenže ja som rázna povaha.Každé dieťa je tak individuálne a robiť mu ešte traumy....nech si kúpia cvičenú opičku, alebo nech tancujú oni, keď ich to tak strašne baví....moje deti na povel neutnú ani fň a je to vporiadku , dcéra nechodí na klavírne koncerty, lebo tam nezahrá ani polku skladby dobre, učiteľka to chápe a netlačí a dcéra chodí ďalej s radosťou na hodiny do zuš-ky.

lulupulu
29. dec 2023

Nereagujem na tému len ma pobavilo ze "dokonca aj R vie povedať" 😂 ma 5 rokov preboha. Nie 1.
Môj syn má 4,5 roka a spieva a recituje len keď je sám alebo sa hrá v izbe a nevníma okolie. Ak ho niekto o to požiada, tiez nechce. 🙂

majla87
29. dec 2023

Haha, by som k nim chodila a skor nez by si otvorili na dieta usta, by som ich poziadala nech mi zaspievaju. Najskor jeden, potom druhy. A potom este poprosim aj basnicku. Dakujem.

tomcimka
29. dec 2023

Ani moje dieťa sa nechce rozprávať s každým. Vyberá si ľudí. Nevystavujem ju zbytočne stresu, hanbe a ponizenosti. Ja,ako matka, každému hovorím: nabudúce sa vám pozdraví, nabudúce odpovie,a na všetko odpovedám už viac ako dva roky,že nabudúce... Bez ohľadu na vek, sociálne a rodinné postavenie som protivná ku každému,kto núti moje dieťa rozprávať.

11bodka11
29. dec 2023

Mame v rodine dievcatko s touto diagnozou. Je druhacka a je daleko popredu pred ostarnymi
Je nadmieru inteligentna. Vsetko ale v skole robi pisomne lebo s nikymv skole nekomunikuje.

andreatytler
29. dec 2023

Ahoj,
Mam 4 rocne a nemusi na povel recitovat, spievat, alebo tancovat. Nikto ho o to este nepoziadal a ak by ho poziadali a on by nechcel, nenutila by som a velmi razne by som zrusila kohokolvek kto by chcel nutit. A ak by stale neprestali, prestala by som k nim chodit. A to vratane muza.
Uprimne obdivujem komentare kde ti radia tych ludi s pochopenim vzdelavat a vysvetlovat. Podla mna je to uplna strata casu.
Tvoj problem je tvoj postoj. Ty musis chranit svoje dieta aj keby to malo byt proti celemu svetu. Ak si myslis ze je nieco pre neho zle, jednoducho to nedovolis. Nepotrebujes k tomu nazory inych, ani odbornikov. Myslis ze ak by si dala muzovi, alebo svokrovcom precitat tuto diskusiu, tak by zmenili nazor? Urcite nezmenili. Budu urazeni a nahnevani, ale to nevadi.

jeennyv
29. dec 2023

Podla mna su dnes ludia riadne prije…..bani…ved je to dieta, normalne je, ze nechce, hanbi sa, neciti sa ok niekedy v soolocnosti…kedysi to bolo bezne..nieee dnes musi byt kazdy pomaly nevychovany suveren hlavne, ze recituje, panackuje…za mna je vsetko ok ma byt a bohuzial za mna je spravanie starsej generacie 🤢…inak nikdy nezabudnem ako moju kamosku, dnes 30tnicka 2 deti muz atd.normlana zena baba, ju nutili recitovat na nejakej akademii pred asi 100vkou ludi ucitelia rodicia..a to uz mala asi 12 ….zutekala so strachom z podia a dalsiu hodinu plakala, proste to robit nevhcela, ju tam nanutili lebo ucitelka chcela a tiez este mala reci potom, ze co vyviedla….kazdy sme iny niekto je extrovert, iny chce svoj klud atd atd a komu sa nepaci ho posli dakde, nech dieta nestresuje

blumchen2
29. dec 2023

Napíšem vlastnú skúsenosť: mala som to ako dieťa a skončilo to až koncom puberty. Nebolo tej sily, ktorá by ma nútila hovoriť s cudzími ľuďmi /deťmi. Chodievala som len do samoobsluhy, aby som musela pýtať tovar od predavačky, mala som problém s ústnou odpoveďou v škole... Nemohla som ani recitovať pred spolužiakmi,... V rannej dospelosti to prešlo, len doteraz mám problém hovoriť pred viacerými ľuďmi. V škole som sa učila výborne, len nech som nemusela rozprávať... Našťastie ma, nikto nenútil recitovať pred príbuznými.

janababana
29. dec 2023

Uzasne dieta!!! Robi dobre, preco by mala na povel recitovat basnicku nejakej cudzej osobe? A pani ked je trosku rozumovo zaostalejsia tak ju musis zasa chapat Ty, ona v ramci svojho rozsahu nemoze inak reagovat nez reaguje. Len sa obrn voci svokrovcom, ked nemusis nechod tam. Mozno chceli malu stand-up komicku co na povel trusi vtipy, a vnucka im odmietne na lusknutie zarecitovat, tak su frustrovani. Ale su dospeli, poradia si. Energiu by som radsej minala na svoje dieta nez na negativizmus okolia. Smutne je, ze aj v dnesnej “informovanej” dobe sa clovek musi obrnit voci reciam najblizsich.

mojmacik
29. dec 2023

Taktooooo.. Ide ma rozhodiť keď niekto povie aj niektoré z vás ze ak dieťa dobre nerozpráva tak ho do školy nezoberú..... Zoberuuuuu. Môj chodil k logop.od 3 rokov a nedokázala za 3 roky tooooo, co škola za 3 mesiace!!!!!. Mal dysfaziu reči, zajakava sa dodnes ale rozpráva ciatoco, co ako predskolak zďaleka nie, nevedel ani jednu mäkčenovku teda š č ž,.. A pod. Nevedel povedať f, r. A do školy nastúpil.... Boli sme aj na testoch zrelosti, tými prešiel, tam reč neriešia, učiteľky v škôlke jasne povedali ze sice zle alebo vôbec nerozpráva v podstate tam bol tiež selektivny mutizmus ale intelektuálne je výborný a dalsi rok v škôlke by sa nudil a ďalšia vec je ze je z trojciat a deliť som nechcela lebo už v škôlke vlastne baby "tlmocili" lebo už predsa mu viac rozumeli ako ostatní.... Logopedicka skoro zinfarktovala, aj vody sa musela napiť co jej prišlo zle keď som povedala ze do školy pôjde... Všetko to bolo odkomunikovane aj s psychologickou ktorá až na tu reč tiež nevidela dôvod.... Áno za 3 mesiace vedel všetko, dokonca ako pomaly prváčikovia čítajú zajakavanie vymizlo no potom sa žiaľ vrátilo, lebo proste mysli rýchlejšie ako hovori.. On chcel byť ešte rychlejsiiii😉.... Bolo mu diagnostikovane aj add (ja vravím ze našťastie len líznutý) a musím teda povedať, ze od prvej triedy je integrovaný, no nie kvôli add ale kvôli tej reči. T. Z. Ze nemusí nahlas čítať, recitovať, odpovedať nemusí ústne... Ja však napr. na učení básní trvám a dokonca aj recituje ale takým spôsobom, ze niektorá zo sestier resp. aj učiteľka potichučky ide spolu sním, len ako taký podmaaaaz a ide potom bez zajakava nia.. A od prvej triedy a to sú už deviataci mu na koniec spolužiaci zatlieskaju.

kavaba
29. dec 2023

Naša päťročná nemá diagnózu a na povel nerecituje ani náhodou. Už sa smejem že má skôr selektivnu hluchotu, lebo aj keď jej niekto povie že zaspievaj a ona nemá náladu, proste akoby ani nepočula a funguje ďalej v tom svojom. ...u starých rodičov a proste u všetkých. ...a chcela by som vidieť jedného dospelého čo vždy zaspieva ako si niekto prikáže.
V škôlke je všetko v poriadku.

maxxim
29. dec 2023

@pribinak presne tak!

mimikas
29. dec 2023

Mam dieta zo selektivnym mutizmoˇ a taleto reci ja velmi rychlo zarazam este v zardku. Ak s tym ma muz problem tal ho posli l psychologovi aby sa zmieril s tym ake ma dieta a poriesí si koho si vzal a ako sa ma spravat k rodine ltoru si s tebou tvori.